Nieuwe kleine lettertjes bij Facebook: waar zit het addertje?

facebook
Gisteren kreeg ik een mail van Erin Egan, de Chief Privacy Officer van Facebook. “Hoi Raymond”, begon de mail en vervolgens kreeg ik een uitleg dat Facebook wijzigingen wil gaan aanbrengen in hun Beleid inzake gegevensgebruik en de Verklaring van rechten en verantwoordelijkheden. Die mail was zo te zien naar alle miljard of zo Facebook gebruikers gestuurd die nu – net als ik – zeven de dagen de tijd hebben om kennis te nemen van de voorgenomen wijzigingen. En daar op te reageren.

Als Facebook wijzigingen wil doorvoeren in hun privacy reglement (want daar komt het mede op neer) dan verdient dat mijns inziens iets meer aandacht dan alleen maar die mail van Egan door te lezen. Daar valt alleen maar in te lezen dat beide documenten wijzigingen hebben die ons als gebruikers moet helpen beter te begrijpen:

 • How advertising works on Facebook
 • What to expect when it comes to using your name, profile picture, content and personal info with ads or commercial content
 • How to control or remove apps you’ve used
 • What data you’re sharing with mobile devices

Nu is met name hun Beleid inzake gegevensgebruik sowieso al de moeite van het lezen waard omdat je dan grondig snapt dat er geen geheimen zijn tussen Facebook en jou maar na alle secties opnieuw gelezen te hebben van allebei de documenten, lijkt het er op dat Facebook graag de intieme relatie met jou wil uitbreiden naar geïnteresseerde adverteerders.

De voorgestelde wijzigingen komen niet uit de lucht vallen want die komen rechtstreeks voort uit een verloren rechtszaak afgelopen week. Hierin kreeg Facebook diverse claims aan de broek over het gebruik van namen en profielfoto’s – waaronder die van minderjarigen – in de gesponsorde verslagen advertenties die het sociale netwerk 2,5 jaar geleden introduceerde. Die namen en profielfoto’s werden zonder toestemming gebruikt en evenmin werd daar een vergoeding voor betaald. De Amerikaanse rechter kende 600.000 Facebook gebruikers een schadevergoeding van 15 dollar toe en nog eens 11 miljoen werd verdeeld over de advocaten en privacy organisaties. Wat maar weer eens aantoont dat vooral anderen rijk worden met jouw persoonsgegevens.

Twintig miljoen betalen vond Facebook vast niet leuk maar het had nog veel erger kunnen zijn als de rechter niet besloten had de California Celebrities Rights Act toe te passen die stelt dat de werkelijke schade berekend wordt als iemands stem, foto, naam of gelijkenis wordt gebruikt voor commerciële doeleinden zonder toestemming. Het alternatief had Facebook miljarden kunnen kosten.

En dat ‘gat’ wil Facebook nu dichten in hun voorwaarden. Het zit hem vooral in de Verklaring van rechten en verantwoordelijkheden waarin in artikel 10 nu opgenomen is dat je Facebook toestemming geeft om je naam en profielfoto te gebruiken in verband met commerciële, gesponsorde of verwante inhoud, in overeenstemming met de beperkingen die je erop zet. Die beperkingen bestaan uit de sectie in je privacy instellingen die over externe sites gaat. Op dit moment wordt hierin nog aangegeven dat je naam en profielfoto niet wordt doorgegeven aan adverteerders maar dat zal over een kleine week hoogstwaarschijnlijk veranderd zijn.

Wil je niet met je naam en profielfoto bij de gesponsorde verslagen komen te staan op Facebook? Misschien dan een goed idee om na volgende week nog even na te lezen welke informatie Facebook over je ontvangt en weer eens je privacy instellingen na te lopen.

@ foto: Spencer E Holtaway via photopin cc

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (29) Write a comment

 1. Als dat volgende week wijzigt, mogen ze dan nog wel zo’n mailtje sturen om je te waarschuwen dat je het met de hand moet aanpassen indien gewenst. Dit soort dingen vergeet ik direct weer en met mij natuurlijk vele anderen waardoor zij weer meer vrij spel hebben.
  Facebook kom ik al zo min mogelijk op en dit soort zaken maakt het steeds onaantrekkelijker. Brrrr.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top