Shelves (Boekenplanken) op je Kobo ereader beheren met Calibre

*** De onderstaande uitleg is qua terminologie en werking inmiddels gedateerd. Een geactualiseerde handleiding (augustus 2016) over het samenstellen en beheren van Verzamelingen (of Collections) op Kobo ereaders is HIER te vinden. ***

——————-///———————

Een jaar geleden schreef ik een blogpost om collecties op een Sony ereader aan te maken en te beheren met Calibre in plaats van de meegeleverde (rot)software van Sony. Ik verwees wel naar de mogelijkheid van collecties op Kobo ereaders – die daar shelves of boekenplanken heten afhankelijk van je gekozen taal – maar ging daar niet verder op in aangezien ik shelves eigenlijk niet gebruik op mijn Kobo ereaders.

Vorige week kreeg ik er echter een vraag over en gezien het verkoopsucces van ereaders zijn er wellicht anderen die het ook interessant vinden. Behalve de Sony ereaders worden namelijk de Kobo Glo, Mini en Aura HD ereaders ook goed verkocht en die hebben allemaal shelves.

Wat zijn shelves?
Shelves (ik hanteer de Engelse benaming ook al heten ze Boekenplanken als je je Kobo ereader in het Nederlands hebt staan) zijn niets meer dan zelf aan te maken mappen in de library van je Kobo ereader. Ze zijn handig als je heel veel ebooks in die library hebt staan omdat je dan een selectie uit die totaallijst in een eigen mapje kunt doen. Bijvoorbeeld alle ebooks die onderdeel van dezelfde serie zijn, ebooks van je favoriete schrijver, of als je je ebooks wilt onderverdelen naar verschillende genres. Je vindt de shelves terug in het menu van je Kobo ereader en daar kun je ze ook aanmaken of verwijderen. Het is dus puur bedoeld om je ebooks op je ereader te organiseren.

Hoewel shelves heel handig zijn om je ebooks in subcollecties te verdelen is het best wel bewerkelijk als je het op de ereader zelf doet. Het e-ink scherm reageert nou eenmaal niet zo snel als een scherm op een tablet en als je tientallen boeken wilt toevoegen aan, verplaatsen naar of verwijderen uit een shelf dan ben je lang bezig.

Als je net als ik Calibre al gebruikt om je ebooks op één plek te beheren, dan heb je je misschien afgevraagd of het mogelijk is de shelves aan te maken, te vullen en te verwijderen vanuit Calibre. En hoewel je daar wel een aantal instellingen voor moet aanpassen is dat heel goed te doen. Zelfs beter dan met collecties op een Sony ereader.

Hieronder beschrijf ik hoe je dat het beste doet.

Calibre stap 1: een nieuwe kolom
Voordat je begint moet je er voor zorgen dat je de recentste versie van Calibre gebruikt. Op het moment van schrijven is dat versie 0.9.43 en die lost een probleem op met synchroniseren van shelves tussen Calibre en twee Kobo ereaders.

Calibre werkt met kolommen in de eigen library waarin de (metadata) gegevens van de ebooks komen te staan, zoals titel, auteur, serie, tags enz. Shelves zijn specifiek voor Kobo ereaders – en zijn daarom ook niet standaard als kolom aanwezig in Calibre – maar je kunt zelf een nieuwe kolom toevoegen en dat is precies wat je moet doen.

 • Ga naar naar de Preferences in het beginscherm van Calibre (de knop rechtsbovenaan) en kies vervolgens in de bovenste rij van Interface voor Add your own columns.

calibre kobo shelves

 • Klik op Tags bij Quick create om de instellingen voor tags automatisch te laten verschijnen. Vul bij Lookup names “shelves” in en zet bij Column heading hoe die kolom moet gaan heten straks. Ik heb voor My Shelves gekozen. Door op tags te klikken heb je het Column type automatisch op Comma separated text, like tags, shown in the tag browser gezet. Controleer of dat ook zo is en klik dan op OK.

calibre kobo shelves
Calibre stap 2: configureren van de Kobo plugin
Nu Calibre een eigen kolom en veld voor de shelves heeft moet de instelling voor de Kobo plugin worden aangepast zodat Calibre ook wat doet met die gegevens als je de Kobo ereader koppelt.

 • Ga naar naar de Preferences in het beginscherm van Calibre (de knop rechtsbovenaan) en kies vervolgens in de rij van Advanced voor Plugins.

calibre kobo shelves

 • Ga in het overzicht van alle categorieën plugins naar Device Interface plugins. Hier staan de plugins voor alle door Calibre ondersteunde ereaders.

calibre kobo shelves

 • Highlight de KoboTouch plugin (en niet de Kobo plugin die daarboven staat) en klik op Customize plugin om de instellingen voor die specifieke plugin aan te passen. Laat je niet door de naam in de war brengen, deze plugin werkt voor alle vier de Kobo ereaders.

calibre kobo shelves

 • Halverwege vind je een kopje speciaal voor automatisch beheren van bookshelves en dat is de plek waar je de Lookup name van de aangemaakte column moet invullen. Dit wordt in mijn geval #shelves. De # moet voor de naam worden gezet als het een zelfgemaakte column is dus vergeet die niet.

calibre kobo_shelves_fixedJe kunt ook een aantal opties aanvinken voor wat er automatisch gebeurd bij het synchroniseren van de ereader met Calibre. Zo kun je bijvoorbeeld de covers die je in Calibre hebt toegevoegd of aangepast op je Kobo ereader tonen en kun je gearchiveerde boeken (gekocht bij Kobobooks maar niet gedownload op de ereader) zichtbaar maken in Calibre.

Zorg er in ieder geval voor dat de beide bookshelves opties aangevinkt staan zodat ze aangemaakt en verwijderd kunnen worden. Daarnaast is het belangrijk om de onderste optie aan te vinken: Attempt to support newer firmware aangezien de latere updates voor de Kobo ereaders de hier beschreven werkwijze anders breken! Klik dan op OK.

Calibre stap 3: automatisch metadata synchroniseren
Standaard is Calibre ingesteld om de metadata van de ebooks te versturen op het moment dat de ebooks verzonden worden naar een ereader. Dat eenrichtingsverkeer werkt normaliter uitstekend maar om lege shelves op de Kobo ereader te kunnen verwijderen moet die instelling aangepast worden naar tweerichtingsverkeer.

 • Ga naar naar de Preferences in het beginscherm van Calibre (de knop rechtsbovenaan) en kies vervolgens in de rij van Import/Export naar Sending books to devices.

calibre kobo shelves

 • Bij Metadata management heb je drie keuzes waarbij je Manual management moet veranderen naar Automatic management. Dan worden de shelves telkens automatisch gesynchroniseerd met je Calibre library en worden lege shelves ook keurig verwijderd.

calibre kobo shelves
En dat was het! Alles is nu goed ingesteld en je kunt de shelves nu vanuit Calibre beheren.

Eh, hoe dan?
Je hebt geen lijstje met shelves in Calibre maar je kunt nu bij elk individueel ebook bij de metadata opgeven in welke shelf dat ebook moet komen. Als je op Edit metadata klikt van een ebook dan zie je het scherm waarin je de velden kunt aanpassen die in de standaardkolommen worden gebruikt. De nieuwe kolom voor de shelves is er echter bijgekomen bovenaan in het tabblad Custom metadata.

calibre kobo shelves
Hier kun je nu een nieuwe (willekeurige) naam opgeven. Dit wordt dan een shelf waarin dat ebook op de ereader komt te staan. Met het pijltje rechts kun je kiezen uit eerder aangemaakte shelves.

calibre kobo shelves
Vul dus bij alle ebooks, die je in shelves wilt zetten, de shelfnamen in en nadat je je Kobo ereader aan je pc koppelt zal Calibre de shelves aanmaken en de ebooks daarin plaatsen. Als de ebooks in een andere shelf worden geplaatst in Calibre of als de ebooks op de Kobo ereader worden verwijderd, dan zal Calibre bij een volgende synchronisatie ook de lege shelves verwijderen.

Update 21-7-2014: Shelves heten inmiddels Collections op de Kobo ereaders hoewel ze in de Calibre Kobo driver nog steeds Shelves genoemd worden. Latere firmware updates (na 3.1.1) breken ook de in deze blogpost beschreven werkwijze om shelves/collections aan te maken maar dat kan voorkomen worden door bij stap 2 in de opties voor de Kobo driver aan te vinken dat geprobeerd moet worden om nieuwere firmware te ondersteunen. De blogpost en de schermafbeelding is hierop aangepast. Wil je er zeker van zijn dat shelves/collections correct werken in combinatie met Calibre? Dan is het zaak de firmware niet bij te werken. Ik kan dus wel bevestigen dat het aanvinken van ‘Attempt to support newer firmware’ werkt met firmware 3.3.0. Op dit moment rolt Kobo geleidelijk 3.5.0. uit die het probleem met de shelves in elk geval nog niet oplost.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (162) Write a comment

 1. Beste Raymond, wat ben ik blij dat ik deze pagina gevonden heb. Ik heb een Kobo Glo en ik kon nergens een goede beschrijving vinden van de boekenplanken.
  Nu heb ik je stukje stap-voor-stap opgevolgd, maar het is mij niet gelukt. Ik snap ook niet waar het fout is gegaan.
  Ik heb wel de nieuwste versie van calibre, zit daar misschien iets in dat ik over het hoofd gezien heb?

  Verder kan ik het niet laten te zeggen dat het werk dat jij doet, mij jaloers maakt. Wat heb jij het leuk getroffen zeg!

  Reply

  • Dag Vera, leuk om te lezen dat je de blogpost nuttig vindt maar wel erg jammer dat het je nog niet gelukt is! Het zou definitief niet moeten liggen aan het feit dat je de nieuwste versie hebt want bij mij werkt het met de huidige 1.30 versie ook nog steeds.
   – het is goed gegaan met het aanmaken van een nieuwe kolom? Je ziet hem in je bibliotheek en ook bij de metadata van ebooks als custom metadata?
   – je hebt de goede KoboTouch plugin aangepast en je bent niet het # vergeten voor de naam van je aangemaakte kolom bij de instelling van die plugin?
   – Metadatamanagement staat ook op automatisch management?

   Hoewel ik me er van bewust ben dat ik fijn werk heb is een herinnering hieraan op zijn tijd ook prettig. Zeker omdat ook mijn werk natuurlijk wel zijn mindere kanten heeft. Dus dank je wel!

   Reply

 2. Beste Raymond,
  Vraagje, bovenstaande stappen heb ik helemaal doorlopen maar ik krijg de boeken niet geordend in mijn KOBO mini. In CALIBRE staat alles goed (nieuwste versie). Moet ik misschien ipv boekenplank de benaming Boekenkasten gebruiken? Hopelijk kun je me helpen.
  Groetjes, Astrid

  Reply

  • Ik heb het zonet ook met mijn Kobo Mini gedaan en kan alleen maar bevestigen dat bovenstaande ook daar mee werkt. Ik krijg netjes de boeken die ik voorzien heb van custom metadata bij elkaar in de shelf/boekenplank.

   Als je alle instellingen zoals ze in de blogpost staan exact zo hebt staan, dan weet ik niet waarom het voor jou niet werkt vrees ik. De precieze benamingen maken dan niet eens uit, zolang je de lookupname van de aangemaakte kolom maar hetzelfde laat als bij de instellingen van de Kobo driver (maar daar met een # ervoor). Zou je toch nog eens alles kunnen controleren of jouw instellingen overeenstemmen met de screenshots hierboven?

   Reply

   • Hoi Raymond, fijn dat je zo snel reageert. Op jouw advies toch nog eens alles gecontroleerd en jawel…. Na het # was ik begonnen met een hoofdletter ipv kleine letter. Tja, na drie keer erover heen te hebben gekeken eindelijk de oplossing. Ik heb het net getest en het werkt echt SUPER. Ik was al bang dat ik toch genoegen moest nemen met een bibliotheek met alles door elkaar. Bedankt dat je dit hebt uitgezocht en hebt gedeeld.
    Groetjes van een blije boekenwurm. Astrid

    Reply

 3. Hallo Raymond,
  Heb jij misschien ook een opllossing voor het weergeven van de metadata op de kobo glo? Ik zorg dat de metadata in calibre gevuld zijn. Bij voorkeuren, uitvoeropties, algemene opties, structuurdetectie staat het vinkje voeg metadata toe als eerste pagina in het boek aan. Toch geeft de kobo glo aan overzenden van het boek de metadata niet weer op de kobo glo. Weet jij misschien waar dit aan kan liggen?

  Reply

  • Dag Saskia,
   Je bent er vermoedelijk bijna. Uitvoeropties betekent dat het instellingen zijn voor de conversie en de metadata toevoegen als eerste pagina in het boek betekent ook dat de epub aangepast moet worden. Calibre wijzigt *nooit* iets aan een ebook bestand als je het eenvoudigweg overzendt naar een ereader. Alle metadata wordt in extra bestanden in de map gezet van het ebook in de Calibre folder namelijk.

   Wat je dus nog moet doen is, als je die instellingen van metadata toevoegen gedaan hebt, het ebook converteren van ePub naar ePub. In die conversie zal Calibre dan wel het bestand aanpassen en een nieuwe pagina toevoegen met de metadata volgens de standaardtemplate. Als je die versie vervolgens naar je Kobo zendt zal je die pagina vanzelfsprekend ook zien.

   Wel handig om te weten is dat zelf aangemaakte nieuwe kolommen qua metadata niet in het standaard template zitten en dus ook niet op die eerste pagina belanden.

   Succes!

   Reply

   • Beste Raymond,
    Dank je wel voor je snelle reactie. Ik heb gedaan wat je gezegd hebt en het werkt. Heel hartelijk hiervoor nu kan ik mijn ereader makkelijk inrichten.
    Groetjes, Saskia

    Reply

    • thx a lot.
     Ik ga mijn nieuwe kobo aura hd inrichten, en leren hoe t apparaat werkt.

     Reply

   • Hallo Raymond. ik heb een vinkje staan bij metadata toevoegen als eerste pagina. Nu heb ik heel vaak als ik een boek op de kobo aura open dat het begint bij pagina 4. pagina 1 is de cover en 2 en 3 is mijn toegevoegde samenvatting. Hoe kan ik ervoor zorgen dat een nieuw boek gewoon begint bij pagina 1, dus de cover?

    Reply

    • Een ereader begint bij het eerste item dat in de inhoudsopgave van een ebook staat. Normaliter – zeker bij een gekochte titel – is dat de cover en dan kom je daarna natuurlijk vanzelf bij de toegevoegde metadatapagina.

     In de gevallen die je noemt zal de cover dus niet het eerste item zijn (dat komt helaas wel eens voor) en dan opent de ereader het ebook dus op pagina 4. Na de cover en na de extra pagina’s.

     De enige manier om dit te voorkomen is om de cover dan maar zelf toe te voegen aan de inhoudsopgave in het ebook. Dat kun je doen door ofwel de knop Edit TOC toe te voegen aan je menuknoppen (zie o.a. hier hoe dat moet http://blog.calibre-ebook.com/2013/04/this-is-way-to-polish-your-e-books.html) of door het ebook te bewerken (rechtsklikken en dan Edit Book). De editor heeft ook een aparte menu-optie om de inhoudsopgave te bewerken. Het is even wat uitzoekwerk maar het is niet erg lastig om de cover als eerste item toe te voegen.

     Reply

 4. Beste Raymond,
  Ik heb nog wel een vraagje over de indeling op mijn Kobo Aura HD. Het is mij gelukt om boekenplanken (shelves) te maken en op mijn E-reader staan deze nu ook keurig in mijn verzamelingen. Helemaal goed zo, maar ik wil graag nog een stapje verder en ik denk dat dit zou moeten kunnen, maar ik kom er alleen niet achter hoe.
  In mijn verzamelingen heb ik een boekenplank thrillers. Graag zou ik in deze map een verdere doorverdeling willen zien naar de diverse schrijvers (in een aparte map). Dit lukt mij niet, want nu staan ze allemaal in dezelfde map en dan wordt de verzameling wel erg groot.
  Ik heb bij voorkeuren: boeken naar apparaten sturen het volgende opgenomen bij sjabloon opslaan – {tags}/{authors}/{series}/{authors} – {series_index:0>2s} – {title}
  en bij Meta Data adapters hetzelfde.
  Heb jij enig idee waar ik de (boekenplank) mis sla??
  Je zou me er erg mee helpen.
  Groetjes en een prettige jaarwisseling, Rob

  Reply

  • Hoi Rob,

   Ik weet precies waar je de plank misslaat want dat is je aanname dat je boekenplanken verder kunt onderverdelen en dat is helaas niet zo. Er is – tot nu toe – geen hierarchie (en dus geen verdere onderverdeling) mogelijk met de shelves op een Kobo ereader dus tenzij die mogelijkheid in een toekomstige firmware update wordt toegevoegd zit er niks anders op dan de hoeveelheid boeken per shelf te beperken. Als bibliothecaris heb ik ook de neiging om verder te willen onderverdelen maar het zal vermoedelijk te complex zijn voor een ereader.

   Desalniettemin een hele fijne jaarwisseling gewenst!

   Reply

   • Hoi Raymond,
    Bedankt voor je snelle en heldere reactie. Helaas kan mijn geplande indeling nu niet doorgaan. Fijn dat ik nu geen tijd meer hoef te verspillen. Het heeft me al met al aardig wat tijd gekost, maar nu heb ik in ieder geval duidelijkheid.

    Reply

 5. Hallo ,
  Ik vraag me af of de beschrijving ook werkt voor de Kobo Aura ? En mijn tweede vraagje is of Calibre na voorgenoemde bewerking ook nog werkt met de Sony 650 en T1 want daar werkt mijn echtgenoot nog mee en we hebben dezelfde biep .
  Groetjes
  Gerd

  Reply

  • Ja, die zou ook gewoon voor de Aura moeten werken, ook al wordt die bij de device plugins niet specifiek benoemd. Alle Kobo software is echter (in essentie) gelijk op alle 5 de e-ink ereaders die ze hebben.

   Calibre werkt ook na het configureren van de Kobo plugin gewoon nog voor je Sony ereaders aangezien de shelves specifiek en alleen voor de kobo ereaders zo werken. Het kan wel zijn dat als je eventueel aanpassingen in de bibliotheek hebt gemaakt tbv de Sony ereaders, dat die gaan botsen met bovenstaande instellingen voor de Kobo maar gewoon boeken op andere ereaders zetten is sowieso geen probleem.

   Reply

   • Alles ingesteld zoals beschreven. Werkt perfect voor mijn nieuwe Kobo Aura!
    Maar…. bij aansluiten van de oude Sony PRS T2 blijken automatisch de vijf met veel inspanning op de Sony georganiseerde boekenplanken te zijn verdwenen en is er een automatische nieuwe indeling op de Sony ontstaan op basis van een stuk of 40 labels/tags…. Boeken staan er nog wel allemaal op, maar niet meer in hun bestaande categorie.
    Kortom het ziet er naar uit dat de Kobo-plugin wel degelijk invloed uitoefent op de Sony…
    Of zie ik hier iets over het hoofd?

    Reply

    • Alle communicatie tussen de ereader en Calibre gaat toch echt via de device interface plugin van de specifieke soort ereader. Sony heeft gewoon zijn eigen en die heeft gegarandeerd geen impact op andere ereaders. Of andersom zoals jij lijkt te hebben.

     Maar wat wel kan – en dat zal in jouw geval zo zijn – is dat er in de instellingen van de Sony device interface plugin ook opgenomen is dat er van tags gebruik gemaakt wordt om automatisch collecties aan te maken. Sterker nog, ik heb daar een blogpost over geschreven ooit https://rsnijders.info/vakblog/2012/08/20/calibre-en-het-aanmaken-van-ebook-collecties-op-de-sony-ereaders/ en standaard staat daar series,tags zie ik in de schermafdrukken terug.

     Je gebruikte in het verleden waarschijnlijk geen tags dan in Calibre en werden er dus ook geen collecties aangemaakt op je Sony ereader. Toen je dat bent gaan doen voor je Aura zijn er dus wel tags in gebruik genomen en daar maakt dus ook de Sony nu gebruik van.

     De oplossing is om alle ebooks van je Sony te halen, dan in Calibre bij de device interface plugin in kwestie het veld tags weg te halen en de oude indeling te herstellen waarbij je dan een volgende keer niet meer tags omgezet krijgt in collecties. Het is helaas eventjes werk die door een miniscule instelling veroorzaakt is.

     Reply

     • Gek dat tags (labels en reeksen) nu opeens zouden opspelen. In de metadata van de meeste boeken stonden vaak al wel ‘reeks’ en ‘label’ vermeld. Toch ordende Calibre de reader niet volgens dat principe. Na uitvoeren van het protocol zoals je in je blog hebt beschreven is Calibre dit wél gaan doen. Als ik er even dieper over nadenk, vermoed ik nu dat het komt door het kiezen voor ‘automatisch managen’ van de metadata. Dan gaat Calibre blijkbaar opeens ‘zelfstandig’ de manueel gemaakte indeling op de Sony overschrijven.

      Met de blog over het instellen van boekenplanken op de Sony (organiseren door aanmaken van tags) kwam ik er helaas niet uit. Misschien kunnen de Sony en Kobo plugins (en/of bijbehorende protocollen) niet naast elkaar bestaan?
      Ik weet het niet, maar ben nu maar overgegaan tot organiseren met de Sony (Reader) software en dat werkt tot op heden verbazingwekkend goed :-)

      Voor de Kobo blijf ik Callibre gebruiken op de manier die je in het artikel hebt aangegeven. Dáárvoor werkt het namelijk top :-)
      Enige jammere is dat ik nu de ebooks in twee verschillende programmas’s moet managen…

     • Als je inderdaad al wel tags/labels eerder gebruikte in je bibliotheek dan hoef je niet verder te kijken dat die instelling van automatisch managen van metadata, dat klopt. Hoewel het me wel verbaast dat je Sony dan niet eerder collecties aanmaakte want dat had ook moeten gebeuren bij handmatig synchroniseren als series,tags ingesteld staat bij de device driver plugin van Sony.

      Ik maak zelf geen gebruik (meer) van collecties op mijn PRS-T1 en kan dus niet checken wat het probleem is als je zowel Kobo als Sony plugins geconfigureerd hebt maar ben wel blij dat je het in elk geval werkend hebt nu. Ook al moet je daarvoor 2 programma’s gebruiken ….

 6. Bedankt voor de duidelijke uitleg. De boekenplanken werken prima.

  Ik heb de Aura net een dag en ik vraag me af of je de reeksen hierop kunt terugvinden? In Calibre heb ik deze wel ingevuld, maar ik vind ze niet terug op de e-reader.

  Reply

  • Ah, leuke vraag :)

   Ik maak zelf veel gebruik van reeksen in Calibre want niet alleen komen die veel voor bij SF en fantasy boeken, het is ook een hele goede manier om meerdere titels bij elkaar te houden in Calibre door de bibliotheek te sorteren op reeks (en het nummer binnen die reeks).

   Ereaders kunnen echter helemaal niets met alle metadata die je aan ebooks toevoegt in Calibre en dus moet je daar een beetje creatief mee omgaan. Het is mogelijk om behalve op de tags – zoals hierboven beschreven – ook boekenplanken op je ereader aan te maken voor reeksen. Bij stap 2 (configureren van de Kobo plugin) vul je dan achter #shelves ook series in. Om precies te zijn #shelves, series (een komma en spatie achter #shelves). Bij het versturen van de ebooks naar je ereader worden er dan zowel boekenplanken aangemaakt voor de ebooks die een tag in de nieuwe kolom hebben staan als voor de ebooks waar de reeks is ingevuld.

   Zelf vind ik dat echter onhandig omdat ik meestal niet alle delen van een serie tegelijk op een ereader zet en omdat het er niet overzichtelijker van wordt als een ebook zowel een aparte tag als reeks heeft.

   Ik heb het zelf zo ingesteld dat ik de reeks (en nummer) vanuit Calibre gebruik om de *titel * van het ebook op de ereader aan te passen. https://rsnijders.info/vakblog/2013/07/17/ebooks-met-serietitel-op-je-ereader-zetten-mbv-calibre/

   Als je dan een ebook verstuurt naar de ereader die onderdeel is van een reeks, dan wordt de titel aangepast naar een serietitel – nr – titel van het boek formaat. Jack Reacher – 03 – Tripwire als voorbeeld van het boek dat ik nu lees. Op die manier staan alle titels mooi bij elkaar op mijn ereader en kan ik ze nog steeds op bovenstaande manier in boekenplanken indelen (op genre bijv.) mocht ik dat willen.

   Reply

 7. Raymond,
  Dankzij jouw uitleg heb ik op mijn Kobo Aura boekenplanken kunnen installeren vanuit Calibre.
  Ik heb planken gemaakt op achternaam van de schrijver.
  Als ik vervolgens vanuit Calibre boeken overzet gaan ze keurig naar de plank van de desbetreffende schrijver – en staat er achter hoeveel boeken van de schrijver op de plank staan.
  Als ik op de “plank” (naam) van de schrijver tik zie ik een afbeelding van de boekenkaft met daarnaast de titel van het boek (so far so good), maar onder de titel staat dan niet de naam van de schrijver maar “author” (gevolgd door KOBO EPUB – en de grootte van het bestand)
  Wat en waar heb ik een vergissing gemaakt bij de instellingen in Calibre?
  Moet ik een wijziging aanbrengen bij de Plug-in of bij de Metadata adapters of bij beide?

  Reply

  • Dat probleem kan ik niet reproduceren hier en zou niks te maken moeten hebben met de hierboven genoemde stappen. Ik kan dan ook niet zeker weten waar je evt. een vergissing hebt gemaakt.

   Echter, als je Author ziet staan ipv de naam van de auteur dan lijkt het me dat er ergens Author staat in de instellingen ipv de variabele {Authors} of {Author_sort}. De logische plek zou volgens mij Metadata Management zijn waar je in stap 3 hierboven de instelling op Automatic management hebt gezet.

   Daaronder staat de Save Template in datzelfde scherm en daar hoort standaard {author_sort}/{title} – {authors} te staan. Misschien dat die veranderd is?

   Zo niet dan zul je even door de instellingen moeten wroeten om te kijken waar je evt. alleen ‘author’ hebt staan zonder de {} haakjes erom heen. Dat moet volgens mij de dader dan zijn.

   Reply

 8. Beste Raymond,
  Simpelweg Super dit! Erg behulpzaam en een kind kan de was doen met een beschrijving als deze.
  Mijn complimenten voor deze handleiding!
  (Ga zo door, doe je velen een groot plezier mee)
  Mvg,
  Paul

  Reply

 9. Ik kwam jouw site tegen toen ik onderzocht waarom mijn shelves niet meer werden bijgewerkt, en ik was de laatste stap vergeten: automatic managerment. Dus blij dat ik hier terecht kwam via Google.
  Nog wel een tip: als je je boeken netjes van labels (tags) voorziet, hoef je geen custom column te gebruiken, maar kan je ook de “tags” column gebruiken (zonder #). Voordeel is dat je boeken dan op meerdere shelves terechtkomen, bijvoorbeel bij Detectives en bij Thrillers en bij FBI, als je die drie labels zou hebben toegevoegd.

  Reply

 10. Beste Raymond,
  Ik heb bovenstaande stappen in Calibre met mijn iMac 10.9.2 en Kobo Aura HD gevolgd, alles neemt hij keurig over behalve helaas mijn verzamelingen (zoals de boekenplanken nu heten). Kan dit aan de update naar Mavericks liggen?
  Met hartelijke groet,
  Roos

  Reply

  • Dag Roos,
   Het zou helemaal niets te maken moeten hebben met je OS versie dus ik denk dat er toch iets anders speelt. Toch ergens een vinkje of een naam niet helemaal goed overgenomen zou het meest voor de hand liggen?

   Oh en dank voor de aanvulling …. ik heb al een tijdje de Kobo niet meer in het Nederlands staan dus ik heb de nieuwe vertaling gemist!

   Reply

   • Dag Raymond,
    Ik ben je vergeten te melden dat zwagerlief op zijn Mac met Kobo helaas tegen het zelfde probleem aanloopt. Daarom denk ik dat het met Mavericks te maken heeft. Ik heb de vraag ook op het MacFreak dorpsplein neergelegd. Echter nog geen verlossende tip.
    Met paasbeste-groet,
    Roos

    Reply

    • Dag Roos,
     Dan lijkt er wel degelijk iets te zijn in de combinatie Calibre/Kobo/Mavericks. Ik heb er helaas zelf totaal geen ervaring mee dus hoop dat je de oplossing elders weet te vinden! Laat je weten als het lukt?

     Reply

 11. Als je in Calibre je boeken voorzien hebt van een Label, kan je natuurlijk deze kolom, tags geheten, ook gebruiken i.p.v. eigen nieuwe kolom.

  Reply

  • oeps, tip is reeds genoemd (sorry), maar ik was zo enthousiast dat al m’n boeken op de Kobo Glo nu automatisch in een verzameling worden gezet …

   Reply

   • In mijn blogpost had ik achteraf gezien het onderscheid (beter) moeten aanbrengen. Standaard kun je inderdaad tags (labels) gebruiken om automatisch verzamelingen/shelves aan te maken en hoef je niet de bovenstaande instructies te volgen.

    Het nadeel van tags vind ik echter dat het een alles-of-niets aanpak is. Ik gebruik tags om genres mee aan te geven maar ook of ze op mijn ‘nog te lezen’ lijst moeten komen en soms gebruik ik ze om de namen van personen mee aan te geven van wie ik de leessuggestie gekregen heb. Oftewel, als je tags gebruikt voor het vrijelijk en veelvuldig labelen van je ebooks in Calibre dan word je niet vrolijk van die automatische verzamelingen :)

    Het voordeel van de bovenstaande werkwijze is dat het aparte metadata is, in zelfs een apart tabblad, dat maar 1 functie heeft en dat is om ze in te delen in verzamelingen/shelves op je ereader. Op die manier kun je tags voor andere dingen (blijven) gebruiken.

    Reply

 12. Hallo Raymond,
  Ik zit op het randje van paniek.
  Ik heb Calibre in het Nederlands gedownload en ik kan de laatste stap niet vinden! Zou je me hierbij willen helpen?
  Ik heb net een Kobo Aura gekocht en ik wil heel graag beginnen met lezen!
  Alvast bedankt!

  Michelle

  Reply

   • Je kunt bij de instellingen even tijdelijk de taal op Engels instellen maar in het Nederlands kun je ofwel rechtsklikken op een titel en dan kiezen voor ‘Metadata bewerken’ danwel de 2e knop linksbovenaan gebruiken die ook ‘Metadata bewerken’ heet!

    Reply

    • Hartstikke bedankt!
     Nu komt echter het volgende probleem, in het scherm “metadata bewerken” heb ik echter geen tabblad om het handmatige aanpassingen, die hele twee tabbladen heb ik niet :|

     Reply

     • Dan is er iets niet goed ingesteld bij stappen 1 en/of 2 vrees ik. Dat zorgt er namelijk voor dat de custom metadata ingevuld kan worden en dat creeert de tabbladen. Ik vrees dat er niks anders opzit dan even zorgvuldig de stappen te herhalen en te controleren.

      Gemakshalve kun je bij Instellingen-> Uiterlijk en gedrag de taal instellen op Engels. Na een herstart heb je Calibre in het Engels staan en kloppen alle schermafdrukken hierboven ook met jouw versie. Als alles goed is gegaan kun je de taal weer terugzetten naar Nederlands. Succes!

 13. Hoi Raymond,
  geweldig! M’n Kobo Glo was gisteren gecrashed en had zichzelf op mysterieuze wijze volledig leeggemaakt.

  Heb dank zij jouw hulp een kleine 500 items op de juiste boekenplanken terug kunnen zetten.

  Klein probleem: de boekenplanken staan niet op alfabetische volgorde.

  Enig idee?

  Groets,
  Robert

  Reply

   • Hoi Raymond,
    nee, ik heb daar niets gewijzigd, heb het plugboard bekeken, is helemaal leeg. Ik ga t.z.t. de boeken opnieuw overzetten, per shelve, kijken wat er gebeurd met de sortering.
    Gr,
    Robert

    Reply

    • Soit. Blijkt dat bij mij de shelves ietwat random worden weggezet. Geen alfabetische sortering. Shelve “Bukowski” en “Bukowski_” worden gescheiden door de shelve “Ik begin met een W dus waarom sta ik niet iets lager” en de shelve ” Asjemenou, ik begin met een A dus ik moet juist hoger staan” .

     Luxeprobleem :)

     Reply

     • Het is me gelukt om de collecties op alfabetische volgorde te krijgen:
      Op de Kobo worden de collecties/verzamelingen niet altijd in alfabetische volgorde toegevoegd, om dit wel voor elkaar te krijgen doe je het volgende:
      – De alfabetische volgorde ligt vast in de folder “ Kobo ereader.conf” (te vinden op de ereader onder de .kobo file/kobo. Sla voor de zekerheid een kopie van deze file even op een andere locatie op.
      Daarna open je de file (die op de KOBO staat) met een teksteditor. In de applicationPreference section, daar zou 1 van de drie volgende regels moeten staan (eigen keuze naar aanleiding van de soort sortering die je zou willen):
      LastLibrarySorter_shelfList_=sortByShelfName()
      LastLibrarySorter_shelfList_=sortByCreationDate()
      LastLibrarySorter_shelfList_=sortByItemCount()
      In de laatste updates is deze regel verdwenen, op mijn Kobo met versie 3.3.0 staat de regel er in ieder geval niet
      – Zoek de regel
      LastLibrarySorter_books_filterByPreviews%28%29=sor tByNewest()
      – Voeg na deze regel een van de drie bovenstaande regels toe, ik heb zelf gekozen voor
      LastLibrarySorter_shelfList_=sortByShelfName()

      Mijn verzamelingen of collecties staan nu op alfabetische volgorde.

      Hier vind je meer uitleg:
      http://www.mobileread.com/forums/showthread.php?t=234942

 14. Superfijne tutorial, het is helemaal gelukt en ik ben blij met de ordening op mijn nieuwe kobo!

  Reply

 15. Je kunt boeken ook automatisch laten toevoegen aan boekenkasten. Type dan niet #shelves (of hoe je het ook hebt genoemd, ik heb nl dus boekenplank) maar #shelves, series
  Hoef je niet iedere keer handmatig boeken in juiste kast zetten
  (zie http://www.mobileread.com/forums/showthread.php?t=193184).
  Hoop dat iedereen er iets aan heeft, en gebruik nog makkelijker wordt.

  Reply

 16. Beste Raymond, heel erg bedankt voor deze duidelijke uitleg. Eindelijk heb ik in mijn Kobo Aura HD zonder veel moeite de verzamelingen gerealiseerd. Mijn dank daarvoor!

  Reply

 17. Hallo,
  Ik heb op mijn kobo glo versie 3.3.0 staan.
  Volgens mij ondersteund de glo inmiddels boekenplanken. Ik heb het veld labels bij metadata gevuld. Ik wil graag dat Calibre van deze labels boekenplanken maakt op mij ereader. Kan dat?
  Wat moet ik invullen bij het sjabloon opslaan:?
  En wat moet ik invullen bij: specificeer een label type kolom voor automatisch beheer?
  Moet ik de boeken er eerst afhalen of kan ik eea laten staan en bij werken via Cached metadata op apparaat bijwerken? Als ik nog andere dingen moet doen om eea voor elkaar te krijgen hoor ik het ook graag. Alvast bedankt.

  Reply

  • Ik heb het antwoord zelf alsnog gevonden. Je moet bij specificeer een label type kolom voorautomatisch beheer: tags invullen. Je hoeft de boeken er dan niet eerst af te halen als je bij metadata beheer automatisch hebt ingevuld. Via cached metadata kan je dan eea bijwerken.

   Reply

 18. Hallo Raymond, Ik heb een Kobo aura. Ik heb alles mooi voor elkaar gekregen, en de reader werkte perfect dankzij jouw site. Tot gisteren, toen ik boeken ging hergroeperen. Ik heb de boeken eerst van de reader verwijderd en ze daarna een nieuwe naam in de custom metadata gegeven. Vervolgens naar het hoofdgeheugen gestuurd. Vanaf dit moment komen de boeken in de bibliotheek niet meer bij mijn verzamelingen te staan, maar bij boeken. Dus ik moet nu alles handmatig aan mijn verzamelingen toevoegen. Ik heb van alles geprobeerd om het weer in orde te krijgen, maar helaas niets lukt. Ik heb mijn reader gereset, nieuwe versie van Calibre geïnstalleerd, nieuwe update van de Kobo, een nieuwe boekenplank gemaakt. Helaas.
  Weet jij wat er fout is gegaan en hoe ik het probleem kan oplossen?
  Alvast bedankt.
  Groetjes, José

  Reply

  • Hoi José, ik heb het zelf ook nagelopen maar het lijkt bij mij nog gewoon te werken. Het enige dat ik kan bedenken is het letterlijk doorlopen van alle stappen en de instellingen in Calibre allemaal controleren zodat je zeker weet dat het daar niet aan ligt. Ik gok/hoop dan maar dat er ergens iets niet helemaal goed staat in Calibre en dat dit de reden is dat het niet meer werkt?

   Reply

 19. Hallo José en Raymond,

  Ik heb sinds zes maanden exact het zelfde probleem met mijn Kobo Aura HD. Al tien keer alles nagelopen en ook mijn zwager (ICT’er op een school) kijkt mee, maar helaas vinden we het problemen niet. Het zal dieper id software liggen. Ik blijf dit blog volgen in de hoop dat iemand met de verlossende tip komt.

  Met zonnige groet,
  Roos

  Reply

  • Dag José en Roos,

   Het was even puzzelen maar ik heb het probleem weten te reproduceren en uiteindelijk weten te fixen. Het ligt aan het feit dat in de nieuwere firmware van de Kobo ereaders de bovenstaande werkwijze kennelijk niet meer werkte. Ik kon het probleem reproduceren toen ik zelf mijn Aura bijwerkte want dat had ik al een jaar lang niet gedaan.

   De oplossing zit bij stap 2 waar je de KoboTouch driver moet aanpassen. Daar kun je ook een optie aanvinken ‘Attempt to support newer firmware’ en dat deed het hem bij mij. Ik heb de blogpost en bijbehorende schermafbeelding aangepast. Hopelijk helpt het ook bij jullie de shelves/collections weer werkend te krijgen.

   Reply

   • Dag Raymond,
    Bedankt voor je snelle reactie. Ik heb de Kobo aura weer werkend, maar niet op jouw manier, omdat ik het tweede bericht nu pas heb gelezen.
    Alle door jouw beschreven stappen heb ik nog een keer doorlopen, zonder resultaat. Vervolgens ben ik helemaal opnieuw begonnen.
    Ik heb bij stap 2 gekozen voor de Kobo Touch door David Forrester. De nieuwe plug-ins heb ik bijgewerkt. En voilà, mijn shelves had ik weer terug en de lege shelves waren verwijderd. Bij het lezen kwam ik er echter achter dat ik de boeken omgezet had in het ke-pub formaat. Bij dit formaat wordt de paginanummering per hoofdstuk weergegeven. Dit wilde ik niet. Dus weer zoeken. Vervolgens alle stappen, die jij hebt beschreven weer opnieuw doorlopen, mijn versie gedeactiveerd en jouw beschreven versie weer geactiveerd. Alle boeken van de Kobo verwijderd en weer opnieuw toegevoegd. En het resultaat: het werkt!
    Het enige wat ik nog niet werkend heb, is mijn bibliotheek. In dit mapje zitten alle auteurs op alfabet gesorteerd. Dus bij de letter a, staan tig auteurs, met de korte beschrijving van hun boeken. Misschien weet jij hoe ik deze nog werkend kan krijgen? Zo ja, dan heb ik mijn Kobo weer helemaal up-to-date.
    Alvast weer bedankt.

    Groetjes, José

    Reply

    • Hallo Raymond,
     Mijn bibliotheek nu ook werkend. Gevonden bij: boeken converteren, creëer een catalogus.
     Jouw advies (attempt to support newer firmware) nu ook aangevinkt.

     Groetjes, José

     Reply

    • hoi,
     ik krijg de boeken maar niet meer gewoon in epub. Het blijft in kobo ebup op ereader staan. Kun jij stap voor stap uitleggen wat je hebt gedaan en aan- of uitgevinkt hebt? Heb alles opnieuw gedaan, boeken verwijderd en weer opnieuw op ereader gezet. Het helpt niet dus ik doe waarschijnlijk iets heel kleins verkeerd.

     Reply

     • Die reactie stond onder een blogpost waar je vraag volgens mij niet over gaat?

      Als je je eigen ebooks als Kobo epubs op je reader hebt gezet dan gaat het waarschijnlijk over https://rsnijders.info/vakblog/2014/05/02/kobo-ebooks-calibre-plugin/ ?

      Daar kan ik, behalve de stappen die in de blogpost staan, niet heel veel extra over zeggen vrees ik. Wel zou het zou moeten zijn dat als je bij de plugins (Apparaat verbindingsplugins (Device Interface plugins)) de KoboTouchExtended plugin verwijdert – en er voor zorgt dat de standaard “KoboTouch plugin door David Forrester” geactiveerd is, het niet meer mogelijk is om je epubs als Kobo epubs op je ereader te zetten.

      Oftewel,
      1. Verwijder alle ebooks nog eens van je ereader
      2. Ga naar Calibre en verwijder bij Instellingen – Plugins (links onderaan) – Apparaat verbindingsplugins (Device Interface plugins) de KoboTouchExtended plugin
      3. Zorg er voor dat de standaard KoboTouch plugin geactiveerd is
      4. Als je daarna ebooks op je ereader zet zou alles weer goed moeten zijn.

 20. Hoi heb net al mijn boeken klaargezet in nieuwe kolom zoals beschreven en lees nu pas de update van 21-7 ;-( Morgen ontvang ik mijn kobo aura. Werkt het nu dus niet want ik begrijp je update niet helemaal, wat voor firmware moet ik niet bijwerken? De calibre is de nieuwste versie en de kobo ontvang ik morgen. Ik ben er uren mee bezig geweest alles te sorteren, hoop niet dat het voor niets is geweest. Ik heb die kolom geen shelves of collection genoemd maar kobo, of kan dat niet? Ik hoor het graag van je. Groetjes Barbara

  Reply

  • Zolang je het stappenplan volgt zou het goed moeten gaan. Bij stap 2 heb ik – vetgedrukt – de toevoeging gedaan waarmee het zou moeten werken met de Kobo Aura, ook al heb je wel de firmware bijgewerkt. Overigens krijg je de nieuwe firmware automatisch als je je Kobo ereader voor het eerst synchroniseert met je Kobo account dus het is bij een nieuwe Aura niet te vermijden. Zolang je bij stap 2 bij de driverinstellingen maar aanvinkt dat nieuwe firmware ondersteund moet worden, zou het goed moeten gaan. Op 21 juli heb ik het nog met mijn eigen Aura getest en dat werkte dus.

   Reply

   • Hey, heb de stappen gevo;lgd, maar de boekenplanken in CAlibre zijn niet terug te vinden op mijn Kobo Aura HD… Alles staat nu op schrijver gesorteerd in een hele lange lijst, maar ik zou dus graag en lijst met auteurs zien, ipv alle boeken… wat doe ik verkeerd?

    Reply

 21. Dankuwel voor de overzichtelijke uitleg. Het werkt perfect en met deze post was ik er ook meteen!

  Reply

 22. Beste Raymond,

  Ik wil de op mijn Kobo Aura HD verzamelde boeken kobo epub ook op mijn computer zetten. Maar ik kan alleen vinden hoe ik het op de reader moet zetten. Hoe kan ik ze op de computer zetten?

  Vfriendelijke groet, Richard

  Reply

  • Dag Richard,
   Als je met Kobo epubs bedoelt dat het bij Kobobooks gekochte ebooks zijn die via synchronisatie op je Aura HD zijn gekomen, dan kun je ze niet rechtstreeks op je computer zetten door je Aura HD met een kabeltje eraan te koppelen. Dat kan wel als ze op diezelfde manier als (onbeveiligd) ebook op de ereader zijn gezet overigens.

   Zijn het bij Kobobooks gekochte ebooks, dan moet je ofwel de Kobo software installeren waarmee je het ebook kunt downloaden vanuit je account naar je pc toe (nog voorzien van DRM) of – wat ik zelf altijd doe – inloggen op je account bij Kobobooks. In je bibliotheek met gekochte ebooks staat achter elk ebook een downloadlinkje waarmee je ze als reguliere ePubs kunt downloaden. Ook deze zijn overigens in de meeste gevallen voorzien van Adobe DRM maar je vindt op diverse plekken terug hoe je die kunt verwijderen, waaronder elders op dit blog. Dat is de officiële en beste manier om ze op je computer te krijgen.

   Reply

 23. Vraagje, ik moet mijn Kobo Aura nog binnen krijgen (morgen) maar alvast boeken gedownload en via de bovenstaande handleidinng in verschillende categorien onderverdeeld. Maar nu de volgende stap, straks op mijn Kobo zetten. Gaat dit automatisch als ik mijn Kobo straks aansluit? Of moet ik daar ook nog een handeling voor doen? Ik hoor het graag! Bedankt!

  Reply

  • Hoe nieuw de ereader is maakt (gelukkig) niets uit :) Als je je Kobo binnenkrijgt zul je die eerst verplicht moeten instellen met een Kobo account (dus maak die ook alvast aan) zodat die ook de laatste updates binnenkrijgt. Heb je dat allemaal gedaan, dan kun je hem aan de pc hangen, Calibre opstarten en de boeken versturen naar je Kobo Aura. Het zou dan inderdaad vanzelf verder moeten gaan.

   Reply

   • Hi Raymond, bedankt voor je reacite per mail. Inmiddels de Kobo Aura binnen. Ik heb de KOBO software gedownloaded op de Kobo en daarna de boeken via Calibre overgezet naar de Kobo. Ik zie niet echt boekenplanken maar zie wel onder ‘bibliotheek’ onder kopje ‘mijn verzamelingen’ de indeling van mijn boeken terug zoals ik ze in Calibre heb ingedeeld. Dus dat klopt. Wordt dat ook zo met boekenplanken bedoeld? Ik hoor het graag nog en nogmaals bedankt!

    Reply

    • Klopt helemaal, Nic. In de tijd sinds de bovenstaande blogpost heeft Kobo een andere naam geïntroduceerd en is het Verzamelingen geworden op de Kobo ereaders. Zo te lezen heb je nu alles precies zoals het zou moeten!

     Reply

 24. Hallo Raymond,

  Klopt het dat het shelves maken bij de Kobo Aura softwareversie 3.11 ook niet werkt? Heb net een Aura gelocht, had hiervoor een Glo daar werkte het perfect, maar nu krijg ik het niet meer voor elkaar.

  Groet, Hilda

  Reply

 25. Het is toch gelukt, door in de plugin van kobo touch extended in te vullen wat hier boven beschreven staat of omdat ik het vinkje uit bij kolommen maken vinkjes tonen heb gehaald, maar dat kan ik me bijna niet voorstellen.

  Reply

 26. Ik heb uw procedure om verzameingen te maken gevolgd, maar ze worden niet zichtbaar op de KOBO AURA H2O .
  Ik doe dus iets fout, maar kom er niet uit wat ik dan wel fout doe. Heb de procedure diverse malen herhaald.
  Heeft u nog een tip?
  Groet Ton

  Reply

  • Helaas niet want dat stappenplan werkt voor mij wel prima (hoewel ik niet met een Aura H2O geprobeerd heb) en ik zou oprecht niet weten wat er bij jou fout gaat. Wel merk ik dat de ondersteuning vanuit Kobo voor Shelves/verzamelingen minder lijkt te worden met elke firmware update dus ik sluit niet uit dat hier het probleem ligt. Wat ik helaas ook niet kan oplossen.

   Reply

 27. 17 januari nieuwe update op de Kobo Aura HD gezet. Nu heb ik in de bibliotheek bij mijn verzamelingen diverse schrijvers dubbel staan. Ik kan niet ontdekken waarom de ene schrijver dubbel staat en de andere schrijver niet. Bij beide schrijvers staan dezelfde boeken. Probeer ik om één schrijver te verwijderen dan lukt dat niet. Al tig keren beide schrijvers van het apparaat verwijderd, dan staat de schrijver er dus niet meer op. Bij het opnieuw naar de ereader kopiëren staat de schrijver weer dubbel bij mijn verzamelingen. Hoe kan ik dit probleem oplossen?

  Reply

 28. ik gebruik sinds kort Calibre. Heb altijd een word bestand bijgehouden van boeken die ik gelezen heb. Kun je deze titels ook toevoegen aan calibre zonder dat je een boeken hebt. Graag een reactie naar bovenstaand mailadres waarvoor mijn dank.

  Reply

 29. Hallo,

  Ik heb Calibre voor Kobo geinstalleerd , maar bij stap 1 quick create – tags – shelves gaat het mis. Hier krijg ik de mededeling “the lookup name shelves is already used”
  Daarna heb ik 2x met revo uninstaller en JP 16 powertools Calibre verwijderd en opnieuw geinstalleerd.
  Het licht begint nu na 2 avonden worstelen toch langzaam uit te gaan.
  Heeft er iemand een oplossing of is er een alternatief voor Calibre?
  Mijn dank is groot voor een oplossing

  Groet, Rolf

  Reply

  • De foutmelding geeft aan dat de tag ‘shelves’ al bestaat, waarschijnlijk door een eerdere poging. Als je dat vervangt door een andere term (planken bijv.) en dat ook consequent verderop zo blijft noemen (#planken dus in de plugin settings), dan zou het gewoon moeten werken.

   Reply

   • Bedankt voor je snelle reactie Raymond. Ga ik doen.
    Is er geen mogelijkheid om de eerdere poging shelves ongedaan te maken?

    Groet, Rolf

    Reply

    • Zeker wel want als je eerder een custom column hebt aangemaakt, dan zou die dus zichtbaar moeten zijn in je Calibre bibliotheek zelf. Kijk je in het scherm van ‘Add custom column’ dan zou die daar ook bij moeten staan met een icoontje van een pilaar. Zo ja, dan kun je die selecteren en vervolgens op de verwijderknop klikken aan de rechterkant van het scherm (het groene recycle-logo).

     Reply

 30. 17 januari nieuwe update op de Kobo Aura HD gezet. Nu heb ik in de bibliotheek bij mijn verzamelingen diverse schrijvers dubbel staan. Ik kan niet ontdekken waarom de ene schrijver dubbel staat en de andere schrijver niet. Bij beide schrijvers staan dezelfde boeken. Probeer ik om één schrijver te verwijderen dan lukt dat niet. Al tig keren beide schrijvers van het apparaat verwijderd, dan staat de schrijver er dus niet meer op. Bij het opnieuw naar de ereader kopiëren staat de schrijver weer dubbel bij mijn verzamelingen. Hoe kan ik dit probleem oplossen?
  Ik heb van alles uitgeprobeerd, maar het wil niet lukken. Ik hoop dat u een oplossing heeft.

  Reply

 31. Goedendag,
  Dagenlang ben ik bezig geweest om Calibre (versie 2.19.0) in te richten voor mijn Kobo Aura H2O met behulp van Kobo Utilities. Ik heb shelves aangemaakt en de leesvoortgang kolommen ingericht.
  Met metadata alle boeken stuk voor stuk gestructureerd en in Calibre ziet het er fantastisch georganiseerd uit.
  Daarna heb ik mijn nieuwe Kobo met Calibre verbonden en als ik dan via series alle boeken markeer en wil opladen dan wordt er 1 boek opgeladen en niet de rest. Bij een ander boek kreeg ik een foutmelding dat het geen epub boek is terwijl het dat wel degelijk is.
  In de Kobo vindt ik ook geen shelves terug , het wordt dus één grote chaos als ik boek voor boek oplaad.
  Ik begin er zachtjes aan wanhopig van te worden, kan het opladen (synchroniseren) niet anders, doe ik van alles verkeerd ?
  Na op internet allerlei sites en you tube filmpjes bekeken te hebben ben ik nog geen stap verder.
  Hopelijk heeft iemand een helder idee . Groet Rolf

  Reply

  • Ik hoop eigenlijk ook dat iemand anders zicht heeft op de shelves want ik heb inmiddels het meer dan flauwe vermoeden dat Kobo zijn uiterste best doet om deze functionaliteit onwerkbaar te maken met elke firmware-update. Ik ben gestopt met het gebruiken van collections/shelves, en dat is waarschijnlijk de reden dat ik de foutmeldingen die Rolf beschrijft nog niet tegen ben gekomen.

   Heeft iemand anders een suggestie?

   Reply

   • Het kan heel goed te maken hebben met de versie van Calibre die je hebt gedownload. Omdat ik gehoord heb dat het problemen kan geven met de shelves gebruik ik zelf nog een oudere versie (1.x) van Calibre. Daarin werkt het echt prima met de shelves. Zowel mijn Kobo Aura HD (via Mijn Labels) als mijn Sony (via Labels) ereader heb ik keurig georganiseerd gekregen in 6 boekenplanken/shelves. (voor Sony moest ik wel de metadata in Reeksen uitschakelen).
    Op de site van Calibre (http://calibre-ebook.com/) kun je de eerdere versies gewoon nog downloaden!
    Hoop dat dit je probleem verhelpt.

    Reply

   • Hallo Raymond,
    Ik hoef ook niet persé shelves op mijn Kobo te hebben.
    Ik wil alleen dat de boeken ge-organiseerd in de Kobo komen.
    Als dat op een andere manier kan en dat ik nog steeds kan updaten hoor ik dat graag.
    Het liefste wil ik genre’s bij elkaar hebben en zo dat je er makkelijk iets in kan vinden. Aangezien een e-raeder nieuw voor me is , ben ik nog een beetje hulpeloos.

    Groet Rolf

    Reply

    • Je ereader kun je nog steeds blijven updaten, Rolf. Het gaat om de versie van Calibre, waar nieuwere versie om de e.o.a. reden soms niet goed functioneren bij het organiseren van de (Kobo) ereader.
     Ik zou gewoon versie 1.x van Calibre downloaden en het daarmee dan nog eens proberen te organiseren.

     Henk

     Reply

     • Hllo Henk,
      Bdankt voor de tip maar als je me niet kwalijk neemt klinkt het een beetje als een nieuwe Opel Kadett 1970 kopen in 2015 :-).
      Toen ik van XP naar windows 7 ben overgestapt kwam ik ook een aantal problemen tegen waarvan ik dacht had ik XP nog maar. Dat is echter niet de weg die ik in wil slaan. We hebben een mooie nieuwe Calibre met allerlei mogelijkheden en een prachtige Kobo met idem. Het moet toch mogelijk zijn om alle boeken in één keer naar de Kobo over te hevelen en daar een georganiseerd overzicht te krijgen ?
      Als ik er helemaal niet meer uit kom dan zal ik als laatste zeker je tip gebruiken waarvoor dank.

      Groet Rolf

     • Zou fijn zijn als dat nieuwe op de voor jou relevante punten goed werkte, inderdaad. Ik stap pas van mijn naar tevredenheid werkende ‘oude’ versie over op de nieuwste wanneer alle bugs eruit zijn. Overigens is de nieuwste Calibre pas een jaar uit, dus zo gedateerd lijkt me de vorige versie nou niet.
      Succes met het vinden van een oplossing. Ga ik onderwijl een e-boekje lezen ;-)

 32. Na wat spelen met de instellingen van de Kobo plugin is het uiteindelijk geliukt.
  Het enige wat ik nu graag zou willen is de volgorde in de reeksen. Bv : ik heb een reeks genaamd Wolkers, nu wil ik dat in de Kobo de oudste boeken bovenaan komen te staaan. Dit krijg ik nog niet voor elkaar. Ik heb in Calibre in de reeks nummers gegeven , maar ik zie die volgorder niet terug in de Kobo ereader.
  Iemand hier nog een idee, als dat voor elkaar is ben ik volkomen gelukkig :-)

  Groet Rolf

  Reply

  • Wat ik altijd doe, iig bij reeksen met zelfde hoofdpersonen, is de titel nummeren. Dus bv boeken van Tess Gerritsen: reeks is dan rizolli & Isles. Titel is bv: 01 – de Chirurg, 02 – de leerling. Etc. Bij de kobo heb ik geen andere manier gevonden.

   Reply

   • Hallo Kallie,

    Bedankt voor de tip, als ik er op de officiele manier niet uitkom ga ik dit zeker proberen.
    Ik heb bij series of reeksen het volgende: “naam[nummer]”, dit zou moeten werken maar misschien zie ik iets over het hoofd.
    Inieder geval bedankt voor de suggestie :-)
    Groet Rolf

    Reply

    • Als het alleen gaat om de serie informatie, dan is er een oplossing. Ik heb op mijn Kobo Aura wel serie informatie, maar die info komt niet bij het laden van een boek op de Kobo terecht. Dit lukt pas als je hetzelfde boek de tweede keer van Calibre naar de Kobo zet. Dat blijkt te maken te hebben met de manier waarop de Kobo zelf de metadata opbouwt. Meer info vond ik hier: https://bugs.launchpad.net/calibre-kobo-driver/+bug/1197222 en hier: http://www.mobileread.com/forums/showthread.php?t=230001
     En een screenshot staat hier: http://www.mobileread.com/forums/showthread.php?t=228164
     En overigens is het ook mogelijk om bij het oversturen van je boeken van Calibre naar je Kobo de titel aan te passen. Dat gaat via de meta adapters. In Calibre zelf hoef je niks speciaals vast te leggen. Je hoeft alleen te zorgen dat die meta adapter tijdens het versturen van je boeken naar de Kobo, de serie informatie (naam van de serie en nummer bijvoorbeeld) toevoegt aan de titel
     En dat werkt meteen bij het eerste keer versturen, zodat je boeken niet twee keer hoeft te versturen.
     Overigens heeft Raymond hier in zijn blog ook al eens een artikel aan gewijd: https://rsnijders.info/vakblog/2013/07/17/ebooks-met-serietitel-op-je-ereader-zetten-mbv-calibre/
     Ik gebruikte, tot de Aura die in 2 stappen zelf de serieinfo bijhoudt, de volgende titel adapter (zie voor details de uitleg van Raymond)
     {series:|[| – }{series_index:0>2s}{series:’test($,’] – ‘,’ ‘)’}{title}
     Deze variant is wat ingewikkelder dan die van Raymond, maar ik wilde er nog blokhaken en streepjes in de serie en titel info.

     Reply

     • Hallo John,

      Nuttige informatie, ik ga er eens mee stoeien.
      Zo langzamerhand begin ik een beetje in Calibre en Kobo thuis te raken, nu het lezen nog :-)

      Groet Rolf

 33. Hallo Raymond,
  ook van mij: hartelijk bedankt. Ik heb een nieuwe laptop en een mooi een Kobo met alle boeken in shelves georganiseerd. Heb eerst alles via dropbox overgezet (met behulp van één van je andere blogposts) en nu net ook allesweer in de shelves gekregen #zuchtvanopluchting. Bedankt voor de heldere uitleg.

  Reply

  • Eh, er zit geen sluikreclame in mijn uitleg of zo dus als je de url van mijn blog daar ziet, dan heb je er die zelf ergens in gekopieerd vrees ik tijdens 1 van de stappen. Ik zou zelfs niet weten hoe je zoiets voor elkaar kunt krijgen met een url dus ik kan alleen maar aangeven dat ik niet de schuldige ben ….

   Reply

 34. Heel blij ben ik met mijn nieuwe Kobo Aura H2O. En met jouw tips ben ik al aardig op weg. Ik loop alleen nu tegen de shelves aan… in Calibre heb ik shelves aangemaakt, dat is allemaal gelukt. Maar hoe krijg ik de shelves op mijn Kobo? Moet ik alles dan opnieuw erop zetten, want het synchroniseert niet vanzelf als ik mijn Kobo aansluit zoals in jouw beschrijving staat. Waar gaat het mis?

  Reply

  • Ook de Shelves zijn een vorm van metadata die mee worden gestuurd als je de boeken op je ereader zet. Maar dat gaat alleen als de ebooks er nog niet opstaan natuurlijk want anders bespeurt Calibre dat het niet nodig is om ze alsnog te versturen.

   Oftewel, je zult er voor moeten zorgen dat de ebooks die je in shelves hebt ingedeeld niet op je Kobo staan voordat je de boel synchroniseert. Eerst die boeken verwijderen dus van je ereader vrees ik.

   Reply

   • Dank voor de reactie!
    Ook bij nieuwe boeken op de Kobo plaatsen, lukt het helaas nog niet, ik ga het later nog eens met die tags proberen!

    Reply

 35. Dank voor deze uitleg.
  Misschien een tip voor anderen;
  Ik gebruik zelf de kolom labels om collecties te maken op mijn kobo H2O. ik heb gewoon het bestaande veld Tags (labels) gebruikt. Dan krijg ik gewoon voor elk label een apparte collectie te zien. Ik gebruikte tags namelijk al op mijn oude sony reader voor dit doel.

  Reply

 36. Hoi Ik ben hartsikke blij nu ik mijn colecties aan de praat heb.
  Maar is het nou ook mogelijk om de status van een boek in calibre terug te zien in mijn hoofd bibliotheek? Zodat ik in mijn eigen calibre bibliotheek kan zien dat ik een boek heb gelezen?

  Reply

 37. Gelukt voor de kobo aura. Wat niet duidelijk is uit de info is dat je voor groepen boeken de meta data in 1x kan bewerken. was even bang dat ik alle 300+ boeken 1 voor 1 een metadata shelve naam moest geven.
  Mijn boeken stonden er al op. Maar met apparaat–> metadata synchroniseren (wel eerst ff alle boeken selecteren) update ie naar de ereader en stonden de shelves/verzamelingen er op!
  heel blij dat het gelukt is! mijn oude ereader werkte nl gewoon met de windows bestandsindeling. idioot dat die nieuwe readers dan niet doen!
  bedankt voor de info, zonder was t me nooit gelukt :-)

  Reply

 38. Ik heb even een vraagje: Ik heb mijn kobo geupdate en wil nu weer mijn boeken er op zetten via Calibre. Als ik de Kobo aansluit op de computer dan staan er in de blibliotheek wel vinkjes van welke boeken op het apparaat staan. Kijk ik bij apparaat dan geeft hij aan dat hij verbonden is met kobo glo onder in het scherm. Maar ik zien geen boeken staan in het scherm. onderin staat 0 van 18 boeken. Ik heb al van alles geprobeerd. Wie kan mij helpen?

  Reply

  • Het eerste dat ik zou doen is zorgen dat ook Calibre bijgewerkt is naar de recentste versie. Een firmware update van Kobo kan ook betekenen dat niet alles 100% ondersteund meer wordt door Calibre en dat is de reden dat nieuwe versies van de Kobo firmware ook expliciet ondersteund worden in nieuwere versies van Calibre. Als je bijv. de Kobo Touch of de Kobo Glo HD bijgewerkt hebt met de nieuwe software die vorige week beschikbaar is gekomen, dan heb je per se de recentste versie van Calibre nodig.

   Reply

   • Bedankt voor je snelle reactie. Ik heb gisteren de nieuwste versie van Calibre geupdate versie 2.30. Dit omdat ik een erg oude versie van calibre had en die niet meer werkte. Du volgens mij kan het daar niet aan liggen.

    Reply

    • Maar zie je de boeken wel op je Kobo Glo staan? Of alleen niet in het scherm in Calibre? Want dan zou ik proberen om alles te wissen wat er op je Glo staat (mits je je ebooks in Calibre hebt staan) en dan vervolgens simpelweg vanuit Calibre de titels er opnieuw op zetten.

     Reply

 39. Hoi,

  Ik heb net een Kobo Aura gekocht en via Calibre zet ik er nu ebooks op. Ik heb alles precies zo gedaan als uitgelegd. Alle boeken worden ook netjes naar mijn Kobo gestuurd maar nu zijn er een aantal boeken waarvan de boekomslag niet zichtbaar is op de Kobo. En van een aantal ook weer wel. Ik heb van alles geprobeerd maar ik kom er niet uit.

  Reply

  • Het niet zichtbaar zijn van de omslagen op een ereader heeft niets te maken met Calibre of je Kobo ereader dus wat dat betreft is er niets wat je verkeerd hebt gedaan. De omslag is onderdeel van het ePub bestand en moet op de correcte manier opgenomen zijn in dat bestand.

   Vooral bij zelfgemaakte, illegale of bewerkte ebooks gaat het nog wel eens mis (hoewel het bij gekochte ebooks ook kan voorkomen) en zit er een foutje in het bestand waardoor een ereader de afbeelding niet kan lezen. Dat kan zijn omdat de gebruikte afbeelding een te grote omvang heeft die alleen maar op een tablet o.i.d. gelezen kan worden maar ook omdat de correcte code ontbreekt in het bestand.

   Helaas is daar geen snelle fix voor (volgens mij). De enige manier is om het ebook te bewerken en te kijken waar het probleem ligt. Ik heb daar geen blogpost over geschreven maar wel over het toevoegen van een (tweede) cover aan een ebook die je wellicht op gang kan helpen mocht je er mee aan de slag willen https://rsnijders.info/vakblog/2015/02/26/covers-aan-ebooks-toevoegen-mbv-de-calibre-ebook-editor/

   Reply

   • Super wat een snelle reactie! Ik heb het even gecheckt en er staat zelfs helemaal geen coverpagina in het bestand! Na wat rommelen kwam ik erachter dat ik de afbeelding die erin stond via rechtermuisknop kon aanvinken als coverpagina. Vervolgens kwam er heel netjes het ‘boekje’ voor te staan en nu is het in orde. Heel erg bedankt!

    Reply

 40. Beste Raymond,
  Ik heb al sinds januari een probleem met mijn Kobo aura HD. Diverse schrijvers verschijnen dubbel in mijn map verzamelingen en diverse schrijvers staan er maar 1 keer in. Ik kan niet ontdekken hoe dit kan, of waar het mee heeft te maken. Ik verwijder de boeken van de reader, zet ze er weer opnieuw op en blijf steeds hetzelfde probleem houden, met dezelfde boeken. Bij de map boeken staan ze maar 1 keer vermeld en ik kan ze op de computer ook maar 1 keer zien.

  Bijvoorbeeld E. vd Bogaart 3 boeken volgende map E. vd Bogaart 3 boeken. De map kan ik niet verwijderen. Verwijder ik uit 1 map een boek, dan verdwijnt het automatisch ook uit de andere map.
  Ik hoop dat je mij een tip kunt geven, want ik ben hier al heel veel uren zoet mee.
  Alvast bedankt.

  Reply

  • Dag José, ik kan het zelf niet reproduceren op mijn eigen Aura HD vrees ik. Dat ze er dubbel in komen is 1 ding maar dat het niet bij alle auteurs gebeurd, dat is het vreemde.

   Het zal even spitten door de instellingen worden en ik denk dat je dat ook al urenlang geprobeerd hebt maar in elk geval zou je moeten kunnen uitsluiten dat je geen zelfgemaakte kolommen hebt toegevoegd in Calibre die iets met het auteursveld doen? Zo ja, dan zou ik die verwijderen.

   Ook zou ik kijken of het probleem aanhoudt als je bij de instellingen, plugins, apparaatplugins kijkt naar de eigenschappen van de KoboTouch plugin (die wordt ook voor de Aura gebruikt) en dat je halverwege bij de “labels kolom” het veldje ‘authors’ weghaalt dat daar standaard staat (zodat er alleen nog maar ‘series’ staat). Die maakt namelijk de verzamelingen aan per auteur en ergens botst dat dus met een andere instelling.
   Hopelijk vind je de oplossing!

   Reply

   • Dag Raymond, Bedankt voor je reactie. Ik ga er nog een keer mee stoeien, Ik ben er al uren zoet mee geweest.
    Na heel veel uitproberen, heb ik een andere oplossing bedacht. Toch wil ik opnieuw naar de instellingen kijken die jij aangeeft. Mijn oplossing is: Bogaart, Elle van der heb ik veranderd in Bogaart, Elle en dan verschijnen de boeken niet dubbel. Heel vreemd.

    Reply

 41. Hoi, ik ga me heel waarschijnlijk vanavond de h2o aanschaffen nu dat mijn sony het aan het begeven is. Ik ga zeker deze tutorial volgen om alles te ordenen maar ik vraag me nu af of het ook omgekeerd werkt? Als ik een collectie “Gelezen” maak en ik zet een boek, nadat ik het uit heb, op de ereader in de collectie gelezen, gaat hij dit ook in Calibre aanpassen?

  Reply

  • @Lieselot: het korte antwoord is nee. Het is eenrichtingsverkeer tussen Calibre en een ereader waarbij Calibre leidend is. Wijzigingen op een ereader worden niet verwerkt in Calibre tijdens het synchroniseren en hoewel dat een technische reden heeft ben ik er ook wel blij om want het zou heel snel een zooi worden in Calibre vermoed ik. Calibre beschikt over veel meer functies dan een ereader en je hebt waarschijnlijk meer titels in Calibre dan op je ereader staan.

   Met behulp van een plugin voor Calibre (Kobo Utilities) kun je echter wel een beperkt aantal gegevens van je ereader afhalen. Eentje daarvan is het percentage van de leesvoortgang en dat kan Calibre voor alle ebooks op je ereader importeren dan. Staat een titel op 100% dan weet je dat je het gelezen hebt natuurlijk.

   Een uitleg hoe je dat kunt instellen vind je hier: https://rsnijders.info/vakblog/2014/07/24/kobo-utilities-voor-calibre/

   Reply

 42. Beste Raymond. Hopelijk kan je me helpen ……
  Ik heb net de nieuwste versie van Calibre gedownload en heb nu ineens een shelve met ‘gelezen’ op mijn Kobo Ereader. Dat heb ik opgelost door de gelezen boeken maar van de Kobo af te halen en in een map op mijn pc te zetten, want het is niet mijn bedoeling om gelezen boeken nog op mijn Ereader te bewaren. Wel vervelend dat nu ineens de gelezen boeken onbedoeld tóch op je Ereader blijven staan en je dus allerlei toeters en bellen uit moet halen om ze uit het hoofdmenu te krijgen.
  Verder heb ik ineens ‘Collections’ als ik kijk bij de boeken in het hoofdgeheugen. Daar gaat het ook niet helemaal goed. Er zijn veel boeken waar “Im_reading” bij staat omdat ik ze ooit een geopend heb, I guess. Als ik dat weg probeer te halen, door te dubbelklikken en het weg te halen, dan lijkt dat eerst te lukken. Maar als je dan even later kijkt dan staat de tekst er ineens twéé keer !! Er komt dan dus nóg een keer “Im_reading” te staan, en bij elke aanpassing die ik doe (of het nou bij het betreffende boek is of bij een ander) komt het er nóg een keer bij ! Bij sommige boeken staan er hele rijen met “Im_reading”.
  Ik hoop dat je me kan helpen om mijn eReader weer te kunnen beheren. Groetjes, JuFre

  Reply

  • @JuFre Dat klinkt als een vervelend probleem maar wel eentje die ik niet helemaal kan plaatsen. Calibre maakt niet uit zichzelf shelves aan op een Kobo ereader maar doet dat alleen als je dat (Create bookshelves) in de instellingen van de Kobo driver hebt aangevinkt zoals dat hierboven ook beschreven staat. Weet je zeker dat je dat niet aangevinkt hebt staan?

   Dat zou iig dat probleem oplossen vermoed ik. De ‘i’m reading’ status is er namelijk eentje die Kobo ereaders zelf gebruiken als indicatie van wat er op je startscherm wordt geplaatst. Zodra je een ebook opent krijgt die deze status en wordt de titel in 1 van de blokken op het startscherm geplaatst. Heb je het boek uit, dan verandert die status in ‘read’ en dat zie je dan ook terug op het startscherm en in de bibliotheek van ebooks.

   Het vreemde is dat ook deze niet zo maar als shelf op je Kobo terecht moet komen met alle gelezen boeken. Dat kan wel maar moet eveneens zo ingesteld worden. Er moet een column in Calibre aangemaakt worden voor deze leesstatus (Gelezen bijv) en bij de driversettings moet die column expliciet opgegeven worden om als shelf te worden verwerkt op je ereader.

   Oftewel, ik zou echt even de instellingen van die Kobo driver nalopen want vermoedelijk vind je daar de oorzaken terug van wat je beschrijft.

   Reply

 43. Hallo Raymond,

  Eerst en vooral hartelijk dank voor deze post. Alles is goed verlopen, alleen heb ik een klein probleempje. Wanneer ik boeken op mijn Aura zet, dan delete ik die in Calibre. Zodra ik die uit de Library delete, dan verdwijnt de informatie die in de “my shelves” column heb ingevoerd. De boeken zelf staan dus wel nog op mijn e-reader maar de column My shelves is blanco en ze staan dan ook niet meer in mijn verzamelingen.

  Reply

  • Van zodra ik de boeken terug aan mijn Library toevoeg, verschijnt de informatie weer op mijn e-reader. De bedoeling is niet dat ik mijn boeken op mijn reader en mijn library heb want het zijn er gewoon teveel.

   Reply

   • En als ik ze een paar keer heen en weer verschuif tussen Library en E-reader komt het uiteindelijk in orde, maar aangezien er zoveel boeken zijn, dan zou ik het graag allemaal in één keer op orde hebben. :)
    Bij voorbaat dank voor je reactie.

    Reply

    • Ik moest het even zelf uitproberen want ik begreep niet helemaal wat je bedoelde maar ik denk dat ik het ‘heb’. Op het moment dat je de ebooks uit de library verwijdert wordt de metadata meteen en automatisch gesynchroniseerd met je ereader. Dat wordt ‘veroorzaakt’ door stap 3 in het stappenplannetje hierboven door automatisch management (van metadata) aan te zetten: dat is namelijk nodig om verzamelingen/shelves, die leeg zijn, te verwijderen van je ereader en om nieuwe verzamelingen te kunnen maken & synchroniseren voor ebooks die je al op je ereader hebt staan. Zet je deze optie op ‘Manual’ dan ben je van het probleem af wat je beschrijft maar dan moet je enerzijds alle lege verzamelingen handmatig van je ereader verwijderen en anderzijds iedere keer de ebooks opnieuw versturen naar je ereader als je wijzigingen in je ‘my shelves’ column aanbrengt.

     Nou zal dat laatste geen probleem zijn als je de boeken toch wilt verwijderen uit je library nadat je ze op je ereader hebt gezet dus je zou dat zeker kunnen proberen.

     Let wel dat dit soort functionaliteiten (en eigenlijk alle andere in Calibre) juist bedoeld zijn om *in Calibre* altijd al je boeken te hebben staan omdat dit dan de plek is waar je ze allemaal beheert. Ik weet dus niet helemaal zeker of je evt andere kleine probleempjes krijgt als je het metadata management op handmatig zet maar het automatisch wissen van je shelves informatie zou wel definitief moeten ophouden :)

     Reply

 44. Raymond,

  Met intresse heb ik jou handleiding over shelves/verzamelingen gelezen. Ik heb gezien dat calibre de volgende metadata toevoegd aan een boek: verzameling
  Ik maak geen gebruik van calibre, maar gebruik zelf ms excel om een boekendatabase te beheren en van daar uit de metadate aan te passen. Als ik nu de boeken kopieer naar de reader wordt de aangepaste metadata netjes op de reader (aura H2O) herkend en weer gegeven, echter de verzamelingen worden niet aangemaakt en als de verzameling al bestaat eorden de boeken er niet aan toegevoegd. Heb jij enig idee in welke richting ik moet zoeken om dit toch voor elkaar te krijgen?

  Reply

  • Bijna alle metadata wordt redelijk ‘plat’ toegevoegd aan de database van een ereader door Calibre en dat is waarschijnlijk de reden dat het ook kan met een Excel sheet (hoewel ik dat zelf nooit geprobeerd heb dus ik vind het bijzonder interessant om van je te horen dat dit mogelijk is – mocht je nog ooit een handleiding willen maken dan hou ik me aanbevolen).

   Bepaalde metadata, zoals de status van het boek (gelezen/ongelezen, de leesvoortgang in percentage enz) maar ook de verzameling/shelf info is niet gekoppeld aan het ebook maar aan de database van de Kobo ereader. Dat is de reden dat er ook met plugins in Calibre gewerkt moet worden om die info weg te schrijven naar de ereader. Voor zover ik weet en kan inschatten is het niet mogelijk om die verzamelingen op een andere manier aan te maken en te beheren.

   Reply

   • Ik gebruik ms excel om de metadata in de opf-file van de epub te bewerken/toevoegen/verwijderen. Via excel kopieer ik de epub ook naar de reader.
    Ik heb net nog even gekeken de shelf info staat in het sqlite-bestand op de reader. Om nieuw toegevoegde boeken dus ook op de juiste shelf op de reader te krijgen moet dat sqlite bestand/database dus worden aangepast. Ik zal er eens naar kijken of dit lukt vanuit excel.

    Reply

 45. Hallo,
  Ik heb een boekenkast aangemaakt op Calibre maar ik krijg mijn boekenkast niet op mijn Kobo Aura. Wat moet ik doen?

  Reply

 46. Raymond,
  Calibre doet behoorlijk goed wat ik wil in combinatie met een Sony PRS2 en een Kobo Aura HD. Maar wat ik niet kan oplossen is het volgende:
  Ik heb ingesteld dat mijn (SF & Fantasy-)boeken met een titel inclusief serienaam en -nummer op de PRS-2 worden gezet. Wat gebeurt er: Elke keer als ik de reader koppel flippert ie tussen titels met toevoegingen en titels zonder. Ik moet er dus op letten de reader steeds tweemaal te koppelen om die complete titels te behouden. Weet jij soms hoe ik dat kan oplossen?

  Reply

  • @Theo Je hebt dat ingesteld met de metadata plugboards (https://rsnijders.info/vakblog/2013/07/17/ebooks-met-serietitel-op-je-ereader-zetten-mbv-calibre/)? Als het op die manier ingesteld is zoals ik het daar beschreven heb zou die het voor alle ereaders moeten doen.

   Ik kan niet zeggen dat ik ooit je probleem gehad heb want het werkt in Calibre maar 1 kant op: wegschrijven naar de ereader vanuit de bibliotheek en de enige reden die ik kan bedenken voor het flipperen is als de titels al op de ereader stonden en je nu probeert om ze nog een keer met aangepaste titel op de ereader te zetten. Ik sluit ook niet uit dat er wat botst omdat de titels bijvoorbeeld ook (ooit) in shelves/collections gestaan hebben of nu nog steeds staan. Dat werkt op een Sony ereader anders dan op een Kobo.

   Als alle ebooks in Calibre staan en je de PRS-T2 kunt leegmaken, dan zou ik er voor kiezen om alles te verwijderen van die Sony ereader en dan de titels er opnieuw op te zetten via Calibre. Op die manier weet je zeker dat er niets botst met al bestaande ebooks.

   Werkt dat nog niet, dan zit het hem wellicht toch in het gebruik van shelves/collections. Heb je behalve de KoboTouch device driver dit ook ingesteld op de device driver van de Sony? Ik heb daar ooit ook over geschreven (https://rsnijders.info/vakblog/2012/08/20/calibre-en-het-aanmaken-van-ebook-collecties-op-de-sony-ereaders/).

   Reply

 47. Beste Raymond,
  Ik heb een nieuwe kobo aura h2o, een deel er gewoon opgezet en een deel met calibre. Klopt het dat de meta-data uit calibre leuk is voor in calibre maar verder niets doet op de kobo?
  Klopt het dat je niet verzamelingen op de kobo met calibre kan aanpassen NADAT de boeken al op de kobo staan? Dat wordt me toch niet helemaal duidelijk. Het merkwaardige vind ik dat als ik m’n kobo aansluit op de compu, naar calibre ga, daar kies voor apparaat, dan zie ik de paar boeken die ik op de kobo in een verzameling heb gezet in de kolom collecties, als ik dan een boek selecteer en rechts-klik krijg ik een popup menu met o.a. “Collecties beheren”. Dat doet mij suggereren dat ik daar mijn collecties kan beheren, echter, als ik dan één van de door mij aangemaakte “items in gebruik” selecteer en ok klik, doet ie geen bal. Ik kan ook in de kolom collecties de naam van de verzameling intypen, maar die is bij sluiten calibre ook weer weg, ook na “cashed metadata bijwerken” verdwijnt ingetypte tekst. Ik heb de indruk dat ik wel achteraf iets zou moeten kunnen met die collecties/verzameling/shelves, maar geen idee hoe.

  Reply

  • @Ingeborg Je eerste indruk was de correcte: bijna alle metadata die je in Calibre toevoegt is alleen voor Calibre zelf. De Kobo (of welke ereader dan ook) kan alleen maar datgene tonen dat ook in een ebook zelf gebruikt wordt. En dan heb je het alleen maar over de titel en de auteur eigenlijk.

   Kobo ereaders kunnen met met de Kobo epubs nog wat andere dingen tonen zoals serie-informatie maar dan houdt het meteen op. Op een ereader zelf kun je vervolgens ook nog niets aanpassen ook nog – een andere naam geven aan een ePub gaat bijvoorbeeld ook niet lukken. Daarvoor moet je het eerst in Calibre wijzigen en dan weer terugsynchroniseren, bijvoorbeeld als je de auteursnaam wijzigt om die gelijk te krijgen met andere spelvarianten.

   Met collecties/verzamelingen is het helaas niet veel anders. Je kunt dat in Calibre beheren maar alle wijzigingen moet je telkens synchroniseren naar de Kobo ereader toe en op het apparaat zelf moet je er dan niets meer aan veranderen. Calibre is juist ontwikkeld omdat er qua metadata helemaal niets gedaan kan worden met ebooks en hoewel het een hoop slimme trucjes bevat om een groot aantal restricties te omzeilen, blijven die restricties wel bestaan.

   Met het aanzetten van automatisch synchroniseren van metadata (zoals hierboven beschreven in de blogpost) zou je in elk geval de wijzigingen die je aanbrengt in Calibre kunnen synchroniseren zonder dat je die wijzigingen kwijtraakt bij het afsluiten van Calibre.

   Reply

 48. Dag Raymond,

  is het ook mogelijk om binnen de shelves/collections een sublevel aan te maken op de Kobo Reader (bij voorkeur via Calibre) ?

  Zou namelijk graag een shelf aanmaken auteurs en hierbinnen dan per auteur weer een collecties

  Reply

  • @Frank Nee, er zijn geen subniveau’s mogelijk met collections helaas en ik vermoed dat Kobo dit ook niet belangrijk genoeg vindt. De ondersteuning voor collections (en updates hierin) blijft minimaal op zijn best.

   Reply

 49. Beste Raymond, ik heb je hulp weer nodig. Heb een nieuwe laptop dus moet Calibre opnieuw installeren. En het lukt me niet meer. Software gedownload (2.63) en getracht via jouw beschrijving plug ins aan te passen en boekenplanken te maken. Daarna geprobeerd mijn bestaande boeken vanuit een map waarin ik ze opgeslagen had, naar calibre te exporteren maar krijg fout ‘kon niet toevoegen’ ‘geen boekbestanden gevonden in’ en dan de map waar de boeken wel in staan.
  Wat doe ik fout? Vorige keer ging het allemaal zo makkeljk! Alvast hartelijk bedankt voor de hulp!

  Reply

  • @Nicole Boeken zelf kopieren uit de map waar Calibre ze in bewaarde en dan proberen terug te kopiëren naar een nieuwe installatie gaat helaas niet werken. Calibre slaat een indexbestand op met welke boeken er in de bibliotheek horen te zitten en bewaart elk boek in een eigen map samen met de metadata. Je zult de hele mappenstructuur moeten kopiëren van de oude naar de nieuwe laptop als je wilt dat dit werkt.

   Ik heb de verschillende manieren om een backup te maken (en terug te zetten) vorig jaar beschreven hier https://rsnijders.info/vakblog/2015/12/24/backup-maken-van-calibre/ Hopelijk kom je er op die manier uit!

   Reply

 50. Hi Raymond, bedankt voor je snelle antwoord. Helaas heb ik mijn bestanden alleen maar op een harde schijf, andere laptop is door de zaak dusdanig beveiligd dat er geen calibre meer op mocht.
  Ik ga proberen of het lukt. Ik heb er trouwens 1 boek op, echter hier kan ik dus niet de metadata aanpassen, heb dus alleen de normale tab en niet de extra tab. Wat heb ik dan toch verkeerd gedaan?
  Nogmaals dank!

  Reply

  • Wat bedoel je precies met alleen de normale tab? Als je rechtsklikt op de titel in de library en kiest voor bewerken van metadata, lukt dat dan niet? Of zie je in dat geval maar 1 tabblad met de basic metadata? Dat laatste klopt want een tweede tabblad bij het bewerken van metadata komt alleen te voorschijn als je een extra custom kolom hebt aangemaakt in de library.

   Reply

   • Hi Raymond, ik dacht dus dat ik de extra kolom in library aangemaakt had maar versie 2,.63 ziet er toch wat anders uit en ben ergens de fout in gegaan, heb ook nl versie maar dat mag niet uitmaken. Heb dus alleen basic metadata en kan niet bewerken. Waar zit deze kolom exact in versie 2.63?. En heb van alles een Back up gemaakt behalve van die App file helaas. Zal dus alles opnieuw in moeten delen helaas. Toch bedankt voor je hulp. Gr Nicole

    Reply

    • Er is t.a.v. het toevoegen van nieuwe kolommen in de library niets veranderd sinds de allereerste versie :) Je kunt gewoon rechtsklikken op een bestaande kolom (Titel bijv.) en dan kiezen om een eigen kolom toe te voegen. Deze kolom kan/moet gevuld worden met metadata natuurlijk voor elke titel en die verschijnt dan dus als tweede tabblad bij het bewerken van de metadata voor een titel.

     Reply

 51. Raymond, nog een vraag buiten die er al staat. Boeken staan nog wel op mijn e-reader. Kan ik ze daarvandaan terug zetten in Calibre? Gesteld dat ik het geinstalleerd krijg met de boekenplanken :-). Want moet eerlijk zeggen dat de 2.63 versie er heel anders uit ziet. Is het ook mogelijk nog een eerdere versie te downloaden? Want dan kan ik 1-1 jouw handleiding gebruiken en dat lukt met de nieuwe versie niet. Sommige schermen zien er anders uit (bijvoorbeeld waar je de boekenplanken aan moet maken) waardoor ik het spoor bijster ben. Ook zijn de genoemde Plugins anders van naam en weet ik dus niet wat ik precies verkeerd doe. Dus als ik de versie zou kunnen downloaden waar jouw uitleg op gebaseerd heb, zou dit dus al een stuk eenvoudiger zijn.
  Bedankt wederom!

  Reply

  • @Nicole Je kunt zeker ebooks van je ereader overzetten naar Calibre. Als je ereader aangesloten is kun je in Calibre wisselen naar de weergave van ebooks op die ereader met de Apparaat/Device knop die er in het menu bij is gekomen. Selecteer alle ebooks die je niet in de library hebt staan, rechtsklik op die selectie en kies ervoor om ze aan je library toe te voegen.

   De bovenstaande screenshots zijn inderdaad verouderd omdat de instellingen van de Kobo driver er nu iets anders uit zien. Het is echter wel een cosmetische verandering waarbij de opties nu in verschillende tabbladen zitten want het zijn nog steeds exact dezelfde dingetjes die je kunt/moet invullen. Mocht je echter liever een oudere versie van Calibre willen installeren dan kun je die allemaal terugvinden op https://download.calibre-ebook.com/ Hou er wel rekening mee dat als je een te oude versie gebruikt je met een recente ereader in de problemen kunt komen omdat die dan nog niet ondersteund wordt bijvoorbeeld.

   Ik heb een nieuwe versie van de handleiding gemaakt die voorzien is van nieuwe schermafdrukken en die gegarandeerd werkt met de huidige versie van Calibre en de software die nu op de Kobo ereaders staat. Je kunt hem hier vinden: https://rsnijders.info/vakblog/2016/08/10/kobo-collections-verzamelingen-calibre/

   Reply

 52. Hi Raymond, het heeft even geduurd maar wilde je even melden dat het uiteindelijk weer gelukt is. Nieuwste versie erop met de #collections toegevoegd en alles is weer netjes geordend in mijn e-reader. Nogmaals bedankt voor de support en de heldere uitleg!

  Reply

 53. Beste Raymond, ik krijg het maar niet voor elkaar om mijn boeken vanaf mijn Kobo Aura One over te zetten naar Calibre. Ik krijg constant onderstaande melding wanneer ik een boek vanuit de Calibre applicatie naar de bibliotheek wil slepen.

  “De volgende boeken zijn virtueel en kunnen niet aan de calibre-bibliotheek toegevoegd worden:”

  Ik heb geen idee wat ik verkeerd doe.

  Reply

  • Hoi Nees, het is niet zo zeer dat je iets verkeerd doet maar meer dat het zo niet werkt in Calibre. Het is bedoeld om ebooks te beheren en die boeken (ook) naar aangesloten apparaten zoals ereaders te kunnen versturen.

   Andersom wordt het een heel ander verhaal want dan krijg je dus te maken met de beveiliging die op ebooks wordt geplaatst. Ebooks zonder beveiliging – zoals degene die je er zelf op gezet hebt al dan niet via Calibre – kun je ook zonder problemen kopiëren naar de bibliotheek in Calibre.

   Maar als ze er via Adobe Digital Editions erop gezet zijn of – en ik denk dat het bij jou het geval is – het om ebooks gaat die je bij Kobo gekocht hebt dan kun je die niet op die manier in je Calibre bibliotheek krijgen. Datzelfde geldt bijv. ook voor alle boeken die via Kobo Plus op Kobo ereaders zijn gezet. Je krijgt dan exact die melding die je beschrijft omdat Kobo het KePub formaat gebruikt voor de titels die naar de ereaders gesynchroniseerd worden … en dat is er niet af te kopiëren.

   Gaat het om bij Kobo gekochte ebooks? Dan kun je in je bibliotheek op de Kobo website een exemplaar downloaden in het reguliere EPUB formaat die je vervolgens wel kunt importeren in Calibre. Nederlandstalige boeken zijn niet verder beschermd hoewel je bij Engelstalige titels nog steeds tegen Adobe DRM kunt aanlopen. In dat geval verwijs ik je naar een ouder artikel om je verder te helpen https://rsnijders.info/vakblog/2014/09/27/backup-kobo-ebooks/

   Reply

 54. Hoi Raymond,
  Even een vraagje.
  Ik kan me herinneren dat ik in calibre kon zien hoever ik was met lezen op de H2O
  Ik kan het alleen nergens meer vinden.
  Ik heb wel in calibre nog kolommen voor Kreadloc en KoboRdpct
  Maar ik krijg daar geen zinninge info meer in.
  meer iets als
  OEBPS/Text/Kampstrijd.xhtml#kobo.115.8
  of titlepage.xhtml#

  Reply

 55. Hoi Raymond nog even een vraag over de shelves.
  Ik had dus alle plugins verwijderd en opnieu geinstalleerd maar nu is er voor de kobo driver pligin volgens mij een nieuwe versie die er anders uit ziet.
  Hierin zie je 3 tabjes. Ik probeer nu de kolom ” Labels” naar mijn Kobo te krijgen zodat ik weer de verzamelingen heb.
  Ik heb in het tabje Collections, covers &uploads het vinkje voor collecties aangezet en ook in het veld ” Collection Colums” netjes ” Labels” ingegeven.
  Maar Ik zie die niet terug op mijn reader.

  Reply

 56. Na veel proberen gevonden. Ik kan gewoon in dat veld “tags” invoeren en dan komen alle labels in Calibre weer in mijn kobo.
  Toch maar even hier gemeld, misschien heeft een ander er nog wat aan:) En mocht het ooit weer mis gaan kan ik het hier terug lezen:)

  Reply

 57. Zelfs nu is dit nog een “hot” topic… Zou je misschien een update kunnen doen met de Calibre van nu, de 4.13.

  Met pijn en moeite is het me gelukt om metadata aan te passen, met de nieuwe versie van Calibre en de Kobo Forma….maar het lukt me met geen mogelijkheid om een collectie of boekenplank aan te maken. Erg vervelend, en de oudere versies van Calibre werken niet zo charmant op windows 10.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top