Beheren en synchroniseren van je gekochte Kobo ebooks

kobo books site1
Ook al heb ik meerdere Kobo ereaders en koop ik met enige regelmaat ook nieuwe ebooks bij Kobobooks (hun ebookwinkel), wil dat niet zeggen dat het allemaal perfect werkt. Net als Amazon heeft Kobo een gesloten ecosysteem – waarbij je vanaf de Kobo ereader ebooks kunt kopen en alle bij Kobobooks gekochte ebooks gesynchroniseerd worden naar je Kobo ereader – maar in de vergelijking met Amazon laat de Kobobooks website nog wel het een en ander te wensen over. Het is voor mij in ieder geval niet de plek waar ik al mijn ebooks zou willen hebben maar dat kan ook niet eens want in tegenstelling tot bijvoorbeeld Google Play Books is het niet mogelijk om je elders gekochte ebooks te importeren of te uploaden.

Kobo sleutelt echter wel regelmatig aan de site. Ook al wordt nog steeds braaf Nederlandse content dominant getoond als je vanuit Nederland naar Kobobooks gaat, de site toont nu wel eindelijk categorieën in het Engels als je de taal ook op Engels hebt staan en de zoekfunctie is dramatisch verbeterd. Je kunt nu verfijnen op de taal van gevonden ebooks en de opties om de zoekresultaten op meerdere criteria te sorteren helpt goed om ook daadwerkelijk de titels te vinden die je zoekt.

kobobooks site2Ook in het bibliotheek/library deel van de site is er een wijziging doorgevoerd. Voorheen was het zo dat alle ebooks die je bij Kobobooks kocht automatisch gesynchroniseerd werden met je Kobo ereader. Logisch maar wel een beetje irritant als je na een tijd weer een nieuwe ereader kocht. Want bij de eerste update die je deed kwamen wederom alle ebooks weer op je apparaat te staan en je moest ze daar dan maar weer van verwijderen als je ze al gelezen had.

Dat is nu veranderd en daar kwam ik op een vervelende manier achter afgelopen vrijdag. Toen synchroniseerde ik mijn Kobo Mini ereader omdat ik de nieuwe software wilde installeren (die al maanden beschikbaar was). Na het installeren en opnieuw opstarten van de ereader ontdekte ik dat bijna alle bij Kobobooks gekochte ebooks van het apparaat waren verwijderd. Inclusief het boek dat ik aan het lezen was. De enige die er nog op stond was het ebook dat ik de dag ervoor had gekocht.

Op de Kobobooks site bleek dat te corresponderen in mijn bibliotheek met de lijst van boeken die onder het kopje I’m reading stonden. Was dat eerst een lijst van alle gekochte ebooks en moest je daar titels uit verwijderen om ervoor te zorgen dat ze niet meer gesynchroniseerd werden, nu stond daar alleen nog maar dat ene recent gekochte ebook.

kobobooks siteDie lijst van 30 ebooks stond en staat nog steeds bij het tabje Purchased. De truc om de boeken te laten synchroniseren met de ereader(s) bleek veranderd te zijn naar het bookmarken van titels uit die lijst bij Purchased. Selecteer de titels die je wilt synchroniseren, klik op Bookmark en ze komen ook bij I’m reading te staan. Als je dan opnieuw synchroniseert komen de boeken (weer) op je ereader te staan.

Waarom ze de knop niet gewoon ‘Copy to I’m reading‘ of ‘Sync to ereader‘ noemen snap ik werkelijk niet. Laat staan dat ze even een mailtje sturen naar iedereen die een Kobo account heeft dat deze functionaliteit veranderd is. Om nog maar niet te spreken van het feit dat ineens bijna alle ebooks van mijn ereader verdwenen waren en niet iedere bezitter van een ereader de oorzaak hiervan zal ontdekken.

Wat wel onderstreept hoe verstandig het is om (DRM vrije) backups te maken van ebooks die je koopt. Je weet het immers maar nooit.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

  1. hoi Raymond, op de een of andere manier is mijn kobo-account aan die van mijn zusje gekoppeld. Nu was ik een boek kwijt en keek bij haar op het account, nu heeft zij ook ingelogd en is zij ineens alles kwijt nadat haar e-reader ging synchroniseren. HELP! Hoe kan je dan dit ongedaan maken, groet Jes

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top