Ebook apps voor het primair onderwijs

ebook apps

Ongeacht of je als volwassene nu liever papieren boeken leest, door ebooks veegt op een tablet of toch op een ereader bladert, kinderen vinden (interactieve) educatieve en ebook apps helemaal geweldig. Mijn eigen kinderen slepen hun voorraad papieren (voor)leesboeken overal mee naar toe als het kan maar lezen – en luisteren – ook heel graag naar digitale prenten- en leesboekjes op de iPad.

De indeling in de App Store is echter niet dusdanig dat je makkelijk een overzicht hebt van geschikte en beschikbare ebook apps want alles wordt daar op 1 hoop gegooid. En dat terwijl je met ebook apps voor kinderen te maken hebt met leesniveau’s die weer gekoppeld zijn aan leeftijden. Dat probleem had Susan Spekschoor ook kennelijk en ze maakte zelf bij Yurls.net (wat een beetje lijkt op de oude startpagina’s) een overzichtspagina van ebook apps.

Met een aanzienlijk handigere indeling in categorieën die de apps zowel rubriceren in AVI (lees) niveau’s als in leeftijdscategorieën. En waar je voorleesboeken voor peuters en kleuters makkelijk kunt terugvinden, de bekende kinderboekenseries, een aantal thema’s zoals Kerst en Sinterklaas en de ebooks van schrijvers die veel doen met ebook apps. In alle categorieën vind je diverse apps die doorlinken naar de betreffende iTunes pagina’s.

Ideaal als je zoals ik ebook apps zoekt die geschikt zijn voor AVI-M5 of als over enkele maanden Sinterklaas weer in ons land komt. Susan heeft ook nog een aparte Yurls pagina gemaakt voor educatieve apps voor het (speciaal) onderwijs en die is minstens net zo handig als je kinderen in het primair onderwijs hebt zitten. Allebei dus echte aanraders!

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (12) Write a comment

  1. […] Ongeacht of je als volwassene nu liever papieren boeken leest, door ebooks veegt op een tablet of toch op een ereader bladert, kinderen vinden (interactieve) educatieve en ebook apps helemaal geweldig. Mijn eigen kinderen slepen hun voorraad papieren (voor)leesboeken overal mee naar toe als het kan maar lezen – en luisteren – ook heel graag naar digitale prenten- en leesboekjes op de iPad. De indeling in de App Store is echter niet dusdanig dat je makkelijk een overzicht hebt van geschikte en beschikbare ebook apps want alles wordt daar op 1 hoop gegooid. En dat terwijl je met ebook apps voor kinderen te maken hebt met leesniveau’s die weer gekoppeld zijn aan leeftijden. Dat probleem had Susan Spekschoor ook kennelijk en ze maakte zelf bij Yurls.net (wat een beetje lijkt op de oude startpagina’s) een overzichtspagina van ebook apps.Met een aanzienlijk handigere indeling in categorieën die de apps zowel rubriceren in AVI (lees) niveau’s als in leeftijdscategorieën. En waar je voorleesboeken voor peuters en kleuters makkelijk kunt terugvinden, de bekende kinderboekenseries, een aantal thema’s zoals Kerst en Sinterklaas en de ebooks van schrijvers die veel doen met ebook apps. In alle categorieën vind je diverse apps die doorlinken naar de betreffende iTunes pagina’s. Ideaal als je zoals ik ebook apps zoekt die geschikt zijn voor AVI-M5 of als over enkele maanden Sinterklaas weer in ons land komt. Susan heeft ook nog een aparte Yurls pagina gemaakt voor educatieve apps voor het (speciaal) onderwijs en die is minstens net zo handig als je kinderen in het primair onderwijs hebt zitten. Allebei dus echte aanraders!  […]

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top