Zien en gezien worden op LinkedIn

transparantie bij LinkedInIk raak steeds meer gefascineerd door LinkedIn. Of misschien moet ik het beter formuleren: ik ben best wel onder de indruk van hoe ze een zakelijke netwerksite – dat toch vooral een digitale rolodex was – aan het transformeren zijn naar een sociaalnetwerksite. Het maakt niet uit wat je voor je werk doet en of welke baan je juist zoekt, het is bijna ondenkbaar geworden dat je geen LinkedIn profiel hebt.

Want bij LinkedIn weten ze natuurlijk ook wel dat je het nog zo veel over de inhoud kunt hebben met de banen die iemand gehad heeft of de opleidingen die iemand gevolgd heeft, maar dat het toch echt om het verbinden van mensen gaat. De visitekaartjes laten vervangen door connections was dan wel een leuk begin maar nu zet het netwerk werkelijk alle zeilen bij – of beter gezegd ze laten jou alle zeilen bijzetten – om mensen met elkaar in contact te krijgen.

Laat je zien
En dus wordt iedereen aangemoedigd kennis en ervaringen te delen via LinkedIn. Zoveel mogelijk over jezelf te delen in je profiel. Inhoudelijke updates te delen via LinkedIn. Andermans updates te liken. Jezelf zo volledig mogelijk te beschrijven door je skills op te geven. Die door anderen weer endorsed kunnen worden. Je wordt dan beloond met een groeiend netwerk van contacten, mits je het goed doet natuurlijk, en het levert een enorme databank van profielen op dat o.a. heel geschikt is voor werkgevers om een idee te krijgen van sollicitanten. Of handig is voor mensen om te kijken wat collega’s in hun profiel hebben neergezet.

Maar de aanpak van LinkedIn werkt dus wel.

Ik kom met enige regelmaat mensen tegen die vakinhoudelijk nieuws via LinkedIn volgen. Soms zelfs mensen die mijn blogposts op die manier lezen. Ik krijg steeds vaker mailtjes dat iemand een vaardigheid van me onderschreven heeft en ik klik zelf ook vaker om iemand anders zijn of haar vaardigheden aan te bevelen. Ongetwijfeld geholpen doordat LinkedIn het schermpje met andermans vaardigheden en deskundigheden telkens irritant in beeld zet maar goed, geklikt wordt er.

En die mails doet LinkedIn ook fantastisch. Iemand zoekt de verbinding met je en je krijgt een mail met ´Please add me to your LinkedIn network´ ongeacht wat iemand daar zelf bij getikt heeft. Je moet een ander iets gunnen, ze toelaten tot jouw netwerk. Doe je dat vervolgens dan worden die persoon beloond met een uitgebreide mail dat ze nu verbonden zijn en krijgt die een overzicht van je netwerk, groepen enz.

Zakelijk gluren
Maar je hoeft niet eens in elkaar netwerk te zitten om te weten te komen wie in jou geïnteresseerd is. Iedereen is wel eens nieuwsgierig naar andere mensen met wie ze te maken hebben en hoe eenvoudig is het niet om ze even te googelen?  Dat kan lekker stiekem en vrijblijvend want die persoon komt natuurlijk niet te weten dat je hebt zitten rondkijken wat er allemaal te vinden is over hem of haar.

Bij LinkedIn is daar niets stiekems aan. ‘Even’ snel kijken op het profiel van iemand die je interessant vindt – om wat voor reden dan ook – gebeurt niet anoniem. Jij ziet wie jouw profielpagina bekeken heeft en zo zien anderen dat dus ook als jij ze een bezoekje gebracht hebt.

who viewed my LinkedInIn het begin vond ik dat maar vreemd. Waarom doen we overal moeilijk over onze privacy maar doen we bij LinkedIn zo onze best om gezien te worden? Het antwoord heeft ongetwijfeld te maken met het willen weten of we wel populair (genoeg) zijn. Goed liggen in de arbeidsmarkt. Interessant gevonden willen worden door anderen. En LinkedIn speelt ook daar briljant op in door het een betaalde functionaliteit te maken om de volledige lijst te zien van mensen die jouw profiel de afgelopen 90 dagen bekeken hebben. Ipv alleen de vijf recentste bezoekers.

Het privacy aspect is ook afgedekt want je kunt in je profielinstellingen aangeven dat je niet met naam en titel benoemd wilt worden en anoniem wilt blijven als je rondsnuffelt op LinkedIn. Maar ja, anoniem willen gluren voelt ook niet heel netjes aan op een zakelijke sociaalnetwerksite.

En dus laat ik alle privacy instellingen op hun standaardwaarden staan. Ik deel alles met iedereen. Want ik ook wil zien en gezien worden op LinkedIn.

Zijn wij trouwens al connecties daar?

@foto: Bengt Nyman via photopin cc

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (15) Write a comment

 1. Wat betreft LinkedIn ben ik een early adopter sinds 2005. Ik kan mij het wantrouwen tegenover dit ‘Amerikaanse’ bedrijfslevengerichte sociaal media netwerk nog levendig herinneren.
  Inmiddels heb ik met plezier afscheid genomen van talloze social media accounts. LinkedIn blijft, want heeft wel meerwaarde. Ik volg graag vakinhoudelijk nieuws via LinkedIn, neem deel aan de LinkedIn groepen en onderhoud mijn netwerk met LinkedIn. Er is nauwelijks meer een alternatief voor LinkedIn.

  Reply

  • Jaaa, want ik wilde graag de rolodex compleet hebben met alle letters in de achternamen. Ik zoek nog steeds (alleen) iemand wiens achternaam met een X begint dus als je nog suggesties hebt? :)

   Reply

 2. […] LinkedIn wil meer zijn dan alleen maar de plek waar jij je CV en vaardigheden presenteert naar anderen toe. Waarom dan geen rol spelen in het opdoen van die vaardigheden die nodig zijn in je vakgebied of voor die nieuwe potentiële werkgever, moeten ze gedacht hebben. En als je vervolgens toch nog 1,5 miljard dollar op een bankrekening hebt staan dan koop je dus de trainingsite Lynda.com. Lynda.com is 1 van de bekendste – zo niet *de* bekendste – sites waar je honderdduizenden professioneel gemaakte tutorials over vele honderden onderwerpen kunt kopen. Straks klik je op 1 van de vaardigheden in een LinkedIn profiel en kun je waarschijnlijk ook meteen zelf een online cursus gaan volgen om die vaardigheid aan je eigen profiel toe te voegen. […]

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top