Je eigen zoekmachines gebruiken voor je favoriete sites in Chrome of Firefox

De adresbalk in een moderne browser is al lang niet meer beperkt tot alleen maar de plek waar je de URL intikt (en waar de URL getoond wordt). Chrome noemt het ook wel de omnibox en je kunt het, zeker in die browser, bijna vergelijken met de zoekbalk van Google. Als je een zoekterm invoert in de adresbalk van Chrome, dan zal er bijvoorbeeld in Google gezocht worden omdat deze als standaard zoekmachine is ingesteld in deze browser.

Maar in Chrome kun je veel meer zoekmachines instellen. Sterker nog, als je regelmatig gebruik maakt van websites die zelf een eigen zoekfunctie hebben dan zal die site waarschijnlijk al opgeslagen zijn als zoekmachine in Chrome. Je kunt die dan als standaard instellen om meteen vanuit de adresbalk die site te doorzoeken maar het is nog handiger om er meerdere te gebruiken die je met behulp van een kort trefwoord kunt ‘activeren’ in je adresbalk.

Misschien klinkt het allemaal nog wat vaag dus laat ik het wat concreter maken. Ik wil meteen in de adresbalk kunnen zoeken op films in IMDB zonder naar IMDB.com te gaan. Ik wil meteen in de adresbalk alle afleveringen van een tv serie in Wikipedia kunnen opzoeken. En ik wil eveneens in de adresbalk een zoekactie kunnen doen via Google specifiek voor de site waar ik me op dat moment bevind. Die laatste is ook handig als bijv. blogs geen goede eigen zoekfunctie hebben.

Zoekmachines bewerken
In Chrome rechtsklik je in de adresbalk en klik je op Zoekmachines bewerken (of Edit search engines…)

zoekmachines
Je krijgt dan een overzicht van geïnstalleerde en beschikbare zoekmachines. Je ziet daar Google als standaard staan in dat lijstje maar je kunt ook andere gebruiken en als standaard instellen. Nu gaat het echter om de Andere zoekmachines die in een tabel daaronder weergegeven worden. In dat overzicht stonden bij mij vele zoekmachines die van sites afkomstig zijn waar ik met enige regelmaat kom. Je kunt ze allemaal laten staan maar om overzicht te houden heb ik ze zelf allemaal weggehaald door op het kruisje te klikken dat je ziet als je er met de muis overheen gaat.

zoekmachines
Een zoekmachine is in dit geval niets meer dan een URL (of Javascript) van de zoekfunctie van een site. Hierbij wordt er een gestandaardiseerde URL gebruikt (OpenURL) waarbij je de zoekterm kunt vervangen door een variabele, in dit geval %s. De zoekterm (of termen) die je in de adresbalk invoert komen op de plek van de %s in de URL terecht waardoor de zoekfunctie uitgevoerd wordt.

Andersom bekeken kun je dus de URL voor een zoekmachine afleiden uit de resultaten van een zoekactie. Zoek je op Marktplaats naar ‘caravan’ dan kun je in de URL van de zoekresultaten ‘caravan’ vervangen door %s om hem vervolgens in Chrome te gebruiken.

Hoe dan?
Geef de nieuwe zoekmachine een naam, geef een zoekwoord/keyword op en vul de URL in waar %s in opgenomen is. Het zoekwoord is datgene waarmee je in de adresbalk aangeeft dat je die specifieke zoekmachine wilt gebruiken. Je wilt die waarschijnlijk zo kort mogelijk houden. In bovenstaand voorbeeld tik je dus eerst ‘imdb’, dan een spatie en dan de zoekterm waar je binnen IMDB op wilt zoeken.

Voor de TV afleveringen zoeken maak ik gebruik van de Amerikaanse Wikipedia. Ik heb er het zoekwoord ‘eps’ aan gegeven met de URL: http://en.wikipedia.org/wiki/Special:Search?search=list+of+%s+episodes
Dat werkt bijzonder goed omdat in Wikipedia alle pagina’s van tv series dezelfde opbouw hebben en met deze URL vind je dus altijd het overzicht van alle afleveringen.

zoekmachines
Op het moment dat je een zoekwoord typt van een ingestelde zoekmachine en dat laat volgen door een spatie zal Chrome dit zoekwoord vervangen door een blauwe balk die de naam van de zoekmachine weergeeft. Daarachter kun je de zoektermen tikken die je voor die zoekmachine wilt gebruiken.

Dat werkt ook prima voor Goodreads (gr) http://www.goodreads.com/search/search?search_type=books&search[query]=%s of LinkedIn (li) http://www.linkedin.com/vsearch/f?type=all&keywords=%s&orig=GLHD&rsid=&pageKey=member-home&search=Zoeken

Zoeken binnen een site
Als je bij Google in de zoekbalk site:naamvanhetdomein.com gebruikt dan zoek je alleen naar resultaten die binnen dat domein vallen. Met behulp van een Javascript kan een zoekmachine in je browser de URL van de site waar je je bevindt kopieren naar Google en dan dus alleen binnen die site zoeken. Dat zul je niet dagelijks gebruiken maar kan wel erg handig zijn voor websites die zelf geen goede zoekfunctie hebben.

De URL die je dan bij de zoekmachines toevoegt is: javascript:location=’http://www.google.com/search?num=100&q=site:’%20+%20escape(location.hostname)%20+%20’%20%S’%20;%20void%200

En in Firefox?
In Firefox heb je een aparte zoekbalk rechtsbovenaan waar je officiële zoekmachines kunt toevoegen en beheren. Ook hier kun je zoekwoorden toekennen en werkt het op dezelfde manier in de adresbalk door eerst met het zoekwoord te beginnen, een spatie en dan de zoektermen. Het nadeel is dat je in de zoekbalk niet zelf willekeurige zoekmachines kunt toevoegen maar in Firefox kan dat wel eenvoudig door URL’s en Javascripts met de %s variabele als bookmark op te slaan. Bewerk je vervolgens die bookmark dan zul je zien dat je bookmarks een zoekwoord kunt meegeven. Oftewel, voeg de hierboven gegeven URL’s en Javascript als bookmarks toe aan Firefox, voorzie ze van een zoekwoord en je kunt er ook daar gebruik van maken.

Je zult versteld staan hoe snel je niet meer zonder je eigen zoekmachines kunt.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (6) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top