Je gekochte ebooks DRM vrij maken mbv Calibre (voor uploaden naar Play Books)

calibre
Vorig jaar schreef ik een blogpost over het maken van backups van je gekochte ebooks middels het verwijderen van de DRM. Die werkwijze van aparte plugins voor Calibre om beveiligde ePub en Kindle ebooks is inmiddels sterk vereenvoudigd doordat er nu nog maar 1 plugin nodig is voor beide formaten. Met de opkomst van sociale DRM – die in Nederland steeds vaker de traditionele Adobe DRM vervangt – leek de noodzaak voor het verwijderen van die Adobe DRM ook langzaam te verdwijnen en zag ik geen reden om de oorspronkelijke blogpost te actualiseren.

Nu Play Books echter gelanceerd is in Nederland lijkt het er op dat Nederlandse ebooktitels die bij Bol voorzien zijn van sociale DRM door Google alsnog voorzien worden van Adobe DRM. Als je dus bij Play Books gekochte ebooks downloadt dan zit er dus Adobe DRM op. Dat is een tik ironisch want de meest interessante functie van Play Books is dat je tot maximaal 1000 eigen ebooks in ePub of PDF formaat kunt uploaden naar je account maar die ebooks moeten perse vrij zijn van DRM. Als je dus zelf een verzameling van ebooks hebt die je bij Amazon, Kobo of Bol (met Adobe DRM dan) gekocht hebt dan kun je die niet uploaden naar Play Books toe. Al met al dus twee redenen om Adobe DRM te willen verwijderen van je gekochte ebooks. Of je ze nou bij Play Books gekocht hebt of elders.

Het zal duidelijk zijn dat de werkwijze zoals die hieronder staat bedoeld is om een DRM vrije backup te maken van ebooks die je zelf gekocht hebt voor eigen gebruik. Verspreid ze niet naar anderen toe want dat is niet toegestaan.

Calibre
Calibre is een gratis programma waarmee je ebooks kunt beheren in zelf samengestelde bibliotheken en dat heel eenvoudig de ebooks met alle mogelijke apparaten kan versturen. Op die manier heb je alle ebooks centraal bij elkaar in 1 handig programma en verstuur je ebooks naar bijvoorbeeld je ereader of tablet. Ik schrijf regelmatig over Calibre dus als je meer wilt lezen hierover dan kun je ook andere blogposts vinden.

Calibre werkt met plugins die functionaliteiten toevoegen aan het programma en één zo’n plugin is ontwikkeld met als doel om bij het importeren van beveiligde ebooks de DRM te verwijderen. Deze plugin installeer je als volgt waarbij ik er vanuit ga dat je Calibre al geïnstalleerd hebt:

  1. Download de DeDRM plugin voor Calibre in een zip bestand vanaf deze pagina;
  2. Open Calibre en klik op ‘Preferences’. Ga dan naar ‘Advanced’ en naar ‘Plugins’;
  3. Klik op ‘Load plugin from file’ en kies het DeDRM_plugin_654 bestand;
  4. Klik op OK en de plugin is geïnstalleerd.

Importeren van Kindle ebooks
Voor het importeren en tegelijk DRM vrij maken van de bij Amazon gekochte ebooks in Calibre verwijs ik je even naar een andere blogpost aangezien ik daar uitgebreid beschrijf hoe je de Kindle ebooks kunt backuppen. Deze houd ik ook actueel.

Importeren van ebooks in ePub formaat
Of je nou via BOL.com, ebook.nl, bruna.nl, Kobobooks of Play Books je ebooks koopt, alle ebooks in ePub formaat met Adobe DRM moeten geopend worden in Adobe Digital Editions. De stappen hieronder gaan er vanuit dat je Adobe Digital Editions gebruikt en dat de beveiligde ebooks daar al in de bibliotheek staan.

Om dit te doen moet je je gekochte boek downloaden uit je account bij de ebookwinkel waar je het gekocht hebt. Als je daar een EPUB bestand downloadt, dan is die niet beveiligd met DRM en kun je deze rechtstreeks gebruiken. Download je daar een URLlink.acsm bestandje dan moet deze in Adobe Digital Editions geopend worden dus zorg dat je Adobe Digital Editions [versie 2.01 die je hier http://download.adobe.com/pub/adobe/digitaleditions/ADE_2.0_Installer.exe vindt] vooraf geïnstalleerd hebt en geautoriseerd hebt met je Adobe ID. Open je daarna het URLlink.acsm bestandje in ADE, dan wordt de EPUB gedownload en versleutelt met jouw Adobe ID. DRM dus.

Je kunt ze dan als volgt toevoegen in Calibre en weer vrijmaken van DRM.

  1. Ga naar het beginscherm van Calibre en klik linksbovenaan op ‘Add Books’;
  2. Ga naar de directory C:\Users\<je gebruikersnaam>\Documents\My Digital Editions (ik heb een Engelstalige Windows) en selecteer daar alle .epub bestanden;
  3. Klik op ‘Open’ en alle geselecteerde ePub ebooks worden -vrij van DRM- geïmporteerd in Calibre.

Deze ebooks kunnen dan vervolgens zonder problemen geupload worden naar Play Books. Dat geldt overigens ook voor gekochte ebooks waar sociale (watermerk) DRM op zit. Deze kun je rechtstreeks in Play Books gebruiken.

Ook al kun je tot 1000 ebooks uploaden naar Play Books, je hebt daar geen beheeropties (behalve verwijderen) en alle ebooks komen in 1 grote lijst te staan. Het is ook niet mogelijk om geuploade ebooks later weer te downloaden. Wil je overzicht houden en 1 centrale plek hebben waar je al je ebooks beheert en bewaart, dan zou ik dat zeker in Calibre (blijven) doen. Play Books is wel ideaal om alle ebooks die je wil of gaat lezen (op een iOS of Android apparaat) op te slaan aangezien die bijhoudt waar je bent gebleven tussen apparaten.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (157) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top