iPoe: Edgar Allan Poe verhalen in fraaie ebook apps voor iOS

ipoeOok al vind ik prentenboeken-apps prachtige voorbeelden van ebooks die vaak mooier zijn dan hun papieren tegenhangers, voor de rest lees ik eigenlijk nooit ebooks op mijn iPad. Als je alleen maar de tekst en plaatjes 1 op 1 overneemt in een ePub bestand dan lees ik dat liever op mijn ereader. Wil je me op een iPad laten lezen dan moet je echt wel zoiets doen als wat die prentenboeken-apps doen. Voeg geluid toe, maak het (een beetje) interactief en zorg dat het verhaal er zo mogelijk nog beter van wordt. Ik wijs zelf graag naar prachtige apps als De Vliegende Boeken van meneer Morris Lessmore, ook al is dat gebaseerd op een korte animatie ipv een boek.

Via Twitter werd ik afgelopen weekend gewezen op iPoe, een iOS boekenapp waarin enkele korte verhalen van Edgar Allan Poe zijn opgenomen en die wat mij betreft een nieuwe standaard neerzet voor boekenapps. Er zijn prachtige tekeningen (schilderijen bijna) opgenomen die deels interactief zijn en de duistere verhalen van Poe worden benadrukt door mooie sinistere muziek die op de achtergrond meespeelt. Bij het starten van de app wordt aangeraden een koptelefoon te gebruiken en dat is advies dat je zeker moet volgen. Voor €2,69 kun je opnieuw kennis maken met de verhalen The Oval Portrait, The Tell-Tale Heart, Annabel Lee en The Masque of the Red Death van één van de beste schrijvers van macabere verhalen.

Heb je de smaak dan te pakken, dan is er vervolgens ook nog iPoe 2 die voor hetzelfde bedrag hetzelfde doet voor de verhalen Hop Frog, The Black Cat en het klassieke gedicht The Raven. Ik zou zeggen, zet je koptelefoon op en kruip vanavond laat met je iPad of iPhone op de bank. Het is de beste manier om van de verhalen van Edgar Allan Poe te genieten.

ipoe

@ download iPoe en iPoe 2 uit de App Store

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top