Artikelen bewaren en delen met de Evernote Web Clipper

evernote web clipper

Een programma als Evernote gebruiken is één ding maar hoe krijg je nou handig alle bewarenswaardige content in het programma als notities zonder het zelf allemaal te hoeven typen of kopiëren/plakken? Met het mailadres dat je bij je account krijgt kun je alles – dat je kunt mailen – opslaan in Evernote, foto’s en andere documenten kun je – via de Verkenner – ook verzenden naar het programma en gemak dient de mens met IFTTT om content van andere webdiensten automatisch door te sturen naar Evernote.

Voor alles wat je in de browser tegenkomt was er altijd al de Evernote Web Clipper om webpagina’s te selecteren en op te slaan in je Evernote account. Dat werkte op zich prima maar met alle door advertenties, popups en scripts overladen webpagina’s vond ik het niet de moeite waard om telkens het bewaarde op te schonen. Ik schakelde dan ook heel snel over op de Clearly plugin voor (Firefox en Chrome) browsers om webpagina’s, ontdaan van alle overbodige opmaak en advertenties, te archiveren in Evernote.

Maar Evernote heeft de Web Clipper nu vernieuwd als extensie voor Chrome (helaas loopt de Firefox versie achter) en als je de Evernote Web Clipper nog niet gebruikte dan moet je dat nu zeker gaan doen. Installeer de extensie in Chrome en het icoontje met de olifant erop zal naast de URL balk in je menu verschijnen. De allereerste keer dat je er op klikt krijg je een uitleg van de mogelijkheden en vanaf dat moment kun je de Web Clipper gebruiken om alles wat je in je browserscherm ziet op te slaan in je Evernote account. Maar dat is niet alles.

evernote web clipper

De Web Clipper schuift als een paneel uit de rechterkant van je browserscherm en bevat nu nieuwe mogelijkheden om content op te slaan. Kies je voor article dan probeert de Web Clipper het (hoofd)artikel te vinden op de pagina waar je bent. Op dit blog selecteert het bijvoorbeeld keurig de middenkolom waar de blogpost te vinden en je hebt de mogelijkheid om die selectie aan te passen als de Web Clipper het verkeerd inschat.

Simplified Article is een nieuwe optie en het verwijdert alle opmaak van de site zodat je alleen de tekst van het artikel overhoudt met de eventuele afbeeldingen die in het artikel zelf gebruikt worden. En jawel, dat is dus dezelfde functie als de Clearly plugin waardoor die laatste eigenlijk overbodig is geworden.

Full page doet precies wat je zou verwachten en het slaat de volledige pagina op inclusief zichtbare banners, advertenties enzovoort. Zeker op sites die artikelen al voorzien van een functionele layout zonder banners en andere afleidingen blijft deze optie gewoon handig.

Bookmark is eveneens nieuw in de Web Clipper en het archiveert een klein deel van de webpagina in combinatie met de URL. Hier ga ik nog meer mee spelen want het lijkt een betere manier te zijn om bookmarks te bewaren (in Evernote) dan ik tot nu toe deed in Delicious.

Screenshot is misschien wel de meest vernieuwde functie van de Evernote Web Clipper. Het maakt een schermafdruk van de site waar je op dat moment bent maar geeft je nu ook de mogelijkheid om deze te voorzien van o.a. highlights, markeringen, (tekst)annotaties en pijlen voordat ze opgeslagen worden in een notitieboek. Evernote heeft nu een groot aantal van de mogelijkheden van hun eigen gratis screenshotprogramma Skitch opgenomen in de Web Clipper. Ze zijn dan ook allemaal bedoeld als aanvulling op de screenshot optie maar de HTML highlight werkt ook bij de overige opties.

evernote web clipper screenshot

Net als de Clearly extensie gebruikt ook de Web Clipper een ‘smart filing‘ systeem om aan de hand van je bestaande notities te raden in welk notitiebook de nieuwe notitie opgeslagen moet worden. Dat geldt ook voor de tags die je er als suggestie bij krijgt. In tegenstelling tot de Clearly extensie kun je deze wel heel snel aanpassen. Klik op de naam van het notitieboek om een extra paneel zichtbaar te krijgen met jouw notitieboeken er in. Ook de tags zijn hier aan te passen. Bij de opties van de Web Clipper extensie is het smart filing systeem uit te zetten als het je meer werk oplevert dan bespaart.

Tot slot is er een nieuwe Share knop te vinden boven de bewaarknop. Dit slaat het artikel, bookmark of schermafdruk op in je account en geeft de mogelijkheid de link of je notitie te delen via sociale media of mail.

evernote web clipper share
Gebruik je Evernote en bewaar je wel eens (delen van) webpagina’s? Dan is de Evernote Web Clipper gewoon een onmisbare tool die het zelfs de moeite waard maakt om te switchen naar Chrome, mocht je die browser niet gebruiken. Waar wacht je nog op?

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (6) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top