OK, Netflix is in Nederland beschikbaar. En wat nu?

netflix 11092013
Het kan je bijna niet ontgaan zijn maar afgelopen nacht ging dan eindelijk Netflix van start in Nederland. Op de site van Netflix kun je nu met een gratis maand een abonnement nemen wat – na die maand – 7,99 euro per maand gaat kosten.

Veel tweets en berichten die vandaag voorbij kwamen gingen (terecht) over het aanbod van tv-series en films ten opzichte van de Amerikaanse versie. Want wat krijg je precies voor die 7,99 euro per maand en zou dat nog gaan bijdragen aan het verminderen van het downloaden van tv series en films?

Want dat laatste vind ik toch wel een interessante vraag. Net zoals Spotify voor muziek een duidelijke impact heeft op het downloaden van muziek en de bereidheid om voor muziek te betalen heeft vergroot, ligt die verwachting natuurlijk ook bij Netflix voor tv series en films. Maar die verwachting kan Netflix alleen – deels – waarmaken als het aanbod een beetje aansluit bij de vraag van mensen (die tot vandaag tv series en films downloaden).

Hoewel het ongetwijfeld afhankelijk is van je smaak in tv series en films lijkt dat aanbod toch niet heel erg overtuigend te zijn. Ondanks dat Netflix je via je persoonlijke beginpagina overspoelt met wat er wel allemaal te halen is, is er erg veel dat niet beschikbaar is in de Nederlandse versie. Als je op series of films zoekt dan staan er vaak net zo veel titels bij het kopje beschikbaar als bij niet beschikbaar. Ik ben fan van SF (-achtige) series maar in Nederland moeten we het zonder X-Files, de vier Star Trek series, Farscape, Firefly en Stargate doen. Er zal vast wel iemand bezig zijn om een volledige lijst te maken met het verschil in aanbod maar dankzij rechten- en licentiekwesties zijn de verschillen volgens mij nog behoorlijk groot tussen de Amerikaanse en Nederlandse versies van Netflix. Ik had eigenlijk ook niet verwacht dat de tientallen anime series hier beschikbaar zouden zijn maar het valt me stiekem toch wel tegen.

En dat terwijl Netflix het toch vooral van een uitgebreide catalogus moet hebben van oudere, afgeronde, tv series. Dat maakt het aantrekkelijk om vele afleveringen te gaan kijken van series die je nog niet gezien hebt en die sowieso lastig te downloaden zijn. Netflix kan daarvoor een oplossing bieden maar dan zal het aanbod toch nog wel groter moeten worden in Nederland.

Downloaden gebeurt vooral met recente en lopende series natuurlijk maar daar is Netflix ook niet heel sterk in. Veel tv series hebben niet alle/de recente seizoenen vanwege de kosten van licenties en helaas geldt hier nog veel meer dan voor oudere series dat de verschillen tussen de Amerikaanse en Nederlandse versie groot zijn. Ik heb het idee dat de meerderheid van lopende series niet beschikbaar zijn en als ze dat al zijn lopen ze meestal 1 of 2 seizoenen achter. Een abonnement op Netflix biedt dus geen alternatief voor de liefhebbers die de nieuwe afleveringen van series downloaden.

Maar laat ik nou niet een te somber beeld schetsen want er is desondanks veel te kijken. Ik heb zo’n 15 films opgeslagen in mijn lijst om te gaan kijken, diverse tv series en de kinderen zijn dolenthousiast over het uitgebreide aanbod van Nederlandstalige tekenfilmseries en animatiefilms. Dat laatste is wat mij betreft ook meteen het echt onderscheidende aspect van de Nederlandse Netflix: nagesynchroniseerde en Nederlandstalige series/films voor kinderen want dat heeft de Amerikaanse versie vanzelfsprekend niet.

Met behulp van een VPN of DNS dienst – waarmee je Netflix kunt wijsmaken dat je pc zich in Amerika bevindt – kun je nog steeds een Amerikaans Netflix account aanmaken (en nu vanuit Nederland zelfs zonder VPN of DNS dienst ook gebruiken) en dat werkt ook andersom. Je Nederlandse account is te gebruiken op de Amerikaanse Netflix site als je wel een VPN of DNS dienst gebruikt en daarmee komt ook het volledige aanbod van tv series en films beschikbaar. Gebruik je Chrome als browser dan kan dit zelfs gratis met extensions zoals Hola Unblocker hoewel dat dan vanzelfsprekend niet werkt op andere apparaten waarmee je Netflix kunt gebruiken. Maar het is wel prettig dat je tenminste nog een manier hebt om – semi legaal – al die licentie- en rechtenproblematiek te omzeilen en gewoon naar de content te kijken waar je immers ook voor betaalt.

Netflix in Nederland is een mooi begin denk ik en gezien alle berichtgeving en reacties is het definitief iets dat voorziet in een vraag. Het zal maar weinig downloaders overtuigen een abonnement te nemen maar het biedt eindelijk een legaal aanbod waar echt iedereen wel wat van zijn gading zal kunnen vinden. Hoeveel mensen na die gratis maand ook daadwerkelijk de 7,99 euro per maand gaan betalen is wel de belangrijkste vraag. Wil Netflix vervolgens ook nog de betalende abonnees vasthouden – je kunt per maand opzeggen straks – dan zal het toch met grote regelmaat nieuwe content moeten gaan toevoegen. Zowel oudere als actuele series en films.

Ik ga het in ieder geval de komende maanden eens rustig bekijken.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (15) Write a comment

 1. Natuurlijk kon ik het ook niet laten om Netflix uit te proberen. Ik geef morgen een lezing voor een Probus Club Oss en zoiets hoort wel in mijn lezing “digitaal jong blijven”
  Ik heb mijn aangemeld via Google TV, dat werkte. Maar een creditcard was wel nodig ook voor de gratis proefperiode. Ik kreeg waarschijnlijk toch een ander aanbod want mijn keuze “Into the Universe with Stephen Hawking” werd niet ondertiteld, terwijl ik op mijn Mac, (noodgedwongen alleen in firefox te bekijken omdat MS silverlight nodig was (verschrikkelijk die plugin)…wel werd ondertiteld. Alles op Google TV was nog in het Engels maar er werden wel Nederlandse titels aangeboden. Waar ik gestopt was op mijn Google TV ging het programma op mijn MAC netjes verder, met Nederlandse vertaling eronder. Deze handigheid, je kunt het op vijf verschillende apparaten bekijken kan het aanbod hierdoor misschien een succes worden. Maar dit kan ook met films uit de App store van Apple of Google Play van Android. Het zal vooral een combinatie van gebruiksgemak en titelaanbod afhangen of het een succes gaat worden. Ook zal de koppeling naar TV voor de grote massa nog lastig zijn. Maar een beetje downloader heeft een groter titel aanbod tot zijn beschikking.
  Koppeling en samenvoegen internet en TV komt steeds meer in beeld. TV aanbieders zoals UPC en Ziggo zijn niet voor niets in internet aanbod gestapt want aanbieden van TV-zenders krijgen het moeilijk. In de VS kiezen studenten steeds minder voor een TV-provider maar prefereren een internet verbinding, daarmee kunnen ze alles.
  Verder vind ik de koppeling met Facebook nogal ver gaan….alles onder de noemer “wij willen de diensten voor u verbeteren” probeert Netflix alles van je (en je vrienden en je surfgedrag) te weten te komen en te gebruiken. Dus niet koppelen aan sociale media en uitloggen na gebruik is mijn advies en lees de voorwaarden als je ergens mee akkoord gaat. In de Volkskrant van 11 sept. 2013 goed artikel hoe netflix groot is geworden.

  Reply

  • oeps niet gezien…zit een apart knopje bij Google TV om ondertiteling aan te zetten. Dus het werkt wel. Ook op Apple TV uitgeprobeerd gaat ook goed. Nu nog tijd vrij maken om te kijken, ik kijk al weinig TV en soms een series (kost nog meer tijd), iets uitzoeken is toch anders aan passief kijken.

   Reply

   • Ik heb het op mijn iPad, computer, PS3 en Apple TV gekeken en ik moet zeggen dat de Apple TV me het beste bevalt voor Netflix. Ik ben de afgelopen jaren minder tv series gaan kijken en ik moet zeggen dat ik voor mezelf nog niet weet hoe lang ik een abo ga houden. Het zal vooral afhangen van de mate waarin er voor mij interessante nieuwe films en tv series worden toegevoegd maar ook de mate waarin de kinderen willen blijven kijken naar al die kinderseries :)

    Reply

 2. Ik wacht wel af, ik heb hun doelstelling gelezen.
  meet een gratis maand in het eerste jaar zoveel mogelijk leden
  darnaa *lees een jaar later* richten op het houden van.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top