De Deventer Boekenmarkt voor de 25ste keer in 2013

deventer boekenmarkt

Op zondag 4 augustus 2013 vindt in de Boekenstad en Hanzestad Deventer de 25e editie plaats van de Deventer Boekenmarkt. In totaal zijn 878 kramen gevuld met vele duizenden boeken: ruim 6 kilometer markt met deelname van gerenommeerde boekhandelaren en antiquariaten uit heel Nederland. De markt is gratis toegankelijk en begint om 9.30 uur, maar al om 7.00 uur zijn er de eerste bezoekers. (bron)

Bij de eerste Deventer Boekenmarkt in 1989 was ik zelf nog niet aanwezig. De Boekenmarkt was als evenement bedacht om Deventer wat meer op de kaart te zetten, aansluitend op de geschiedenis van de Hanzestad als drukkers- en uitgeverscentrum, en zo begon op zondag 6 augustus 1989 de eerste editie met meer dan 100 kramen die langs de IJssel opgesteld waren. Wat vervolgens zoveel bezoekers trok dat de Deventer Boekenmarkt een terugkerend iets werd. Elke eerste zondag van augustus. Eerst de grootste boekenmarkt van Nederland en al snel daarna de grootste van Europa.

Ik begon met mijn studie in 1991 en tja, als je in Deventer een bibliotheekopleiding doet kan het je niet ontgaan dat Deventer een boekenstad bij uitstek is. Aan het einde van de 15e eeuw was Deventer één van de belangrijkste drukkerscentra van Nederland maar zelfs tot de dag van vandaag zijn er vele drukkerijen, antiquariaten, uitgevers en boekhandels te vinden. Omgerekend heeft Deventer dan ook de meeste boekenplekjes per 100.000 inwoners van alle Nederlandse gemeenten.

En dus bezocht ik al die boekenplekken (vaak). Lekker in alle rust snuffelen langs de kasten en bakken met boeken waarbij elk antiquariaat en boekwinkeltje als een geheim aanvoelde dat slechts weinigen kenden. Vanaf 1994 ging ik ook elk jaar naar de Deventer Boekenmarkt. Met honderden kramen en meer dan 100.000 bezoekers is dat het allerslechtst bewaarde geheim van alle boekenplekken maar waar je in een antiquariaat geniet van de boeken, geniet je bij de Deventer Boekenmarkt misschien nog wel meer van alle boekenliefhebbers die rij aan rij langs de kilometers kramen schuifelen. Met lijstjes in hun handen of in de hoofden, snelle blikken op het aanbod van de kraam waar ze langs lopen en nog sneller toeslaan voordat een ander er met hun boekenschat vandoor gaat.

En naar mate de dag vordert zie je hoe lijstjes afgevinkt worden en het besef doordringt dat er eigenlijk te veel kramen staan om allemaal te kunnen bezoeken. Het geld raakt op, de meegebrachte tassen raken juist boordevol en voeten beginnen zeer te doen. Met een combinatie van teleurstelling en berusting geven ze het op en keren ze huiswaarts. Maar volgend jaar in augustus zie je ze hoogstwaarschijnlijk weer. Bij de Deventer Boekenmarkt.

En zie ik jou dit jaar ook?

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (8) Write a comment

 1. Natuurlijk kom ik dit jaar weer. Sterker nog Mark heeft een dienst geruild om onze vakantie traditiegetrouw (inmiddels) met de Deventerse Boekenmarkt te kunnen inluiden.
  De reis met de trein naar deze boekenstad is al volop genieten en alles wat daar nog bij komt is nog eens extra.
  Duimen voor het ideale boekensnuffel weer en we gaan er voor.

  Leuk trouwens dat je een kein beetje geschiedenis beschrijft van deze boekenmarkt. DIe kende ik nog niet.

  Reply

 2. Het ligt even aan het weer, als het zondag gratis wegsmelten wordt, laat ik de boekenmarkt toch maar even voor wat ie is.

  Reply

 3. Uiteraard ben ik er weer bij, jaarlijkse traditie. Nog niet zo lang als jij maar de dubbele cijfers haal ik. Ik weet ook dit jaar weer dat ik met nieuwe aanwinsten thuiskom. Mijn boekenkasten zuchten al bij voorbaat. Maar dat mag de pret niet drukken. Lekker met de trein er naartoe en dan kom je onderweg naar Brink Ijsselkade de echte cracks tegen die al beladen en bepakt huiswaarts keren. En begint het snuffelen voor mezelf. En daarna mag ik nog een tijdje standhouder spelen bij de Biggles-kraam. Ik vermaak me zondag wel.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top