Ebooks automatisch met de serietitel in de naam op je ereader zetten mbv Calibre

Eén van de nadelen van (de software op) ereaders is dat in het overzicht van ebooks de titel wordt getoond zoals die in het ePub bestand is opgenomen. Dat is normaliter ook precies wat je wil maar het wordt lastig als een ebook onderdeel is van een serie boeken. Helemaal als je, zoals ik, veel SF en fantasy leest want daar komt het relatief veel voor. En als je dan bijvoorbeeld de vijf boeken van Jack Vance – die samen de reeks The Demon Princes vormen – op je ereader zet, dan worden ze niet netjes bij elkaar gezet (in de goede volgorde) maar op volgorde van titel of auteur waarbij je niet kunt zien welke titel welk deel is in de serie. Gelukkig kun je in Calibre voor zorgen dat de serietitel en het volgnummer automatisch aan de titel van een ebook wordt toegevoegd zodra je dat ebook verstuurd naar je ereader.

Om dat automatisch te kunnen doen moet de metadata wel op orde zijn. In je Calibre bibliotheek moet je dus (handmatig) de goede serietitel en het volgnummer hebben toegevoegd aan de metadata van elk ebook. Dat doe je door het ebook te selecteren en bovenaan op de knop Edit Metadata te klikken. Eén van de velden die je ziet is de serie en het nummer daarbinnen. In het voorbeeld van de boeken van de Demon Princes komt dat er dan uiteindelijk zo uit te zien in de Calibre bibliotheek:

serietitel

Heb je eenmaal alle serietitels goed in Calibre staan dan kun je gebruik maken van een Metadata Plugboard om die metadata te manipuleren voor specifieke ebookformaten of voor specifieke ereaders.

Klik in Calibre rechtsbovenaan op Preferences of druk op Ctrl-P om het instellingenscherm te openen en klik op Metadata Plugboards.

serietitel

Kies achter Add new plugboard voor any format en bij device voor any device. Je kunt het specifiek voor een enkele ereader instellen maar het is handiger om het simpelweg voor alle apparaten zo in te stellen die je in Calibre koppelt. Vul achter Source template {series}{series_index:0>2s| – | – }{title} in en kies tot slot voor title bij Destination field.

serietitel

Sla het plugboard op en vanaf nu zal de titel van een ebook vanzelf aangepast worden naar serietitel – nr – titel van het boek formaat als je deze naar een ereader stuurt vanuit Calibre.

In mijn voorbeeld werden de titels gewijzigd in:

Demon Princes – 01 – The Star King
Demon Princes – 02 – The Killing Machine
Demon Princes – 03 – The Palace of Love
Demon Princes – 04 – The Face
Demon Princes – 05 – The Book of Dreams

En staan ze netjes bij elkaar in de bibliotheek op de ereader!

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (44) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top