Gisteravond maakte Google bekend (op Google+ natuurlijk) dat Nederlandse lezers nu ook toegang hadden tot boeken in de – net vernieuwde – Play Store. De Play Books dienst bestaat al enkele jaren maar was tot nu toe niet uitgerold in Nederland. Maar dat is verleden tijd want het nieuwe menu in de Play Store – waar tot gisteren alleen Apps sneu en eenzaam stond – is uitgebreid met Books (of Boeken als je je browser in het Nederlands hebt staan).
Onder het menu zijn ook 2 andere nieuwe opties verschenen die in andere landen al wel beschikbaar waren. Het is nu bij zowel individuele apps als boeken mogelijk om ze op je verlanglijst (wishlist) te zetten en die kun je vervolgens dus bekijken – en later alsnog aanschaffen – via de nieuwe My wishlist optie. Ook is er een optie bijgekomen die suggereert dat je binnenkort ook tegoedkaarten voor Google Play kunt kopen in Nederland. Op dit moment werkt de menu optie om deze kaarten in te wisselen voor tegoed echter nog niet. Het zou wel mooi zijn als dit er snel kwam want ik heb het idee dat relatief weinig mensen hun creditcard willen koppelen aan Google.
Het boekenaanbod
Met het Engelstalig aanbod zit het wel goed natuurlijk. Of het te vergelijken valt met Amazon waag ik te betwijfelen maar ik kon alle Engelstalig titels terugvinden die ik het laatste jaar gekocht heb. Qua prijzen lijken ze allemaal vergelijkbaar (identiek) te zijn met wat Kobobooks er voor vraagt. Natuurlijk mogen Nederlandstalige boeken niet ontbreken in de Nederlandse editie van Play Books en daarom heeft Google overeenkomsten gesloten met een aantal Nederlandse uitgevers. Google woordvoerder Mark Jansen liet aan Webwereld weten dat het voor nu gaat om Prometheus, Lannoo, The House of Books, Dutch Media Uitgevers, Marmer en Karakter Uitgevers maar ongetwijfeld zullen er meerdere gaan volgen. Voor de Nederlandse titels lijkt Google gebruik te maken van de mogelijkheid om zelf lagere prijzen te vragen want diverse titels zijn een stuk goedkoper dan in de bestaande Nederlandse webwinkels, iets dat door ereaders.nl bevestigd wordt.
Aanschaffen en lezen van ebooks
Heb je een interessant ebook gevonden? Dan zie je op de pagina naast de cover van het ebook knoppen staan om de titel te kopen, een gratis proefversie te lezen en om hem toe te voegen aan je verlanglijst.
Koop je het boek – en daarvoor heb je een Google Wallet account met gekoppelde creditcard nodig zolang je geen tegoedkaarten kunt kopen in Nederland – dan zie je daarna alleen nog maar een Read (Lezen) knop bij de titel staan. Als je Play Books via je browser gebruikt dan worden zowel de proefversies als de gekochte boeken geopend in de webreader zodat je meteen in je browser kunt lezen.
Alle gekochte ebooks en opgeslagen proefversies komen in je My books (Mijn boeken) terecht. Hier kun je je ebooks lezen, beheren (verwijderen dus) maar ook downloaden voor gebruik op een ereader. Het door mij gekochte boek van Jack Vance bleek een met Adobe DRM beveiligde ePub bestand te zijn en dus moet je Adobe Digital Editions op je computer hebben staan. Die is zo verwijderd natuurlijk maar hou er wel rekening mee. Het is me niet duidelijk of Nederlandse boeken, die tegenwoordig vaak sociale DRM hebben, ook voorzien worden van Adobe DRM door Google.
Behalve dat de boeken te lezen en te beheren zijn in je browser kun je ze ook via de Play Books apps op je iOS of Android apparaat lezen. De apps synchroniseren je bibliotheek van ebooks met de webversie en doen dat zelfs voor de individuele ebooks die je aan het lezen bent. De voortgang en bladwijzers worden netjes bijgehouden en dus kun je zonder problemen beginnen met lezen via een browser om vervolgens verder te lezen op je iPad en daarna op je Android telefoon. Vanaf Android 4 is de Play Books app standaard geïnstalleerd overigens en is die nu ook automatisch geïntegreerd binnen de Play Store app.
Bonus feature: eigen uploads
Gekochte ebooks via browser en apps gesynchroniseerd lezen is niet iets nieuws want ook Kobo doet dat keurig. Play Books voegt er echter de mogelijkheid aan toe om ditzelfde te doen met ebooks die je zelf kunt uploaden naar je account toe.
Je kunt maximaal 1000 (DRM vrije!) ePub of PDF bestanden uploaden die dan vervolgens in je My books bibliotheek terecht komen. Dit lijkt op dezelfde mogelijkheid als die Amazon voor je Kindle account biedt maar in tegenstelling tot bij Amazon worden ook de voortgang en bladwijzers van geuploade boeken gesynchroniseerd tussen alle apparaten. Dat is een bijzonder handige functie voor iedereen die graag ebooks op een iOS of Android apparaat leest. Al je ebooks op één plek en je kunt lezen in de browser of op een iOS en Android apparaat terwijl onthouden wordt waar je bent gebleven tussen de apparaten. Daar kan Kobo nog wat van leren.
Conclusie
Na Apple met iBooks en Kobo met Kobobooks is met de lancering van Play Books nu dus de keuze nog groter geworden als je ebooks wilt kopen. Alle drie zijn grote spelers met eigen gesloten ecosystemen die het erg handig maken om binnen dat systeem van webwinkel, apparaten en apps boeken te kopen en te lezen. Waar je uiteindelijk voor wilt kiezen zal afhangen van de apparaten die je gebruikt: lees je alleen op iOS apparaten dan biedt Apple alles wat je nodig hebt. Lees je op (Kobo) ereaders dan is Kobo natuurlijk de beste plek om ebooks te kopen want die synchroniseert je gekochte ebooks ook met je ereader. Wil je op Android apparaten lezen en ook de mogelijkheid hebben op een iPad/iPhone je ebooks te lezen dan is Play Books de beste keuze. Hoewel het jammer is dat je geen Play Books synchronisatiefunctie hebt met ereaders is de mogelijkheid zelf ebooks te uploaden wel een hele handige die tegelijkertijd de Play Books app extreem nuttig maakt. Ook al heb je geen creditcard en wil je geen ebooks kopen bij Google, je kunt toch meteen met Play Books aan de gang door je DRM-vrij gemaakte gekochte ebooks allemaal te uploaden. En al die andere natuurlijk.
#
[Vakblog] Google begint met Play Books in Nederland: een overzicht van de mogelijkheden http://t.co/F45oGJ5PNA
RT @rsnijders: [Vakblog] Google begint met Play Books in Nederland: een overzicht van de mogelijkheden http://t.co/F45oGJ5PNA
Google begint met Play Books in Nederland: een overzicht van de mogelijkheden http://t.co/g1vbkXuAAf
[…] Vanaf gisteravond is eindelijk Play Books ook beschikbaar voor Nederlanders in de net vernieuwde Play Store. Maar wat kun je er mee? […]
Google begint met #PlayBooks in Nederland: een overzicht van de mogelijkheden, via @rsnijders
http://t.co/4FB7uCAW7g
RT @TrudyRaymakers: Google begint met Play Books in Nederland: een overzicht van de mogelijkheden http://t.co/g1vbkXuAAf
Mooi overzicht door @rsnijders over Google mogelijkheden met de (je eigen) Play Books in NL http://t.co/324o2vurKk Dat is pas vakinfo!
#Tip: Upload je DRM-vrije #ebooks naar Google Play Books en ze zijn overal toegankelijk, http://t.co/rKoVb14aje via @rsnijders #yam ^ro
Google begint met Play Books in Nederland: een overzicht van de mogelijkheden http://t.co/mM8TExAxTX
[…] Google begint met Play Books in Nederland: een overzicht van de mogelijkheden […]
@boekentaal @Hendrikje01 Ze zijn gekoppeld aan je Google account inderdaad. http://t.co/F45oGJ5PNA
Google Play Books in gebruik genomen, handig: je ebooks overal bij de hand! @rsnijders legt de mogelijkheden uit: http://t.co/N5A5SrodiI
RT @LeenLief: Google Play Books in gebruik genomen, handig: je ebooks overal bij de hand! @rsnijders legt de mogelijkheden uit: http://t.co…
@eBookPoint RT @LeenLief Google Play Books in gebruik genomen, handig: je ebooks overal bij de hand! http://t.co/UAZOYVUq1a
[…] fijn om een eigen exemplaar in bezit te hebben. Die ik op mijn ereaders kan lezen maar ook via Google Play Books op pc, tablet of telefoon kan lezen als me dat beter […]
[…] het bijzonder handig om niet alleen automatisch mijn gekochte ebooks overal bij de hand te hebben maar ook nog te beschikken over (max 1000) eigen geuploade ebooks. Het komt het dichtste in de buurt van mijn ideaal om al […]