Twitter maakt afgeschermde tweets nu ook doorzoekbaar. Mits je de twitteraar bent of volgt

Als je een account aanmaakt op Twitter heb je de keuze om je tweets openbaar te maken of af te schermen. Ik vrees dat de logica om een account aan te maken op één van de grootste sociale netwerken en deze vervolgens af te schermen me volledig ontgaat maar Twitter verbindt daar wel duidelijke consequenties aan. Afgeschermde tweets duiken niet op in de openbare tijdlijn van Twitter, zijn niet te retweeten door andere twitteraars en je account wordt voorzien van een slotje wat betekent dat anderen toestemming van je nodig hebben om je te mogen volgen.

In essentie ben je daarmee onzichtbaar aanwezig op Twitter en kunnen je tweets alleen maar gelezen worden door anderen als jij het toestaat dat ze je mogen volgen. Je kunt vrijelijk wisselen tussen wel of niet een slotje op je account te zetten maar daarmee worden al je tweets – met terugwerkende kracht – dan respectievelijk afgeschermd of openbaar. Twitter maakt een duidelijke scheiding tussen de functionaliteiten en tweets van twitteraars met en zonder een afgeschermd account.

Een voorbeeld van deze scheiding was ook altijd dat afgeschermde tweets niet doorzoekbaar waren in de zoekfunctie van Twitter. Niet die van anderen maar ook niet je eigen afgeschermde tweets. Twitter sleutelt echter druk aan de (zoek)functionaliteiten om niet alleen tweets beter terug te kunnen vinden maar ongetwijfeld ook om de webversie wat aantrekkelijker te maken in het gebruik. Begin deze maand voegde Twitter de mogelijkheid toe om ook foto’s en twitteraccounts terug te vinden en slechts twee dagen geleden introduceerde het de nogal controversiële conversatie weergave.

Ook de zoekfunctie kreeg de dag erop wederom een aanpassing want vanaf nu is die scheiding tussen openbare en afgeschermde tweets minder strikt geworden. Als je nu zoekt op twitter.com (of rechtstreeks op search.twitter.com) dan vind je ook je eigen afgeschermde tweets terug in de zoekresultaten, net als de afgeschermde tweets van anderen. Hiervoor geldt wel dat ze alleen maar zichtbaar zijn voor jezelf (als je je tweets afgeschermd hebt) en de – goedgekeurde – volgers van de twitteraar die deze tweets geplaatst heeft.

Voor de rest is er niets veranderd aan de beperkingen en heb je dezelfde (on)mogelijkheden met tweets vergelijkbaar met zoals je in je reguliere tijdlijn voorbij komen. Je kunt ze dus nog steeds niet retweeten, embedden of delen via de mail.

Het zou niet heel netjes zijn om zoekresultaten met tweets uit mijn tijdlijn te laten zien maar je mag me op mijn woord geloven dat ik de afgeschermde tweets van anderen in mijn tijdlijn nu ook kon terugvinden via de zoekfunctie.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (10) Write a comment

 1. Wat betreft de logica om je tweets af te schermen, al eens gedacht aan het feit dat je je ineens besluit je tweets af te schermen omdat je lastig gevallen wordt door iemand uit je verre verleden en je liever niet hebt dat hij/zij weet waar je mee bezig bent. En de logica dat mijn afgeschermde tweets wel gevonden kunnen worden door mijn volgers vind ik dan ook best logisch :-)

  Reply

  • Overduidelijk iets waar ik niet aan gedacht heb nee en volgens mij mag ik van geluk spreken dat ik het me dan niet kan voorstellen. Maar je punt is overgekomen :)

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top