Over de Lego bibliothecaresse en het imago van de informatieprofessional

Ik wilde vroeger geen brandweerman of piloot worden zoals velen uit mijn klas. Nee, ik wilde in een bibliotheek gaan werken. En iets met computers doen. Dat vonden ze op mijn basisschool wel apart omdat ze die combinatie niet konden rijmen maar ze dachten desondanks met me mee. Wekelijks gingen we met de hele klas naar de plaatselijke bibliotheek, slechts 100 meter verderop, en ik mocht educatieve programma’s uitproberen op de Commodore 64 van het hoofd van de school. Je mag zeggen dat het een goede basis gelegd heeft en dat ik me best wel aardig aan mijn oorspronkelijke plan heb vast weten te houden.

Vanaf dat moment, 30 jaar geleden, was het me ook al duidelijk dat bibliothecaris zijn niet bepaald hip was. De vooroordelen dat het saai en slecht betaald (vrijwilligers)werk was, verricht door bijklussende vrouwen met knotjes die tot stilte maanden als bibliotheekbezoekers iets te hard praatten bleken bijzonder hardnekkig te zijn. Ook al werkt maar een klein deel van de informatieprofessionals vandaag de dag in een openbare bibliotheek, ik denk dat we zonder uitzondering allemaal vele voorbeelden hebben van dat soort vooroordelen.

En tja, daar helpt de media niet echt bij. In honderden boeken, films en tv series worden bibliothecarissen – en daar mag je gerust bibliothecaresses bij denken want daar gaat het bijna altijd over – afgeschilderd als aseksuele, schuchtere, timide en wereldvreemde boekenwurmen. Zo af en toe kom je nog een voormalige dokter uit E.R. tegen als bibliothecaris of help je vampieren slayers met je boekenkennis maar daar komt ook genoeg lariekoek bij om de hoek kijken om er juist niet naar te willen verwijzen. In 2007 maakte Ann Seidl de documentaire ‘The Hollywood Librarian‘ om te laten zien hoe groot het contrast is tussen de stereotypen en de werkelijkheid maar dat zal de publieke opinie vast niet gekeerd hebben. Misschien moesten ze die maar eens in Nederland gaan uitzenden?

Hoe dan ook, ik moest meteen aan al die vooroordelen denken toen ik enkele dagen geleden een tweet voorbij zag komen met link naar een blogpost van Mr. Library Dude. Over de Lego Librarian die door Lego is uitgegeven als onderdeel van een reeks mini figuurtjes. Samen met o.a. een schilder, een opa, een honkbalspeler en een parachute-springer is ook de Lego bibliothecaresse te verkrijgen. Die – als enige waar je daadwerkelijk een vak voor moet leren – naadloos voldoet aan alle stereotypen.

En ook al erger ik me er een beetje aan, ik wilde die toch in de kast kunnen zetten hier. Dat was eventjes een beetje zoekwerk want de Lego bibliothecaresse is inmiddels officieel uitverkocht maar een beetje informatieprofessional heeft het zo online gevonden natuurlijk.

lego bibliothecaresse
Knap eigenlijk hoeveel clichés er in zo’n klein figuurtje verwerkt kunnen worden. Vrouw (natuurlijk), bril, lange haren die gemakkelijk in een knotje kunnen en een vest. Met in haar handen een grote kop (thee?) met Shhh! erop zodat je wel weet dat je stil moet zijn. En een boek ‘Oranges and Peaches’ wat een verwijzing is naar de jaren 90 film Party Girl waarin de hoofdrolspeelster een bibliotheekassistente speelt die in een scene gevraagd wordt naar het boek ‘Origin of Species’ en daar Oranges and Peaches van maakt. Ach, dat had ons allemaal kunnen overkomen ;)

Ik kwam even in de verleiding om een aantal andere Lego figuurtjes in huis erbij te pakken en de Lego bibliothecaresse een make-over te geven zodat die er meer uitziet als een informatieprofessional uit 2013 maar dat had Mr. Library Dude ook al gedaan. Daarnaast denk ik dat we misschien zelf eens wat minder gefrustreerd moeten zijn over ons imago en dat het niet aan Lego is, maar aan ons allen om daar verbetering in aan te brengen.

Toch?

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (27) Write a comment

 1. Ach als we toch iets gaan doen aan ons imago laten we dan ook stereotiepen als de boekhouder (potlood achter het oor en net pak) de boef ( leren jas, geruite pet en stoppelbaard) en boer (boerenkiel, rode zakdoek en klompen) meenemen

  Reply

 2. Approachable guy librarian, Raymond, dat ben jij (wel wat langer). Maar wat ik mis is…de computer! Wacht. Ik zou er eentje voor je moeten maken. Alleen hebben wij geen kaki’s of vestjes (alles hier is star wars wat de klok slaat). Wacht, volgens mij hebben we nog wel een koffertje ergens…

  Reply

 3. Haha, geweldig, die make-overs die Mr Library Dude heeft gemaakt. Heb mezelf er niet in herkend… ;-)

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top