Als je toegang hebt tot de Kluwer bronnen via Kluwer Navigator dan kun je die behalve het eigen portal van Kluwer ook raadplegen via portals/sites die een groot aantal gratis en betaalde juridische bronnen doorzoekbaar maken. Twee van dit soort contentintegratiesystemen zijn Rechtsorde (tegenwoordig overgenomen door SDU) en Legal Intelligence die sinds eind 2011 onderdeel uitmaakt van Kluwer. Beide zijn zoeksystemen om met één zoekactie alle juridische bronnen (tegelijk) te kunnen doorzoeken.
Er zijn meerdere voordelen om Legal Intelligence te gebruiken in plaats van de Kluwer Navigator portal, ook al zoek je specifiek naar content uit een Kluwer bron. Allereerst wordt Legal Intelligence gebruikt bij veel advocatenkantoren en bedrijven en richt het zich ook specifiek op medewerkers en studenten van hogescholen en universiteiten. Voor het hoger onderwijs is Legal Intelligence ook gratis beschikbaar en kun je de vrij beschikbare (Nederlandse) wet- en regelgeving via deze zoekmachine doorzoeken. Heeft je onderwijsinstelling ook toegang tot de juridische bronnen van de SDU en/of Kluwer, dan kunnen deze bronnen dus geïntegreerd worden in Legal Intelligence.
Legal Intelligence voorziet ook in een aparte loginmogelijkheid voor het hoger onderwijs. Hierbij wordt gebruik gemaakt van SURFconext om studenten en medewerkers van onderwijsinstellingen met hun eigen instellingsinloggegevens toegang te geven tot alle bronnen waar ze via hun instelling bij moeten kunnen. Studenten en medewerkers hoeven dus geen nieuwe accounts aan te maken en ze hebben automatisch toegang tot (alleen) de content waar ze ook daadwerkelijk bij mogen.
Ook Legal Intelligence heeft al geruime tijd een eigen app voor de iPad. Die app kun je activeren door je mailadres op te geven van de instelling die een abonnement heeft op Legal Intelligence. Je ontvangt binnen enkele seconden een activatiecode waarmee je de app kunt activeren en waarmee ook alle bronnen beschikbaar komen die bij het instellingsabonnement horen. Activeer je de app niet dan kun je nog steeds in de gratis bronnen met Nederlandse en Europese wet- en regelgeving, rechtspraak en kamerstukken zoeken. Je moet ook minstens 1 keer per maand inloggen op de site van legalintelligence.com om de app geactiveerd te houden. Doe je dat niet dan moet je opnieuw een activeringscode aanvragen.
In mijn eerdere bespreking van de LI app begin 2011 was mijn enig kritiekpunt dat je niet kon zien welke bronnen je specifiek doorzocht met een zoekactie. Dat is ergens in de afgelopen 2,5 jaar verholpen want je kunt nu keurig in de app bladeren in alle beschikbare titels en zelfs specifiek binnen één (of meerdere) bron(nen) zoeken. Alle Kluwer bronnen die via Kluwer Navigator worden aangeboden zijn daar – voor mij – dan ook allemaal terug te vinden.
Daarmee is het eigenlijk dus veel handiger om Kluwer en SDU bronnen mbv Legal Intelligence (site of app) te doorzoeken en niet rechtstreeks bij de uitgevers zelf. Niet alleen heb je alle gratis en betaalde bronnen in één zoekmachine bij elkaar, je hoeft geen nieuw account aan te maken want je kunt met je bestaande logingegevens van je onderwijsinstelling inloggen. Waarna je zowel op de site als in de geactiveerde app meteen alle bronnen tot je beschikking hebt waar je via je instelling ook toegang tot hebt.
Zoals het hoort.
#
[Vakblog] Kluwer bronnen (en meer) doorzoeken via Legal Intelligence http://t.co/Vnxo3LXGRl
RT @rsnijders: [Vakblog] Kluwer bronnen (en meer) doorzoeken via Legal Intelligence http://t.co/Vnxo3LXGRl
Ook voor Fontys: RT @rsnijders: [Vakblog] Kluwer bronnen (en meer) doorzoeken via Legal Intelligence http://t.co/Va0AsqUr4Q
[…] Legal Intelligence is een zoekmachine voor juridische bronnen waaronder ook Kluwer content. Ook Legal Intelligence heeft een iPad app voor mobiel gebruik […]