Tips en trucs voor goede schermafdrukken maken met Snagit

Natuurlijk kun je op PrintScreen drukken om binnen Windows een schermafdruk te maken. Die je daarna in Paint of een ander beeldverwerkingsprogramma nog een beetje bijschaaft. Maar als je regelmatig schermafdrukken maakt en gebruikt voor handleidingen – of in mijn geval blogposts – dan heb je echt betere tools nodig. En de allerfijnste (vind ik) is dan toch Snagit. Niet alleen kun je daarmee tegenwoordig video’s maken van alles wat je op je computer ziet om anderen uit te leggen hoe iets werkt, het is vooral briljant in het maken en vervolgens bewerken van schermafdrukken.

Voor mijn blog maak ik meestal redelijk eenvoudige schermafdrukken als ik iets wil toelichten hoe je iets doet in bepaalde software (zoals Calibre recent nog) maar nog vaker bij webdiensten (zoals enkele dagen geleden nog met Play Books). Niet alleen handig om te laten zien waar je het over hebt maar het is ook nog redelijk veilig qua auteursrechten.

Hoewel ik zelf vooral de mogelijkheden voor netjes bijsnijden en het aanbrengen van pijlen gebruik in Snagit heb ik mezelf voorgenomen om me wat meer te verdiepen in wat het programma allemaal nog meer kan. Dat is goed te doen want de makers van Snagit hebben op hun site een groot aantal tutorials geplaatst die alle functies en mogelijkheden uitleggen. Ook kwam ik op Scribd de onderstaande korte handleiding tegen met 10 tips en trucs om goede schermafdrukken te maken met Snagit 11, de recentste versie van het programma. Goed, het kost een paar tientjes maar na jarenlang gebruik durf ik wel te zeggen dat het elke cent waard is. Helemaal als je met enige regelmaat schermafdrukken gebruikt voor je werk of je blog.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (8) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top