Het wijzende vingertje bij College Tour via Uitzending Gemist

Wat de NTR precies denkt dat weet ik natuurlijk niet maar het is wel een beetje vreemd. Eén van de succesvolste programma’s van de NTR is College Tour en daarvan kun je, net als bijna alle andere eigen producties van de publieke omroepen de afleveringen van het programma terugvinden op Uitzending Gemist. Niet alleen handig maar in een tijd van video on demand en Netflix timmert de NPO site hard aan de weg om kijkers te trekken en te behouden. Met het live uitzenden van Nederland 1, 2 en 3 plus de themakanalen en natuurlijk ook het vernieuwde Uitzending Gemist. Het is de normaalste zaak van de wereld geworden om uitzendingen terug te kijken op een later tijdstip.

Als je naar de nieuwe Uitzending Gemist gaat op de NPO site en je zoekt op het programma College Tour, dan zal je niks bijzonders opvallen. De 52 afleveringen – tot nu toe – zijn er gewoon te vinden en je kunt kijken via de site of één van de NPO apps. Ook de standaard functionaliteiten voor het linken en embedden zijn aanwezig en werken zoals je het zou verwachten.

Ga je echter naar de oude site van Uitzending Gemist op uitzendinggemist.nl dan kom je niet bij dezelfde pagina’s uit. Zowel bij de omschrijving van het programma College Tour als alle individuele afleveringen is er een oranje balk geplaatst die nogmaals benadrukt dat je niets van de uitzendingen zonder toestemming van de NTR mag gebruiken of verveelvoudigen.

college tour
Ik zeg nogmaals want je hebt voor alle uitzendingen op Uitzending Gemist sowieso toestemming nodig van de rechthebbende als je het wilt hergebruiken of verveelvoudigen. Het is de Auteurswet op zijn meest eenvoudigst en het wordt ook nog herhaald in de voorwaarden op de site. Dat (overbodige) linkje naar de voorwaarden konden ze kennelijk zelf niet terugvinden want de ‘Meer info’ link leidt naar de site van de NTR zonder enige informatie over dit rare balkje.

Waarom (alleen?) College Tour op de oude Uitzending Gemist site een dergelijke waarschuwingsbalk heeft is me niet duidelijk, laat staan waarom die ontbreekt op de nieuwe site. Ik kan wel speculeren dat de NTR de regeltjes extra wil benadrukken voor hun populaire programma maar ik geloof dat ik vooral blij ben dat die irritante balk op de nieuwe site niet constant in beeld blijft staan. Het is een goed voorbeeld van hoe rechthebbenden echt eens moeten ophouden met het blijven benadrukken wat je allemaal niet mag met hun content.

En inderdaad sluit dat nog steeds niet het recht uit om een schermafdruk, zoals dat hierboven staat, te gebruiken als beeldcitaat. Maar ja, aangezien het op de nieuwe site gewoon mogelijk is de afleveringen te embedden kun je die waarschuwing sowieso wel met een grote korrel zout nemen.

Zeker aangezien je natuurlijk eerst reclame moet kijken voordat de aflevering begint. Principes zijn nuttig maar geld verdienen is nog veel leuker.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (5) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top