Ebooks automatisch met de serietitel in de naam op je ereader zetten mbv Calibre

Eén van de nadelen van (de software op) ereaders is dat in het overzicht van ebooks de titel wordt getoond zoals die in het ePub bestand is opgenomen. Dat is normaliter ook precies wat je wil maar het wordt lastig als een ebook onderdeel is van een serie boeken. Helemaal als je, zoals ik, veel SF en fantasy leest want daar komt het relatief veel voor. En als je dan bijvoorbeeld de vijf boeken van Jack Vance – die samen de reeks The Demon Princes vormen – op je ereader zet, dan worden ze niet netjes bij elkaar gezet (in de goede volgorde) maar op volgorde van titel of auteur waarbij je niet kunt zien welke titel welk deel is in de serie. Gelukkig kun je in Calibre voor zorgen dat de serietitel en het volgnummer automatisch aan de titel van een ebook wordt toegevoegd zodra je dat ebook verstuurd naar je ereader.

Om dat automatisch te kunnen doen moet de metadata wel op orde zijn. In je Calibre bibliotheek moet je dus (handmatig) de goede serietitel en het volgnummer hebben toegevoegd aan de metadata van elk ebook. Dat doe je door het ebook te selecteren en bovenaan op de knop Edit Metadata te klikken. Eén van de velden die je ziet is de serie en het nummer daarbinnen. In het voorbeeld van de boeken van de Demon Princes komt dat er dan uiteindelijk zo uit te zien in de Calibre bibliotheek:

serietitel

Heb je eenmaal alle serietitels goed in Calibre staan dan kun je gebruik maken van een Metadata Plugboard om die metadata te manipuleren voor specifieke ebookformaten of voor specifieke ereaders.

Klik in Calibre rechtsbovenaan op Preferences of druk op Ctrl-P om het instellingenscherm te openen en klik op Metadata Plugboards.

serietitel

Kies achter Add new plugboard voor any format en bij device voor any device. Je kunt het specifiek voor een enkele ereader instellen maar het is handiger om het simpelweg voor alle apparaten zo in te stellen die je in Calibre koppelt. Vul achter Source template {series}{series_index:0>2s| – | – }{title} in en kies tot slot voor title bij Destination field.

serietitel

Sla het plugboard op en vanaf nu zal de titel van een ebook vanzelf aangepast worden naar serietitel – nr – titel van het boek formaat als je deze naar een ereader stuurt vanuit Calibre.

In mijn voorbeeld werden de titels gewijzigd in:

Demon Princes – 01 – The Star King
Demon Princes – 02 – The Killing Machine
Demon Princes – 03 – The Palace of Love
Demon Princes – 04 – The Face
Demon Princes – 05 – The Book of Dreams

En staan ze netjes bij elkaar in de bibliotheek op de ereader!

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (44) Write a comment

 1. Hoi Raymond,
  hoewel de instructies luid en duidelijk zijn, lijkt het maar niet te lukken om reeksen weer te geven in de ereader. In plaats van reeksnamen en -cijfers is de titel van elk boek (op de ereader) veranderd in PLUGBOARD TEMPLATE ERROR Waarde: onbekend veld reeksen. Zou jij kunnen helpen?

  Reply

  • Dag Larissa,
   Ik kan het probleem niet nabootsen maar de foutmelding zou suggereren dat je ipv de Engelse naam voor het veld ‘series’ reeksen hebt gebruikt. En dat kent Calibre niet, ook al gebruik je de Nederlandse taal in Calibre want de veldnamen moeten Engelstalig zijn.

   Oftewel, als je even teruggaat naar het deel van de plugboard bovenaan, dan moet er achter ‘Any format’ en ‘Any device’ (wat bij jou in het Nederlands zal staan) echt perse {series}{series_index:0>2s| – | – }{title} komen te staan.

   Reply

   • Snelle reactie!
    En als ik {series}{series_index:0>2s| – | – }{title} heb ingevoerd, moet ik dan alle boeken opnieuw op de ereader laden?

    Reply

    • Ja, helaas wel. Die instellingen bepalen hoe boeken weggeschreven worden naar de ereader en dat kan dus niet met terugwerkende kracht als ze er al (verkeerd) staan. Het is dus zaak de boeken te verwijderen van je ereader, en dan opnieuw de boeken erop te zetten met de nieuwe, gecontroleerde, instellingen. Succes!

     Reply

     • Eindelijk tijd gehad om het toe te passen: en het werkt! Hartelijk bedankt voor je uitstekende raad :D

 2. Raymond,

  Bedankt voor de uitgebreide uitleg om de reeksen op de e-reader te krijgen met Calibre. Ik ben er heel blij mee dat het is gelukt. in tegenstelling tot Larissa was het bij mij niet nodig om de boeken opnieuw op de Sony reader te zetten.
  Groet, Peter

  Reply

 3. Raymond,
  Ik hen een Kobo Aura HD en tot nu toe lukt het aardig de boel van Calibre op mijn Kobo te krijgen. Ik heb het plugboard ingesteld zoals je voorstelt en alle serienamen goed staan in Calibre. Alleen krijg ik binnen 1 test serie verschillende resultaten op mijn ereader. Bij boek 1 van LOTR komt de serienaam+nr voor de titel te staan, bij boek 2 en 3 van LOTR heb ik op mijn Kobo onder de titel de serienaam staan in hoofdletters. Ofwel de Kobo vertaald de serieinfo van boeken 2 en 3 soms in een serietag en laat die netjes zien. Eigenlijk precies wat ik wil.
  De bestandsnamen op de Kobo zijn: Reisgenoten, De – J. R. R. Tolkien.kepub.epub; In de ban van de ring _ De twee torens _ druk 1_ standaard editie – J. R. R. Tolkien.kepub.epub; In de ban van de ring _ 3 De Terugkeer van de Koning _ druk 70 – J. R. R. Tolkien.kepub.epub.

  Ik gebruik hierbij Apparaat verbindings-Plug-ins KoboTouch (2.1.7) en KoboTouchExtended (2.2.18). Beide ingesteld met sjabloon {author_sort}/{title} – {authors} en optie Series informatie instellen aangevinkt en nieuwe firmware ondersteuning uitgevinkt.

  Reply

  • Het is lastig in te schatten waardoor dit precies komt maar ik zou in elk geval beginnen met het deactiveren van de KoboTouch (2.1.7) plugin. Je hebt nu twee plugins die de communicatie met je Kobo Aura HD verzorgen en de maker van de KoboTouchExtended plugin adviseert om de oorspronkelijke plugin uit te zetten (selecteren en vervolgens op disable klikken) aangezien ze met elkaar kunnen botsen.

   Ik heb exact dezelfde instellingen als hierboven beschreven met alleen de KoboTouchExtended plugin geactiveerd en bij mij gaat het helemaal goed en consequent met de serienamen. Hopelijk helpt het!

   Reply

 4. Uitleg is helder en werkt goed met epub bestanden. Maar nu heb ik via Calbre een epub omgezet naar KEPUB, om van kobo’s extra functies gebruik te maken. Maar bij de Kepub neemt hij niet de – 01 – en de – 02 – mee in de titels. Werkt dit alleen bij epubs, of doe ik wat verkeerd?

  Reply

  • Nee, dit werkt (bij mij tenminste) ook voor de kepubs die ik met de aangepaste KoboTouchExtended plugin op mijn Kobo ereaders zet. In het plugboard staat ook any format bij het formaat en de hierboven beschreven werkwijze zou moeten werken, ongeacht of Mobipocket boeken op een Kindle zet, ePubs op een Sony of Kepubs op een Kobo.

   Misschien even nakijken of je wel echt ‘any format’ hebt staan bij het plugboard?

   Reply

   • Ik heb de normale epubs in calibre staan, die zet ik om naar kepub met de plugin “KePub Output” Of moet ik ze omzetten met de plugin “KoboTouchExtended”? En zo staat mijn metadata adapter ingesteld: http://i.imgur.com/UBte71g.png

    Reply

    • Heb de KePub Output plugin verwijderd, en KoboTouchExtended geïnstalleerd. Nu werkt alles goed!

     Reply

   • Hallo Raymond. Ik heb net een KoboGlo gekocht en via jouw blog heb ik verzamelingen gecreëerd in mijn bibliotheek. Daarvoor mijn hartelijke dank voor al je uitleg. Ik heb echter nog 1 “probleem” : in mijn verzamelingen in KoboGlo worden de boeken niet gesorteerd volgens het veld sorteertitel . Hoe kan ik dit aanpassen ? Ik werk met Calibre 2.11 64 bit en Kobotouch 2.1.7 Forrester. Dank bij voorbaat

    Reply

    • Dat is een bekend probleem bij de Kobo’s. Eind vorig jaar werd middels een firmware update de mogelijkheid toegevoegd om binnen de shelves/verzamelingen de ebooks te sorteren, net zoals je dat met de reguliere bibliotheek kunt doen. De eerste stap is dan ook om de verzameling te openen en te kijken of je die optie wel hebt. Afhankelijk van je firmwareversie zou die bovenaan zichtbaar moeten zijn doordat je ziet waar de lijst wel op gesorteerd is. Tik daar op om de sorteervolgorde op titel te zetten.

     Vervelend punt is dat deze mogelijkheid niet altijd zichtbaar is, vooral als je ooit een reset hebt gedaan van je Kobo. Hoe dan ook, de oplossing is om eerst je Kobo te synchroniseren (zodat gegarandeerd de recentste firmware er op staat) en dan de Kobo aan je pc te hangen. In de .kobo map staat een bestand dat “Kobo eReader.conf” heet. Dat kun je openen met Kladblok bijv.

     In the “ApplicationPreferences” wordt o.a. bepaald hoe de Shelves gesorteerd worden en er zou 1 van de volgende drie regels te vinden moeten zijn:
     LastLibrarySorter_shelfList_=sortByShelfName()
     LastLibrarySorter_shelfList_=sortByCreationDate()
     LastLibrarySorter_shelfList_=sortByItemCount()

     Wat er in jouw geval per se moet staan is dus de eerste optie: LastLibrarySorter_shelfList_=sortByShelfName()

     Staat er 1 van beide anderen, wijzig dat dan naar de correcte sorteeroptie. Vind je geen van die drie regels terug, voeg dan de bovenstaande sorteeroptie toe en sla het Kobo eReader.conf bestand weer op. Dat zou het hopelijk moeten doen!

     Reply

     • Hallo Raymond, hartelijk dank voor je snel en duidelijk antwoord. In mijn KoboGlo kan ik sorteren binnen mijn verzamelingen volgens bv Titel, maar … ik zou willen sorteren volgens het veld “sorteertitel of reeksnummer” van Calibre zodat mijn boeken van een serie mooi volgens reeksnummer worden weergegeven , nu worden zij alfabetisch weergegeven volgens titel en ik heb geen zin om de titel aan te passen. Is er een mogelijkheid? Mvg Michel

     • @Michel: Dat is geen optie helaas en precies de reden waarom ik de bovenstaande blogpost geschreven heb: ook in de reguliere bibliotheek is het niet mogelijk de titels op serie te sorteren aangezien een ebook standaard niet voorzien is van deze gegevens.

      De oplossing voor jouw probleem is daarmee ook dezelfde als die voor de reguliere bibliotheek: in Calibre de seriegegevens toevoegen en overzetten naar de ereader met aangepaste titel waarin de seriegegevens meegenomen zijn. Er is simpelweg geen andere mogelijkheid.

     • Hallo Raymond,

      Met mijn oude Sony reader had ik reeksen ingevuld (met een sterretje ervoor) om in de reader makkelijk mijn series op te zoeken. Ik begrijp dat ik met mijn Kobo Aura nu een veld series aan moet maken. Heb ik gedaan volgens jouw handige handleiding. Maar nu is mijn vraag, kan ik mijn zelf verzamelde info uit de kolom ‘reeksen’ ook kopiëren naar de nieuw gegenereerde kolom ‘serie’? Dat zou me een hoop typewerk schelen…

     • @Anna In Calibre wordt de serie informatie in een vast veld bewaard en dat is het veld dat in de bovenstaande handleiding wordt gebruikt icm het veld waarin (ook vast) het ‘nummer in de serie’ wordt opgeslagen.

      Begrijp ik het goed dat je een zelf aangemaakt veld hebt in Calibre voor de reeks en dat je niet het standaard serie veld gebruikt hebt? Zo ja, dan is het toch verstandig om de serie-informatie in het goede veld te stoppen voor elke titel want daar is het nou eenmaal voor bedoeld.

      Ik heb even gekeken of het mogelijk is op een makkelijke manier de informatie uit een zelf gemaakte kolom te kopiëren naar dat serieveld maar ik kwam daar niet uit. Het zal ongetwijfeld kunnen met wat programmeerwerk buiten Calibre om maar binnen Calibre zelf is het volgens mij niet mogelijk.

      Tenzij iemand anders een oplossing heeft?

     • Klopt, ik heb een aantal jaren terug zelf de kolom ‘reeksen’ gevuld met de naam van de serie. Het nummer werd er vervolgens automatisch achter gezet. Voor de Sony werkte dit namelijk prima. Ook voor de goedkope, simpele reader van de buurvrouw. Ik kon in de reader vervolgens sorteren op reeks.
      Ik kan nu in de info in mn bibliotheek op de reader wel de serie info zien nadat ik jouw methode heb toegepast, maar ipv de handleiding die jij plaatste voor het toevoegen van ‘serie’, heb ik gekozen heb voorde bestaande kolom ‘reeksen’. Ik kan er echter niet op sorteren. Als dit met de kolom ‘serie’ wel kan, dan ben ik benieuwd of het ook mogelijk is de info uit mijn ‘reeksen’ naar ‘serie’ te plaatsen.
      Mijn bedoeling was om het nog duidelijker proberen uit te leggen, maar hoop dat je het nog begrijpt. Haha!

 5. Nou ik ben erachter wat hij doet. De Metadata adapter neemt niet de Titel, maar de tekst Sorteertitel over (staat onder Metadata bewerken, naast Titel. Daar staat niet overal hetzelfde, hence dat je overal andere bestandsnamen krijgt! Nu nog even kijken hoe ik daar overal dezelfde tekst krijg als de titel. Of nog beter, hoe de Metaplugin de titel neemt en niet de sorteertitel.

  Reply

 6. Weer een stapje verder. Ik heb de sleutel {author_sort}/{series} {series_index} {title} – {authors} ingevuld bij de apparaatplugin KoboTouchExtended (2.2.20). Dat kan namelijk ook!. Nu slaat wel alles netjes op met de juiste serie bestandsnaam. Mits dus de Title hetzelfde is als SortTitle in je database. Met de MetadataAdapter zou je hetzelfde moeten kunnen.
  Verder staat de serienaam van de kepubs ineens als subtekst ingevuld onder de titel op mijn reader. Precies zoals je wilt eigenlijk (titel/serienaam eronder), alleen staat het er dan dus dubbel in want de titel heeft ook de serienaam.

  Reply

 7. Laatste tip voor Kobo Aura readers: Met de plugin KoboUtilities kun je NOG makkelijker met series werken. Met de optie ‘Update metadata in device library’ wordt de serie info gekopieerd in de kobo-epubs. Op je boekenplank staat dan de serienaam met volgnummer onder de titel. Hiervoor heb ik KoboTouchExtended ingesteld dat Series Informatie Instellen is aangevinkt, en Sjabloon voor opslaan bevat {author_sort}/{series} {series_index} {title} – {authors}.

  Reply

 8. Onlangs ontdekte ik bovenstaande oplossing (serie-titel) niet werkte. Na wat gepuzzel ontdekte ik dat dit kwam omdat ik boeken wilde verzenden vanuit een andere bibliotheek. De verandering in de metaeditor, de adapter, moet dus blijkbaar voor elke bibliotheek afzonderlijk worden ingevoerd.

  Reply

 9. hallo misschien een rare vraag maar ik heb een sony pst-1
  nu wil ik heb al mijn boeken in reeksen staan en getagt met tags en schrijvernaam – reeks – title
  maar op mijn sony staan ze dus niet in collecties
  wat doe ik fout ?
  ik zie hier de uitleg maar is het ook mogelijk om b.v auteur – reeks + nummer- title en dat dat netjes in collections komt te staan ?
  hopelijk kan je me helpen ?

  Reply

 10. ik zou graag willen dat ik de collecties in de tags kan zetten
  ik bedoel dus b.v
  Vampires – en daar dus alle collecties van verschillende schrijvers inzetten zodat het ook meteen duidelijk is van welk genre de boeken zijn
  dus wat ik bedoel is op mijn sony pst1

  vampires – reeks twilight
  reeks sooky stackhouse
  reeks middernacht reeks

  en mijn boeken zet ik in calibre dus met tag- schrijver- reeks- nummer- title
  ik heb nu bij metadata adapters ingevuld
  epub:PRST 1={author_sort}{series:| – | }{series_index:0>2s}
  device_db: PRST1={author_sort}{series:| – | }{series_index:0>2s}
  en beiden geselecteerd op authors
  maar dan krijg geen tags
  of kan dat niet zoals ik dat graag hebben wil
  is er iemand die mij kan helpen ?

  Reply

 11. Hoi Raymond, ik heb deze methode zojuist toegepast en het is gelukt om de serietitel en het serie nummer in de titel toe te voegen. Het enige probleem is dat de titels nog steeds niet in de juiste numerieke volgorde op mijn e-reader verschijnen. Wel als ik sorteer op “titel”, maar niet als ik sorteer op “auteur”(wat ik eigenlijk graag wil). Hij toont bv. nu eerst nr 1, dan 7, 6 etc..
  Kan ik dit oplossen? Bv. door het aanpassen van het plugboard? Of een sjabloon toe te voegen bij het sturen naar het apparaat?
  groetjes
  Imke

  Reply

  • @Imke Het zou eigenlijk geen probleem moeten zijn want als je je bibliotheek sorteert op auteur dan gebruikt een ereader vervolgens het titel veld als tweede sorteerveld zodat je titels op volgorde van auteur – en daarbinnen op titel/serievolgorde – staan. Tenminste, dat doet Calibre met mijn Kindle, Kobo en Tolino ereaders zonder problemen.

   Ik weet dus niet wat er precies fout bij jou gaat?

   Reply

 12. Nou heb ik dat keurig gedaan en het werkt inderdaad uitstekend.
  Echter: er zijn series, lange series en heel lange series.
  Kijkend naar de instructie leek het het me dat de daar in voorkomende “2” wel eens het aantal posities in het reeksnummer zou kunnen zijn. geprobeerd en inderdaad.
  Is mijn vraag: is er niet een “als – dan” om het maar in het nederlands te zetten, denkbaar? Zoiets als: “Als serienaam is …., dan 3 posities, anders 2”?
  Het moge duidelijk zijn dat ik absoluut keen kennis heb van php…

  Reply

  • @Wim Hoewel je in een php script wel dergelijke voorwaardes zou kunnen inbouwen (niet dat ik weet hoe ik ze dan moet maken hoor) werkt het niet zo in een plugboard in Calibre. Daar moet je simpelweg kiezen tussen de twee varianten.

   Het staat misschien niet zo heel fraai bij kortere series om deel 001, 002 en 003 te hebben maar als je series hebt met meer dan 100 delen, dan zou je kunnen overwegen om inderdaad {series}{series_index:0>3s| – | – }{title} te gebruiken. De 0>3s geeft aan dat er drie cijfers gebruikt worden met nullen die daar aan vooraf gaan.

   Reply

 13. Hoi Raymond,
  Even de moeite genomen om jouw aanwijzingen te volgen en YEP, alles zoals ik het wil op mijn Kobo.
  Bedankt voor de uitleg, groet, Mirjam

  Reply

 14. Beste Raymond, ik wil deze oplossing ook gaan gebruiken maar loop tegen iets aan waar ik graag je advies voor wil hebben. (Ik las dat je ook boeken in lange series las ;-) ) Klop het dat als ik dit wil gebruiken om boeken in een bepaalde volgorde te krijgen ik ze allemaal in dezelfde serie moet zetten? Ik heb bijvoorbeeld de hele saga van Raymond Feist. Deze boeken zijn het mooist te lezen in een bepaalde volgorde maar het zijn aparte series. Bijv. The Riftwar, The Serpentwar.

  Kan je met meerdere series werken?

  Of dien ik te kiezen om alle boeken in 1 serie te zetten (bijv. The Riftwar Cycle) en dan in de titel de subserie te verwerken.
  Bijv. : The Riftwar Saga 01 – Magician als naam.

  Dit wordt dan toch uiteindelijk:

  The Riftwar Cycle 01 – The Riftware Saga 01 – Magician
  The Riftwar Cycle xx – The Serpentwar Saga 01 – Shadow of a Dark Queen

  Hoor graag wat jouw ervaringen / aanbevelingen zijn.

  Alvast bedankt,

  Reply

  • @Geurt Aangezien de functionaliteit van serienamen beperkt zijn tot 1 (extra) titel-onderdeel waar je op kunt/wilt sorteren, heb je bij “geneste” series of meerdere series die elkaar opvolgen ook niet heel veel keuzes. Maar dat maakt ook niet heel veel uit want het enige wat je er mee wilt bereiken is dat je de boeken in de goede volgorde op je ereader hebt staan, niet dat het qua informatie allemaal compleet en volledig is natuurlijk.

   Bij opeenvolgende series, zoals de boeken van Feist inderdaad, kies ik daarom simpelweg voor één overkoepelende serienaam (Riftware Cycle zou uitstekend voldoen) en nummer ik ze vervolgens in de goede volgorde in Calibre. Ik laat dan de namen van de individuele series (sagas) gewoon zitten omdat het me er alleen om gaat dat ik het correcte goede boek erbij pak.

   The Riftwar Cycle 01 – Magician
   The Riftwar Cycle 02 – Silverthorn
   The Riftwar Cycle 03 – A Darkness at Sethanon
   The Riftwar Cycle 04 – Daughter of the Empire
   The Riftwar Cycle 05 – Servant of the Empire
   enz enz..

   Het voordeel hiervan is vooral om bij langere complexe series (zoals de Riftwar boeken die in de loop van 30 jaar in vele (sub)series geschreven zijn) de boel uit elkaar te houden en de door jou geprefereerde leesvolgorde aan te houden… zonder dat je dan voor jezelf verwarring schept omdat ze in verschillende subseries zitten. Ik zie dat op http://www.crydee.com/raymond-feist/reading-order/written bijv. Prince of the Blood als vijfde titel is genoemd omdat dit de chronologische volgorde is, terwijl ik het als zevende titel heb na de eerste twee trilogieën :)

   Reply

   • Hoi Raymond, je hebt helemaal gelijk. Het gaat natuurlijk vooral om de leesvolgorde. Ga ik dat ook doen. Even wat aanpassen dan maar. Bedankt voor de reactie.

    Reply

 15. Dag Raymond, (of misschien iemand anders die in deze vakantieperiode even raad weet)
  Wat ik mij afvraag is hoe kan het kan dat ik dat blauwe pluginboard icoon niet meer in de werkbalk heb?
  of is t alleen onzichtbaar (en voor mij onvindbaar) geworden?..hoe krijg ik het dan weer zichtbaar?
  ik heb alles geprobeerd maar ook in preferences/werkbalk is het niet te zien…Ik ben bezig te begrijpen hoe ik alles over metadata wel (of niet) ook kan beheren in calibre en voor mn kobo auraOne…ik had wel t idee dat er veel kan in calibre …maar ik leer het nu pas dmv de div. vakblogs…waar ik ook wel bericht op gezet heb de laatste dagen… ik probeer ‘t wel maar ben af en toe goed de weg kwijt en nu ook mn icoon…Ik ben veel aan t uitproberen met metadata inlegvel en series. soms werkt het en dan ineens weer niet…ik heb b.v. modify en boekbijschaven iconen in de werkbalk gezet maar vooral het laatste wil gewoon niet blijven het is dan nadat de opstart van mn pc weer weg terwijl het nog wel in de prefercences/werkbalk als aanwezig staat ra…ra…
  graag waar t kan je hulp. mvg Tini

  Reply

  • @Tini, het heeft nu een iets andere icoon en heet in het Nederlands “Metadata adapters”. Hopelijk helpt je dat. @Raymond, Dank voor bovenstaande uitleg. Kobo Glo geschoond en de boel gevuld via Calibre. Het werkt in 1 keer.

   Reply

 16. Werkt helemaal top, wordt hier erg blij van. :)
  Ik zit alleen met een ander probleem. Ondanks dat mijn auteurs netjes gesorteerd zijn in Calibre (achternaam, voornaam) veranderd dit zodra ik het op mijn ibooks of ereader zet voor sommige boeken. Sommige boeken staan nu ineens op voornaam, achternaam. Maar dat gebeurt niet bij allemaal? Iemand enige idee?

  Reply

  • Wat je ziet in Calibre zijn de feitelijke gegevens van de auteur zoals die in het bestand zelf staan. Als het goed staat in Calibre dan staat het goed in het ebookbestand en zou het goed moeten staan op je ereader of in iBooks. Als dat laatste niet zo is, dan staat het op de 1 of andere manier dus toch niet goed in Calibre.

   Als je naar het metadatascherm gaat van 1 van de 6 titels die niet goed op je ereader staan (rechtsklikken in de bibliotheek en dan Metagegevens bewerken) dan zie je op de tweede rij de Auteur(s) gegevens staan. Daar hoort voor elke titel in het eerste vakje van Auteur(s) de naam van de auteur te staan in het ‘voornaam achternaam’ formaat zonder komma – Stephen King bijvoorbeeld – en bij het Auteursortering veld dezelfde naam in het ‘achternaam, voornaam’ formaat te staan. Wel met die komma: King, Stephen dus.

   Dit zorgt ervoor dat duidelijk is wat de achternaam van een auteur is en dat wordt gebruikt om je bibliotheek te sorteren op de achternaam, ook al wordt bij de weergave de voornaam en achternaam gebruikt. Het veld van de Auteursortering moet ook een groene achtergrond hebben wil het kloppen allemaal. Ik denk dat je in die 6 gevallen bij Auteur zelf voornaam, achternaam ingevuld hebt eigenlijk.

   Oftewel, loop die 6 titels eens na en controleer of ze correct op de bovenstaande manier in Calibre staan. Vergelijk het maar eens met die 7e titel die wel goed op je ereader is beland. Als je ze aangepast hebt, vergeet dan niet om eerst de boeken van je ereader te verwijderen en dan pas de titels er opnieuw vanuit Calibre op te zetten om de wijzigingen ook te zien.

   Reply

 17. Hmm, ik zie nu dat hij het voor 6 van mijn 7 titels heeft gedaan, terwijl deze in Calibre wel allemaal goed staan?

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top