Een beetje Google Play Music om afscheid te nemen van mp3’s

google play music
Na de introductie van Google Play Books vorige week was ik benieuwd of de overige diensten van Google Play ook binnen afzienbare tijd naar Nederland komen. Zowel de informatiepagina over Google Play Movies & TV als Google Play Music zijn netjes in het Nederlands vertaald maar als je naar de sites zelf gaat krijg je de (Engelstalige) melding dat de dienst niet in jouw land beschikbaar is.

Nou zit ik daar ook niet echt op te wachten want (vooral) bij Google Play Music ga ik niet nog eens betalen voor muziek. Niet voor losse nummers en de streaming dienst Google Play Music All Access onderscheidt zich noch qua aanbod noch qua prijs van de vele alternatieven die er zijn. En ik ben tevreden met mijn Spotify Premium abonnement.

Maar toch. Ook al download ik bijna geen mp3’s meer, ik heb er nog steeds een paar duizend op de harde schijf van mijn computer staan. Dat waren er nog veel meer vroeger maar alle albums heb ik de afgelopen jaren verwijderd. Ik luisterde er nooit meer naar en als je eenmaal gewend bent om alle muziek overal en altijd te kunnen luisteren dan is die delete knop snel gevonden. Maar dan nog blijven er nog steeds wel een flink aantal over.

Alle mp3’s die ik in de ‘Mijn muziek’ map heb zitten. Die nummers die ik halverwege de jaren 90 downloadde van vage muzieksites toen ik mijn lievelingsmuziek ook op de computer wilde luisteren. Mijn lievelingsliedjes die ik als tiener op LP had en die ik van Napster haalde. Al die muziek die ik in films of tv series hoorde en die ik wilde hebben om later te luisteren. Gedownload en geript van geleende en gekochte cd’s. Bij elkaar zo’n 1000 mp3’s. Mijn verzameling die in één playlist stond. En ook al is het meeste – maar niet alles! – bij Spotify te vinden, van die verzameling met mp3’s wil ik niet zo maar afscheid nemen.

Nee, dan zet ik ze liever in de cloud zodat ik ze eveneens overal bij de hand heb. Bij Google Play Music want hoewel de muziekdienst zelf niet werkt in Nederland heeft Google Play Music heeft de mogelijkheid tot 20.000 van je eigen mp3’s gratis op te slaan. Met behulp van een VPN of DNS dienst kun je – eenmalig – Google wijsmaken dat je je in Amerika bevindt en mag je toch een beetje Google Play Music gebruiken met je eigen Google account. Daarna kun je ook zonder VPN of DNS dienst gebruik maken van je eigen muziekbibliotheek ook al kun je geen muziek kopen of lid worden van de streaming dienst.

En dus heb ik met behulp van een stukje software, de Music Manager, alle mp3’s geupload naar mijn eigen muziekbibliotheek. Waarna ik vele honderden nummers handmatig moest aanpassen want ook mp3’s hebben (verkeerde) metadata maar het resultaat mag er zijn. Al mijn favoriete muziek staat netjes in de cloud bij Google en kan ik beluisteren via de browser waar ik maar een internetverbinding heb. Voor Android apparaten werkt de Play Music app ook en dat betekent dat ik gewoon vanaf mijn telefoon kan luisteren.

google play music
Het mooiste is misschien nog wel dat je met de Music Manager ook gewoon weer je hele bibliotheek kunt downloaden naar je computer. Hopelijk met de door mij verbeterde gegevens want dan kan ik nu echt gerust afscheid nemen van al die mp3’s.

Update 3-8-2013: Meerdere reacties bevestigen dat het niet meer mogelijk is om met behulp van een VPN Google Play Music te activeren. Ik heb het geruime tijd geleden zonder enige problemen gedaan maar sinds die tijd is er kennelijk een verplichte creditcardcontrole toegevoegd op de aanwezigheid van een Amerikaans adres. Tenzij je dit ook weet te omzeilen gaat het dus niet werken en zul je moeten wachten tot Play Music officieel beschikbaar komt in Nederland.
Update 1-10-2013: Google Play Music is vanaf vandaag beschikbaar in Nederland dus de bovenstaande blogpost zou nu (eindelijk) voor iedereen moeten werken. De betreffende passage over de toegang tot Play Music via een VPN of DNS dienst is aangepast.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (9) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top