Kluwer Navigator is de online portal van Kluwer waarin (afhankelijk van je abonnement) een selectie bronnen van de uitgever is opgenomen met o.a. wetgeving, uitspraken en commentaren. Vanuit het perspectief van bibliotheken bekeken (en helemaal als je degene bent die de licenties afsluit) is Kluwer Navigator mijns inziens een hoofdpijndossier. De indeling en interface veranderen periodiek, titels verdwijnen regelmatig naar andere abonnementen of erger nog, naar andere uitgevers en nieuwe licentieovereenkomsten tussen het hoger onderwijs en Kluwer duren vele maanden om tot stand te komen. Waarbij de licentievoorwaarden en prijs mij telkens weer doen afvragen waarom we Kluwer Navigator ook al weer aanbieden aan onze medewerkers en studenten.
Toch is de content bepalend natuurlijk en dat is de reden dat de bibliotheken van hogescholen en universiteiten met rechtenstudies Kluwer Navigator (blijven) aanbieden. Dat zijn zonder uitzondering instellingslicenties waarbij er op basis van een IP-range automatisch ingelogd wordt als je vanuit de onderwijsinstelling naar de databank toe wilt. Bijna alle bibliotheken maken vervolgens gebruik van een technische oplossing (een proxy server of een gerelateerd product als de Hidden Automatic Navigator) om hun medewerkers en studenten ook vanuit huis toegang te geven tot Kluwer Navigator en alle andere databanken waar de bibliotheken een licentie op hebben.
Mede daardoor was het mij ontgaan dat het tegenwoordig mogelijk is om als student of medewerker – van een onderwijsinstelling die een instellingsabonnement heeft – jezelf als eindgebruiker te registreren. Daarmee kun je dus met je eigen inloggegevens inloggen op Kluwer Navigator zonder afhankelijk te zijn van die thuistoegangoplossing van je onderwijsbibliotheek.
Hoe doe je dat? Als je thuis rechtstreeks naar de site gaat zonder gebruik te maken van de link die je bibliotheek aanbiedt, dan kom je bij het standaard inlogscherm terecht van Kluwer Navigator. Klik dan rechtsbovenaan op ‘Not registered?‘ om bij de Kluwer Gebruikersregistratie te komen. Hier dien je een mailadres in te vullen en dat moet dan een mailadres zijn dat je van je instelling hebt. In mijn geval dus mijn werkmailadres. Je krijgt dan een wachtwoord teruggemaild naar dat adres waarna je met je mailadres en dat wachtwoord kunt inloggen op de site. En toegang hebt tot de bronnen die volgens mij binnen het instellingsabonnement vallen. Ik heb dit ter bevestiging nog even nagevraagd bij de servicedesk van Kluwer maar nog geen antwoord terug gekregen.
Deze inloggegevens heb je ook nodig als je gebruik wilt maken van de mobiele Kluwer Navigator apps die Kluwer sindskort beschikbaar gemaakt heeft. Er is een app voor de iPad en ook kun je de Android versie voor tablets in de Play Store terugvinden. In beide versies van de app heb je dezelfde mogelijkheden als in de desktopversie van de portal en worden zowel de zoekgeschiedenis als de aangemaakte dossiers netjes gesynchroniseerd tussen de apps en de desktopversie.
#
[Vakblog] Gebruik Kluwer Navigator thuis en op je iPad of Android tablet http://t.co/rJG5g6ILmD
“@rsnijders: [Vakblog] Use #Kluwer #Navigator at home & on your iPad or Android tablet http://t.co/WBXWzkZjUI” in Dutch
[…] Gebruik Kluwer Navigator thuis en op je iPad of Android tablet […]
[…] Ook als je een instellingslicentie hebt op Kluwer Navigator, de online portal van Kluwer, kun je de gelijknamige iPad en Android app thuis gebruiken. […]