Google Play Music (All Access) op je iOS apparaat met gMusic 2

gmusic 2
Nadat ik een paar maanden geleden zo’n 1000 mp3’s had geupload naar Google Play Music ben ik geleidelijk meer en meer naar mijn eigen muziekbibliotheek gaan luisteren en steeds minder naar mijn afspeellijsten in Spotify. Eigenlijk ook wel logisch want al die mp3’s vormden samen al vele jaren een soort megagrote afspeellijst van mijn favoriete muziek natuurlijk. Het is nu alleen verplaatst van de harde schijf van mijn pc naar de cloud. Naar Google Play Music.

Spotify vs. All Access
En dan zit je ineens met 2 muziekdiensten die je beide gebruikt. Dat was in het begin niet erg want Google Play Music is een gratis dienst maar dat veranderde begin oktober toen ook All Access beschikbaar kwam. Ik heb er een maandje over nagedacht, getwijfeld maar uiteindelijk toch ervoor gekozen om mijn Spotify abonnement te beëindigen. Wel met wat pijn in het hart maar de mogelijkheid naar je eigen geuploade muziek te kunnen luisteren gaf de doorslag en dan heb je geen twee verschillende diensten nodig. Met All Access heb ik het beste van beide werelden zeg maar.

Behalve de mogelijkheid om naar je eigen muziekbibliotheek te kunnen luisteren zijn er geen enorme verschillen tussen All Access en Spotify. Het aanbod is vergelijkbaar, beide werken met afspeellijsten (hoewel je er miljoenen van anderen online kunt vinden voor Spotify en dat een stuk minder is voor Google’s muziekdienst) en je kunt de muziek in je afspeellijsten ook offline bewaren in de mobiele apps. Iets dat ik erg handig vind want ik luister graag onderweg naar muziek op mijn Android telefoon of iPad. Juist dan vind ik het ook een voordeel dat je je eigen geuploade muziek ook weer offline kunt opslaan met All Access. In Spotify kon je de lokale muziek op je pc (natuurlijk) niet beluisteren onderweg.

Maar Spotify heeft wel het voordeel dat het apps heeft voor zowel iOS als Android. En dat is nog niet het geval voor Google Play Music (All Access). Die laatste heeft een fijne Android app – logisch durf ik wel te zeggen – die ik mooier vind dan die van Spotify. Maar ondanks toezeggingen van Google dat de dienst ook naar iOS zou komen vorige maand (eerder was sprake van juni 2013), moet ik het nog steeds zonder een officiële app doen op mijn iPad.

Dan maar een onofficiële app
Ook al werkt de webversie zonder problemen op een iPad, daar heb je onderweg zonder wifi niet veel aan. Gelukkig is een ontwikkelaar in dat gat gesprongen dat Google nog steeds niet invult en heeft hij een app gemaakt om zowel Google Play Music als All Access te kunnen gebruiken op je iOS apparaten. gMusic (0,89 euro) als je iOS 6 draait en gMusic 2 (1,79 euro) dat iOS 7 vereist. Mijn iPad is voorzien van iOS7 en dus heb ik gMusic 2 eergisteren geïnstalleerd.

En dat bevalt goed tot nu toe. Of wit en oranje letters op een donkere achtergrond nou de meest fijne kleuren zijn is discussieerbaar maar over de functionaliteiten valt niks te klagen. Je muziekbibliotheek en afspeellijsten zijn natuurlijk beschikbaar maar ook te bewerken vanuit de app. De radio functie van All Access (waarmee je aan de hand van een afspeellijst of een willekeurig nummer een automatisch gegenereerde afspeellijst afspeelt) zit er gewoon ook in. gMusic 2 ondersteunt zelfs keurig AirPlay waardoor je muziek kunt afspelen via bijvoorbeeld je AppleTV.

Ook het opslaan van de nummers op mijn iPad werkt goed. Een long press op de titel van de afspeellijst biedt de mogelijkheid om alle nummers van die afspeellijst te bewaren op het apparaat zelf. Maar je kunt ook instellen dat nummers automatisch opgeslagen worden zodra je ze streamt. Met een schuifje kun je vervolgens aangeven dat je alleen maar de op het apparaat opgeslagen muziek wilt zien in de app.

Eigenlijk zitten alle mogelijkheden van Google Play Music en All Access er gewoon in en heb ik niks kunnen vinden wat mijns inziens ontbreekt of ik graag anders had willen zien. Het offline werken met de app vind ik eigenlijk zelfs beter werken in gMusic 2 dan in Google’s eigen Android app. Als je eenmaal gewend bent aan de wat ongewone layout vergeet je al snel dat je met een onofficiële app aan het werken bent.

Natuurlijk heeft gMusic 2 het voordeel dat het al maanden beschikbaar is en heeft het daarmee sowieso een stevige voorsprong op Google’s iOS app wanneer die uiteindelijk zal verschijnen. Ongetwijfeld zal de officiële Google Play Music app straks gratis zijn maar dit keer is het wat mij betreft minder vanzelfsprekend om dan gelijk over te stappen. gMusic 2 voldoet namelijk uitstekend en ook al is het een betaalde app, het is aan Google om nu zelf met een betere app te komen.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top