Getty Museum plaatst deel van de digitale collectie in het publieke domein

museum
Sommige musea zijn gelukkig al wel een stuk verder in hun digitale denken. Als onderdeel van The Getty Trust heeft het J. Paul Getty Museum in Los Angeles al hun digitale reproducties van werken in het publieke domein, plus alles waar ze zelf het auteursrecht op hebben, vrijgegeven. The Getty Trust lanceert hiermee hun Open Content Program waarmee ze op termijn alle digitale werken uit hun museum- en onderzoekscollecties vrijelijk beschikbaar willen maken voor het publiek.

De start van dit Open Content Program betekent dat ruim 4600 afbeeldingen uit de catalogus van het museum nu te downloaden zijn in hoge resolutie. Al die foto’s zijn ook voorzien van een uitgebreide beschrijving in de metadata van de bestanden zodat je bij hergebruik duidelijk kunt achterhalen wat er precies afgebeeld wordt. Absoluut een voordeel bij gebruik van foto’s van een museum. De bovenstaande afbeelding komt uit die collectie en is een foto van de Franse fotograaf Eugène Atget (The Pont Neuf, 1923).

Alle afbeeldingen zijn vrij te gebruiken, mogen bewerkt worden en kunnen zowel commercieel als niet-commercieel gepubliceerd worden. Bij het downloaden uit hun catalogus vraagt het museum wel om aan te geven waarvoor je het gaat gebruiken zodat ze dit in toekomstige plannen kunnen meenemen. Hoewel er jammer genoeg geen Public Domain Mark (van Creative Commons) aan wordt meegegeven en er ook geen naamsvermelding vereist is, vraagt The Getty – een beetje verstopt op de pagina over hun Open Content Program – om bij gebruik van hun afbeeldingen wel een vermelding mee te geven.

Bij deze dus.

@ foto Digital image courtesy of the Getty’s Open Content Program

#

 

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (11) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top