Verbeter de zoekfunctie in WordPress met Relevanssi

relevanssi
Nadat ik gisteren constateerde dat de zoekfunctie in WordPress met de nieuwe versie 3.7 weliswaar iets verbeterd was maar dat het nog steeds bedroevend slecht was, ging ik meteen op zoek naar plugins die de zoekfunctie echt grondig op de schop zouden nemen. Kitty deed de suggestie om Search Everything te proberen maar ik was op dat moment al Relevanssi aan het installeren. Niet alleen omdat ik bij enkele andere bloggers had gelezen dat deze hen goed beviel maar ook omdat er zelfs gisteren nog een update voor de plugin online werd gezet om hem 100% compatibel te maken met WordPress 3.7. En ik houd er van als een plugin actief ontwikkeld en ondersteund wordt.

Je kunt rustig stellen dat Relevanssi een gespecialiseerde plugin is. De gratis versie, die ik geïnstalleerd heb, maakt de claim wat mij betreft al helemaal waar dat de ‘site search awesome‘ wordt maar er is zelfs nog een premium versie voor als je echt helemaal los wilt gaan met de zoekmogelijkheden op je blog. Als je kijkt naar de mogelijkheden die beide versies bieden zie je meteen dat de premium versie vooral interessant zal zijn als je ook echt afhankelijk bent van een goede zoekfunctionaliteit op je site. Voor een regulier blog voldoet de gratis versie ruimschoots.

Nadenken over hoe de zoekfunctie zou moeten werken
Na installatie van de plugin indexeert de plugin alle blogposts en pagina’s op je blog. Bij de Instellingen in je Dashboard opties krijg je vele opties voor Relevanssi die je wel even goed moet doornemen. Hoewel je met de standaardinstellingen meteen al een betere zoekfunctie krijgt dan de ingebakken versie in WordPress (een goede relevance ranking waarbij er een kort stukje van de blogpost of pagina getoond wordt met de gezochte zoektermen vetgemaakt), loont het zich om de overige opties ook na te lopen.

Deze opties gaan behoorlijk ver dus Relevanssi is wellicht niet voor iedere blogger de ideale oplossing maar ik werd er wel vrolijk van. Ze variëren van het ook aanzetten van Relevanssi voor de zoekfunctie in je Dashboard, een Boleaanse AND operator gebruiken als bezoekers op meerdere zoektermen zoeken tot het beperken van de gevonden zoekresultaten naar een aantal dat voor jouw blog redelijk is.

Ik zie ik zie wat jij zoekt
Een onverwacht extraatje is de mogelijkheid om de zoekacties te registreren. Het geeft je een nieuwe menu-optie User Searches in je Dashboard en daar zie je vervolgens waarop gezocht is en hoeveel zoekresultaten die zoekacties opleverden. Dat levert je – zeker op termijn – hele interessante informatie op want als je weet waar je bezoekers op zoeken, dan kun je daar eventueel ook op inspelen met je content. Vooral omdat je tegenwoordig in de (Google Analytics) statistieken nog maar nauwelijks te zien krijgt op welke zoektermen jouw content gevonden is.

Het is ook handig in relatie tot een andere optie van Relevanssi. Je kunt namelijk synoniemen opgeven waarbij je zelf zoektermen waarop gezocht wordt, koppelt aan termen die jij daadwerkelijk in jouw blogposts gebruikt. Om maar een klassiek voorbeeld te gebruiken, als mensen zoeken op ‘rijwielen’ terwijl je diverse blogposts over fietsen hebt dan kun je met de synoniemen ervoor zorgen dat alle blogposts over fietsen ook gevonden worden als iemand op ‘rijwielen’ zoekt. Maar dan kun je natuurlijk alleen maar doen als je zicht hebt op de zoektermen die bezoekers gebruiken op je blog.

Natuurlijk, als, bij, dan, daar … stopwoorden!
Eén van de beste manieren om je zoekfunctie te verbeteren is er voor te zorgen dat er niet gezocht kan worden op nutteloze of irrelevante zoektermen. Dat zijn o.a. de zogenaamde stopwoorden die in een taal voorkomen (lidwoorden, voegwoorden, voorzetsels enz). Relevanssi komt met diverse stopwoordenlijsten maar helaas niet met een Nederlandse versie. De Engelse stopwoorden worden standaard gebruikt en kun je beter weghalen als je niet in het Engels blogt. Nadat Relevanssi al je blogposts geïndexeerd heeft toont de plugin echter een lijst met de meestgebruikte woorden in alle blogposts en pagina’s. Met een enkele klik kun je een woord vervolgens als stopwoord bestempelen en uit de index halen.

Hierbij kun je ook meteen kijken naar woorden die simpelweg te vaak voorkomen op jouw blog om nog echt relevant te zijn in zoekresultaten. Bij mij beginnen woorden als ebooks, auteursrecht en bibliotheken al aardig nutteloos te worden, gewoon omdat ze in zoveel blogposts voorkomen. Het confronteert je ook nog eens met je eigen taalgebruik … ik moet definitief minderen met het woord ‘natuurlijk’.

Niet alleen zoeken in blogposts
Behalve blogposts en de pagina’s kun je nog veel meer laten indexeren door Relevanssi. Zoals de namen van de auteurs van de blogposts (nuttig als je er meerdere hebt), eventuele custom velden die je voor je blog hebt aangemaakt maar ook de tags, categorieën èn de comments die bij de blogposts horen.

Ik heb zelf alleen het doorzoekbaar maken van de comments aangezet omdat ik denk dat de tags en categorieën vooral / alleen handig zijn om op door te klikken als je bladert op mijn blog. Mijn tags komen vaak ook als woorden in de blogpost voor en dan heeft het maar weinig zin om ze in de zoekfunctie mee te nemen. Heb je een heel zorgvuldig en doordacht systeem van tags en categorieën dat perfect alle content op je blog beschrijft, dan kun je het natuurlijk alsnog aanzetten.

Voor gevorderden
Wil je echt de zoekfunctie gaan fine-tunen en invloed uitoefenen op welke criteria gebruikt worden om de volgorde in de zoekresultaten te bepalen, dan kan dat ook met Relevanssi. Je kunt aan vier criteria een zgn. gewicht meegeven. Dat gewicht wordt uitgedrukt in een waarde groter of kleiner dan 1 en het bepaalt hoe zwaar dat criteria meetelt in het vaststellen van de relevantie. De titel van een blogpost krijgt standaard een gewicht van 5 mee, terwijl de reacties, tags en categorieën voor 0,75 meetellen. Ik neem aan dat de tekst van een blogpost een gewicht van 1 heeft maar deze wordt niet vermeld en kun je (dus) niet wijzigen. Je ziet daarmee ook hoe belangrijk een goede, dekkende titel van een blogpost is en dat reacties, tags en categorieën zelfs minder dan gemiddeld meetellen.

Denk je dat je bijzonder goede titels hebt voor je blogposts, krijg je vaak inhoudelijke aanvullingen in de comments of heb je inderdaad heel zorgvuldig je systeem van tags en categorieën opgebouwd, dan kun je de impact hiervan aanpassen.

Ongeacht of je zelf vaak zoekt op andere blogs, je eigen bezoekers een goede zoekfunctie aanbieden en nadenken over de terugvindbaarheid van je blogposts is geen overbodige luxe. Blogposts zijn er om gelezen te worden, nietwaar? Dan moet je op zijn minst de lezer de weg er naar toe wijzen.

Ik zie je zoekacties vanzelf wel verschijnen ;)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (6) Write a comment

    • Volgens mij is dit niet aan te passen in de gratis versie maar is dat iets dat beperkt is tot de betaalde versie? Ik kan de optie in elk geval niet vinden.

      Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top