App bespreking: Bluefire Reader voor iOS7

bluefire reader
Ondanks dat er heel veel apps tegenwoordig zijn om ebooks op je tablet of telefoon te lezen, blijft Bluefire Reader een handige app om geïnstalleerd te hebben. Bluefire Reader is er namelijk voor zowel iOS als Android, is gratis en is – door de focus van de app op ondersteuning van Adobe DRM – vooral heel geschikt voor gebruik met ebookdiensten die door bibliotheken aangeboden worden. Zoals bijvoorbeeld met Ebook Library die via de KB aangeboden wordt.

Ik heb de app al eerder besproken maar sinds vandaag is er een vernieuwde versie voor iOS beschikbaar die behalve een nieuw uiterlijk (voor iOS7) ook enkele nieuwe functionaliteiten introduceert.

Het nieuwe uiterlijk is echter wel het eerste dat opvalt in vergelijking met de vorige versie (en de huidige versie voor Android). Wat je ook van het iOS7 design vindt, Bluefire Reader heeft de stijl helemaal overgenomen en het ziet er allemaal wat frisser uit. De cover view – die nu ook voor iPod Touch en iPhone beschikbaar is – ziet er strak uit en bij het openen van een boek zijn de menu opties naar een nieuwe blauwe menubalk verplaatst.

Behalve de cosmetische verschillen zijn er ook enkele nieuwe mogelijkheden toegevoegd aan de app. Het indelen van een grote(re) bibliotheek van ebooks in verschillende collecties is eenvoudiger geworden. In slechts enkele stappen maak je meerdere collecties aan en verplaats je ebooks naar die collecties. Het is niet wereldschokkend maar een stuk intuïtiever dan in de vorige versie.

Onder het icoontje met de i schuilt ook een nieuwe functionaliteit die vooral handig is als je meerdere iOS7 apparaten hebt. Het is nu ook mogelijk om de paginalocatie te synchroniseren via de servers van Bluefire Reader. De optie staat standaard uit maar je kunt hem inschakelen om bij te laten houden waar je gebleven bent in een boek. Als je dan bijvoorbeeld verder wilt lezen op je iPhone (met iOS7), dan kun je naadloos de draad weer oppakken. Het is vergelijkbaar met wat de Amazon Kindle app ook doet met de bij Amazon gekochte ebooks en de Play Books app van Google zelfs met alle ebooks doet die je in de app geplaatst hebt. Het zou wel wat handiger zijn als Bluefire Reader de paginalocatie ook zou synchroniseren met de Android versie maar zover is het nu nog niet. Een extra irritant puntje is ook nog eens dat je verplicht je Adobe ID en wachtwoord moet invoeren om het synchroniseren van de paginalocatie aan te zetten.

Het ‘Stargate’ icoontje rechtsbovenaan geeft toegang tot alle instellingen, afhankelijk van waar je je in de app bevindt. In de leesweergave duiken daar o.a. de instellingen op voor de grootte van het lettertype, weergave van paginanummering en de helderheid maar heb je nu ook geavanceerde instellingen die de instellingen in het ebook overschrijven. Op die manier kun je nu ook o.a. de regelafstand en de tekstkleur aanpassen.

Sociaal lezen mag natuurlijk ook niet vergeten worden. De ebooks zelf kunnen nog steeds via mail gedeeld worden mits ze geen DRM bevatten natuurlijk maar nu kun je ook woorden of hele passages selecteren en delen met anderen. Het is afhankelijk van welke apps je nog meer geïnstalleerd hebt (Facebook bijvoorbeeld) maar minimaal kun je die stukken delen via AirDrop (mits dat door je apparaat ondersteund wordt), mail en Twitter. Het wachten is nu tot iemand een compleet boek via Twitter gaat verspreiden :)

Uiteindelijk doet Bluefire Reader misschien niets dat andere apps ook al niet deden maar hoewel o.a. de Kindle en de Play Books app het zelfs wel wat beter doen, zijn die apps wel sterk gekoppeld aan het gebruik van de achterliggende ebookwinkels. Gebruik je de diensten van Google en Amazon niet, dan is Bluefire Reader een uitstekend alternatief dat goed overweg kan met ebooks die je bij andere ebookwinkels gekocht hebt. Aangezien ebook uitleendiensten nog steeds gebruik maken van Adobe DRM voor het handhaven van een uitleentermijn, blijft Bluefire Reader in de meeste gevallen zelfs de enige optie om te gebruiken op een tablet of smartphone.

Voor de prijs hoef je het in ieder geval niet te laten.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top