Na zeven jaar is Calibre eindelijk één geworden

calibre 1.0
De laatste jaren komt er (bijna) elke vrijdag een nieuwe versie uit van Calibre. Er worden wekelijks nieuwe apparaten toegevoegd waar je ebooks op kunt lezen, grote en kleine problemen worden opgelost en met grote regelmaat worden er nieuwe functies toegevoegd. Zolang als ik het al gebruik – ruim 4 jaar – liep de nummering heel langzaam op ergens in de 0.6.nogwat in 2009 naar 0.9.44 anderhalve week geleden.

Het is een beetje vreemd om te beseffen dat Calibre al net zo lang bestaat als e-ink ereaders. Het begon als een hobby project van Kovid Goyal in oktober 2006 om zijn ereader (de Sony PRS500) aan de praat te krijgen onder Linux. Nadat Goyal ook een functie toevoegde om ebooks te converteren van het ene ebookformaat naar het andere werd het steeds populairder en begon hij met het verder uitbouwen van de software vanaf 2008 onder de naam Calibre.

Bijna 7 jaar na de allereerste versie is Calibre nu echter van de nul af. Vorige week vrijdag kwam niet versie 0.9.45 uit maar kreeg het eindelijk het 1.0 versienummer mee. Niet dat het programma nu af is want de ontwikkeling gaat gewoon door.

Wat is er nieuw?
Voor een 1.0 versie zijn er niet ontzettend veel dingen vernieuwd. De achterliggende database is opnieuw geprogrammeerd en dat betekent als je een grote bibliotheek hebt met ebooks, Calibre tot 3 keer sneller zal opstarten. Leuk meegenomen natuurlijk.

De lijstweergave met kolommen van alle ebooks in je bibliotheek kun je nu ook verruilen door een cover weergave. Met een nieuw rastericoontje helemaal rechtsonderin je scherm kun je er nu voor kiezen om alle ebooks te presenteren met alleen de omslagen. Dat ziet er mooi uit als alle documenten in je bibliotheek ook daadwerkelijk omslagen bevatten (en aanzienlijk minder in mijn bibliotheek waar ik zelf geconverteerde documenten in heb zonder omslagen) maar voegt mijns inziens niet bijzonder veel toe. Vooral omdat je al lange tijd de optie hebt om boven de reguliere lijstweergave een cover browser te tonen die ook de omslagen toont van je documenten/ebooks. Wel kun je de nieuwe cover weergave beter aanpassen naar eigen smaak met de eveneens nieuwe opties in de instellingen (Look and Feel -> Cover Grid)

En de recente vernieuwingen
Iedereen die al een hele tijd geen nieuwe versie geïnstalleerd heeft zal gemist hebben dat er de afgelopen maanden ook al meerdere handige nieuwe functionaliteiten zijn toegevoegd. Zoals virtuele bibliotheken waarmee je snel grote bibliotheken kunt filteren op auteur of tags. Maar ook de mogelijkheid Polish books om met een wizard in één keer je zelf gemaakte ebooks te voorzien van nieuwe covers en bijgewerkte metadata. En de Edit ToC voor het aanpassen van de inhoudsopgave van een ebook. Het komt toch regelmatig voor dat (zelfs) bij een gekocht ebook daar nog een foutje in zit en met deze functie herstel je dat snel.

Een functie die ik nu nog aan het uitproberen ben is het importeren van Word (DOCX formaat) bestanden in je Calibre bibliotheek en deze converteren naar ePub formaat. Sinds enkele maanden is deze functionaliteit toegevoegd en bij elke update lijkt die conversie beter te gaan. Complexe Word layout functies gaan nog niet perfect maar redelijk eenvoudige documenten met koppen, tabellen, plaatjes en voetnoten worden door Calibre in seconden omgezet naar prima te lezen ebooks. Zelfs een gegenereerde inhoudsopgave in een Word document wordt keurig vertaald naar een inhoudsopgave van een ebook. Het is nu wel heel gemakkelijk geworden om je eigen ebooks te produceren met behulp van Calibre.

Als de eerdere blogposts over Calibre op dit blog je nog niet overtuigd hebben om het te gaan gebruiken, dan zal deze blogpost het vast ook niet doen. Maar als je een ereader hebt met zelfs maar een kleine voorraad ebooks, dan zou je op zijn minst Calibre eens moeten proberen. Het is niet alleen het allerbeste beheerprogramma voor je ebooks maar ook nog gratis. Daar hoef je het niet om te laten.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (9) Write a comment

 1. Als ik terug thuis ben van vakantie ga ik alvast de allerlaatste versie eens binnenhalen en dan weer verder ontdekken. Dankjewel voor de goede uitleg iedere keer weer

  Reply

 2. Hallo Raymond,
  Kan ik in calibre een boek met opa bestand veranderen in ePub? op f kan ik nl net kezen op mijn kobo aura one. Ik heb het zelf niet kunnen vinden in mij zoeken naar of ondersteund wordt.
  door het veranderen van pc moest de hele boek bibliotheek mee (van de ene naar een andere apple) en misschien is dat een oorzak geweest dat er ineens een heleboel opf’s zijn ? Als je tips hebt?… Graag.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top