Het wijzende vingertje bij College Tour via Uitzending Gemist

Wat de NTR precies denkt dat weet ik natuurlijk niet maar het is wel een beetje vreemd. Eén van de succesvolste programma’s van de NTR is College Tour en daarvan kun je, net als bijna alle andere eigen producties van de publieke omroepen de afleveringen van het programma terugvinden op Uitzending Gemist. Niet alleen handig maar in een tijd van video on demand en Netflix timmert de NPO site hard aan de weg om kijkers te trekken en te behouden. Met het live uitzenden van Nederland 1, 2 en 3 plus de themakanalen en natuurlijk ook het vernieuwde Uitzending Gemist. Het is de normaalste zaak van de wereld geworden om uitzendingen terug te kijken op een later tijdstip.

Als je naar de nieuwe Uitzending Gemist gaat op de NPO site en je zoekt op het programma College Tour, dan zal je niks bijzonders opvallen. De 52 afleveringen – tot nu toe – zijn er gewoon te vinden en je kunt kijken via de site of één van de NPO apps. Ook de standaard functionaliteiten voor het linken en embedden zijn aanwezig en werken zoals je het zou verwachten.

Ga je echter naar de oude site van Uitzending Gemist op uitzendinggemist.nl dan kom je niet bij dezelfde pagina’s uit. Zowel bij de omschrijving van het programma College Tour als alle individuele afleveringen is er een oranje balk geplaatst die nogmaals benadrukt dat je niets van de uitzendingen zonder toestemming van de NTR mag gebruiken of verveelvoudigen.

college tour
Ik zeg nogmaals want je hebt voor alle uitzendingen op Uitzending Gemist sowieso toestemming nodig van de rechthebbende als je het wilt hergebruiken of verveelvoudigen. Het is de Auteurswet op zijn meest eenvoudigst en het wordt ook nog herhaald in de voorwaarden op de site. Dat (overbodige) linkje naar de voorwaarden konden ze kennelijk zelf niet terugvinden want de ‘Meer info’ link leidt naar de site van de NTR zonder enige informatie over dit rare balkje.

Waarom (alleen?) College Tour op de oude Uitzending Gemist site een dergelijke waarschuwingsbalk heeft is me niet duidelijk, laat staan waarom die ontbreekt op de nieuwe site. Ik kan wel speculeren dat de NTR de regeltjes extra wil benadrukken voor hun populaire programma maar ik geloof dat ik vooral blij ben dat die irritante balk op de nieuwe site niet constant in beeld blijft staan. Het is een goed voorbeeld van hoe rechthebbenden echt eens moeten ophouden met het blijven benadrukken wat je allemaal niet mag met hun content.

En inderdaad sluit dat nog steeds niet het recht uit om een schermafdruk, zoals dat hierboven staat, te gebruiken als beeldcitaat. Maar ja, aangezien het op de nieuwe site gewoon mogelijk is de afleveringen te embedden kun je die waarschuwing sowieso wel met een grote korrel zout nemen.

Zeker aangezien je natuurlijk eerst reclame moet kijken voordat de aflevering begint. Principes zijn nuttig maar geld verdienen is nog veel leuker.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (5) Write a comment

 1. Interessant stuk! Ik begrijp alleen niet waarom organisaties nog vastgeroest zitten in dat soort denkpatronen: ‘blijf van mijn content af, stel je voor dat je het verveelvoudigt, etc’. Het is toch juist mooi en gaaf als mensen je content (in dit geval een uitzending) delen? Dat betekent dat ze er enthousiast over zijn en het aan meer mensen willen laten zien. Natuurlijk is een bronsvermelding dan netjes (al kan de kijker natuurlijk zien dat het om NTR gaat) en moet je niet doen alsof het jouw video is, maar zolang je dat niet doet zie ik eigenlijk geen probleem.

  Of is dat te makkelijk gedacht?

  Reply

  • Er is niks mis met het willen beschermen van je rechten, zeker (of beter gezegd vooral) als je er geld mee verdient. Maar dat is nu precies het rare hier want het is een regulier Nederlands TV programma dat uitgezonden is op TV en ‘gewoon’ op Uitzending Gemist staat. Als er rechtenproblemen zouden zijn – doordat bijvoorbeeld een rechthebbende geen toestemming geeft voor online terugkijken van in dat programma gebruikte fragmenten – dan zou een deel van het, of het volledige, programma niet eens online moeten staan. Het is volslagen nutteloos om er dan een dergelijke waarschuwing bij te zetten die alleen maar herhaalt wat de auteurswet en de voorwaarden van de site al zeggen. En inderdaad haaks staan op het idee van de *publieke* site om zoveel mogelijk kijkers te trekken naar die uitzending. Al was het maar dat al die kijkers dus – in tegenstelling tot op TV – reclame geserveerd wordt.

   Dus nee, het is niet te gemakkelijk gedacht. Ik leg het zelf ook altijd aan anderen uit dat als je niet wilt dat anderen iets doen met jouw content, je die content dan niet online moet zetten :)

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top