Eindelijk Evernote 5 (voor Windows)

evernote 5
Hoe fijn ik Evernote ook vind, het waren toch altijd vooral de tablet apps die me overtuigden dat Evernote behalve een heel functioneel programma ook erg prettig was om mee te werken. De Windows versie was altijd log, vertraagde mijn pc als het programma opstartte en begon met synchroniseren en het leek altijd wel minstens 5 minuten te duren om zelfs maar de kleinste wijziging te synchroniseren naar de Evernote servers.

Gelukkig brengt versie 5 – na een testperiode van drie maanden – sinds deze week een groot aantal verbeteringen naar de Windows versie. Het is nog steeds niet een lichtgewicht programma (en dat zal het ook nooit worden) maar Evernote start nu sneller op, vertraagt mijn pc stukken minder en brengt behalve een nieuw jasje ook wat nieuwe functionaliteiten die het programma absoluut nog beter maken dan het al was.

Een selectie van wat ik in elk geval mooie of interessante nieuwigheden vind:

  • Je ziet het er niet meteen aan af maar de zoekfunctie is aanzienlijk verbeterd. De hele essentie van Evernote is dat je notities, artikelen en andere documenten archiveert om ze later makkelijk terug te kunnen zoeken en dus is een verbeterde zoekfunctie best belangrijk. Behalve dat Evernote nu sneller zoekt krijgt je bij het zoeken ook alvast suggesties voor de termen waarop je kunt zoeken. Dat baseert Evernote op de woorden die ook daadwerkelijk in jouw notities voorkomen en dus helpt het tevens om de goede zoekterm te vinden. Daarnaast kun je zoekacties meteen bewaren in de zoekbalk om ze later opnieuw te gebruiken;
  • Notities die je regelmatig raadpleegt of bewerkt, of bewaarde zoekacties kun je nu eenvoudig slepen naar een nieuw onderdeel in de linkerbalk. Bij shortcuts kun je nu dus snelkoppelingen maken naar die notities of bewaarde zoekacties;
  • Elke notitie heeft nu een extra knop erbij gekregen met ‘Reminder‘ waardoor je die notitie als een to-do item kunt instellen. Klik op die knop bij een notitie waar je later nog iets mee wilt of moet doen en je kunt een datum instellen. Nadat je tenminste 1 notitie voorzien hebt van een reminder verschijnt er bovenin de kolom van de Notes (en die van het notitiebook waarin die notitie staat) een nieuw onderdeel met alle reminders. Inclusief een alarmpje op de dag zelf fungeert het dan als je to-do lijstje met notities die je kunt afvinken;
  • De laatste grote toevoeging is er eentje die alleen voor Premium gebruikers beschikbaar is. Onder elke aangemaakte notitie verschijnt een sectie met Related Notes. Hierin toont Evernote (maximaal) drie gerelateerde notitie aan de hand van de inhoud van de oorspronkelijke notitie. Hoe specialistischer het onderwerp van de notitie is, hoe nauwkeuriger en beter die functionaliteit werkt. In mijn geval toont die behoorlijk accuraat andere notities die – inderdaad – over hetzelfde onderwerp gaat.

Revolutionair is het allemaal niet maar als je nog twijfelde om Evernote te proberen, of als je genoeg hebt van versie 4, dan is dit een prima moment om naar de Evernote site te gaan en de nieuwe versie te proberen.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (5) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top