Archiveren van tweets in een Google Spreadsheet met TAGS [update]

TAGS 5
Vorig jaar schreef ik een blogpost om tweets te archiveren (en te analyseren) met behulp van TAGS (Twitter Archiving Google Spreadsheet). Die heb ik gebruikt om verslagen te maken van de twitterchat #blogpraat maar na een tijdje werd het meer een backup tool omdat we Tweetreports gebruikten om het verslag te maken.

Een site waar je – zelfs tegen betaling – ook eenvoudig en snel goede verslagen kunt genereren van een twitterchat blijkt echter nog steeds een zeldzaamheid te blijven. De site van Tweetreports werkt al een maand niet en dus wilde ik terugvallen op TAGS. Maar ja, die werkte niet meer nadat in maart van dit jaar wijzigingen zijn doorgevoerd bij Twitter. Om de nieuwe API 1.1 te gebruiken moet er nu altijd geauthenticeerd worden via het OAuth protocol. Dat ‘applicatie X vraagt toestemming om gebruik te maken van je Twitter account’ scherm dat je ongetwijfeld wel eens tegengekomen bent.

Gelukkig wordt TAGS actief bijgewerkt door zijn maker en was er een nieuwe versie beschikbaar: TAGS 5.

Hoe gebruik je TAGS nu?

Ik ben met een nieuw archief begonnen en heb dus niet geprobeerd om mijn oude TAGS werkend te krijgen. Er staat wel iets hierover op de site van de maker maar voor mij was dat geen vereiste.

  • De recentste versie van TAGS kun je kopieren naar je eigen Google Drive door hier te klikken. Geef het een naam naar keuze als de standaard naam je niet bevalt. TAGS neemt je door de instructies heen dus je hoeft eigenlijk alleen maar het stappenplan in de spreadsheet zelf te volgen;
  • De eerste keer moet je op Enable custom menu klikken om het script te authenticeren, gevolgd door een twee keer klikken om twee nieuwe menu opties erbij te krijgen, TAGS en TAGS Advanced. Je ziet ze in bovenstaande schermafdruk ook staan;
  • Ga onder de menu optie TAGS naar Twitter API authentication om daar het proces te starten een “applicatie” aan te maken bij Twitter die toegang mag krijgen tot jouw Twitter account;
  • Een nieuwe app kun je aanmaken op dev.twitter.com. Daar log je in met je Twitter inloggevens om vervolgens een eenvoudig invulscherm te krijgen voor het aanmaken van een app. Geef het een naam naar keuze, vul een omschrijving en (willekeurige) website in en zorg ervoor dat bij de callback URL https://spreadsheets.google.com/macros/ komt te staan. Klik op ‘Submit’ om de app aan te maken;
  • In het vervolgscherm kun je je app verder configureren maar het enige wat we nodig hebben zijn de Consumer Key en de Consumer Secret Key voor het koppelen van TAGS aan de zojuist gemaakte app. Vul die vervolgens ook in als TAGS er naar vraagt;
  • Als derde stap vul je de zoekterm in waarop gezocht moet worden (#blogpraat in mijn geval);
  • Klik in het menu TAGS op Run Now! om de zoekactie uit te voeren. De gevonden tweets worden automatisch geïmporteerd in het tabblad Archive.

TAGS advanced

Bij de Advanced settings kun je een specifieke periode opgeven waarin gezocht moet worden. Default doorzoekt het script zover mogelijk terug (iets meer dan een week). Bij Continuous/paged kun je tussen die twee kiezen om ofwel alle tweets in 1 Archive tabblad te krijgen danwel dat TAGS voor elke keer een nieuw tabblad met gevonden tweets aanmaakt. Aangezien een twitterchat wekelijks is werkt paged voor mij beter.

Bij Follower count filter kun je spammers al een (beetje) filteren door aan te geven dat een twitteraar minimaal een instelbaar aantal volgers moet hebben. Ik gebruik dat zelf niet omdat ik niet per ongeluk een beginnende twitteraar wil filteren en het is relatief weinig moeite om achteraf spamtweets handmatig te verwijderen.

Number of tweets is het maximaal aantal tweets dat opgehaald wordt. Standaard staat dat op 1500 en met zo’n 500 tot 700 tweets per week is dat prima. Je kunt tot 18.000 gaan maar de toelichting waarschuwt dat je dan wel eens problemen kunt gaan krijgen omdat het script dan een time out kan krijgen. Ik heb dat zelf niet geprobeerd.

In het Archive tabblad staan nu alle tweets. Dit is een reguliere spreadsheet dus hier kun je ook in bewerken. Ik exporteer zelf altijd het tabblad naar een Excel document toe en bewerk het daar door spamtweets te verwijderen en een aantal (onnodige) kolommen te verwijderen.

Bij Summary krijg je mooie statistieken te zien over de tweets in je Archive. Top tweeters, aantallen tweets, retweets, getweete links en nog veel meer. In het tabblad Dashboard krijg vervolgens je enkele van die statistieken ook nog als grafieken te zien samen met een lijstje van de meest geretweete tweets de afgelopen 24 uur.

Als je alle tweets alleen archiveert in TAGS dan kun je met File -> Publish to the web je twitterarchief ook publiceren als webpagina. Dat archief kun je vervolgens ook nog automatisch laten bijwerken met nieuwe tweets door met TAGS -> Update archive every hour het script elk uur naar nieuwe tweets te laten zoeken.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (10) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top