Oude en nieuwe muziekvideo’s kijken met VEVO

VEVO
Ik had wel eens van VEVO gehoord natuurlijk. Een bedrijf en een platform dat zich richt op het licenseren en aanbieden van muziekvideo’s. Ik kwam het regelmatig tegen als ik op YouTube op zoek ging naar een videoclip van weer eens een jaren 80 nummer waar alleen de muziek zelf geen recht doet aan mijn sentimentele herinneringen van die tijd. Heel veel videoclips op YouTube komen van het VEVO kanaal af.

In de jaren 80 werden de videoclips zo’n beetje uitgevonden en zat ik als tiener op tv te kijken naar de eerste pogingen van bands en artiesten iets fatsoenlijks op het scherm te brengen. Het kon me niet schelen dat ze niet altijd heel erg goed waren; behalve naar muziek luisteren kon je er nu ook naar kijken! Muziekvideo’s waren zo populair dat in augustus 1987 MTV ook lanceerde in Europa (met Money for Nothing als allereerst uitgezonden video). Ik zat vervolgens 3 jaar zo’n beetje aan de buis gekluisterd.

En dan kun je Spotify tegenwoordig hebben om naar de muziek te luisteren maar vind ik het ook leuk om (vooral) oude videoclips terug te kijken. Ook al heb ik ze eind jaren 80 waarschijnlijk honderden keren gezien, er zitten een paar honderd videoclips in een afspeellijst op YouTube voor als de nostalgie toeslaat.

Vorige week kwam ik er (pas) achter dat er ook een VEVO app is voor de Apple TV. En dat ze een eigen website hebben plus apps voor o.a. iOS, Android en Windows Phone. Met een catalogus van ruim 45.000 muziekvideo’s van artiesten en bands van grote en kleine platenmaatschappijen zitten de populaire videoclips misschien vooral bij recente video’s van Justin Bieber en Miley Cyrus – honderden miljoenen views! – maar ik snuffel lekker tussen de content uit de jaren 80 en 90. Bon Jovi, Duran Duran, AC/DC, Hall & OatesDire Straits, Inxs, Guns ‘n Roses of Wham om er maar een paar te noemen.

Op de (oudere) muziekvideo’s valt weinig af te dingen, of het moet zijn dat ze (logischerwijs) niet in HD kwaliteit zijn. Op de prijs ook niet want je kunt er gratis gebruik van maken. Waar VEVO echter nog wel aandacht aan mag besteden is de wijze hoe ze met afspeellijsten omgaan. Via de app op de Apple TV kun je niks toevoegen of verwijderen aan afspeellijsten en je kunt alleen – nadat je de app via een code op de website hebt gekoppeld – bestaande afspeellijsten van jouw account afspelen. Daarmee is het dus automatisch verplicht om een account aan te maken op de VEVO site en daar ook je afspeellijsten samen te stellen. Echt irritant is het dat die afspeellijsten wel synchroniseren met de Apple TV app maar niet met de mobiele apps. Tenminste, op mijn iPad krijg ik ze niet te zien en wat ik daar toevoeg duikt niet op in mijn account op de site.

Goed, perfect is het dus niet maar het aanbod zelf is niet te versmaden. Of je het nu via YouTube, de VEVO site of één van de apps wilt kijken, de muziekvideoliefhebber kan er zich toch wel vele uren mee vermaken. Ik ga nu in ieder geval even kijken naar een videoclip van Paul Young want dat nummer stond op de eerste LP die ik ooit kocht.

En aan welke muziekvideo(‘s) heb jij goede herinneringen?

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top