Iedereen verkoopt nieuwsartikelen maar wie gaat ze kopen?

elinea
Na een afwezigheid van bijna anderhalf jaar keerde gisteren eLinea terug met een nieuwe invulling, vormgeving en content. In 2011 kwam, zag en verdween de eerste eLinea dienst omdat lezers nog niet klaar waren om te betalen voor ‘het nieuwe lezen‘ maar in 2013 betreedt het opnieuw de markt van het verkopen van losse nieuwsartikelen als alternatief voor abonnementen op kranten en tijdschriften.

eLinea hanteert een model om tegen een vaste prijs per maand ongelimiteerd de artikelen uit deelnemende kranten en tijdschriften te kunnen lezen, wat ook te pas en te onpas het Spotify model genoemd wordt. In tegenstelling tot Spotify is het echter bij eLinea ook mogelijk om per gelezen artikel te betalen. Ik zag content van 6 eurocent tot 80 eurocent en zo’n beetje alle bedragen daartussen.

Maar ik ben er niet over uit in welke behoefte dit nou precies voorziet.

Werkt een ‘All you can read’ model wel?
Hoewel ik een groot voorstander ben van de mogelijkheid om alleen te betalen voor content die ik ook daadwerkelijk wil hebben/lezen, gaat de vergelijking met soortgelijke onbeperkt-gebruiken-van-contentdiensten als Spotify en Netflix niet voor me op bij eLinea. Ik zie mezelf wel losse nieuwsartikelen kopen voor 20, 30 of zelfs 80 cent maar elke maand €9,99 betalen om ongelimiteerd te kunnen lezen? Dat voelt aan alsof ik een abonnement neem op een hele hoop kranten en tijdschriften tegelijk en neemt voor mij nou net het idee weg dat ik alleen betaal voor artikelen die ik ook echt lees.

De vergelijking met Spotify en Netflix gaat niet op in die zin dat je bij die diensten niet heel afhankelijk bent van specifieke muziek- en videocontent. Ik vind het bijvoorbeeld jammer dat AC/DC niet in Spotify zit maar er is zoveel bekend en (nog) onbekend aanbod dat je altijd waar voor dat tientje elke maand krijgt. Er komen nieuwe artiesten bij en soms valt er weer eentje weg maar met een beetje brede muzieksmaak vind je gegarandeerd meer dan je fysiek *kunt* luisteren elke maand. En datzelfde geldt voor Netflix ook. Natuurlijk, er zitten enorm veel series en films niet in maar als je van tv series houdt, dan hoef je waarschijnlijk niet lang na te denken over een abonnement.

Maar voor een dienst als eLinea ben je dan afhankelijk van bekende schrijvers of bekende namen van kranten en tijdschriften. En dan nog zul je niet klakkeloos willen lezen wat daarvan verschijnt. Dat kon je al door een abonnement op die krant of dat tijdschrift te nemen. Nee, je zult per artikel willen beoordelen of het je interessant genoeg lijkt om het aan te schaffen. Denk ik. De twee dagen proefperiode leverde me uiteindelijk 2 artikelen op die ik misschien gekocht zou hebben. Dat is te weinig voor mij om er (weer) een abonnement van een tientje per maand voor te nemen.

Want ik kom nu al niet eens toe aan het lezen van artikelen. Gratis nieuwsartikelen op de sites van de kranten en nieuwe media maar ook de krant waar ik een digitaal abonnement op heb. Ook al doet die laatste zijn best om me te laten overstappen naar NRC Reader waarin dagelijks een selectie van NRC content herverpakt wordt.

Wil een ‘all you can read‘ model werken dan moet het aanbod echt spectaculair zijn lijkt me. Waarin minstens één krant zit die je nu dan kunt opzeggen en bij voorkeur meerdere tijdschriften die op jouw interessegebieden vele artikelen bevatten. En idealiter moeten het achtergrondartikelen zijn, verdiepende artikelen die ook iets toevoegen. Gewone nieuwsartikelen zijn in essentie gratis geworden. Dat is niet de waarde die ze hebben maar wel de waarde die consumenten ermee associëren.

eLinea gaat de strijd ook aan met de digitale initiatieven en verdienmodellen van de kranten- en tijdschriftenuitgevers die ze zelf nodig hebben voor hun dienst. Zowel de Volkskrant als NRC bijvoorbeeld zijn bezig met mogelijkheden om hun artikelen te laten delen door abonnees.Voor NRC is dat zelfs al deels gerealiseerd. Beide kranten doen echter niet mee met eLinea maar hebben zich verbonden aan een andere dienst die binnenkort lanceert: Blendle. Ook Blendle gaat losse artikelen van deelnemende kranten en tijdschriften aanbieden waar je tussen de 20 en 90 eurocent voor moet betalen, zonder de mogelijkheid van een ‘all you can read‘ abonnement.

Wie kijkt die koopt?
Aan interesse heeft Blendle geen gebrek. Een toelichting/promopraat tijdens DWDD zal zeker geholpen hebben maar er staan bijna 10.000 geïnteresseerden te wachten tot Blendle de digitale deuren opent. Genoeg kijkers dus maar hoeveel gaan er daadwerkelijk artikelen kopen? Hoeveel mensen willen de tijd nemen om met enige regelmaat te kijken wat er aangeboden wordt, daar een selectie in te maken en daar vervolgens voor te betalen?

Hoeveel van die mensen nemen uiteindelijk wel genoegen met de stortvloed aan gratis nieuws dat dagelijks over ze uitgestort wordt online? Of hebben juist al een abonnement op een krant omdat ze geen genoegen namen met dat gratis nieuws?

De tijd zal het leren maar of het nou eLinea of Blendle is, ik denk dat ze nog flink wat uitdagingen voor de boeg hebben. Zelf zal ik een account bij beide aanmaken want ze beloven in ieder geval prima plekken te worden om incidenteel een artikel te kopen dat niet gratis te vinden is. Of waar ik niet via een andere wijze toegang tot heb.

Maar daar gaan ze met mij dus niet veel aan verdienen.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (6) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top