Vorig jaar blogde ik over het gebruik van muziek in filmpjes die vervolgens geupload worden naar YouTube. YouTube heeft een ContentID (AudioID) systeem die bij het uploaden muziek, die door rechthebbenden geclaimd is, identificeert en verwijdert uit filmpjes. Niet handig of wenselijk als je je filmpjes wilt opleuken met een prettig en bekend muziekje maar wel terecht.
Want het gebeurt behoorlijk veel. Een filmpje maak je snel tegenwoordig op je telefoon of videocamera en – als je al monteert – dan is bewerken vooral een kwestie van stukjes eruit halen en een logo of titelscherm toevoegen. Dingen die je ook erg eenvoudig kunt doen in de video-editor van YouTube zelf. Maar wil je er vervolgens een muziekje onderzetten, dan is het ook te gemakkelijk om een mp3 te gebruiken die je al op je pc hebt staan. Met grote kans dat het auteursrechtelijk beschermde muziek is en die wordt bij het uploaden doodleuk weer verwijderd door YouTube.
De oplossing voor dit probleem is om vrij te gebruiken muziek onder de video’s te monteren. Zoals er stockfotosites zijn, zijn er ook sites te vinden die muziek aanbieden die je voor dit doel kunt gebruiken. Het probleem is echter dat je best wel lang moet zoeken wil je een leuk stukje muziek vinden dat bij je video past. En wie zoekt er uiteindelijk nou naar vrij te gebruiken muziek als je alleen maar snel een video wilt uploaden naar YouTube?
De beste plek om vrij te gebruiken muziek aan te bieden is dan ook binnen YouTube zelf moeten ze daar gedacht hebben. Onder het kopje Tools voor het maken van video’s (of Creation Tools) introduceerde YouTube gisteren een Audiobibliotheek voor alle gebruikers. Met daarin 150 muzieknummers die je kunt gebruiken voor video’s die je uploadt naar YouTube maar die je ook als 320kbps mp3’s kunt downloaden voor video’s die je niet op YouTube wilt zetten. Gewoon omdat de maker vooraf toestemming gegeven heeft die muziek te gebruiken.
Verrassend genoeg zitten daar ook hele bruikbare nummers tussen en krijg je niet alleen de bekende synthesizer (lift)muziek tot je beschikking. Je kunt binnen de bibliotheek filteren op muziekgenre, stemming, de gebruikte instrumenten en de duur van de nummers. Het is daarmee nu ook kinderspel geworden om snel even wat muziek onder je video te zetten zonder dat je tegen (auteursrecht)problemen aanloopt.
Een mooie actie van YouTube vind ik. Niet alleen maken ze het gebruikers (nog) gemakkelijker om videocontent toe te voegen zonder tegen het ContentID systeem aan te lopen door de achtergrondmuziek, het gaat er ongetwijfeld ook voor zorgen dat er minder video’s verwijderd hoeven te worden door klachten van rechthebbenden.
De beste manier om ongewenst gebruik van beschermde muziek tegen te gaan is het aanbieden van legale alternatieven. Blijkt ook nu dus weer.
#
[Vakblog] YouTube en auteursrecht: over de Audiobibliotheek met vrij te gebruiken muziek: http://t.co/Z1N0Ph8DiX
YouTube en auteursrecht: over de Audiobibliotheek met vrij te gebruiken muziek: http://t.co/Kx5Q0DdUA5
YouTube en auteursrecht: over de Audiobibliotheek met vrij te gebruiken muziek: http://t.co/64JcyxGro7
Ja een zeer welkome toevoeging aan Youtube! Ik neem voor de muziek onder de filmpjes die ik voor Bibliotheek Rotterdam http://youtu.be/4xOCuI4gaN8 tot nu toe mijn toevlucht tot http://www.hibou-music.com/accueil.php?id=0 waar je ook op sfeer korte muziekfragmenten kunt zoeken. Acceptabel van kwaliteit
RT @tet154: YouTube en auteursrecht: over de Audiobibliotheek met vrij te gebruiken muziek: http://t.co/BByt3WmW5H
YouTube en auteursrecht: over de Audiobibliotheek met vrij te gebruiken muziek http://t.co/KPkfvYHth5
Op zich een prima actie van YouTube, maar met slechts 150 tracks in de bibliotheek zullen we vaak dezelfde deuntjes tegenkomen. Een prima alternatief voor diegenen die bereid zijn iets meer moeite te doen is http://dig.ccmixter.org/
Duizenden tracks op basis van Creative Commons die je veelal mag gebruiken op basis van naamsvermelding van de auteur, soms zelfs voor commerciële doeleinden.
Nog een klein puntje van kritiek op je artikel: ‘rechtenvrije muziek’ bestaat niet. Het werk blijft altijd artistiek eigendom van de auteur. De auteur kan je hooguit het recht verlenen zijn werk te gebruiken of te exploiteren.
Dank voor de goede tip. Rechtenvrije muziek bestaat wel natuurlijk als de maker afstand gedaan heeft van zijn rechten door het bijv. in het publieke domein te plaatsen of dat het auteursrecht verlopen is. Maar je hebt gelijk dat ik het verkeerd gebruikte in mijn stukje (terwijl ik het goed in de titel had notabene). Ik heb het nu ook aangepast!