Raymond of de queeste naar het klein insecten-ebook

Mijn exemplaar van het ebook van Erik of het klein insectenboek had ik al via de FlevoMeer Bibliotheek gekregen. Ik concludeerde in mijn vorige blogpost over de nieuwe Nederland Leest campagne dat je er waarschijnlijk zelf als bibliotheeklid achteraan zou moeten en riep ook op om vooral naar de ebookversie te vragen bij de eigen openbare bibliotheek. Ik was niet de enige want ik zag vandaag ook oproepen via het Twitter account van @NederlandLeest voorbij komen. Tijd om even bij mijn eigen bibliotheekfiliaal na te vragen hoe het zit met de vouchers en de ebookversie.

wel insectenboeken maar geen ebookversie

In het Deventer Colmschate filiaal kon je in ieder geval niet missen dat er een Nederland Leest campagne gaande was. Een tafel vol met exemplaren van Erik of het klein insectenboek en, zoals altijd, hele behulpzame collega’s achter de balie. De geleende kinderboeken werden zonder problemen door hun aangevuld met een papieren exemplaar van Erik maar de ebookversie, nee het was niet helemaal duidelijk wat ze daar mee aanmoesten.

Ook de collega’s daar hadden via Twitter meldingen gezien dat mensen naar de openbare bibliotheek konden komen om een ebookversie op te halen. Het bleek vanmiddag de eerste keer te zijn dat een klant ook daadwerkelijk om het insecten-ebook gevraagd had – foei Deventernaren – maar er werd wel meteen actie ondernomen. Met daadkracht werd de centrale bibliotheek gemobiliseerd om de speurtocht naar de vouchers voor de ebookversie te starten. Beginnende met de vraag of de Bibliotheek Deventer uberhaupt wel vouchers beschikbaar heeft voor haar leden.

Over de behulpzaamheid niks dan lof natuurlijk. Het feit dat niemand tot nu toe in Deventer gevraagd lijkt te hebben om de ebookversie is niet erg bemoedigend maar goed, het bevestigt wel mijn beeld dat er ook op gebied van voorlichting en promotie vanuit het CPNB naar de deelnemende bibliotheken weinig tot geen aandacht uitgaat naar de beschikbaarheid van de ebook- en luisterboekversie. Als je vanuit de Nederland Leest campagne niet aan bibliotheken uitlegt hoe ze de digitale onderdelen van je campagne kunnen promoten (behalve het ebook en de luisterboekversie ook nog eens de Wollewei website die bij het boek beschikbaar is), dan hoef je daar ook niet veel vragen over te verwachten van je leden.

Laat staan dat bibliotheken eerst intern moeten navragen of ze zelfs wel vouchers beschikbaar hebben zodra iemand daadwerkelijk om een ebookversie vraagt.

Update 7-11-2013: En dan blijkt uit een vriendelijke mail dat de Bibliotheek Deventer dit jaar – niet expres – geen ebookversies besteld heeft. Hopelijk is volgend jaar de promotie vanuit CPNB ook zodanig dat het niet eens mogelijk is de ebook (en luisterboek) versie over het hoofd te zien.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (9) Write a comment

 1. Ik heb vanmiddag naar een voucher voor het e-book gevraagd in filiaal Colmschate en mogelijk zijn ze volgende week beschikbaar, bleek na een telefoontje aan de centrale.

  Reply

  • Ah dan ben ik benieuwd. Ik heb dus van hetzelfde filiaal enkele dagen geleden begrepen dat er geen ebookvouchers besteld waren. Maar misschien dat ze dat alsnog gedaan hebben? Zo niet dan heb ik wel een digitaal exemplaar voor je, Cynthia :)

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top