Het nieuwe zoeken op Twitter.com

Het zijn geen revolutionaire vernieuwingen die Twitter doorgevoerd heeft in de zoekfunctie op Twitter.com. Zoeken is nog steeds een kwestie van je zoektermen in het zoekbalkje bovenaan invoeren (of via de aparte zoekpagina) waarna je de zoekresultaten gepresenteerd krijgt. In die presentatie is echter wel het een en ander gewijzigd.

het nieuwe zoeken op twitter
In de zoekresultaten worden in het hoofdscherm rechts eerst de accounts getoond die de zoekterm in de naam of omschrijving hebben staan. Dan volgen, zoals je gewend was, de tweets waarin de term voorkomt. Ook nieuw is dan een blok met foto’s die gerelateerd zijn aan de gezochte term maar die ontbreekt in mijn schermafdruk hierboven bij de door mij gebruikte zoekterm. Als ik op bijvoorbeeld Nexus 7 zoek dan krijg ik dat blok met foto’s wel in mijn zoekresultaten.

Bij de tabbladen links is er nu ook een nieuwe tab voor de foto’s waarmee je zowel filtert om alleen de foto’s te zien maar je ziet er ook veel meer dan alleen de selectie uit de rechterkant van het scherm. Daarmee is Twitter.com bepaald nog niet een zoekmachine voor afbeeldingen geworden maar kun je nu wel eenvoudig foto’s terugvinden die in combinatie met een bepaalde hashtag getwitterd zijn.

Voordat je ook maar 1 letter getypt hebt in het zoekbalkje krijg je nu ook een overzicht van (maximaal 4) recente zoekacties te zien boven het lijstje met de eerder bewaarde zoekacties.

het nieuwe zoekenIets handiger is wat Twitter ‘social context‘ noemt. Hierbij toont Twitter – terwijl je de zoekterm typt – onder de zoeksuggesties de accounts die het gezochte bevatten. Het nieuwe eraan is dat nu weergegeven wordt hoe dat account zich verhoudt tot jouw account. Als jij dat account volgt dan staat er ‘following‘ en als dat account jou ook volgt dan staat er ‘You follow each other‘. Het lijkt er op dat er niks vermeld wordt als een account jou volgt zonder dat je terugvolgt.

Het lijkt erop dat Twitter, in navolging van Google(?), steeds meer verschillende zoekfuncties integreert in de eigen zoekmachine. Of iemand de zoekfunctie op Twitter.com gebruikt om te kijken of een ander account ze wel terugvolgt vraag ik me af maar dat je nu ook foto’s makkelijk terug kunt vinden is in elk geval een nuttige toevoeging.

Het is alleen jammer dat je nog steeds niet met enige zekerheid (heel) oude tweets kunt terugvinden met de Twitter zoekfunctie. Het doet je namelijk ook afvragen of ze wel alle foto’s en gebruikers tonen die je mag verwachten als je de nieuwe zoekmogelijkheden gebruikt. Met het zoeken zit het wel goed bij Twitter, het is het vinden waar nog steeds verbetering mogelijk is.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (10) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top