Scribd is de Netflix van ebooks

scribd

Scribd bestaat al sinds 2007 als een site en platform waar gebruikers allerlei soorten documenten kunnen uploaden en delen met anderen. Ik gebruik het met enige regelmaat om Word of PDF documenten te delen via social media of om ze te embedden op bijvoorbeeld dit blog. Ik beschouwde Scribd altijd als een soort YouTube voor documenten en het was, net als bij YouTube, ook erg vermakelijk om de meest uiteenlopende rapporten, zelf geschreven boeken en persoonlijke documenten terug te vinden die anderen vergeten waren op privé te zetten.

Maar sinds begin deze maand staat het aanbod van gratis documenten niet meer centraal bij Scribd. Dankzij overeenkomsten met een aantal kleine uitgevers – maar vooral met de hele grote uitgever HarperCollins – biedt Scribd vele duizenden ebooks aan. Voor een klein deel kunnen die (gekocht en) gedownload worden als je in Amerika woont – ze zijn maar heel beperkt beschikbaar in Nederland – maar het overgrote deel wordt als HTML ebooks aangeboden als onderdeel van een abonnement. Voor een vast bedrag van $8,99 per maand kun je onbeperkt ebooks (en overige content) lezen via de site, de iOS app of de Android app. Het is daarmee een soort Netflix voor ebooks geworden.

Een Scribd abonnement kun je wel zonder problemen afsluiten in Nederland. Je kunt ook hier een maand gratis de dienst uitproberen en kijken of er voldoende aanbod is om je aan het lezen te houden. Met een aanbod dat vooral bepaald wordt door één grote Amerikaanse uitgever zou je daar aan kunnen twijfelen maar HarperCollins levert bijna 9000 ebooks in diverse genres aan. Voor elk wat wils lijkt me.

scribd browseHet zal afhangen van je voorkeur in genres (en of je uberhaupt Engelstalige boeken leest) maar met honderden detective en SF ebooks heb ik in ieder geval geen klachten over het aanbod. Of je nou van Jo Nesbø, Agathie Christie en Karin Slaughter houdt of liever Arthur C. Clarke, Raymond E. Feist, Neil Gaiman en Greg Bear leest, je gaat er echt wel iets van je gading vinden.

Een titel kun je meteen gaan lezen waarbij, ook net als bij Netflix, onthouden wordt waar je bent gebleven als je stopt. Je kunt dus vrijelijk wisselen tussen lezen via een browser, de iOS app en de Android app en telkens verder lezen.

scribd nexusNu ben ik zelf geen fan van lezen via een browser maar zeker op een kleinere tablet zoals de Nexus 7 of een iPad Mini komen de apps goed uit de verf. De ebooks zijn in de apps zeer goed leesbaar en ze worden vlot gestreamd waardoor je geen vertraging merkt tijdens het bladeren. Scribd maakt ook veel werk van de ontdekfunctie want elk geopend ebook wordt meteen gebruikt om de aanbevelingen voor andere ebooks aan te scherpen.

Wat ook interessant is, is dat de mogelijkheden voor het delen (via sociale media) en het embedden van documenten ook gewoon werken voor de ebooks. Je krijgt dan links naar een preview versie van het boek zoals je dat als niet betalende gebruiker ook te zien krijgt en datzelfde geldt ook voor de embedversie. Allemaal gericht om het zo makkelijk mogelijk te maken jezelf te abonneren op Scribd en de volledige versie te lezen natuurlijk maar desalniettemin is het toch een mooie manier om anderen kennis te laten maken met titels die jij goed vond.

Ondanks het feit dat ik vooral Engelstalige SF lees, wat ruim vertegenwoordigd is in het aanbod van Scribd, denk ik niet dat ik een abonnement ga nemen. In tegenstelling tot de TV series bij Netflix vind ik het voor de ebooks die ik lees gewoon fijn om een eigen exemplaar in bezit te hebben. Die ik op mijn ereaders kan lezen maar ook via Google Play Books op pc, tablet of telefoon kan lezen als me dat beter uitkomt.

Met de aankondiging dat uitgeverijen WPG en Lannoo in Nederland en België een soortgelijke ‘all you can read’ ebookdienst willen gaan opzetten zijn het vooral de openbare bibliotheken die het nog lastig(er) gaan krijgen om zelf met een ebookdienstverlening te gaan komen denk ik. Helemaal als straks veellezers van zowel Nederlandstalige als Engelstalige ebooks betaalbare abonnementen kunnen afsluiten voor onbeperkt lezen.

Voor nu is mijns inziens Scribd – ondanks het fraaie huidige aanbod – nog niet heel interessant voor de Nederlandse markt. Dat kan echter veranderen als er nog enkele grote Amerikaanse (en Engelse) uitgevers bij gaan komen. En wie weet stappen Nederlandse uitgevers ook nog aan boord en komt er een Nederlandstalig aanbod via Scribd?

Het is een ontwikkeling om in de gaten te houden.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (11) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top