Tabbladen van je Gmail inbox uitzetten (of weer aanzetten)

Hoewel ik absoluut van sorteren van mijn mail houd om het overzicht te behouden, kon ik het toch niet echt waarderen dat Google in mei van dit jaar besloot dit maar automatisch in te stellen voor alle Gmail gebruikers. Het heeft even geduurd voordat alle gebruikers over deze functionaliteit beschikten maar ik zie de laatste weken regelmatig vragen over de nieuwe tabbladen in de Gmail inbox voorbij komen. Een mooie gelegenheid om kort uit te leggen waarom Google dit doet, hoe je dit eenvoudig kunt uitzetten maar ook hoe je die tabbladen weer aanzet.

Als je naar Gmail gaat dan zul je nu waarschijnlijk een aantal tabbladen zien. Standaard staan (bij mij tenminste) de eerste drie tabbladen aan hoewel het er maximaal vijf zijn.

gmail tabbladen
Het achterliggende idee is dat je waarschijnlijk zo veel mail binnenkrijgt tegenwoordig dat je er bij gebaat bent dat Gmail ze alvast voorsorteert. En Google is dol op sorteren want ze weten goed wat voor soort mailtjes je allemaal krijgt.

Je inbox opent automatisch op het primary (of algemeen) tabblad. Hierin komen de mails van vrienden, familie, alle personen die je in je Google+ cirkels hebt zitten en alle mails die niet op één van de andere tabbladen wordt weergegeven. Op het social (of sociaal) tabblad komen alle (notificatie)mailtjes van sociale netwerken, datingsites, gamesites en alle andere sociale sites. Promotions (of promoties) is gereserveerd voor alle folders en andere promotionele mailtjes terwijl Updates (ook updates in het Nederlands) alle bevestigingen, facturen en ontvangstbewijzen zal bevatten. Ben je lid van een mailinglijst of discussieforum, dan zal Gmail alle bijbehorende mail weergeven op het Forums tabblad.

Op zich helemaal geen slecht idee van Gmail om ze op deze manier te sorteren maar of het ook echt handig is hangt af van hoe je gewend bent om je mail weg te werken. Zelf gebruik ik filters om nieuwe mail te sorteren en vind ik het alleen maar lastig dat Gmail nu zelf ook begint te sorteren. Niet alleen dat maar het is gewoon niet heel praktisch. In plaats van één inbox heb je er nu effectief dus vijf. Dat betekent dat je alle tabbladen af moet gaan om je nieuwe mail te verwerken. Dat levert een hoop extra geklik op en zou dat eigenlijk juist niet minder moeten worden met een vernieuwing?

Als je je Gmail ook leest via een mailcliënt als Outlook of Thunderbird dan zul je zien dat de nieuwe tabbladen niet meekomen. Ook al niet handig.

Ben je er wel tevreden mee dan hoef je niet verder te lezen want dat gaat in op hoe je die tabbladen uit kunt zetten.

gmail tabbladen
Helemaal rechts bij de tabbladen zie je een plus teken staan die je kunt gebruiken om ze aan te passen maar het meest consequente is om naar het icoon van het tandwieltje te gaan. Hier is een nieuwe optie bijgekomen om je inbox te configureren en aan te passen.

gmail tabbladen
Klik die optie aan en je kunt eenvoudig kiezen welke tabbladen je wilt gebruiken. Primary/Algemeen staat altijd aan maar zodra je de overige vier alle afvinkt zullen de tabbladen verdwijnen en krijg je je ene inbox weer terug. Mocht je je later toch bedenken dan is het bovenstaande scherm ook de plek waar je de tabbladen weer kunt aanzetten.

Maar zelf zal ik dat niet doen.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (13) Write a comment

 1. Ik heb gemerkt dat het erg handig is als je op vakantie bent en je mail niet kan bijhouden, vooral ook omdat ik van heel veel Linkedin-groepen mailtjes krijg. Want die gaan vervolgens toch ongelezen de prullenbak in

  Reply

 2. Beste,
  sinds zondag 17/9/17 zijn bij mij ook de 4 tabbladen verschenen. Al mijn mail echter was verdwenen. Tijdig gezien dat deze in mijn prullenbak zat. Alles teruggezet maar al mijn zelfgemaakte labels en filters waren weg.
  Ook na het afvinken van alles behalve Primary. Ik had een 15-tal eigen labels aangemaakt en filters waar aan de hand van afzender en/of onderwerp een label aan werd gehangen.
  Alles terug te herdoen ?

  Reply

 3. Was het maar zo eenvoudig.
  Ik heb geen behoefte aan voorsorteerwerk van Google en zou graag één Inbox willen hebben.
  Echter, hoe ik de Inbox ook configureer, wat ik ook aan- of afvink, Google blijft mij treiteren met 4 Inboxen teveel.
  Hopeloos.

  Reply

 4. Inderdaad heel irritant, deze “hulp” van Google.
  Alle goedbedoelde bovenstaande aanwijzingen om hiervan af te komen werken overigens niet.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top