Nieuwe kleine lettertjes bij Google: gedeelde aanbevelingen

google on monitorHet blijft goed opletten als een gratis dienst een wijziging doorvoert in hun privacyreglement of servicevoorwaarden. Niet voor niets wordt gesteld dat als een dienst gratis is je waarschijnlijk zèlf het product bent dat wordt verhandeld. En het wordt steeds duidelijker dat informatie over jezelf en jouw voorkeuren onderdeel uitmaken van het businessmodel van die diensten.

Het bekende voorbeeld is Facebook dat met enige regelmaat eenzijdig (en vaak met grote consequenties voor de privacy voor de gebruikers) hun beleid en reglementen aanpast. Eind augustus nog bleek dat je middels een wijzing in de verklaring van rechten en verantwoordelijkheden Facebook toestemming gaf om je naam en profielfoto te gebruiken in verband met commerciële, gesponsorde of verwante inhoud, in overeenstemming met de beperkingen die je erop zet. Die beperkingen bestaan uit nieuwe privacyinstellingen maar die moest je zelf maar zien te vinden. In de mail die Facebook naar alle gebruikers stuurde werd daar in ieder geval geen melding van gemaakt.

Ook voor Google is het zeer interessant om gebruik te maken van de gegevens die ze via al hun diensten verzamelen. En hoewel dat mijns inziens minder ‘enge’ vormen aanneemt dan bij Facebook ziet ook Google de voordelen in van het gebruiken van je naam en profielfoto. De beste manier om iemand te overtuigen dat een product, app, ebook, muziekalbum of game interessant kan zijn, is dat iemand die je kent het aanbeveelt. Of zoals Google het noemt: gedeelde aanbevelingen.

Google probeert ervoor te zorgen dat je aanbevelingen je vrienden en familieleden bereiken en geeft daarom soms je recensies, aanbevelingen en andere relevante activiteit weer in de producten en services van Google. Dit geldt soms ook voor een commerciële context, zoals de Google Play Music Store, voor advertenties. Bij je aanbeveling kunnen je profielnaam en -foto worden weergegeven. (bron)

Die vrienden zijn vanzelfsprekend de mensen die je in je Google Plus kringen hebt zitten. Het betekent bijv. dat als zij op Google Maps een restaurant zien waar ik een recensie bij gegeven heb, zij die te zien krijgen met mijn naam en foto erbij. Of als ze in Google Play Music of Books naar een muziekalbum of ebook kijken en ik daar een beoordeling van gegeven heb. Het is vergelijkbaar met de al bestaande methode van Google waarbij je vrienden en kennissen bij apps zien dat je een +1 gegeven hebt.

Teneinde gebruik te mogen maken van profielnamen en -foto’s moet ook Google de eigen servicevoorwaarden aanpassen. Maar in tegenstelling tot Facebook pakt Google het wel wat transparanter aan. Je krijgt een melding te zien dat er nieuwe servicevoorwaarden zijn zodra je naar een Google dienst gaat en die verwijst gelijk door naar een pagina waarop in begrijpelijk Nederlands wordt uitgelegd wat er veranderd is. Niet alleen dat maar voor de gedeelde aanbevelingen wordt sowieso geen gebruik gemaakt van gegevens van personen onder de 18. En voor de rest is er de pagina met de instelling voor gedeelde aanbevelingen.

Heb je al eerder aangegeven dat Google je +1 gegevens niet mag gebruiken, dan vind je daar een leeg vakje bij de instelling Google mag op basis van mijn activiteit mijn naam en profielfoto weergeven in aanbevelingen uit jouw kringen die in advertenties worden weergegeven. Staat daar wel een vinkje dan kun je die weghalen en, na opslaan, ervan verzekerd zijn dat Google jouw naam en profielfoto niet gebruikt bij de gedeelde aanbevelingen. Natuurlijk nog wel met een subtiele boodschap van Google erbij: Houd er rekening mee dat als je dit doet, Google je aanbevelingen niet kan delen met je vrienden in situaties waarin ze misschien wel van je tips hadden kunnen profiteren.

Maar je mag natuurlijk zelf van Google bepalen of je zo asociaal wilt zijn om je vrienden jouw tips en aanbevelingen te onthouden ;-)

@foto: MoneyBlogNewz via photopin cc

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (16) Write a comment

    • Dat mag :) Ik heb het vinkje (nog) niet weggehaald want op zich heb ik er geen problemen mee als mijn vrienden en kennissen zien dat ik een +1 of beoordeling heb gegeven aan een app, muzieknummer of ebook. Maar goed, wat niet is kan nog komen.

      Reply

  1. Toch raar dat je jezelf steeds ‘asocialer’ moet opstellen op de social media indien je nog een klein beetje privacy will overhouden.

    Reply

  2. Pingback: Google laat je zoeken naar Geavanceerd zoeken | Vakblog

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top