Erik of het klein insecten-ebook

Erik of het klein insectenboek van Godfried Bomans is het boek dat centraal staat tijdens de 8ste editie van Nederland Leest deze maand. Nederland Leest is de leescampagne die door het CPNB, in samenwerking met de VOB (Vereniging Openbare Bibliotheken), georganiseerd wordt en waarin het lezen gepromoot wordt aan de hand van een klassiek Nederlands boek. Dat boek wordt uitgebreid in het zonnetje gezet en is voor alle leden van de openbare bibliotheken gratis af te halen bij hun eigen bibliotheek. Er zijn ongeveer een miljoen papieren exemplaren verspreid naar de bibliotheken, er is een luxe editie met harde kaft te koop in de boekwinkel en er is zelfs een grootlettereditie beschikbaar als het allemaal niet meer zo wil lukken met die kleine lettertjes. Maar hoe zit het dit jaar met de ebookversie? Hoe zit het met Erik of het klein insecten-ebook?

Leve het papier!
Ach, ik snap wel dat als je de leden van bibliotheken wat cadeau wilt doen, het handiger is om een papieren boekje uit te delen. Een ebook gratis uitdelen voelt nu eenmaal een beetje aan alsof je op iemands verjaardag een VVV bon cadeau geeft. Praktische en logische cadeautjes zijn niet altijd leuke cadeautjes. En misschien zeur ik ook een beetje nadat ik twee jaar geleden met veel pijn en moeite een ebookversie van Remco Camperts boek wist los te peuteren en ik vorig jaar moest constateren dat er zelfs met geen woord werd gerept over een ebookversie. Omdat die er ook niet bleek te zijn.

Erik of het klein insecten-ebookMaar dit jaar is er wel degelijk een Erik of het klein insecten-ebook. Dat was al bevestigd in januari (toen ik ook al een beetje mopperde). Je moet alleen niet denken dat er enige vorm van aandacht op gevestigd wordt. Op de site van Nederland Leest stond tot en met afgelopen vrijdag – toen de campagne begon – helemaal niks over de beschikbaarheid van een ebookversie. Via een tweet van de FlevoMeer Bibliotheek kwam ik erachter dat er daadwerkelijk ebookvouchers beschikbaar waren en via een reactie van @NederlandLeest zelf kreeg ik de link naar dat deel van de site waar je die code kunt inwisselen. Een link die ze vervolgens ook toevoegden aan de pagina over de verschillende edities van het boek overigens.

Lang leve digitaal?
En nu snap ik eigenlijk iets niet zo goed. Want de Nederland Leest campagne van dit jaar is digitaler dan ooit. Achter aan elk hoofdstuk in de bibliotheekeditie van Erik staat een plaatje van een insect met een code erbij. Die code kun je invullen op de speciale Wollewei site en dan krijg je steeds meer informatie over de wereld van Wollewei. Het is erg leuk gedaan, vooral omdat je bijvoorbeeld na het voorlezen van een hoofdstuk op de site even kunt kijken voordat je verder leest.

Daarnaast hebben ze nog iets grappigs verstopt op de site van Nederland Leest want je kunt je eigen poster maken voor Nederland Leest. Upload je foto, voorzie die eigen foto van net zo veel insecten als je leuk vindt en je krijgt je eigen promotieposter waarbij de naam van Erik vervangen is door je eigen voornaam. Maar veel succes om de postersite te vinden als je zoekt op de site van Nederland Leest.

Toch nog sleutelen aan de campagne?
Als ik kijk naar het aanbod dit jaar dan valt er weinig te klagen. Erik of het klein insectenboek is gratis beschikbaar voor alle bibliotheekleden als boek, ebook, grootletterboek en zelfs als luisterboek. Het wordt verrijkt met een site waar je nog meer informatie over de wereld uit het boek kunt krijgen met behulp van codes uit het boek zelf, er worden vele activiteiten georganiseerd en er is voor elk wat wils denk ik.

Maar het digitale aanbod wordt mijns inziens nogal slecht onder de aandacht gebracht. Je moet min of meer per ongeluk op de Wollewei site terecht komen want op de Nederland Leest site is die weggestopt in een menu met een korte beschrijving. Vreemd want *elk* exemplaar van Erik is voorzien van duidelijk zichtbare codes aan het eind van elk hoofdstuk dus je zou denken dat dit één van de hoofdredenen is waarom iemand uberhaupt naar de Nederland Leest site zou gaan. ‘Wat betekenen die afbeeldingen en codes in mijn boekje?

En het blijft wel sneu met dat ebook. Het blijft een totaal ondergeschoven deel van de campagne op deze manier. Nederland Leest regelt wel de rechten voor een ebookversie maar het wordt totaal niet gepromoot op de site of door de bibliotheken (enkele uitzonderingen ongetwijfeld nagelaten). Je moet er als bibliotheeklid zelf achteraan. Als je pech hebt mag je ook nog bij je bibliotheek uitleggen waarom je geen papieren exemplaar wilt en vervolgens moet je ook nog zelf uitvogelen *waar* je precies naar moet vragen. Want weet jij veel dat het een ebookvoucher is met een code die je op de e-geschenk pagina kunt inwisselen voor een ebook zonder Adobe DRM maar met sociale DRM? Grote kans dat ze het bij je bibliotheek ook niet precies weten. Laat staan dat iemand weet dat je met die voucher dus ook nog verrassend genoeg kunt kiezen tussen een ebook of een luisterboek versie.

Nee met dat aanbod zelf zit het wel goed. Maar ik zou het toch wel fijn vinden als ik volgend jaar niet het idee hoef te krijgen dat ik bij mijn bibliotheek om iets stiekems vraag. Alsof ik een verboden stout boek wil alleen maar omdat ik de ebookversie wil hebben en niet een papieren versie die in grote stapels op de balie staan. Of dat ik anderen moet gaan uitleggen *dat* er te kiezen valt voor een ebookversie.

Dus hoop ik dat ik dit jaar niet de enige ben die actief vraagt om een ebookversie. Heb je nog geen exemplaar opgehaald bij je eigen bibliotheek en beschik je over een ereader? Doe jezelf en mij een plezier en vraag dan om de ebookversie. Vraag naar Erik of het klein insecten-ebook. Leest net zo fijn weg en heeft ook gewoon de codes waarmee je op de Wollewei site kunt. Misschien als genoeg mensen dat doen er volgend jaar meer en beter aandacht aan wordt gegeven.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (11) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top