Google Play Music (All Access) is beschikbaar in Nederland maar wat als je al een Spotify abonnement hebt?

google play music
Op 1 oktober gooide Google dan ook eindelijk de knop om en kwam Google Play Music beschikbaar in Nederland. Het voelt een beetje als mosterd na de maaltijd want het is niet alsof je al niet kon kiezen uit voldoende online muziekdiensten. Spotify, Deezer, Xbox Music, Sony Music Unlimited, Rdio, Ziggo Muziek en zelfs Apple probeert binnenkort met iTunes Radio je te verleiden om dat tientje per maand aan hun te gaan betalen.

Maar wat voegt Google Play Music nu toe om mensen – zoals ik – te laten afstappen van hun bestaande abonnement en Google’s muziekdienst uit te gaan proberen?

Dat is toch vooral – denk ik – het gegeven dat je je eigen muziek kunt uploaden naar jouw muziekbibliotheek bij Google Play Music. Maximaal 20.000 nummers kun je daar uploaden, indelen in afspeellijsten en zelfs weer downloaden op andere pc’s mocht je dat willen. Het is ideaal om je al bestaande muziekvoorraad streamend te kunnen beluisteren en te bewaren. Live opnames, muziek van artiesten die niet te vinden zijn bij de online muziekdiensten of gewoon je eigen geripte cd’s waar je nog geen afscheid van wilt nemen.

Het aardige is dat je dit met een gratis standaard account al kunt gebruiken. Wil je echter toegang tot de volledige catalogus van 18 miljoen muzieknummers, dan heeft Google Play Music daar hun All Access abonnement voor. Met een lagere introductieprijs als je voor 15 november gebruik maakt van het maandje gratis uitproberen (je betaalt dan 7,99 euro per maand ipv de reguliere 9,99 euro).

Spotify vs Google Play Music All Access
Nu kun je snel overstappen naar All Access en maandelijks 2 euro besparen maar dat gaat niet helemaal zonder consequenties. Het aanbod is weliswaar vergelijkbaar maar ook bij Google Play Music zul je vooral je muziek willen indelen in afspeellijsten. En dat is lastig als je al veel tijd gestoken hebt in het samenstellen van afspeellijsten in Spotify want het is niet mogelijk om binnen Play Music afspeellijsten te importeren. In principe zul je helemaal opnieuw moeten beginnen met het maken van afspeellijsten.

Ik zeg in principe want er zijn tegenwoordig geen problemen meer die niet door handige programmeurs opgelost worden. Sebastian Mauer ontwikkelde Portify om de afspeellijsten van Spotify via een onofficiële route over te hevelen naar Google Play Music. Je wordt gewaarschuwd dat het gebruik van Portify wellicht tegen de voorwaarden van beide diensten ingaat, en ik moest wat extra stappen ondernemen om het uberhaupt werkend te krijgen, maar uiteindelijk lukte het om mijn afspeellijsten over te zetten van Spotify naar Google Play Music.

Eén van de weinige nadelen van Spotify – vind ik – is dat je weliswaar lokale muziek op je harde schijf kunt opnemen in een afspeellijst maar dat die muziek daarmee natuurlijk niet beschikbaar is op andere apparaten waar je Spotify op gebruikt. Doordat je die eigen muzieknummers in Play Music kunt uploaden naar je muziekbibliotheek zijn ze daar dus wel te gebruiken in afspeellijsten. Ongeacht waarop je luistert en ongeacht of je dat online doet of niet. Alle nummers zijn nu te beluisteren en voor offline gebruik op je tablet of smartphone te downloaden.

Ik ga de komende maand dit uitgebreid uitproberen en kijken of ik misschien toch ga overstappen naar Google Play Music. En jij?

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (7) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top