Nieuwsbericht gemist: waarom RSS feeds kunnen doorzoeken zo handig is

Je weet pas wat je hebt op het moment dat je het niet meer hebt. Om wat preciezer te zijn, soms weet je pas welke functionaliteiten je mist als een alternatief er niet over blijkt te beschikken. Dat had ik dus met mijn RSS feeds toen ik van Google Reader overstapte naar Feedly. Ik was tevreden toen bleek dat Feedly aan al mijn wensen voldeed en gebruik het inmiddels al weer twee maanden met veel plezier.

Maar de afgelopen maanden werd ik er ook aan herinnerd welke functionaliteit niet aanwezig was in Feedly. Of in welk ander alternatief dan ook. Namelijk de mogelijkheid om je RSS feeds te kunnen doorzoeken. Dat kon in Google Reader wel maar is kennelijk technisch lastig te realiseren voor de vele nieuwe RSS lezers.

Nu is je eigen RSS feeds doorzoeken niet iets wat je waarschijnlijk dagelijks zult doen – en zal dat ook de reden zijn waarom je er eigenlijk niemand over hoort dat die optie er niet is – maar ik gebruikte het zoekvenster in Google Reader regelmatig. Ook al zijn RSS feeds zeer handig om dagelijks de koppen van grote hoeveelheden nieuwsberichten te scannen en op die manier interessante berichten te vinden en te lezen, het moet natuurlijk altijd in zo min mogelijk tijd gebeuren. Dat betekent dat ik vaak wat diagonaal door de categorieën feeds lees. Dat gaat lekker snel en ik laat het een beetje aan mijn onderbewuste over om getriggerd te worden door een kop of titel van een berichtje.

En dan ben ik toch regelmatig iets te trigger happy met het klikken op die ‘als gelezen markeren’-knop. Ik zie wat interessants op het moment dat ik op die knop klik. En weg is het bericht. Verdwenen in het archief waar tienduizenden als gelezen gemarkeerde berichten semi-verborgen vertoeven omdat oud nieuws nu eenmaal minder interessant is. Dat was dus het moment in Google Reader om de zoekfunctie te gebruiken en dat bericht weer terug te toveren op mijn scherm. Voor als de klikkende vinger weer eens sneller was dan het oog kon volgen.

feedly pro
Toen Feedly twee weken geleden aankondigde met een Pro versie te komen voor 5 dollar per maand twijfelde ik dus. Want ook al is de toegevoegde Evernote functionaliteit prettig, voor alleen maar betere support en beveiliging ga ik geen 5 dollar elke maand betalen. Ik twijfelde echter omdat het met Feedly Pro wel mogelijk is om binnen je feeds te kunnen zoeken. Maar om daar elke maand 5 dollar voor te gaan betalen?

Totdat ik zag dat ze het (eenmalig?) aanboden om voor 99 dollar levenslang een abonnement af te nemen. Natuurlijk, daarmee neem je de gok dat Feedly nog minstens 20 maanden zal moeten bestaan (hoe lang zal levenslang zijn?) voordat dat enig voordeel gaat opleveren. Maar je verhoogt door te betalen voor Feedly Pro juist wel de kans dat ze blijven bestaan en voor zolang het duurt heb je wel mooi de mogelijkheid om je feeds te doorzoeken. Dat waren de gedachten die door mijn hoofd gingen. En niet alleen door de mijne want de 5000 beschikbare Pro-voor-het-leven-accounts waren binnen 8 uur uitverkocht.

Maar ik was op tijd.

RSS feeds feedly search
Dus heb ik er een klein zoekbalkje bij in mijn Feedly. Nuttig om oudere berichten terug te vinden als ik blogposts aan het voorbereiden ben. Maar vooral om nu die gemiste nieuwsberichten uit het archief te halen nadat mijn vinger weer net even te snel op die knop heeft geklikt.

En het werkt perfect.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (5) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top