Over de evolutie van ereaders, ebooks kopen en waarom het maar niet opschiet in Nederland

ereaders ebooks evolutieHoe meer er in de media gepraat wordt over ereaders en ebooks, hoe meer het me begint op te vallen dat er eigenlijk maar nauwelijks stappen vooruit gemaakt worden. Ik kon – bijna 6 jaar geleden – niet wachten op wat er komen ging toen ik mijn eerste ereader uit de doos haalde. Ik vond de iLiad al helemaal geweldig, kon er al redelijk wat ebooks voor kopen en dacht dat vijf jaar later ereaders futuristische apparaten zouden zijn waar ze in Star Trek jaloers op konden zijn. Met vanzelfsprekend een bijbehorend en allesomvattend aanbod van ebooks. Alles wat ooit geschreven was en zou worden.

Dat zag ik toch verkeerd.

Ereaders: The Next Generation?
OK, ereaders lijken het op dit moment best goed te doen. Gfk wist te melden dat er in het tweede kwartaal van dit jaar meer ereaders dan ooit tevoren zijn verkocht. In tegenstelling zelfs tot de sombere voorspelling buiten Nederland. Maar ook al zijn de nieuwere modellen ereaders wel wat beter dan die eerste iLiad, behalve dat ze een (kleiner) beter scherm – optioneel met verlichting – hebben gekregen en dat de ereaders minder zwaar valt het mij eigenlijk wel wat tegen hoeveel ze nog steeds lijken op die allereerste. Kobo kondigde eergisteren de opvolger van de Glo aan maar ik kon zelf geen reden bedenken waarom iemand nou perse de Aura zou moeten aanschaffen.

Want de nieuwe generatie ereaders doen uiteindelijk gewoon hetzelfde als mijn iLiad zes jaar geleden. Je kunt er ebooks op lezen. Mits je de ebooks kunt kopen die je ook wilt lezen, mits er geen ingewikkelde handelingen voor nodig zijn en mits het natuurlijk een beetje betaalbaar blijft.

Ebook Ellende
En heel erg geweldig gaat het niet met ebooks in Nederland. Nog steeds is maar een relatief klein percentage van Nederlandstalige boeken te verkrijgen als ebook en heb ik de hoop eigenlijk al opgegeven dat oudere – uitverkochte en niet meer leverbare – titels ooit nog als ebooks zullen verschijnen (ik zou graag de kinderboeken uit mijn jeugd weer willen lezen ). Discussies bij uitgevers gaan niet over hoe al hun titels uit verleden, heden en toekomst zo volledig en snel mogelijk beschikbaar komen maar het gaat over het sentiment van op papier blijven lezen, verdienmodellen, DRM beveiliging en proberen de oude omzetten vast te houden. Terwijl ze het vreemd blijven vinden dat consumenten geen zin hebben in dure ebooks, DRM en potentiële privacy problemen en uitwijken naar het illegale aanbod waar die problemen niet zijn.

Pieter Swinkels van Kobo illustreerde het bovenstaande gisteren treffend in een interview met NUtech. Hij gaf aan dat ze meer ereaders verkocht hadden dan verwacht in Nederland maar dat de verkoop van ebooks (via Kobobooks) hier op achterblijft. De totale ebookverkoop blijft weliswaar ongeveer hetzelfde maar het verschuift naar de (goedkopere) titels die via self-publishing programma’s beschikbaar komen.

Het gegeven dat er enorm veel ebooks uit illegale bron circuleren verklaart Swinkels door een combinatie van de hele voorgeschiedenis van DRM – waardoor het te omslachtig was om ebooks op je ereader te krijgen – en de versnippering in ebooks die je bij diverse winkels kunt kopen zonder ze op één plek bij elkaar te krijgen. De kracht van Apple, Kobo zelf natuurlijk maar vooral Amazon is dat je zowel je ereader als de ebooks op één plek koopt. Overigens zou Kobo mijns inziens dan ook zelf wat meer aandacht aan hun webwinkel mogen besteden want die ontbeert ook wel de nodige functionaliteiten als je het vergelijkt met bijvoorbeeld Amazon. Te beginnen met de gebrekkige zoekfunctie.

Er zijn nog veel hindernissen te nemen
Uiteindelijk is het denk ik ‘pech’ dat we in Nederland geen partijen als Amazon, Apple en Google hebben die, zoals in Amerika, de markt opjagen en met een uniforme aanpak – om zowel de leesapparaten als de content in een gesloten ecosysteem te leveren – een praktijk hebben neergezet waarbij uitgevers alleen de ebooks leveren en consumenten een eenduidige (gesloten weliswaar) retailomgeving hebben die laagdrempelig en simpel is. Ebooks voor je Kindle koop je bij Amazon. Ebooks voor op je iPad koop je bij Apple. Zonder gedoe.

Er is te weinig druk op de ketel om ervoor te zorgen dat meer dan 14% van (leverbare) Nederlandstalige titels als ebook verkrijgbaar zijn. De prijsstelling is een grote hindernis want de consument heeft dat er overduidelijk niet voor over. De bijhorende focus op bestsellers betekent ook nog dat er niet geïnvesteerd wordt in het digitaliseren van uitverkochte titels die het minder goed gedaan hebben in het papieren tijdperk. Terwijl een zo breed mogelijk aanbod van (ook) nichetitels nodig is. Ook voor een uitgever.

Koop je je ebooks netjes dan heb je ze bijna gegarandeerd bij meerdere webwinkels staan. Ik heb ebooks gekocht bij o.a. Bol, ebook.nl, Baen.com, jackvance.com, Apple iBooks, Amazon, Kobobooks en Google Play Books. De enige manier voor mij om het overzicht te behouden op mijn eigen gekochte boeken is door ze – waar nodig – te ontdoen van DRM en ze zelf te organiseren in Calibre. Daar kan ik prima mee leven maar een uitleg van deze werkwijze is bepaald niet het promotiepraatje waarmee je anderen overtuigt om ook ebooks te gaan lezen/kopen.

Het moet goedkoper, het moet gemakkelijker en het moet meer worden. Wil het ooit nog opschieten met ebooks in Nederland. Als het al niet te laat is.

En dan er voor zorgen dat het zelfs nog gemakkelijker wordt voor de consument dan ebooks uit illegale bron te downloaden. Ik ben benieuwd of ik daar weer nog minstens zes jaar op moet wachten. Of zelfs langer….

@ afbeelding via Julie Bean’s Scrabble-board builder

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (19) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top