Je Android toestel terugvinden via Android Device Manager

Er zullen genoeg mensen zijn die hun telefoon (of tablet) ergens laten liggen en niet meer weten waar precies. Of dat je apparaat gestolen wordt en je best graag wilt weten waar die zich nu bevindt. Ik heb het zelf gelukkig nog nooit nodig gehad maar dat is wel de reden waarom Apple al geruime tijd de Find my iPhone functionaliteit heeft waarmee je via iCloud je iOS apparaten kunt localiseren. Nu komt ook eindelijk Google met een vergelijkbaar iets: de Android Device Manager.

De functionaliteit is vorige week beschikbaar gemaakt voor alle Android toestellen die Android 2.2 of hoger hebben en maakt onderdeel uit van de Google Play Services die automatisch bijgewerkt worden op je toestel. Je vindt Android Device Manager terug in de Google Instellingen app in je menu. Standaard is de optie aangevinkt om de locatie van dat toestel op afstand te bepalen terwijl de (enige) andere optie uit staat. Deze moet je zelf aanvinken als je het mogelijk wilt maken dat je op afstand je toestel wilt wissen in geval van diefstal. Je Android toestel wordt dan teruggezet naar de fabrieksinstellingen.

Android Device Manager is rechtstreeks op het web te benaderen maar als onderdeel van Google Play Services is het ook in het instellingenmenu van de Google Play Store te vinden.

android device manager
Je komt vervolgens in een Google Maps omgeving terecht waarin de Android Device Manager meteen poogt je Android toestel te vinden. Als je meerdere Android toestellen hebt dan kiest de Device Manager standaard het laatst actieve toestel maar je kunt met het pijltje naast de naam ook een ander toestel selecteren in een pulldown menu. Logischerwijs moet het toestel op dat moment wel verbonden zijn met het internet en moet je de locatie instellingen aan hebben staan. Ook deze vind je trouwens via de Google Instellingen app terug.

android device manager
Heeft de Android Device Manager je toestel gevonden – en dat gaat behoorlijk nauwkeurig zoals je hierboven kunt zien – dan zie je op de kaart waar die is. Als je toestel zich in je huis bevindt heb je daar natuurlijk weinig aan maar gelukkig kun je dan het toestel zichzelf laten melden.

android device manager

Telefoons gaan met hun ringtone over op maximaal volume (ongeacht de instellingen op je toestel) terwijl ook tablets herrie maken met een standaard geluid. Dat duurt vijf minuten of totdat je de aan/uit knop ingedrukt hebt nadat je je toestel teruggevonden hebt.

Is je toestel buitenshuis? Gestolen? En heb je bij de Google Instellingen aangevinkt dat Android Device Manager je toestel kan wissen? Dan wordt ook die optie actief en kun je dus je toestel op afstand terugzetten naar de fabrieksinstellingen. Hoef je niet bang te zijn dat de dief met je mail, foto’s, tweets enz aan de haal kan gaan.

Vergeef me alleen even dat ik die optie niet uitgeprobeerd heb maar laat me gerust weten wat je ervaringen ermee zijn.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (9) Write a comment

 1. Ik weet dat dit een oud bericht is, maar heb wel een vraag. Als je dit instelt, volgt google dan constant waar je bent ( nou, ja: waar je telfoon is) , ook als je ‘m niet zoekt? Ik heb juist locatie en locatiegeschiedenis in mijn google account uitgezet…

  Reply

  • @Do Geen idee of Google dat constant volgt of dat er pas actief naar je toestel gezocht wordt op het moment dat jij dat aangeeft. Ik ga er echter sowieso van uit dat Google wel dit soort dingen bijhoudt op het moment dat de locatie aan staat op je Android toestel. Of ze dat ook nog bewaren en zo ja, hoe lang, dat is wat niemand met zekerheid kan zeggen vrees ik.

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top