Embedden van tweets op je blog: een korte handleiding

Toen Elja op Twitter vroeg naar een stappenplan om tweets te embedden dacht ik eerst dat ze een grapje maakte.

In WordPress is embedden van tweets namelijk een kwestie van de url van de tweet (https://twitter.com/Elja1op1/status/361741533633982464 voor de bovenstaande) op een eigen losse regel zetten in je blogpost. Zolang je er maar op let dat je er geen hyperlink van maakt zal WordPress zelf die url weergeven als tweet. Inclusief tweets waar op gereageerd wordt en eventuele media – zoals afbeeldingen of Vine video’s – die in de tweet vermeld worden. Daar heb je niet echt een stappenplan voor nodig.

Maar niet iedereen gebruikt WordPress natuurlijk. En wat te doen als je iets aan de weergave wilt veranderen in WordPress van de tweets? Die worden namelijk altijd links uitgelijnd terwijl ik liever tweets zou willen centreren in de blogpost.

Dat kan ook maar daarvoor moet je wel de embedcode van Twitter zelf gebruiken. Gelukkig is dat erg eenvoudig want op Twitter.com kun je bij elke tweet die embedcode terugvinden.

Stap 1. Ga op Twitter.com naar de tweet die je wilt embedden en klik op … More om een menuutje te openen. In dat menu kies je dan voor Embed Tweet.

embedden van tweets 1
Stap 2. Je ziet hier de embedcode staat die je in je blogpost – in de Text/HTML weergave! – kunt kopiëren en plakken om de tweet weer te geven. Let op dat je in tegenstelling tot de makkelijke WordPress manier hier nu kunt kiezen of je de ‘parent Tweet‘ wel of niet wilt opnemen. Als je dit afvinkt zou je in het voorbeeld bovenaan dus alleen maar de tweet van Elja zien en niet mijn tweet waar ze op reageerde.

embedden van tweets 2
En zo simpel is het om tweets te embedden in je blog, of je nou WordPress gebruikt of niet. Veel korter kan die handleiding niet zijn, toch? Het voordeel van deze code gebruiken is dat je behalve de ‘parent Tweet’ uitzetten ook de tweets kunt centreren middels een kleine aanpassing aan die code.

Centreren van tweets
Standaard worden tweets links uitgelijnd. Wil je ze liever rechts uitlijnen of – waarschijnlijker – centreren, dan moet je aan het begin van de code een CSS attribuut toevoegen. Aan <blockquote class=”twitter-tweet”> voeg je dan tw-align-right of tw-align-center toe.

Voor het centreren van de bovenstaande tweet (en dan niet als afbeelding) gebruik je dus de code:

<blockquote class=”twitter-tweet tw-align-center”><p><a href=”https://twitter.com/Elja1op1″>@Elja1op1</a> Nee want het zijn te weinig stappen :) Maar het is een prima idee voor een zomerse blogpost zometeen</p>&mdash; Raymond Snijders (@rsnijders) <a href=”https://twitter.com/rsnijders/statuses/361747661092696064″>July 29, 2013</a></blockquote>
<script async src=”//platform.twitter.com/widgets.js” charset=”utf-8″></script>

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (16) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top