Nieuws en tweets later lezen met Pocket

pocket

Je kent het vast wel. Je komt een interessant artikel tegen op een blog of nieuwssite, wellicht gezien in een RSS feed of doorverwezen vanuit Facebook, Google+ of Twitter, maar je hebt nu niet de tijd om het te lezen en er op te reageren. Of je ziet die ene tweet voorbij komen waar je later nog iets mee wilt doen.

Als het iets is dat ik wil bewaren of archiveren dan sla ik het op in Evernote maar vaak is het gewoon een kwestie van ‘even bewaren tot ik tijd heb om het rustig te lezen’ en dan is Evernote eigenlijk niet het handigste. Dan is een tool die vanuit alle apps op mijn iPad, alle apps op mijn Android toestellen en natuurlijk via de browser heel snel en gemakkelijk tweets en artikelen kan bewaren veel geschikter. En dat is nou precies wat Pocket doet.

Pocket
Jaren geleden heette het nog Read it Later – en soms vind je het nog steeds onder die naam terug in bepaalde apps – maar als Pocket is de dienst nog handiger geworden dan het indertijd al was. Het is het een snelle en eenvoudige (gratis) manier om artikelen, video’s, webpagina’s of tweets te bewaren in je eigen leeslijst zodat je dat later kunt lezen.

Die leeslijst kun je via de site van Pocket in elke browser bekijken – in Chrome ook nog als Chrome app – maar ook via iOS en Android apps die vandaag de dag natuurlijk niet mogen ontbreken.

pocket ios app

In Pocket worden alle opgeslagen artikelen, tweets en webpagina’s in een magazine achtige weergave getoond waarbij je – na doorklikken – de opgeslagen items offline kunt lezen in een opmaak die ontdaan is van alle banners, kleurtjes en andere zaken die afleiden van het artikel zelf. Wil je wel perse de oorspronkelijke weergave zien, dan kun je bovenin op het icoontje tikken om online te gaan en het op die manier te lezen.
Heb je een artikel eenmaal gelezen dan kun je het verwijderen, archiveren of als favoriet markeren om het later nog een keer terug te vinden. Je kunt het ook alsnog delen via sociale media of – in mijn geval – archiveren in Evernote.

En hoe krijg je content in Pocket?
Browse je via Firefox of Chrome dan heeft Pocket extensions waarmee je met 1 klik een pagina kunt toevoegen aan je Pocket leeslijst. Het grootste voordeel van Pocket is echter dat het in veel andere webdiensten al geïntegreerd is (of kan worden als je de extension geïnstalleerd hebt). Daarnaast wordt Pocket (of Read it Later) ook ondersteund in honderden applicaties, iOS en Android apps en kun je in de instellingen je Pocket gebruikersnaam en wachtwoord opgeven om op die manier die optie te activeren.

pocket feedly

Pocket is een standaard optie bij Feedly die je bij elk item van een feed ziet

In Janetter (een Twitter client voor Windows) wordt Pocket ook ondersteund

In Janetter (een Twitter client voor Windows) wordt Pocket ook ondersteund

Vanuit Newsify (een RSS lezer voor iOS) kun je items doorsturen naar Pocket

Vanuit Newsify (een RSS lezer voor iOS) kun je items doorsturen naar Pocket

In Tweetbot (een Twitter app voor iOS) kun je tweets eenvoudig bewaren in Pocket

In Tweetbot (een Twitter app voor iOS) kun je tweets eenvoudig bewaren in Pocket

Ook al hebben Android apps (zoals Flipboard en Zite) soms ingebouwde ondersteuning voor Pocket, het handigste is om de Android app van Pocket te installeren zodat je vanuit elke andere app inhoud kunt versturen naar Pocket. Het werkt zonder problemen voor alle Twitter cliënts en RSS/nieuws apps die ik getest heb

pocket androidapps

Slimmer lezen
Als je maar af en toe een artikel of webpagina leest dan zal het waarschijnlijk handiger voor je zijn om het als bookmark op te slaan in je browser of een linkje naar jezelf te mailen en zul je weinig aan Pocket hebben. Kom je echter dagelijks interessante linkjes op Twitter tegen en/of houd je veel RSS feeds bij, dan is Pocket absoluut een aanrader om op één plek een leeslijst van al die artikelen, video’s of tweets bij te houden. Ongeacht waar je ze tegen bent gekomen.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (11) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top