Google laat je zoeken naar Geavanceerd zoeken

google on monitorGoogle beschouwt zichzelf al een hele tijd niet meer als (alleen) een zoekmachine. Natuurlijk, ze indexeren een groot deel van het zichtbare internet en de zoekbalk, waarin je je zoektermen kunt invoeren, zal niet gaan verdwijnen. Maar zoeken? Dat is zo vorige eeuw!

Nee, Google wil de ene plek zijn waar je alle informatie gepresenteerd krijgt die je nodig hebt. Ongeacht of je wel wist dat je het nodig had. Je zoekacties leiden niet alleen tot zoekresultaten maar dragen vooral bij aan het profiel dat Google over jou als persoon heeft. Over je zoekgewoonten en interesses. Afhankelijk van welke sites je bezoekt, de +1’s die je toekent aan sites, aanbevelingen die je krijgt van je vrienden maar ook sterk beïnvloed door alle andere Google diensten die je gebruikt.

Enkele weken geleden activeerde ik – eigenlijk per ongeluk – de Google Now functie op mijn Android telefoon. Binnen een dag had die app niet alleen door waar ik woonde maar ook precies waar ik werkte. En gaf me uit zichzelf reisinformatie hoe ik ‘s middags het vlotste naar huis kon komen. Daar kwam geen enkele zoekactie van mij meer aan te pas.

Maar ik hou van zoeken!
Nu hou ik wel van een beetje scifi in mijn leven. Ik wil best tegen mijn telefoon praten om te zoeken op internet maar het blijft een gimmick voor mij. Het kan zo maar zijn dat Google een redelijk beeld heeft van mijn interesses maar ik wil zelf bepalen wat ik relevante antwoorden vind voor de vragen die ik heb. Het is al vervelend genoeg dat Google de zoekresultaten aanpast aan de gebruiker en dat je sowieso al geen enkele indicatie meer hebt *waarom* een zoekresultaat op de eerste pagina met resultaten staat. Op dit moment experimenteert Google zelfs met het verbergen van de URL’s in de zoekresultaten zodat je alleen nog maar te zien krijgt van welke site iets afkomstig is. Niet meer de specifieke locatie. Het zal velen niet eens opvallen als Google dit definitief zou invoeren vermoed ik maar als je kritisch de gevonden informatie wilt beoordelen, dan is snappen waarom een zoekmachine iets relevant vindt voor jouw zoekvraag essentieel. Net als de URL omdat het wel degelijk uitmaakt waar op een site die pagina zich bevindt.

Wil je, ondanks de focus van Google op hun ene zoekbalk, zorgvuldig zoeken dan ben je aangewezen op de zoekoperatoren die je in die zoekbalk (nog) kunt gebruiken. Of op het zoekformulier van Geavanceerd zoeken. Met geavanceerd zoeken hoef je de zoekoperatoren niet te onthouden maar kun je in een formulier zoeken op woordgroepen, zoektermen uitsluiten en zoekresultaten verfijnen op specifieke taal of regio. Het is ook de enige plek waar je kunt filteren op gebruiksrechten zodat je naar content met een Creative Commons licentie kunt zoeken. Ik gebruik het niet dagelijks maar het is een prettige optie om te hebben.

Maar Google loopt er niet mee te koop
Je kunt de ontwikkelingen (ik weiger het verbeteringen te noemen) rondom de filosofie van Google op het zoeken min of meer volgen door te kijken hoe Google omgaat met het linkje naar Geavanceerd zoeken. Vele jaren lang stond dat linkje meteen rechts van de grote zoekbalk. Eenvoudig te vinden en te gebruiken.

google geavanceerd zoekengear geavanceerd zoekenMaar vervolgens verdwenen de linkjes bij de zoekbalk en moest je daadwerkelijk even zoeken waar Google de geavanceerde zoektopties had gelaten. Die bleken onder het tandwielicoontje te zitten en ik durf te wedden dat vanaf dat moment steeds minder gebruik werd gemaakt van geavanceerd zoeken.

Bij de laatste update van de Google interface verdween echter het tandwielicoon en natuurlijk ook het menu met opties dat daar te vinden was. De meeste opties die je nu rechtsbovenaan vindt als je naar google.nl of google.com gaat hebben te maken met Google+. Geavanceerd zoeken is nergens meer te vinden op die plek.

google waar is mijn geavanceerd zoeken

Nee, dat heeft Google nu weggestopt in een menu Instellingen dat zich helemaal onderaan het scherm bevindt. In de schermafdruk hierboven lijkt het vlak onder de zoekbalk te zitten maar dat komt omdat ik mijn browservenster aangepast heb voor het maken van de schermafdruk. In werkelijkheid zal je oog er absoluut niet vanzelf op vallen en daarmee is Geavanceerd zoeken nu verbannen naar dezelfde plek waar je ook het privacy reglement en de hulpfunctie bij het zoeken vindt. De catacombe van de Google voorpagina zeg maar.

En zelfs dat is nog te prefereren boven de zoekpagina die Google tegenwoordig laat zien als je een nieuwe tab opent in Chrome. Daar krijg je de Google zoekbalk te zien waaronder de 8 meestgebruikte webpagina’s als kleine afbeeldingen/links te zien zijn. Maar waar de onderste menubalk volledig ontbreekt inclusief dus de link naar het Geavanceerd zoeken.

Einde van het geavanceerd zoeken?
Het is duidelijk dat Google meer en meer afstapt van het traditionele zoeken en het presenteren van de zoekresultaten aan de hand van alleen je zoektermen. Daarmee zal voor hen ook het nut en de noodzaak van de mogelijkheid van geavanceerd zoeken verdwijnen ten gunste van de zoekhulpmiddelen die ze geven om je zoekresultaten te verfijnen.

google zoekhulpmiddelen
Je kunt erop wachten dat bij één van de volgende aanpassingen van de Google interface het geavanceerd zoeken definitief zal gaan verdwijnen. Dan blijft Google misschien wel de grootste aanbieder van (en verwijzer naar) informatie maar een zoekmachine hoef je het dan eigenlijk niet meer te noemen.

Want echt zoeken kun je dan niet meer met Google.

(getipt door Phil Bradley)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (27) Write a comment

  • Ik begin nu ook wat serieuzer naar alternatieven te kijken maar ook Bing heeft geen geavanceerd zoeken bijvoorbeeld. Het zal niet lang duren of een cursus zoeken zal bestaan uit het uitleggen hoe je de Googles en Bings van deze wereld afstemt op jouw voorkeuren. En maar hopen dat je relevante informatie van ze terugkrijgt.

   Reply

 1. Fijn dat je het zo goed voor ons in de gaten houdt, Raymond. Weer tandenknarsend gelezen. Wat ook zo verneukeratief is – mag dat woord op jouw blog? – is hoe ze je bij Google Chrome steeds proberen te laten inloggen. Alsof je een fout hebt gemaakt wanneer je dat niet doet.
  Welke browser gebruik jij eigenlijk?

  Reply

  • Het is bijna onmogelijk om aan het inloggen te ontsnappen. Vooral Chrome laat je inloggen zonder dat je er soms erg in hebt maar ook in andere browsers weet Google je met cookies en andere methoden prima te volgen, ook al ben je niet eens ingelogd.

   Ik gebruik zelf Chrome, ironischerwijs, omdat bookmarks, extensions en instellingen gesynchroniseerd worden tussen de pc’s (en ipad en telefoon) die ik gebruik. Het is een te fijne functionaliteit om Chrome ervoor te laten liggen.

   Reply

 2. Zorgelijk is het. Omdat iedereen het ook maar gewoon accepteert en voor waar aanneemt. Bah. Ik erger me bijna dagelijks aan het feit dat Google meent voor mij te moeten beslissen dat ik de Turkse Google wil bezoeken als ik google.com invoer. En dat het, is mijn indruk, steeds moeilijker wordt om dan alsnog op de Engelstalige of Nederlandstalige google sites te komen.

  Reply

 3. Goed artikel. Ook voor mijn zelfvertrouwen. :-) Was al bang dat MIJN kennis van GOOGLE wel erg hard was gekelderd…..

  Reply

  • Ik kan met Google nog altijd beter zoeken dan met welke andere zoekmachine dan ook, maar ik merk wel dat het steeds meer moeite kost. Tot vorige week had ik in Firefox nog als ik zoekhulpmiddelen aanklikte de keus tussen sites uit Nederland of elk land, en kon dat met het tandwielicoon naar een ander land instellen. Nu is mijn tandwielicoon ineens weg (waarom later dan jullie allemaal? Ik vermoed dat het met mijn nieuwe mobieltje te maken heeft) en ook in geavanceerde opties komt landkeuze niet meer voor. Door bv site:nl of site:be aan mijn zoekopdracht toe te voegen kan ik nog wel iets sturen. Maar een in Nederland gehoste dot org met voertaal Engels vind ik zo niet meer. Google maakt het de consument erg makkelijk om vooral z’n A-merk spullen te vinden en de producent en verkoper om die A-merk spullen te slijten. De “information super highway” die ons beloofd was wordt, zoals in de jaren 90 al door zwartkijkers voorspeld was, op deze wijze steeds meer een virtueel boodschappenkarretje. Consumptie levert meer op dan informatie. Voor de serieuze informatiezoekers wordt het misschien tijd om eens de handen ineen te slaan voor het ontwerpen van een web 3.0, met een deep data mining web spider seach engine met geavanceerde waybackmachine-achtige cache.
   Oh ja, nog een veranderingetje dat ik de laatste dagen opmerkte: Ik browse al jaren vrijwel volledig vrij van advertenties. Jaren terug in Firefox geïnstalleerde add-ons deden prima hun werk tot vorige week. Gelukkig zijn er nieuwe add-ons beschikbaar die deze functionaliteit herstelden.

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top