NRC artikelen delen via email: ook handig voor je eigen Evernote archief

nrc artikelenHet leek slechts een kleine update te zijn vanochtend toen ik een nieuwe versie van de NRC Handelsblad app op mijn iPad installeerde. Maar het voegde een nieuwe functionaliteit toe die ik eerlijk gezegd niet (zo snel) verwacht had.

Vorige maand maakte ik me nog druk over het feit dat je als krantenabonnee in het digitale tijdperk minder kunt doen met krantenartikelen dan voorheen op papier en dat het toch bijzonder vreemd is dat je wel alle interessante artikelen op blogs en internet kunt delen via sociale media, maar je dat niet met artikelen kunt doen waar je voor betaald hebt. De Volkskrant maakte bekend bezig te zijn met een nieuwe site waarbij abonnees later dit jaar juist wel krantenartikelen kunnen delen met niet-abonnees en ik hoopte dat het NRC – waar ik op geabonneerd ben – ook zoiets ging doen.

Nou en dat hebben ze dus gedaan. Goed, het is een klein begin maar in de iOS apps van NRC Handelsblad en nrc.next is het vanaf nu mogelijk om artikelen te delen via email. En dan geen kaal linkje waarbij anderen (en jezelf!) alsnog in moeten loggen met een Facebook account en je dat slechts 5 keer kunt doen zoals bij NRC Reader het geval is. Nee, fulltext NRC artikelen delen en exporteren via de mail. Met de belofte dat delen via Twitter en Facebook binnenkort ook nog mogelijk gaat worden.

Hoe werkt het?
Nadat je de update geïnstalleerd hebt komt de standaard ‘versturen naar’ iOS knop bij elk artikel in de krant tevoorschijn. Tik er op en je krijgt de mogelijkheid om het artikel via mail te versturen of als afbeelding te bewaren in de filmrol van je iOS apparaat.

nrc artikelen
En dat is alles. Het artikel wordt in een aangepaste opmaak fulltext verstuurd waarbij grafieken en foto’s niet meegenomen worden. Als voetnoot wordt een bronvermelding toegevoegd waarin vermeld wordt in welke NRC editie het artikel is verschenen en op welke pagina het stond.

Delen maar ook archiveren
Niet alleen kun je nu dus een interessant artikel (makkelijk) delen met anderen, het is nu dus ook eindelijk mogelijk om je eigen archief of knipselkrant te maken met krantenartikelen. Natuurlijk kun je jezelf de artikelen mailen die je wilt bewaren – de zoekfunctie van GMail is uitstekend – maar zelf bewaar ik ze liever in Pocket of Evernote.

NRC artikelen exporteren en later lezen in Pocket is helaas nog geen optie. Je kunt weliswaar linkjes mailen naar add@getpocket.com met een bij Pocket geregistreerd mailadres maar dat werkt niet met de NRC apps want zoals gezegd worden daar de artikelen volledig verstuurd. De ‘delen via Twitter en Facebook functionaliteit’ straks zal ongetwijfeld wel met links werken en dan zul je het waarschijnlijk wel kunnen opslaan in Pocket.

Bij Evernote heb je echter ook de mogelijkheid om artikelen en notities via de mail toe te laten voegen aan je notebooks. Elke Evernote gebruiker krijgt een eigen uniek mailadres dat je kunt vinden bij je account info in de apps of op het web. Dat mailadres staat bij mij o.a. in het adresboek op mijn iPad en dus is het een koud kunstje om daar de NRC artikelen naar toe te mailen die ik wil bewaren. Ze zijn dan ook volledig doorzoekbaar zodat ik ze later ook nog kan terugvinden.

nrc artikelen naar evernote
Of de mogelijkheid artikelen te delen via mail (en straks via Twitter of Facebook)  vaak gebruikt gaat worden weet ik niet. Zelf ga ik dat zeker gebruiken om vanaf nu artikelen te delen met vrienden en collega’s maar ook om interessante artikelen te archiveren in Evernote. Vanuit Evernote kan ik deze overigens alsnog eenvoudig delen op Twitter of Facebook.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (15) Write a comment

  1. Vreemd, ik heb die update nog niet gehad :-(
    Maar verder gebruik ik altijd de digitale editie van NRC via Safari om artikelen als pdf te downloaden en/of te emailen.

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top