Je gekochte ebooks DRM vrij maken mbv Calibre (voor uploaden naar Play Books)

calibre
Vorig jaar schreef ik een blogpost over het maken van backups van je gekochte ebooks middels het verwijderen van de DRM. Die werkwijze van aparte plugins voor Calibre om beveiligde ePub en Kindle ebooks is inmiddels sterk vereenvoudigd doordat er nu nog maar 1 plugin nodig is voor beide formaten. Met de opkomst van sociale DRM – die in Nederland steeds vaker de traditionele Adobe DRM vervangt – leek de noodzaak voor het verwijderen van die Adobe DRM ook langzaam te verdwijnen en zag ik geen reden om de oorspronkelijke blogpost te actualiseren.

Nu Play Books echter gelanceerd is in Nederland lijkt het er op dat Nederlandse ebooktitels die bij Bol voorzien zijn van sociale DRM door Google alsnog voorzien worden van Adobe DRM. Als je dus bij Play Books gekochte ebooks downloadt dan zit er dus Adobe DRM op. Dat is een tik ironisch want de meest interessante functie van Play Books is dat je tot maximaal 1000 eigen ebooks in ePub of PDF formaat kunt uploaden naar je account maar die ebooks moeten perse vrij zijn van DRM. Als je dus zelf een verzameling van ebooks hebt die je bij Amazon, Kobo of Bol (met Adobe DRM dan) gekocht hebt dan kun je die niet uploaden naar Play Books toe. Al met al dus twee redenen om Adobe DRM te willen verwijderen van je gekochte ebooks. Of je ze nou bij Play Books gekocht hebt of elders.

Het zal duidelijk zijn dat de werkwijze zoals die hieronder staat bedoeld is om een DRM vrije backup te maken van ebooks die je zelf gekocht hebt voor eigen gebruik. Verspreid ze niet naar anderen toe want dat is niet toegestaan.

Calibre
Calibre is een gratis programma waarmee je ebooks kunt beheren in zelf samengestelde bibliotheken en dat heel eenvoudig de ebooks met alle mogelijke apparaten kan versturen. Op die manier heb je alle ebooks centraal bij elkaar in 1 handig programma en verstuur je ebooks naar bijvoorbeeld je ereader of tablet. Ik schrijf regelmatig over Calibre dus als je meer wilt lezen hierover dan kun je ook andere blogposts vinden.

Calibre werkt met plugins die functionaliteiten toevoegen aan het programma en één zo’n plugin is ontwikkeld met als doel om bij het importeren van beveiligde ebooks de DRM te verwijderen. Deze plugin installeer je als volgt waarbij ik er vanuit ga dat je Calibre al geïnstalleerd hebt:

 1. Download de DeDRM plugin voor Calibre in een zip bestand vanaf deze pagina;
 2. Unzip het DeDRM_tools zipbestandje zodat je de DeDRM_plugin.zip hebt
 3. Open Calibre en klik op ‘Preferences’. Ga dan naar ‘Advanced’ en naar ‘Plugins’;
 4. Klik op ‘Load plugin from file’ en kies het DeDRM_plugin.zip bestand;
 5. Klik op OK en de plugin is geïnstalleerd.

Importeren van Kindle ebooks
Voor het importeren en tegelijk DRM vrij maken van de bij Amazon gekochte ebooks in Calibre verwijs ik je even naar een andere blogpost aangezien ik daar uitgebreid beschrijf hoe je de Kindle ebooks kunt backuppen. Deze houd ik ook actueel.

Importeren van ebooks in ePub formaat
Of je nou via BOL.com, ebook.nl, bruna.nl, Kobobooks of Play Books je ebooks koopt, alle ebooks in ePub formaat met Adobe DRM moeten geopend worden in Adobe Digital Editions. De stappen hieronder gaan er vanuit dat je Adobe Digital Editions gebruikt en dat de beveiligde ebooks daar al in de bibliotheek staan.

Om dit te doen moet je je gekochte boek downloaden uit je account bij de ebookwinkel waar je het gekocht hebt. Als je daar een EPUB bestand downloadt, dan is die niet beveiligd met DRM en kun je deze rechtstreeks gebruiken. Download je daar een URLlink.acsm bestandje dan moet deze in Adobe Digital Editions geopend worden dus zorg dat je Adobe Digital Editions [versie 2.01 die je hier http://download.adobe.com/pub/adobe/digitaleditions/ADE_2.0_Installer.exe vindt] vooraf geïnstalleerd hebt en geautoriseerd hebt met je Adobe ID. Open je daarna het URLlink.acsm bestandje in ADE, dan wordt de EPUB gedownload en versleutelt met jouw Adobe ID. DRM dus.

Je kunt ze dan als volgt toevoegen in Calibre en weer vrijmaken van DRM.

 1. Ga naar het beginscherm van Calibre en klik linksbovenaan op ‘Add Books’;
 2. Ga naar de directory C:\Users\<je gebruikersnaam>\Documents\My Digital Editions (ik heb een Engelstalige Windows) en selecteer daar alle .epub bestanden;
 3. Klik op ‘Open’ en alle geselecteerde ePub ebooks worden -vrij van DRM- geïmporteerd in Calibre.

Deze ebooks kunnen dan vervolgens zonder problemen geupload worden naar Play Books. Dat geldt overigens ook voor gekochte ebooks waar sociale (watermerk) DRM op zit. Deze kun je rechtstreeks in Play Books gebruiken.

Ook al kun je tot 1000 ebooks uploaden naar Play Books, je hebt daar geen beheeropties (behalve verwijderen) en alle ebooks komen in 1 grote lijst te staan. Het is ook niet mogelijk om geuploade ebooks later weer te downloaden. Wil je overzicht houden en 1 centrale plek hebben waar je al je ebooks beheert en bewaart, dan zou ik dat zeker in Calibre (blijven) doen. Play Books is wel ideaal om alle ebooks die je wil of gaat lezen (op een iOS of Android apparaat) op te slaan aangezien die bijhoudt waar je bent gebleven tussen apparaten.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (172) Write a comment

 1. Ik heb de DeDRM_plugin.zip gedownload en wanneer ik in Calibre de plugin wil selecteren zie ik die wel verschijnen, maar kan ik die niet selecteren (licht grijs in Finder op MAC), wat zou de reden kunnen zijn?

  Reply

  • Ik heb het net nog even getest en op mijn Windows machine gaat het prima. Ik kan slechts 2 redenen bedenken waarom het niet te selecteren zou zijn:
   * Calibre herkent het niet als een plugin bestand. Je hebt de DeDRM_plugin.zip niet uitgepakt of per ongeluk de zip extensie verwijderd? Calibre herkent alleen plugins als ze in een zip zitten;
   * Een bug in Calibre op de 1 of andere manier. Ik zou Calibre bijwerken naar de meest recente versie als je dat nog niet gedaan hebt en het nog eens proberen. Als alternatief zou je ook in Finder het zip-bestand kunnen slepen naar het dialoogvenster van ‘Load plugin from file’. Dat zou het hem ook moeten doen volgens mij.

   Succes!

   Reply

 2. HALLO,
  heb DRM removal tool na veel vijven en zessen in Cailbre gekregen
  (via je verwijzing naar ApprenticeAlf zie je twee downloads-ik koos voor de tweede maar het moet de eerste zijn)
  echter ik heb in Calibre een boek waar ik DRM niet vanaf krijg als ik over wil zetten naar Kindle en het is ook niet te lezen in Calibre
  wat nu???
  mvrgr

  Reply

 3. Bij mijn bij bol.com gekochte epubs staat achterin de tekst dat het boek een watermerk bevat en dat wordt met een nummer weergegeven. Is dat het watermerk zelf (ik denk van niet)? en hoe kan ik controleren of het watermerk echt verdwenen is?
  btw: Raymond, ken ik je misschien van het POV Brabant??

  Reply

  • Dat nummer is onderdeel van het watermerk inderdaad hoewel die pagina niet het enige is. Als je de ePub in een ebookeditor opent (bijv. in Calibre zelf met Edit Book) dan zie je in elk hoofdstuk ook nog een aparte code in de html staan. Je zou die ook allemaal moeten verwijderen en dan nog zit er ongetwijfeld ook iets verborgen in het ePub bestand dat je niet makkelijk kunt terugvinden. Overigens is dat allemaal niet nodig als je de ePubs wilt gebruiken in Play Books of wilt converteren naar Mobipocket formaat (voor het geval je een Kindle hebt) want dat werkt prima met die watermerkcode aan boord.

   En nee, je kent me niet van het POV Brabant, ik kom maar zelden in die prachtige provincie :)

   Reply

 4. Nou, het werkt niet…. Nadat ik de stappen correct heb gevolgd, en de plugin in Calibre als ok (groen) wordt weergegeven, krijg ik na het importeren van een DRM boek de volgende mededeling in de Firefox epub extensie: EPUBReader
  Uw ePub-book is beschermd door Digital Rights Management (DRM). Om deze reden kan het helaas niet worden geopend. :-(

  Reply

 5. Helaas. Als ik de plugin wil installeren in Calibre, dan krijg ik een foutmelding: the plugin is invalid, it does not contain a toplevel __init__.py file…

  Reply

  • Dan even goed controleren: heb je niet per ongeluk de tools.zip geprobeerd te installeren? Die moet je namelijk eerst uitpakken en daar zit, in een submapje, de Calibre DeDRM.zip die je moet hebben. Ik heb het zojuist nog even gecontroleerd en het werkt (nog steeds) prima.

   Reply

 6. Fijn en helder artikel, aleen werkt het niet bij mij. De plug-in moeiteloos geinstalleerd, even herstart, en als test een BOL-titel geimporteerd en naar mijn Kindle bieb gestuurd. Helaas: dezelfde melding verschijnt. Zou het te maken kunnen hebben met nieuwere versies?

  Reply

 7. Je geeft in je blogpost om epubs drm-vrij te maken in Calibre een link, die veel ‘ellende’ tot gevolg heeft. Bij mij was het eindresultaat dat ik uiteindelijk NIET de gewenste plug-in beschikbaar had, maar dat WEL mysearch op een hinderlijke manier in al mijn browsers was geïnstalleerd. Een slechte tip dus! Beter onderstaande link, die rechtstreeks de plugin download (als .zip, maar die hoef je niet uit te pakken om hem in Calibre te installeren…..!).

  http://download.epubor.com/DeDRM_plugin.zip

  Reply

  • De link is naar de ‘officiële’ pagina van de maker van de plugin en hoewel die pagina zelf volledig onschuldig is, verwijst de downloadlink die je op die site vindt naar een locatie waar je inderdaad even moet aanpassen. Klik je namelijk meteen op een downloadlink, dan installeert die een zgn downloadhelper en die rommel moet je niet willen.
   Ik kan wel zeggen dat je altijd goed moet uitkijken als je een dergelijk bestand downloadt want het staat niet voor niets bij een wat schimmige site maar je hebt natuurlijk gelijk dat het beter is om te linken naar een alternatief.

   Het lastige van jouw link is dat je niet kunt zien welke versie het is en dat maakt wel uit aangezien versie 2 en hoger van Calibre per se de recentste versie nodig hebben van de plugin. Ik heb echter een alternatief gevonden en zal de link aanpassen in het artikel. Dank voor het doorgeven van jouw ervaringen en ik hoop dat je de rommel in je browser hebt weten te verwijderen. Sorry voor het onbedoelde veroorzaken daarvan.

   Reply

 8. Ik heb de procedure gevolgd en de plugin geinstalleerd. Vervolgens werd ik geconfronteerd met een erg vervelende malware besmetting die mijn zoekbalk overnam en waarbij ongeveer elk tweede woord op mijn scherm werd vervgnen dor een link die verwees naar shopping.com. Ik durf het programma nu niet te gebruiken op een nieuw gekochte ereader omdat ik bang ben voor besmetting.
  Mijn vraag: Is deze malware verborgen in de plugin (maw is dit een vaker herkend probleem) of heb ik de pech gehad dat ik de verkeerde downloadsite heb gebruikt?

  Reply

  • Ik vrees dat je hetzelfde is overkomen als Teun. Dat ligt niet aan de plugin maar aan de “downloadmanager” die door de site wordt gebruikt waar de tools/plugin wordt gehost. Ik heb gisteren de link naar die pagina aangepast in de blogpost zodat je het rechtstreeks uit een veilige bron kunt downloaden.

   Ook voor jou excuses voor het onbedoelde veroorzaken van zoveel ellende in je browser.

   Reply

 9. Beste Raymond, dank je wel voor deze oplossing. Maar ik heb een heel raar probleem. Het lukt wel om de beveiliging weg te halen uit een Kindle book, maar niet om het weg te halen uit een Epub boek van Bol.com. Dat is nogal jammer, want het was een epub boek van 70 euro. Kun je mij misschien een tip geven?

  Reply

  • Je zou ook epubee heet het geloof ik kunnen downloaden. Gewoon ernaast. Vind het wel vreemd dat het met caliber niet doet. Wel besturingssysteem gebruik jè ?

   Reply

 10. Ik heb geprobeerd Adobe Digital Editions te downloaden via I-tunes op mijn mac. Nergens te vinden?? Zeer vreemd, want normaal verschijnt het op het bureaublad. Nu dus onvindbaar, maar ik kan het ook niet meer downloaden omdat aangegeven wordt dat ik hem al gedownload heb. Ik heb nu twee boeken gekocht die als volgt aangegeven worden: URLLink.acsm en URLLink-1.acsm. Geen idee nu hoe ik deze kan openen. De DeDRM_calibre_plugin heb ik wel in calibre kunnen krijgen. Maar zonder Adobe Digital Editions kan ik nu niet verder. Enig idee wat er aan de hand kan zijn?

  Reply

  • Adobe Digital Editions is inderdaad wat je nodig hebt om de .acsm bestandjes te openen. Het zorgt er voor dat de epub bestanden worden gedownload en voorzien worden van de Adobe DRM. Die je daarna weer kunt verwijderen door de DeDRM plugin te gebruiken en de beveiligde ebooks in Calibre te importeren.

   Adobe Digital Editions via iTunes downloaden levert je de app op en niet de software voor je Mac. Je kunt ADE gewoon downloaden via de site van Adobe. De recentste versie is versie 4 maar persoonlijk gebruik ik liever de oudere versie 2 omdat die prima werkt en minder beveiligingsdingen van Adobe bevat. Versie 2.01 (en versie 3) voor Windows en Mac kun je hier vinden: http://www.adobe.com/support/digitaleditions/downloads.html

   Reply

   • Ik heb net een boek gedownload met voor op mijn kindle. Het boek heb ik eerst via adobe digital en daarna via calibre geconverteerd. Nu staat het op mijn kindle met de extensie: .azw en kan ik het boek niet openen

    Reply

    • Zou je me eens langzaam door alle stappen kunnen leiden die je geprobeerd hebt? Als je een ePub boek gedownload hebt en het hebt weten te converteren in Calibre dan ben je er bijna volgens mij. Het gemakkelijkste is echter om, als je het ebook al in Calibre hebt gekregen, het vanuit Calibre direct op je Kindle te zetten. Calibre converteert het dan namelijk zelf automatisch in het correcte formaat.

     Als je dus je Kindle aansluit met de usb kabel op je computer, Calibre start en dat boek verstuurt naar je Kindle (rechtsklikken op het boek en dan kiezen voor Naar apparaat sturen) dan zou het goed moeten komen!

     Reply

 11. Hoi Raymond, bij mij werkt het niet omdat het lijkt of Calibre niet (meer) toestaat te bladeren naar plug-ins, waardoor ik niet bij DeDRM_plugin kan komen. Heb je een oplossing?

  Reply

  • Ik kan alleen maar adviseren om Calibre te herinstalleren (er is elke week wel een nieuwe versie dus dat is snel gepipet) want je moet gewoon een plugin kunnen laden die op je computer staat. Ik heb het net voor de zekerheid nog even geprobeerd met de allernieuwste versie van Calibre (2.33) en dat werkt probleemloos. Het is niet mogelijk om een plugin handmatig te installeren buiten Calibre om voor zover ik weet.

   Reply

 12. Hoi Raymond, Dank voor dit heldere artikel. Ik heb nu eindelijk het oeverloze gezeik met mijn legaal aangekochte ebook kunnen verhelpen… ik had via bol.com een *.acsm gekregen maar wist ik veel dat met die Adobe ID (wist niet eens wat het was en waarvoor ik het nodig had) het niet mogelijk was dat bestand op de e-reader van mijn vrouw te zetten. Na gisteren de hele dag bezig te zijn geweest en wat geirriteerde mailtjes naar Adobe en bol.com te hebben gestuurd is het nu eindelijk gelukt. Het ironische is, op mijn Ubuntu PC had ik Calibre al geinstalleerd maar er nooit aan gedacht dat ik met dat programma DRM zou kunnen verwijderen. Nu kan ik eindelijk van mijn betaalde boek gaan genieten op de e-reader!

  Overigens vind ik wel weer blijken dat open source toch een stuk gebruiksvriendelijker is dan de ultra-kapitalistische paranoide DRM zooi van Adobe (en bol.com). Belachelijk dat men blijkbaar wil dat iedereen in het gezin een apart boek en/of een aparte reader aanschaft. Zo, dat moest er even uit.

  Reply

 13. Ik heb geprobeerd de DeDRM Plug In te installeren. Calibre zegt dat dat gelukt is, maar als ik een boek naar MOBI probeer te converteren stuit ik tocj op DRM

  Reply

  • Excuus, ik had niet in de gaten dat ik na het installeren van de Plug In de EPUB’s opnieuw moest importeren in Calibre. DRM wordt er blijkbaar tijdens het importeren in Calibre afgehaald, niet tijdens de formaatconversie.

   Reply

   • Hallo Raymond, hartelijk dank voor je uitgebreide uitleg!

    Op de een of andere manier lukt het me niet om mijn .azw3 bestand (van de Kindle). Ik heb de plugins geïnstalleerd, mijn ebook verwijderd en opnieuw binnengehaald. Toen het niet werkte, Calibre opnieuw geïnstalleerd en de plugins opnieuw geïnstalleerd.
    Niets hielp. Doe ik iets verkeerd of is het .azw3 formaat weer net iets geavanceerder versleuteld? Heb je nog een tip?

    Reply

    • @Hanneke Het staat in deze blogpost enigszins incompleet voor de Kindle ebooks want om de beveiliging eraf te kunnen halen, moeten de Kindle ebooks op je pc komen via het Kindle for PC programma. Dat programma is van Amazon zelf zodat je de ebooks op je pc kunt lezen en de installatie ervan is vereist zodat de plugin de drm kan verwijderen. Bijna alle Kindle ebooks zijn in het .azw3 formaat en ik heb er vandaag nog eentje gekocht en ontdaan van DRM :)

     Ik heb het in 2014 wat vollediger uitgelegd voor specifiek Kindle ebooks in deze blogpost: https://rsnijders.info/vakblog/2014/06/29/backup-kindle-ebooks/ Hopelijk werkt het daarmee wel voor je!

     Reply

     • Ahaaaaa, dat was ook mijn probleem en dit is ook mijn oplossing….! Thanks!

     • Weet je of er iets veranderd is? Sommige azw3’s doen het gewoonweg niet meer!

     • Sorry… ik bedoelde AZW’s. De AZW3’s komen juist wel door…

     • @Hanneke Er is inderdaad iets veranderd en dat is hoe Kindle for PC de Kindle ebooks downloadt naar je pc. Vanaf versie 1.19 maakt die daar in de meeste gevallen een KFX bestand van en daar kan Calibre de DRM niet van verwijderen. Als je wel een Kindle ereader hebt dan kun je de AZW(3) bestanden nog downloaden via je account – zie de Kindle DRM blogpost waar ik je al eerder naar verwees – maar heb je die niet dan is het (voorlopig) voorbij met het kunnen verwijderen van de DRM van Kindle ebooks. Reguliere AZW bestanden zouden voor zover ik weet nog gewoon moeten werken dus als dat niet zo is weet ik ook niet wat er aan de hand is.

     • Nogmaals dank voor je reactie! Het zijn gewone AZW’s en ik heb een kindle. Er is geen peil op te trekken. Misschien dat ik het gewoon even moet laten rusten. Dat helpt soms ook ;-)

 14. Fijne info Raymond. Heb sinds een week mijn eerste e-reader (Kobo Glo HD) en tot nu toe werkt het allemaal naar behoren. Ook importeren in Calibre mbv plugin.
  1. Hoe kan ik controleren of de DRM er nu inderdaad af is (ik krijg hiervan geen bevestiging).
  2. Hoe verwijder je een pagina die na aankoop een verwijzing naar verkoopshop, naam en accountnaam bevat.

  Nog een paar uur, daarom alvast fijne jaarwisseling

  Reply

  • @Bart, je krijgt er inderdaad geen bevestiging van en dus kun je alleen maar de voor- en nasituatie met elkaar vergelijken. Bijvoorbeeld door het ebook te converteren naar een ander formaat toe in Calibre (dat genereert een foutmelding als er nog DRM op zit) of door het ebook te openen op bijvoorbeeld je tablet in een ebookapp. Ook dat werkt niet zonder dat de DRM er af is. Let wel dat de meeste boeken bij Bol niet meer over Adobe DRM beschikken en dat er dus sowieso geen DRM meer op zit die je er per se van af wilt halen.

   Zoals dus de watermerk “DRM” die er tegenwoordig opgezet wordt: de pagina die na aankoop erbij geplaatst wordt met o.a. je eigen naam enz. Die is wel irritant (vind ik) maar voorkomt niet dat je de ebooks op alle apparaten kunt lezen die je wilt.

   Verwijderen van die pagina vereist dat je het ePub bestand in een ebookeditor laadt en handmatig die pagina(‘s) verwijdert. Sigil is zo’n editor maar ook Calibre beschikt over een ebookeditor. Als je rechtsklikt in de bibliotheek in Calibre op een ebook kun je daar kiezen voor Edit book en laadt de editor.

   Het wijst zich redelijk vanzelf maar ik heb er expres geen uitleg over op mijn blog staan. Ik wil liever niet uitleggen hoe mensen die watermerk pagina’s makkelijk kunnen verwijderen omdat ik al lang blij ben dat er in Nederland van de Adobe DRM afgestapt is.

   Tot slot echter wens ik je ook een heel mooi 2016 toe!

   Reply

 15. Beste Raymond,
  Bedankt voor je nuttige blog. Alleen mij lukt het niet. Ik heb de plugin geinstalleerd maar als ik mijn bij Bol.com gekochte boek importeer blijft de DRM er op staan? Enig idee wat ik fout doe?

  Reply

  • @Pieter, dat is natuurlijk lastig vast te stellen vanaf de bank bij mij thuis :) Maar laat ik een checklistje proberen:
   * Controleer of de plugin (correct) geïnstalleerd is – je zou hem moeten zien staan bij de File type plugins (of hoe dat ook in het NL heet)
   * Heb je het ebook met (Adobe) DRM correct gedownload in Adobe Digital Editions? In ADE moeten je Adobe ID gegevens ingevoerd zijn en door het downloaden van het .acsm bestandje bij Bol heb je het ePub bestand weten te downloaden dat in de Adobe directory geplaatst is. Opent het ebook wel correct in ADE?
   * Heb je het ebook vervolgens geïmporteerd in Calibre? Dus nadat de plugin geïnstalleerd is?

   Als alle punten doorlopen zijn zou de DRM toch echt verwijderd moeten zijn!

   Reply

 16. Het lukt me niet om de DeDRM_plugin.zip te downloaden.
  Telkens krijg ik daar bij het bericht ‘encountered improper argument’
  Is daar iets aan te doen?

  Reply

   • Ik heb Win10 en de laatste versie van Calibre op mijn pc staan
    Ik heb een DRM ebook bij BOL gekocht. Ik wil absoluut geen ebooks met een DRM ding in mijn ‘huis’ . Ik heb dit artikel gevolgd en….mij ebook keurig via calibre op mijn Sony reader gezet. Werkt perfect. De installatie was een beetje verwarrend en waarschijnlijk daardoor de bron van de hierboven beschreven problemen: in het bovenste zipbestand zit weer een zipbestand er dat moet je hebben als zip bestand en installeren in calibre. Raymond beschrijft het goed, maar het maakt de praktijk niet minder verwarrend. In ieder geval bedankt en sterkte met ket probleem: strak blijven denken en doen, dan kom je er wel uit.

    Reply

 17. Hallo Raymond,
  Ik heb je tutorial helemaal gevolgd en de plugin geinstalleerd maar het lukt niet om een ebook, gedownload uit de bibliotheek, op de ereader te zetten. Ik gebruik Ubuntu 14.04 en Adobe digitila ed 1.7.
  Komt dit omdat deze uit de bibliotheek komen en heb je daar ook een oplossing voor.

  Bij voorbaat dank.
  Wim Dekkers

  Reply

  • Als je alleen maar geleende ebooks op je ereader wilt zetten heb je daar geen Calibre (met de plugin) voor nodig en zou dat meteen vanuit Adobe Digital Editions moeten werken. Het probleem is echter dat Adobe geen Linux versie heeft van ADE en dat je dan ADE mbv Wine moet gebruiken. De versie die dan goed werkend te krijgen is, is versie 1.7.1

   Adobe blijft echter aan hun DRM sleutelen en ik vermoed (weet bijna zeker) dat de oudere versie van ADE je probleem is. Ik ben inmiddels ook overgestapt naar 2 – versie 4 is al een tijdje uit – omdat ik problemen had met het openen van een geleend ebook in ADE 1.7.1.

   Ik weet niet of versie 2 (of later) te gebruiken is binnen Ubuntu maar dat zou mijn eerste stap zijn om te proberen.

   Reply

 18. Wat een geweldige site is dit. Ik converteer nu alles van epub naar mobi naar azw en terug. Joepie! Thanx!!

  Reply

 19. Beste Raymond,

  ik heb al mijn ebooks van Amazon in mijn Kindle for PC staan, maar er zijn maar 3 van de 35 boeken terug te vinden in My Kindle Content, hierdoor kan ik de overige 32 boeken niet in Calibre importeren. Het valt me op dat in mijn Kindle for PC de 3 boeken waarbij het wel gelukt is deze vermeld staan onder ‘downloaded’ en de rest niet. Hoe kan ik de rest ook in My Kindle Content krijgen?

  Reply

  • @Annet: je was er al bijna. Kindle for PC synchroniseert automatisch alle gekochte Kindle ebooks in je account maar downloadt die niet automatisch (tenzij je tijdens het kopen hebt aangegeven dat het verstuurd moet worden naar je Kindle for PC).

   Dat betekent dat je even (handmatig) alle Kindle ebooks moet downloaden die je in Calibre wilt importeren. De snelste en makkelijkste manier is om met de rechtermuisknop te klikken op een titel/omslag en daar te kiezen voor ‘Download’. Daarmee komen ze dus terecht in de My Kindle Content map.

   Reply

 20. Ok, bedankt!
  Nog een vraag: ik heb een Kindle, mijn man heeft een Kindle app. Hoe kan ik zorgen dat de boeken die ik in Calibre heb staan ook in zijn app terecht kunnen komen?

  Reply

  • @Annet Boeken uit Calibre overhevelen naar een Kindle app voor iOS of Android kan helaas niet rechtstreeks. Je kunt dus niet de apparaten koppelen aan Calibre en dan de ebooks versturen naar de Kindle app.

   Het kan via een (uitgebreide) omweg door gebruik te maken van de Send to Kindle functionaliteit. Elke Kindle ereader maar ook elke Kindle app heeft een mailadres gekregen van Amazon die je kunt vinden in de app zelf (vaak verstopt in de instellingen) of als je inlogt op de site van Amazon en bij de instellingen op het tabblad Je Apparaten kijkt onder het kopje “Je content en apparaten”.

   In Calibre kun je bij de instellingen een mailaccount instellen waarbij je vervolgens dan ebooks uit je bibliotheek kunt mailen naar het mailadres dat bij de Kindle app hoort. Het mailadres dat je in Calibre gebruikt moet ook bij de instellingen bij ‘Je content en apparaten’ staan in de lijst van goedgekeurde mailadressen.

   Het zijn nogal wat stappen helaas hoewel je de meeste maar eenmalig hoeft in te stellen. Ik heb er helaas geen handleiding voor geschreven juist omdat het een zeer omslachtige route is. Mocht je je er toch aan willen wagen, vergeet dan niet dat je alleen MOBI boeken kunt versturen naar een Kindle app. Heb je ebooks in ePub of AZW3 formaat, dan moet je ze eerst converteren in Calibre.

   

   Update 29 april 2016: Ik heb er alsnog een stukje over geschreven: https://rsnijders.info/vakblog/2016/04/29/ebooks-via-mail-versturen-calibre/

   Reply

 21. Raymond,
  Een geweldige hulp is jouw website. Ik geloof dat ik er anders nooit was uitgeraakt om al dat gedoe met DRM’s in orde te krijgen om mijn ‘aangekochte en dus door mij betaalde’ e-books te kunnen lezen op een toestel dat ‘ik verkies’.
  Heel veel dank!

  Reply

 22. Raymond ik heb nu de nieuwste plugin van Github gehaald en geïmporteerd in Calibre, ik heb het boek op mn computer maar DRM blijft erop zitten? Wat gaat er mis dan?

  Reply

 23. Super uitleg! Dankzij jou heb ik mijn aangekochte boeken via Kobo op mijn Kindle kunnen zetten. :)

  Groeten, Bianca.

  Reply

 24. Geweldige site met antwoorden op zo’n beetje alle vragen die ik tot nu toe had mbt mijn ereader en ebooks. Ik vraag me alleen inmiddels wel af of de drm-plugin goed werkt, want alle watermerken van mijn Elly’s choice boeken staan nog in de epub. Zowel de zichtbare pagina aan het eind als alles in de html-code. Boeken die ik bij de bieb leen, krijg ik via de weg ‘Adobe digital editions – calibre’ plaats, doen het zoals het gewenst. Klopt het dat het sociale watermerk dus blijft staan? Of is er toch iets niet goed in de plugininstallatie?

  Reply

  • @Ilse Het klopt helemaal, de DRM plugin verwijdert de DRM die voorkomt dat je een ebook kunt converteren naar een ander formaat of die je belemmert het op een apparaat (of app) van jouw keuze te kunnen lezen.

   Watermerkbeveiliging belemmert je daar helemaal niet in en je kunt dus je ebooks gebruiken zoals je wil. De DRM plugin doet dan ook helemaal niets met de watermerken in de ebooks.

   Zo’n plugin bestaat overigens ook niet want er zitten verschillende soorten kenmerken verstopt in dat soort ebooks en die zijn nog optioneel ook. Ik ben er ook geen groot fan van maar als je ze wilt verwijderen dan zul je zelf aan de slag moeten met een ebookeditor. Ik heb hier beschreven wat je allemaal aan kunt treffen qua watermerk: https://rsnijders.info/vakblog/2016/06/27/watermerkbeveiliging-van-ebooks-uitgelegd/

   Reply

 25. Beste Raymond, Bedankt voor je artikel. Ik liep ook tegen een probleem aan, en kon de ‘oplossing’ niet zo snel vinden in de vele reacties. Ik deel ‘m hier voor het geval andere mensen er ook tegenaan lopen:

  1) ik had netjes een boek gekocht in een bekende webshop, omdat gratis downloaden sinds een tijdje ook in Nederland illegaal is
  2) vervolgens het .acsm-bestand gedownload
  3) Adobe Digital Editions geinstalleerd, een AdobeID aangemaakt, mijn PC geauthoriseerd en het boek gedownload via Adobe.
  4) De plugin toegevoegd aan Calibre zoals omschreven in jouw artikel
  5) Het .epub-bestand, dat ik via Adobe had gedownload, geïmporteerd in Calibre.

  Mijn indruk was echter dat hier de uitleg vaak stopt; alsof nu de DRM is verwijderd. Maar wat ik wil, is mijn ebooks kunnen lezen op mijn PC zonder gebruik te maken van Adobe of Calibre (ik wil mijn ‘eigen’ software gebruiken, namelijk SumatraPDF). Alleen als ik hierna naar het oorspronkelijk .epub-bestand ging, kon ik dit nog steeds niet openen met SumatraPDF door de DRM.

  Het stapje dat ik miste, was om het ebook vanuit Calibre opnieuw op te slaan op mijn PC, d.m.v. de knop “op schijf opslaan”. Nu heb ik een .epub op mijn PC staan dat ik gewoon kan openen hoe ik zelf wil :)

  Verder vind ik het maar bizar dat Adobe hier mee weg komt. De EU heeft bijv. Microsoft ooit met boetes gedreigd omdat zij Internet Explorer bundelden aan Windows, wat de concurrentie tussen web browsers schaadde. Volgens mij schaadt Adobe de concurrentie tussen epub-software ook behoorlijk door hun eigen software verplicht te maken voor het lezen van ebooks.

  In ieder geval ben ik nu niet langer het slachtoffer meer van een groot, klantonvriendelijk bedrijf dat de mededingingswet aan z’n laars lapt. Raymond, bedankt voor je hulp!

  Reply

  • @Toby Het is inderdaad niet zo dat na importeren van de in ADE gedownloade ePub in Calibre, het oorspronkelijke bestand vrij is van DRM. Het exemplaar in de Calibre bibliotheek natuurlijk wel en die kun je gewoon openen binnen Calibre zelf. Je hebt gelijk dat deze stap niet erbij vermeld wordt; een mooi aandachtspuntje voor een volgende handleiding!

   En mooi dat je het alsnog zelf ontdekt hebt want door ‘Op schijf opslaan’ te klikken wordt een kopie van het DRM-vrije exemplaar in een map naar keuze neergezet.

   Veel succes met je toekomstige aankopen :)

   Reply

 26. Het is me helaas niet gelukt om een Kobo boek op een Kindle te krijgen:
  Een boek gekocht bij Kobo (want daar het goedkoopst), en de kobo app voor Windows 10 geinstalleerd. In die app kan ik het boek lezen.
  De plugin in Calibre geinstalleerd, en de epub daarin geimporteerd. Als ik nu het boek wil lezen in calibre zie ik onleesbare tekst, alsof het een zip bestand betreft. Verzonden naar Kindle, zelfde resultaat, onleesbaar.
  Adobe Digital Editions geinstalleerd, boek daarin geimporteerd. Ik zie daar wel de table of contents (hoofdstukken), maar de pagina’s blijven wit.
  Overigens dat ADE zonder Adobe ID geauthoriseerd voor alleen ‘deze computer’. Kan dat ermee te maken hebben? Ik hoopte eigenlijk het hele ADE gedeelte over te slaan.
  Tips? Alvast bedankt.

  Reply

  • @Ger Het gaat fout omdat je de gekochte epub waarschijnlijk uit de Kobo app hebt gevist en niet uit rechtstreeks uit je bibliotheek van de Kobo site. Ga naar https://store.kobobooks.com/nl-nl/library (log in) en download daar je gekochte ebook.

   Als je een .ascm bestandje downloadt dan zul je dat via Adobe Digital Editions moeten openen zodat die de EPUB-met-DRM downloadt en kun je de hierboven beschreven stappen gebruiken om die vanuit de downloadmap van ADE te importeren in Calibre.

   Als het een Nederlandstalig ebook is dan kun je meestal rechtstreeks een EPUB (met watermerk) downloaden uit je Kobo bibliotheek en kun je deze zonder omweg in Calibre importeren. Hoe dan ook, als ze eenmaal correct in de bibliotheek staan kun je ze versturen naar je Kindle en zal Calibre aanbieden de EPUB te converteren naar het correcte MOBI formaat waar de Kindle mee overweg kan.

   Reply

   • Raymond bedankt! (Ook voor de razendsnelle reactie).
    Het is precies zoals je zegt; .ascm gedownload vanuit Kobo site, in ADE geopend, en vervolgens epub vanuit ADE map in Calibre gesleept.
    Veel dank, nou lekker lezen
    (het betrof: Mensen op Mars – Joris van Casteren)

    Reply

 27. Goedemorgen! Alvast complimenten voor deze blog, geweldig! Ik heb een vraag, probeer al sinds gister Adobe Digital Editions te installeren op mijn computer. De computerautotisatie lukt echter niet: foutmelding is ‘verbindingsfout, Digital Editions kan geen verbinding maken met het internet’ Ik heb wel verbinding met internet, word er een beetje moedeloos van, wat kan ik doen?
  Nancy

  Reply

  • @Nancy Ik ken deze foutmelding niet maar het kan zijn dat een antivirusprogramma of firewall de toegang van ADE tot het internet blokkeert. Je kunt dit in elk geval uitsluiten of bevestigen door naar https://adeactivate.adobe.com/ te gaan vanaf die computer. Als je de melding “Welcome to Digital Editions” krijgt op die site, dan ligt het dus niet aan je internetverbinding (of antivirus of firewall). Laadt die melding niet, dan zul je helaas op zoek moeten naar een antivirus/proxy/firewall instelling op je computer die ADE blokkeert.

   Reply

   • raymond, ik heb calibre 2.71 en daar kan je geen plug ins meer van je computer opzetten volgens mij.
    ik kan alleen maar kiezen uit gebruikers plug ins, en welke ik dan moet gebruiken is me een raadsel. Ik zou ook graag mijn kobo / BOL epub back uppen….

    Reply

 28. Alles werkt tot het moment dat ik via Calibre My digital Editions moet openen om daar epub boeken te kiezen. Er bevinden zich geen epub boeken, ondanks dat ik er twee met het ADE heb geopend. Wat doe ik fout?

  Reply

  • @Jo Als je een .acsm bestandje opent (wat je krijgt als je een EPUB koopt met Adobe DRM), dan wordt het EPUB bestand geopend in ADE en komt de EPUB 100% in de map My Digital Editions terecht.

   Het feit dat in die map bij jou geen EPUB bestanden staan betekent dat er geen Adobe DRM zat op die twee geopende EPUB’s :) En je hoeft ze dus ook niet DRM vrij mee te maken dan natuurlijk.

   Reply

   • Dank je wel voor je snelle reactie, echter het boek kan nog steeds niet geladen worden naar Google play books want het geeft een error ‘not able to process’.

    In ADE kan ik hem openen en Kobo echter niet GPB. Ondanks dat de extensie epub is. Er zit een of andere beveiliging op. Enig idee wat te doen?

    Reply

    • Google Play Books Help gaf aan dat ik de epub kan valideren wat ik geprobeerd hebt. Ook dat gaf errors wat aanduidt dat er een beveiliging op zit. De help info zei dat DRM epub niet ondersteund worden in de validatie. Het boek is op bol.com gekocht.

     Reply

     • Ik ben, buiten de comments om, wat dieper in deze kwestie gedoken en het blijkt dat beide gekochte boeken inderdaad niet van Adobe DRM maar van watermerk beveiliging waren voorzien.

      De problemen waren er niet minder om helaas. Beide hadden fouten in de structuur zitten van het epub bestand waardoor de door Jo gemeldde problemen ontstonden. Bij het ene boek (van VBK/Ambo-Anthos) was er iets fout gegaan met de interne verwijzing naar de waarschuwingspagina over de beveiliging in het opf bestand. Bij het andere boek (van uitgever Prometheus) bleek een niet ondersteunde opmaakcode in de css te zitten om het afbreken van woorden te voorkomen. In beide gevallen gaat een kritische ereading applicatie daar op hangen en dat is precies wat er in Google Play Books gebeurde.

      Ik heb beide ebooks gefixed maar besef dat zoiets nooit de bedoeling moet zijn natuurlijk. Ik adviseer iedereen om dit soort problemen ook meteen te melden bij Bol (of nog beter, de uitgever). Afhankelijk van hoe je de ebooks gebruikt loop je wel of niet tegen problemen op en uitgevers moeten weten dat ze een deel van hun klanten een slecht product leveren. Hopelijk letten ze dan beter op in de toekomst en worden de ebooks beter getest.

      Op zijn minst zou elke uitgever een knop op zijn website moeten hebben met ‘Probleem met één van onze ebooks?’ zodat je die problemen ook kunt doorgeven.

 29. Hartstikke bedankt voor al je hulp! Zoals per email aangegeven heb ik bol.com direct na aankoop doorgegeven dat het niet werkte. Wat ze dan zeggen is ‘gebruik de kobo reader’. Ongelooflijk dat een website als bol.com zulke slechte kwaliteit epubs verkoopt.

  Reply

 30. Update over mijn bol.com aankoop welke niet open ging in google play books.

  Ik heb op aanraden van Raymond contact opgenomen met de uitgeverij en dit is wat ze terugschreven:

  Dag Joanna,

  Zie hieronder de bevindingen van (naam weggelaten)-zet: een zetter, die voor ons de ePub gecheckt heeft.

  We hebben de ePub hier nagekeken, opnieuw gedraaid, en door de ePub-checker gehaald, maar we krijgen geen foutmelding, dus we hebben wat aanvullende informatie nodig. Is er maar één persoon die een probleem heeft met deze titel, of zijn er meerdere? Als het maar bij één persoon een probleem is, kan het zijn dat er iets niet helemaal goed is gegaan toen ze het bestand downloadde, maar dat het bestand an sich verder geen fouten bevat. Is het misschien mogelijk om de foutcode naar ons te sturen? (Als tekst of screenshot bijv.)

  Er staat niet echt iets bruikbaars in haar mail, helaas. Ik heb het bestand hier net op met een reader bekeken, met dezelfde app die zij ook gebruikt, en bij mij werkt het gewoon naar behoren. Dus ik denk toch dat er aan haar kant iets is misgegaan… We gaan het hier nog bekijken met een andere reader die we hebben, voor het geval dat nog verschil maakt, maar die kans schat ik vrij laag in. Dus ik denk dat het bestand gewoon goed is, en dat we er niets aan kunnen veranderen. Mochten we toch nog wat nieuws ontdekken, dan zullen we het je laten weten!

  Als ik het zo hoor is het heel vervelend dat het bestand niet werkt op Google Play Books bij u, maar is het niet een probleem in de code van het e-book. Misschien raadzaam om het bestand opnieuw te downloaden?

  Apart dat zij dit probleem niet ondervinden. Ik heb ze dus nog meer informatie gegeven wat voor errors er gaf en gaf ze het gebroken bestandje etc. Benieuwd wat ik te horen krijg.

  Reply

 31. Raymond, bedankt! Eindelijk gelukt om mijn gekochte Kobo/bol boek te back-uppen! Je had al een tijdje geleden geantwoord, maar ik had vandaag pas tijd. Met de laatste plug-in (en gewoon op de knop klikken ipv pijltje of rechter muisknop) vanuit bestand installeren werkt gewoon. De obok plug-in niet uitpakken maar gewoon les zip bestand inpluggen, (de drm plug-in ergens in het verhaal, wel een keer uitpakken want dat zip bestand is onderdeel van meerdere zip bestanden).
  Nogmaals bedankt!
  Nu nog verder zoeken hoe ik een paar andere ePub bestanden (waarvan ik overigens wel de papieren versie van heb) van mijn iPad (of vanuit iTunes) op de pc kan back uppen?

  Reply

  • @Ron Fijn dat het gelukt is! EPUB’s die je bij Apple via iTunes/iBooks gekocht hebben zijn helaas tergend goed beveiligd en ik heb geen manier gevonden om die te backuppen. Het is ook de reden dat ik weiger om daar boeken te kopen.

   Reply

 32. Goeieavond!

  Omdat mijn Windows 7 crashte gebruik ik nu Windows 10. Met Windows werkte het perfect, maar ik krijg nu een foutmelding als ik de plugin probeer te installeren:
  calibre, version 2.76.0
  FOUT: Niet afgehandelde fout: ZipImportError:can’t find module calibre.gui2.preferences.toolbar

  calibre 2.76 embedded-python: True is64bit: False
  Windows-8-6.2.9200 Windows (’32bit’, ‘WindowsPE’)
  32bit process running on 64bit windows
  (‘Windows’, ‘8’, ‘6.2.9200’)
  Python 2.7.9
  Windows: (‘8’, ‘6.2.9200’, ”, ‘Multiprocessor Free’)
  Successfully initialized third party plugins: DeDRM (6, 0, 9)
  Traceback (most recent call last):
  File “site-packages\calibre\gui2\preferences\plugins.py”, line 325, in add_plugin
  File “site-packages\calibre\gui2\preferences\plugins.py”, line 415, in check_for_add_to_toolbars
  File “site.py”, line 66, in load_module
  ZipImportError: can’t find module calibre.gui2.preferences.toolbar

  Reply

 33. @Bert Daar gaat iets fout wat volgens mij niet (alleen) te maken heeft met de plugin. Je ziet dat de plugin wel degelijk correct geladen wordt maar dat er Calibre foutmeldingen zijn rondom de calibre.gui2.preferences.toolbar en dat er een ZipImportError is. Heb je wellicht ooit per ongeluk een ebook geconverteerd naar Zip formaat? Want dat zou de foutmelding verklaren.

  Ik zou Calibre de-installeren (de bibliotheek en instellingen blijven gewoon behouden) en vervolgens opnieuw herinstalleren. Versie 2.77 is ook uit dus je kunt meteen upgraden. Dit zou de foutmeldingen moeten laten verdwijnen. Overigens is het dan, als je toch bezig bent, een goed idee om de recentste versie van de Calibre DeDRM plugin te installeren (6.5.3). Deze kun je hier vinden https://github.com/apprenticeharper/DeDRM_tools/releases/latest -> download dat zip bestand, pak het uit en vervolgens vind je de Calibre plugin in het mapje DeDRM_calibre_plugin

  Reply

 34. OK Raymond,
  Ik ga er mee aan de slag! Ik laat het nog wel even weten. Bedankt voor nu!

  Reply

  • @Raymond,
   Calibre werkt weer helemaal naar behoren. Eerst volledig verwijderd en vervolgens de nieuwste versie geïnstalleerd. Toen natuurlijk de gewenste plug-ins geïnstalleerd en alles werkt weer zoals vroeger met onder Windows 7. Perfect!

   Bedankt voor de goede raad!

   Reply

 35. Ik gebruik Calibre al jaren en had nooit een probleem met DRM. Tot een dag of 10 geleden. Een aantal boeken waren niet meer te openen. Ik heb de door jou geadviseerde plug-ins geïnstalleerd, dit hiel niet. Doe ik iets verkeerd?

  Reply

  • @Jan Of jij iets verkeerd doet (of er iets is veranderd in Calibre) hangt af van wat precies het probleem is en dat is nogal lastig te beoordelen in dit geval. Je geeft aan dat het probleem recentelijk is ontstaan … zijn er boeken bij die je voorheen wel kon openen en nu ineens niet meer kunt openen?

   Dat zou namelijk niet iets met DRM te maken moeten hebben. Wat de hierboven genoemde plugin doet is niets meer en minder dan het verwijderen van DRM op het moment dat het ebook geïmporteerd wordt in de Calibre bibliotheek. Als het boek eenmaal in de bibliotheek staat kan er niet ineens opnieuw DRM op komen te zitten. En andersom, als het boek eenmaal met DRM in de bibliotheek staat kan de plugin de DRM er niet achteraf afhalen.

   Als je enkele weken geleden de boeken wel kon openen en nu ineens niet meer, dan is het aannemelijker dat er bestanden beschadigd zijn geraakt of verdwenen uit je bibliotheek.

   Dat kun je controleren door in de menubalk op de knop van je bibliotheek (de knop met de afbeelding van de boekjes naast elkaar) te klikken, te kiezen voor Bibliotheekonderhoud en dan op Bibliotheek controleren te klikken. Als dat geen foutmelding oplevert vraagt Calibre vervolgens of die ook moet controleren of alle ebookbestanden ook daadwerkelijk op je harde schijf staan. Klik daar op ‘Ja’ om dit ook te checken.

   Hoe dan ook, de beste koers is dan om ofwel een backup terug te zetten van de bibliotheek (die je natuurlijk trouw maakt!) dan wel alle beschadigde boeken te verwijderen en opnieuw te importeren. Dat kan betekenen dat je gekochte titels opnieuw moet downloaden uit de accounts van de ebookwinkels of dat je alsnog een backup moet hebben van die ebooks.

   Reply

 36. Raymond. De situatie is als volgt. Ik heb in oktober 2016 een nieuwe reader gekocht (Kobo Aura One) Ik heb vanuit Calibre al mijn boeken op die reader gezet. Dat ging voor alle boeken probleemloos. Onlangs hen ik de reader laten vallen en het bleek dat al mijn verzamelingen leeg waren. (verzamelingen zijn mijn boeken gesorteerd op auteur. De boeken stonden nog wel op de reader.
  Omdat het vrij lastig was die weer te sorteren heb ik alle boeken verwijderd en opnieuw geladen met Calibre. Toen ontstonden de problemen. Ik heb een boek verwijderd, opnieuw gedownload in ADE en toen geïmporteerd in Calibre. Dat hielp niet. Ik blijf een foutmelding krijgen. Die stuur ik je per mail omdat ik die hier niet kan invoegen. Uiteraard heb ik een back-up, maar dat help ook niet. Verder heb ik altijd de laatste versie van Calibre.

  Reply

 37. Dag Raymond,
  De DRM-plugin kon ik prima installeren, evenals het importeren van een Kindle .azw bestand. Converteren gaat ook prima maar ik krijg dan een EPUB, MD, ORIGINAL_EPUB bestand dat volstrekt onleesbaar is.
  Wat doe ik fout cq. hoe los ik dit op.
  Ik heb de laatste versie van Calibre [neem ik aan omdat net gedownload en geinstalleerd heb]
  Bij voorbaat dank & vr.gr.

  Reply

 38. Dank voor de beschrijving! Kan nu tenminste zelf beslissen waar ik mijn aangeschafte boek mee lees!

  Reply

 39. Beste Raymond, wat ik ook doe, het werkt niet met een epub bestand van Bol dat ik op mijn Kobo Aura wil lezen. Ik heb de allerlaatste Calibre versie (ge-deinstalleerd en opnieuw geïnstalleerd), ik probeer de plugin te installeren en dat lijkt gelukt (user installeer plugins laat zien DeDRM 6.5.3), boek gedelete, opnieuw via Add Books, maar wat ik ook doe, ik blijf een onleesbaar boek houden. Wat zou ik fout kunnen doen?

  Reply

  • @Madeleine Is het een epub bestand dat met Adobe DRM beveiligd is? (dus dat je mbv Adobe Digital Editions hebt moeten downloaden). Kun je het bestand wel openen op je computer? Staat Calibre – met plugin – op dezelfde computer als waar ADE staat?

   Reply

 40. Dag Raymond,

  Dit artikel uit 2013 van jou laat mensen antwoorden en vragen sturen tot op vandaag. Ik ben er daar ook één van.
  Vandaag dacht ik dat Kobo overgaat op een andere DRM: dus van Kobo DRM naar social drm. Kan dat zo zijn?
  Vandaag zocht ik namelijk in mijn internetbrowser op, welk Kobo-boek uit mijn bibliotheek ik zou willen gaan lezen. Het viel mij op dat bij alle boeken die ik in mijn lijst had, “social drm epub” stond. Dat was ik niet gewend. Ik vond daar, dacht ik toch, altijd “kobo-epub” staan?

  Weet jij daar iets van? Ben ik abuis?

  Reply

  • Hoi Peter, Kobo distribueert alle ebooks in hun eigen Kobo EPUB formaat dat ook geoptimaliseerd is voor hun apps en ereaders (en daarmee tegelijkertijd beveiligd is). Daar zullen ze ook echt niet vanaf gaan stappen.

   Maar als je hun ecosysteem ‘omzeilt’ door naar de bibliotheek in je Kobo account te gaan, dan heb je altijd al de optie gehad om gekochte ebooks te downloaden zodat je die bijvoorbeeld op een andere ereader kunt lezen. Of, zoals in mijn geval, ook de DRM van te verwijderen.

   Kijk je op de productpagina’s van de ebooktitels of download je een ebook uit je bibliotheek? Dan zul je daar voor Nederlandse titels te zien krijgen dat het social drm epub bestanden zijn omdat NL uitgevers van Adobe DRM afgestapt zijn. Bij het downloaden krijg je dan meestal de mogelijkheid om te kiezen uit een exemplaar met Adobe DRM of een “SDRM epub”. Die laatste downloadt dus een EPUB met watermerk erin.

   Kijk je in de app of – na het synchroniseren – op je ereader voor je gekochte titels? Dan zullen het altijd Kobo EPUB bestanden zijn.

   Het is helaas 1 van de vele dingen die helemaal niet intuitief zijn als je bij Kobo ebooks koopt en leest vrees ik. En ook reden dat vragen ook de komende jaren nog wel zullen blijven komen :)

   Reply

 41. Nou heb ik dus keurig die DeDrm als plugin in mijn Calibre zitten, ook geactiveerd, maar kennelijk werkt het niet.
  Die ik nu iets verkeerd?
  Groet,

  Wim

  Reply

  • Dag Wim, daar gaat zonder twijfel iets verkeerd als het niet werkt maar zonder informatie over wat je precies wilt doen, welke stappen je nu gedaan hebt en wat er eventueel aan foutmeldingen komen, kan ik weinig zinnigs zeggen over wat er verkeerd gaat.

   Reply

 42. Helderder dan dit kan ik helaas ook niet maken.
  Wat exact zou je willen weten?

  Reply

  • Ehm. Ik ben niet helderziend vrees ik dus laten we beginnen met de vraag wat je precies hoopt te bereiken met die plugin. Je hebt boeken gekocht met Adobe DRM erop of Kindle boeken bij Amazon?

   Reply

   • Geen van zessen…
    Ik had een hele bak gedownloade boeken en daar zaten een stel tussen met DRM. Dat wil er dus af hebben.
    En blijkbaar zijn er meerdere soorten DRM? Hoe kom ik er achter welke waar op zit?

    Reply

    • Er zijn inderdaad meerdere soorten DRM. Op EPUB bestanden kan Adobe DRM zitten of de Fairplay DRM van Apple als ze daar oorspronkelijk afkomstig waren. Op MOBI of AZW bestanden zal het de DRM van Amazon zijn.

     Wat ze allemaal met elkaar gemeen hebben is dat ze een koppeling leggen tussen een account van degene die ze gekocht heeft en de apparaten waar je de ebooks op kunt lezen.

     Die koppeling is te verbreken – de DRM is te verwijderen – in veel gevallen maar dat kan alleen gedaan worden met behulp van de accountgegevens van de oorspronkelijke koper. Oftewel, alleen de koper kan de boeken met DRM lezen en eventueel de DRM verwijderen. Als jij andermans boeken hebt die beveiligd zijn met andermans gegevens, dan kun jij die DRM onmogelijk verwijderen.

     Reply

     • Ok, jammer. Wordt dus prullen bak voor die boeken. Toch bedankt voor de informatie.
      Groet,

      Wim

 43. hai, ik heb de drm plugin gedownload voor calibre – hij staat ook in de lijst van plugin van calibre, maar hoe kan ik hem nu gebruiken? hoe kan ik de drm er nu afhalen?
  dank en groet, barbara

  Reply

  • @Barbara Dat is wat ik in de blogpost hierboven beschreven heb?

   Je hebt Engelstalige ebooks gekocht (dat zijn de enige waar nog Adobe DRM op zit) of wilt iets met de Kindle boeken van Amazon?

   Reply

 44. Hai, nee zowel Nederlands talige als engels als Italiaans, van alles wat, sommige al aantal jaren geleden, maar sommige ook van dit jaar, allemaal iBooks, niets van Kindle of Amazon

  Reply

  • Ai, sorry, dan heb ik slecht nieuws want de (FairPlay) DRM van Apple op de iBooks is niet te verwijderen. Die kunnen alleen gelezen worden op een Apple apparaat en ik ken geen enkele wijze om die te ‘bevrijden’ voor het lezen op andere apparaten :(

   Reply

   • dank je, dat is best wel zuur, zit ik voor de rest van mijn leven aan apple vast, dat was niet de bedoeling

    Reply

    • Het is de reden waarom ik (bijna) nooit boeken koop in de iBook Store inderdaad. Ik wil altijd een backup kunnen maken die ik kan lezen op het apparaat van mijn keuze.

     Reply

   • maar wat ik dan toch niet snap: ik kan de ibooks via iTunes van mijn iPad op mijn windows pc zetten; daar staan ze dan, maar ik kan ze niet openen; is daar echt niets aan te doen?

    Reply

 45. Ik heb Calibre op mijn computer (Windows) geïnstalleerd. Werkt daarop prima en heel fijn. De mogelijkheid ze op boekenplanken te zetten is ook heel makkelijk.
  Nu heb ik de boeken op mijn ereader (Kobo Aura) gezet, maar zie ik de boekenplanken niet terug….. hoe kan ik deze op mijn Kobo krijgen?

  Reply

  • @Nancy Dat is helaas niet zo heel gemakkelijk want hoewel Kobo met Verzamelingen werkt is dat niet 1 op 1 hetzelfde als hoe Calibre met boekenplanken werkt. Kobo gaat er van uit dat je de verzamelingen op de ereader zelf maakt maar het is mogelijk dit met Calibre te doen. Ik heb het hier beschreven https://rsnijders.info/vakblog/2016/08/10/kobo-collections-verzamelingen-calibre/ maar zeg er wel meteen bij dat het niet voor iedereen goed lijkt te werken. Ik ben zelf ondertussen afgestapt van deze werkwijze dus ik kan je helaas niet vertellen of het nu nog steeds functioneert op Kobo ereaders.

   Reply

 46. Beste, misschien al eerder behandeld waarvoor dan mijn excuus. Ik heb in Adobe Digital Editions een Adobe ID aangemaakt en daarmee mijn computer geautoriseerd. Nu wil ik een epub waarop DRM staan in de bibliotheek importeren. Dat lukt gedeeltelijk; ik zie wel de inhoudsopgave van het boek maar kan het verder niet lezen. Ook importeren in Calibre vanuit die bibliotheek lukt blijkbaar niet want het boek blijft daar met DRM staan, kan het dus daar ook niet openen. Ik werk met Windows10.

  Reply

  • Dag Paul, als het boek met DRM in de bibliotheek blijft staan dan is ofwel het ebook niet met de Adobe ID beveiligd die op de pc staat of er is iets mis gegaan met de installatie van de Calibre plugin zoals het in de blogpost hierboven staat.

   Als je zeker weet dat je het ebook hebt gedownload van de site waar je het gekocht hebt in de Adobe Digital Editions met je nieuwe/eigen Adobe ID dan zou je nog kunnen proberen om de Calibre plugin bij te werken. De versie in de blogpost hierboven heb ik zojuist bijgewerkt naar de recentste versie en is nu alleen de Calibre plugin. Als je de stappen die hierboven staan opnieuw volgt, dan ben je helemaal up to date en zou het moeten werken.

   Reply

 47. Dag Raymond,
  Ik ben niet zo ervaren in e-readers en wellicht heb je het eerder behandeld waarvoor mijn excuus. I

  Ik heb via bol.com een e-boek gekocht en ik zou het ook op een andere e-reader willen zetten. Als ik e-reader 1 op de pc (Mac-por) verbindt zie ik het bestand niet (andere boeken die ik via via heb gekregen wel). Hoe kan ik het oplossen?
  alvast bedankt

  Reply

  • Dag Alicia,

   Het is me niet helemaal duidelijk wat je bedoelt. Als je via Bol een ebook koopt dan wordt die automatisch gesynchroniseerd naar je ereader (als het een Kobo is en je daar met hetzelfde account inlogt als waarmee je het ebook gekocht hebt).

   Daarnaast kun je het ebook downloaden uit je Bol account en moet het een EPUB bestand zijn. Dat kun je slepen naar de hoofdmap van naar net zo veel ereaders als je zou willen en zou dan ook gewoon zichtbaar moeten zijn.

   Mocht je een ebook gekocht hebben dat met Adobe DRM beveiligd is (vooral anderstalige boeken), dan download je een URLLink.acsm bestandje die je per se met Adobe Digital Editions moet openen en waarbij je ze inderdaad niet 1-2-3 op meerdere ereaders kunt zetten. Daarvoor kun je dan de bovenstaande handleiding volgen om die DRM beveiliging eraf te halen en vervolgens weer die schone EPUB bestand op de ereaders te zetten.

   Reply

 48. Dag Raymond,

  Enige oplossing voor Kobo Plus? Ik vind de kepub files terug op mijn systeem nadat ik de Kobo desktop app heb gedownload en gesynced… Maar met die files geraak ik voorlopig niet verder, ondanks je zeer interessante blog hierboven…

  Alvast bedankt,

  Reply

  • Hoi Bob, Kobo heeft voor de Kobo Plus boeken een afwijkende beveiliging geïmplementeerd die niet op dezelfde manier werkt als de boeken die je koopt bij hun. Oftewel, de bovenstaande methode werkt dus inderdaad niet voor Kobo Plus boeken.

   Nou zijn dat ook geen gekochte boeken – KP is een abonnementsdienst die toegang geeft tot die boeken zolang je een abonnement hebt – en zou ik het ook niet helemaal zuivere koffie vinden om ze te kunnen downloaden en backuppen.

   Ik heb ook niet uitgezocht of dit uberhaupt mogelijk is maar zou dat ook niet gaan promoten als het wel zo zou zijn.

   Reply

   • Dag Raymond,

    Die visie kan ik enkel maar onderschrijven!
    Bedankt voor de snelle feedback.

    Met vriendelijke groeten.

    Reply

 49. Omtrent het gedoe met het importeren van DRM beveiligde files: Ik heb je tips (en download) en duidelijke instructies gevolgd, het werkt perfect! Mijn kindle is weer voorzien van een paar nieuwe boeken. Veel veel dank!

  Reply

 50. Hartelijk bedankt voor het zip bestand voor vrijmaken van e pub bestanden , nu kan ik het op de e reader zetten die ik wens
  calibre is een super hulp, ik heb dan ook gedoneerd

  Reply

 51. Het lukt mij niet om via Calibre een via bol.com boek DRM vrij te krijgen. Ik heb de plugin zoals hierboven staat geinstalleerd. Calibre blijft zeggen dat het boek beveiligd is met DRM. Terwijl ik op dezelfde pc mbv Kobo voor Windows, wel het boek kan lezen… Hoe is dit nu op te lossen??

  Reply

  • Dag Mathijs. Met de Kobo app/software wordt simpelweg je gekochte boek rechtstreeks opgehaald .. met beveiliging en al dus dat zegt nog helemaal niets.

   De tekst hierboven gaat er ook van uit dat je je gekochte boek downloadt uit je account bij Bol (in dit geval). Als het beveiligd is met Adobe DRM dan download je een URLlink.acsm bestandje dat alleen in Adobe Digital Editions geopend kan worden.

   [overigens is het qua privacy en functionaliteit verstandig om versie 2 te gebruiken van ADE http://download.adobe.com/pub/adobe/digitaleditions/ADE_2.0_Installer.exe ]

   Staat het eenmaal in ADE, dan kun je die vanuit Calibre toevoegen uit de map die hierboven genoemd wordt. Als de plugin correct geinstalleerd is, dan lukt dat zonder problemen en wordt de DRM verwijdert bij het importeren.

   Reply

   • Dag Raymond,

    dank je voor je extra toelichting. Ik heb inderdaad zojuist het bestandje URLlink.acsm vanaf mijn Bol.com gedownload. Als ik dat dubbelklik wordt Adobe Digital Editions geopend, en deze probeert het boek in te laden, maar de volgende melding wordt getoond:
    “Unable to download. Error getting License. License Server Communication Problem: E_LIC_ALREADY_FULFILLED_BY_ANOTHER_USER”

    Ik krijg het boek dus niet ingeladen in Adobe Digital Editions, echter wel in de Kobo software…

    Wellicht kun je me met bovenstaande informatie verder op weg helpen?
    NB: Als ik klik op de link om versie 2 van ADE te downloaden krijg ik een foutmelding “Not found on this server”.

    Reply

    • De “E_LIC_ALREADY_FULFILLED_BY_ANOTHER_USER” foutmelding krijg je als het boek al met een andere Adobe ID is gedownload dus dit was niet de eerste poging en dat moet ook wel bijna op een andere computer hebben plaatsgevonden. Hopelijk geeft dat je een aanwijzing want uit de foutmelding alleen kan ik niet meer afleiden. ADE is overduidelijk al geinstalleerd dus versie 2 hoef je niet te installeren dan … al werkt de link nu wel weer.

     Reply

 52. Hi Raymond, dank je voor de snelle reactie. Ja het boek is gedownload vanaf een andere computer, echter daar niet geopend (voor zover ik weet). Het issue is juist dat ik het boek DRM-vrij wilde maken…

  Reply

  • Helder. Maar Calibre met de dedrm plugin moet op dezelfde computer staan als waar de ADE op staat waarmee het ebook gedownload is. Anders kan de plugin het niet verwijderen en dat verklaart ook meteen waarom het in eerste instantie niet werkte. Je bent letterlijk tegen 1 van de nadelen van de DRM aangelopen: het koppelt het boek aan de computer waarmee het in eerste instantie gedownload is …. En kennelijk zijn er twee verschillende Adobe ID’s in gebruik waardoor die tweede pc als niet-geautoriseerd wordt beschouwd.

   Reply

 53. hoe kan ik mijn ID voor dedrm achterhalen als ik Kindle voor PC heb? Want hij geeft alleen een naam/omschrijving in de windows applicatie (en ook in amazon account).

  Reply

 54. Beste Raymond,

  Allereerst mijn complimenten voor je geweldige inzet. Gaaf om te zien hoe lang je al mensen te woord staat. Ik ben zelf een fervent lezer die jarenlang gebruik maakte van Bookari. Echter ik ben in het proces van overstappen en google play books leek me wel wat. Ik koop mijn boeken veelal bij Bol.com. Soms krijg ik een epub bestand en soms een beveiligde urllink.acsm.

  Met jouw beschrijving kan ik de beveiligde boeken probleemloos (via Adobe digital editions en importeren naar calibre) vervolgens succesvol in Google play books krijgen.

  Echter de boeken die vanuit bol.com direct als een epub gedownload kunnen worden krijg ik met geen mogelijkheid in google play books. Zelfs als ik exact dezelfde route volg als de beveiligde .acsm files. (naar adober digital editions en dan importeer naar calibre)
  Het lijkt erop alsof de epubs van bol.com toch nog iets van beveiliging in zich hebben waardoor google play books ze niet accepteert.

  Heb jij enig idee wat er aan de hand kan zijn?

  Ik gebruik de laatste versie van Calibre inclusief de Plugin op een windows 10 machine.

  Reply

  • Hoi Erwin,

   Het ligt (helaas eigenlijk) niet aan Bol maar aan de wijze waarop de EPUB bestanden worden aangepast met watermerkbeveiliging in combinatie met hoe Google Play Books geuploade EPUB bestanden verwerkt voor opname in je bibliotheek.

   Je hoeft de EPUB bestanden die je via Bol downloadt ook niet te importeren via Digital Editions want ze zijn simpelweg niet beveiligd met Adobe DRM. De EPUB bestanden zijn voorzien van zichtbare en onzichtbare kenmerken maar die zorgen er niet voor dat je de boeken alleen maar via ADE of alleen maar op sommige apparaten kunt gebruiken. Ik weet dat de EPUB bestanden met watermerkbeveiliging volledig compatibel zijn met de EPUB standaard en dus is Google Play Books in alle waarschijnlijkheid ‘de dader’.

   Kennelijk gaat het fout met het “processen” van geuploade EPUB bestanden als ze voorzien zijn van een watermerkbeveiliging. Ik heb het net getest met 2 boeken en ik heb hetzelfde probleem. Er zit iets in de EPUB bestanden waar Play Books over struikelt en ik vrees dat het behoorlijk lastig zal zijn te achterhalen wat dat precies is. Laat staan op een eenvoudige manier op te lossen. Ik zal komende week nog eens een paar testjes doen maar durf je niks toe te zeggen …

   Reply

  • Hoi Erwin,

   Of het eerste wat ik probeer werkte meteen. In elk EPUB bestand met watermerkbeveiliging wordt een aparte HTML pagina toegevoegd met een tekst dat je het ebook niet verder mag verspreiden enz enz. Een zogenaamde Ex Libris pagina omdat daar soms/vaak ook je naam wordt vermeldt als koper van het boek.

   Je kunt binnen Calibre het EPUB bestand in kwestie bewerken en daar eenvoudig die extra pagina weghalen. Kennelijk struikelt Google Play er over omdat er niet naar verwezen wordt in de inhoudsopgave van het bestand en ze simpelweg niet bekend zijn met EPUBs met watermerk.

   Hoe doe je dat? In de bibliotheek in Calibre rechtsklik je op de titel van het boek en kies je voor ‘Bewerk boek’

   Bewerk boek in Calibre

   Daarna kom je in de editor terecht en zie je in het linkerdeel “Bestand browser” een lijst met alle HTML pagina’s die in de EPUB opgenomen zijn. Helemaal onderaan in die lijst zul je een bestandsnaam zien staan die uit een string van cijfers en letters bestaat en duidelijk afwijkt van de naamgeving van de andere bestanden. Als je er op dubbelklikt zul je in het rechterscherm zien wat er in staat (het zal dat Ex Libris bestand zijn).

   Rechtsklik wederom op dat HTML bestand met die cijfers en letters en kies voor “Verwijder het geslecteerde bestand” (mentale aantekening om even deze vertaalfout door te geven)

   Verwijder ex libris bestand uit een EPUB

   Sla het boek op met het icoontje boven in het menu en upload het nu naar Google Play Books. Bij mij werkte het iig :)

   Reply

 55. Hallo,
  Ik begrijp niet veel van alles wat er op je blog staat, ik ben niet zo’n techneut maar heb wel een probleem. Boeken gekocht via iBooks van apple kan ik niet lezen op mijn KOBO E-reader. Hoe kan ik dat verhelpen?

  Reply

  • Dag Peter,

   Dit is helaas een heel simpel antwoord want dat kan niet. Boeken die je via iBooks koopt kun je alleen lezen op Apple apparaten via de Boeken-app. Ze zijn dermate beveiligd dat ze niet over te zetten zijn naar andere apparaten zoals je ereader.

   Reply

 56. Dag Raymond,

  Ik heb het bestand in ADE staan, computer was geautoriseerd. Daarna plugin in Calibre geïnstalleerd. Vervolgens het ebook toegevoegd. Ik krijg nu toch de melding dat DRM beveiliging er nog op zit. Ik heb – geloof ik – alle stappen doorlopen die je hebt beschreven. Heb jij enig idee waar het mis gaat?

  dank!

  Reply

 57. Dag Raymond,

  Ik postte zojuist dat het me niet lukte, maar het is mu nu toch wel gelukt. Veel dank!

  Reply

 58. Hallo Raymond,
  Fijn dat je je zo inzet om te adviseren in deze weerbarstige materie, althans voor mij ;-)
  Mijn probleem is het volgende:
  Ik heb een eboek gekocht bij BOL en in Adobe digital editions (4.5) gezet. Dat gaat allemaal goed. Bij het opnemen in Calibre beginnen de problemen. Na het lezen van jouw blog heb ik via ApprenticeAlf de DRM removal-tool gedownload en geprobeerd als plug-in in Calibre te installeren. Ik krijg dan de foutmelding:
  calibre, version 4.2.0
  FOUT: Niet afgehandelde fout: InvalidPlugin:The plugin in u’C:\Users\gerda\Downloads\DeDRM_tools-6.6.3.zip’ is invalid. It does not contain a top-level init.py file

  calibre 4.2 [64bit] embedded-python: True is64bit: True
  Windows-10-10.0.17763-SP0 Windows (’64bit’, ‘WindowsPE’)
  (‘Windows’, ’10’, ‘10.0.17763’)
  Python 2.7.16+
  Windows: (’10’, ‘10.0.17763’, ‘SP0′, u’Multiprocessor Free’)
  Interface language: nl
  Successfully initialized third party plugins: Search The Internet (1, 7, 6) && BOL_NL (3, 8, 25) && Find Duplicates (1, 6, 3)
  Traceback (most recent call last):
  File “site-packages\calibre\gui2\preferences\plugins.py”, line 319, in add_plugin
  File “site-packages\calibre\customize\ui.py”, line 472, in add_plugin
  File “site-packages\calibre\customize\ui.py”, line 61, in load_plugin
  File “site-packages\calibre\customize\zipplugin.py”, line 194, in load
  File “site-packages\calibre\customize\zipplugin.py”, line 292, in _locate_code
  InvalidPlugin: The plugin in u’C:\Users\gerda\Downloads\DeDRM_tools-6.6.3.zip’ is invalid. It does not contain a top-level init.py file

  Ik wil graag DRM-vrije bestanden in Calibre kunnen beheren.
  Wat nu te doen?

  Alvast dank voor je tijd en energie,
  Gerda

  Reply

 59. Op mijn windows 10 laptop heb ik calibre geinstalleerd en ook de plugin gedownload. Dat is allemaal gelukt maar de knop Obok wordt niet weergegeven in de werkbalk.

  Reply

 60. Hoi Raymond,

  Ik heb via Amazon een e-book gekocht en wil deze DRM vrij maken in Calibre.
  Ik heb alle stappen gevolgd en de plug-in is succesvol geïnstalleerd. Maar Calibre blijft de melding geven dat het bestand DRM beveiligd is als ik het boek wil converteren.

  Enig idee waar het mis gaat?

  Reply

 61. Hoi Raymond,

  Jouw instructies hebben altijd perfect gewerkt.

  Vandaag heb ik een update gedaan van Calibre (domdomdom) en toen was de plugin verdwenen. Ik heb de plugin opnieuw geïnstalleerd en hij staat ook bij de files. Alleen nu wordt er geen DRM meer verwijderd.

  Moet ik Calibre opnieuw installeren misschien? Of is er iets veranderd in Calibre? Het gaat om versie 4.15.0.

  Het boek dat ik wilde converteren is een drm beveiligd boek.

  Alvast dank!

  Reply

  • Ik heb inmiddels Calibre opnieuw geïnstalleerd, inclusief de plugin. Maar het werkt nog steeds niet.

   Ik hoop dat jij nog een tip hebt!

   Reply

  • Afhankelijk van om welke beveiligde boeken het gaat moet de plugin ook geconfigureerd worden of moet Adobe Digital Editions correct ingesteld zijn met een Adobe ID. Bij Kindle boeken moet de plugin in Calibre geconfigureerd worden en bij boeken die met Adobe DRM beveiligd zijn moeten de boeken te openen zijn in ADE op dezelfde pc als waar Calibre op geïnstalleerd is.

   Reply

   • Hoi Raymond,

    ADE heb ik verder niets aan veranderd. Wat moet ik doen om de plugin te configureren? Ik heb deze opgeslagen in Calibre conform de instructie.

    Het gaat om boeken van bol.com. in ADE zijn de boeken inderdaad te openen.

    Dank je!

    Reply

 62. Vandaag de DeDRM plugin op een andere computer geïnstalleerd in de nieuwste versie van Calibre (4.18). Het was een hele zoektocht in de comments hier om de juiste (meest recente) versie te vinden. Uiteindelijk vond ik hem in de comment van Raymond Snijders van 17-01-17:
  “… https://github.com/apprenticeharper/DeDRM_tools/releases/latest -> download dat zip bestand, pak het uit…”
  De bestandsnaam in het stukje wat erna staat “…en vervolgens vind je de Calibre plugin in het mapje DeDRM_calibre_plugin…” klopt niet meer. Na unzippen vind je namelijk de map met de naam DeDRM_tools_6.7.0 .
  Deze kun je dan volgens de in de oorspronkelijke post beschreven wijze in Calibre importeren:
  ” 2. Open Calibre en klik op ‘Preferences’. Ga dan naar ‘Advanced’ en naar ‘Plugins’;
  3. Klik op ‘Load plugin from file’ en kies het [ DeDRM_tools_6.7.0 ] bestand;
  4. Klik op OK en de plugin is geïnstalleerd. ”

  Vergeet trouwens niet om vervolgens:
  5. Calibre opnieuw op te starten
  6. de ebooks waar je de DRM af wil halen opnieuw in Calibre te importeren.
  Anders doet de plugin z’n werk niet.

  Hartelijk dank, Raymond. Voor deze ene post, maar ook voor al je andere geweldige Vakblog-posts in de loop van de jaren. Hulde voor het vrijgevig delen van je expertise!

  Reply

 63. Hallo Raymond,
  al jaren gebruiker van Calibre en de DRM Plug in 654.
  Helaas werkt deze niet op mijn nieuwe laptop. Als ik daar de DeDRM_plugin_654 probeer te installeren in Calibre krijg ik de melding:
  calibre, version 5.2.0
  FOUT: Niet afgehandelde fout: SyntaxError:invalid syntax (calibre_plugins.dedrm.init, line 156)

  calibre 5.2 [64bit] embedded-python: True is64bit: True
  Windows-10-10.0.19041-SP0 Windows (’64bit’, ‘WindowsPE’)
  (‘Windows’, ’10’, ‘10.0.19041’)
  Python 3.8.5
  Windows: (’10’, ‘10.0.19041’, ‘SP0’, ‘Multiprocessor Free’)
  Interface language: nl
  Successfully initialized third party plugins: Kobo Books (1, 8, 0) && QuarantineAndScrub (3, 6, 111) && Kobo Utilities (2, 11, 8)
  Traceback (most recent call last):
  File “calibre\gui2\preferences\plugins.py”, line 317, in add_plugin
  File “calibre\customize\ui.py”, line 472, in add_plugin
  File “calibre\customize\ui.py”, line 61, in load_plugin
  File “calibre\customize\zipplugin.py”, line 282, in load
  File “importlib__init__.py”, line 127, in import_module
  File “”, line 1014, in _gcd_import
  File “”, line 991, in _find_and_load
  File “”, line 975, in _find_and_load_unlocked
  File “”, line 671, in _load_unlocked
  File “calibre\customize\zipplugin.py”, line 174, in exec_module
  File “calibre\customize\zipplugin.py”, line 170, in get_code
  File “calibre_plugins.dedrm.init“, line 156
  print u”{0} v{1}: Copying needed library files from plugin’s zip”.format(PLUGIN_NAME, PLUGIN_VERSION)
  ^
  SyntaxError: invalid syntax

  Op mijn oude laptop geen probelemen. Enig idee?

  Reply

 64. Beste Raymond,

  Klopt het dat bij de nieuwe versie (5.4.2) van Calibre het DRM vrij maken niet meer werkt?
  De plugin laden geeft steeds een foutmelding.

  Bedankt,

  Frank

  Reply

   • Dag Raymond,
    Ik heb de laatste maanden bewust met Calibre versie 3.48 gewerkt, omdat daar de plug-in wel werkte…maar helaas het lukt mij niet meer om mijn boeken DRM-vrij te maken.
    Heb je nog een tip?

    Reply

 65. Dit was dus echt de LAATSTE keer dat ik legaal een boek “koop”. Ik kan er niks mee. Dit is gewoon onbeschoft, en onbehoorlijk. Ik wil het bestand kunnen openen in elke reader die ik wil, en ik zit nu vast aan een of andere zuigende Adobe reader die echt te erg is voor woorden.

  Eens, maar NOOIT en NOOIT meer. Ik voel me zwaar in de maling genomen.

  Reply

 66. Ik heb een boek gekocht bij Bol.com.
  Voor eigen gebruik. Dit boek is alleen in het Engels te verkrijgen. Nu ben ik dyslectisch en wil het vertalen naar het Nederlands. Maar daarvoor moet het bestand naar Word.
  Dan kan ik de voorleesfunctie aanzetten en zo zelf meelezen.
  Raymond, weet jij hoe ik dit moet aanpakken. Moet ik dat via de link doen van een paar berichten terug met die verouderde versie.
  Of zou iemand dit voor mij kunnen doen tegen betaling.

  Reply

 67. Hoi Anne,
  Wanneer de DRM-beveiliging van het e-book is verwijderd kun je in Calibre eenvoudig een e-book omzetten (converteren) naar een Word bestand:
  1. Zoek het boek dat je wil converteren
  2. Klik op het boek met je rechter muisknop
  3. Selecteer ‘Boeken converteren’ / ‘Individueel converteren’
  4. In het nieuwe venster klik rechts boven naast ‘Uitvoerformaat’ en selecteer DOCX
  5. Klik rechts onder op OK
  6. Nu wordt je e-book geconverteerd naar een Word bestand
  7. Geef Calibre een minuutje of zo de tijd om dit te doen
  8. Als Calibre klaar is klik je weer met je rechter muisknop op het e-book
  9. Selecteer nu ‘Bijbehorende map openen’
  10.Open het .docx bestand van je e-book en je kunt met het Word document aan de slag

  Succes!
  NB Bovenstaande werkt uitsluitend als de DRM-beveiliging van het e-book is verwijderd.

  Reply

 68. Heb de plugin gedownload en het werkt. Kan de boeken zonder DRM lezen op mijn e-reader. De boeken staan in Calibre alleen zie ik ze niet terug in de Calibrebibliotheek op mijn computer. Doe ik iets niet goed? Of moet ik de dan eerst weer downloaden vanuit Calibre?

  Reply

 69. Super bedankt voor uw hulp. Zelfs 7 jaar na dato werkt het nog steeds als een zonnetje

  Reply

 70. Hoi Raymond,

  Heel erg bedankt voor deze instructie.

  Het was even een gepuzzel om voor elkaar te krijgen dat de Kindle ebooks juist geconverteerd konden worden. Ik moest een oudere versie van Calibre (v. 4.23) én oudere versie van Kindle for PC (v. 1.26) gebruiken, én de KFX Input plug in downloaden. Maar het is gelukt. Alle boeken staan op de Kobo ereader en gaan mee op vakantie.

  Reply

 71. Je uitleg gelezen en eindelijk is het gelukt DeDRM_plugin te installeren.
  Meteen een paar boeken via Calibre ont-DRM-t – maar met 1 boek lukt het niet.
  Hoe zou dat komen?

  Reply

 72. Hi, ik heb de plugin geïnstalleerd en toegevoegd aan calibre, echter wanneer ik de boeken aan mijn e-reader toevoeg blijft de melding verschijnen dat ik deze niet kan openen. Weet je misschien hoe dit zou kunnen komen? Ik werk met een MacBook.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top