Sociale reacties op YouTube met (verplicht) Google+

Als je wel eens video’s kijkt op YouTube dan zal het je misschien ook wel opgevallen zijn dat de reacties op video’s lang niet altijd even netjes, vriendelijk of relevant zijn. Naar mate de video’s populairder of “controversiëler” zijn worden ook de reacties een stuk heftiger. Mensen kunnen redelijk anoniem reageren via hun Google accounts en daar wordt niet zelden ook misbruik van gemaakt.

Tegelijkertijd wordt er tegenwoordig ook veel over videofilmpjes gesproken op de sociaalnetwerksites. Redenen voor Google om als eigenaar van zowel YouTube als Google+ de boel nog wat strakker in elkaar te gaan vlechten. In september kondigde Google dan ook aan dat ze het hele systeem van reacties zouden vervangen door eentje die gebaseerd is op Google+. Met als achterliggend idee om de YouTube community aan dezelfde spelregels te laten houden als Google+ gebruikers. En natuurlijk om Google+ nog wat essentiëler te maken als onderdeel van Google’s plan om over het gehele internet te heersen.
youtube google+
Eergisteren was het dan zo ver en inmiddels ziet het er flink anders uit bij de miljoenen YouTube filmpjes. Het meest zichtbare is dat de mogelijkheid om te reageren op video’s is veranderd naar een Google+ berichtenvak. Standaard staat aangevinkt dat je de reactie ook automatisch deelt op Google+. Je kunt bepalen welke kringen die reactie dan te zien krijgen – net als bij Google+ zelf – maar je kunt er ook voor kiezen om alleen de reactie op YouTube zichtbaar te hebben.

Dat laatste betekent echter niet dat je daarmee Google+ kunt vermijden. Een Google+ profiel is nu verplicht als je wilt reageren op YouTube. Ook al ben je niet van plan deze sociaalnetwerksite te gaan gebruiken.

Reacties bekijken
De Google+ integratie gaat nog enkele stappen verder. Kreeg je met het oude systeem alle reacties op chronologische volgorde met de nieuwste bovenaan, nu personaliseert YouTube de reacties aan de hand van je kringen in jouw Google+ profiel. Oftewel, als mensen uit jouw kringen reacties hebben achtergelaten op een video waar jij naar kijkt dan zie je die reacties bovenaan staan. Ook de reacties van (op Google+) populaire mensen komen hoger in die ranking terecht, net als reacties die op Google+ veel +1’s hebben gekregen. Is er in berichten op Google+ gelinkt naar een video of een kanaal? Dan komen die berichten nu ook als reacties tevoorschijn op YouTube.

In een klein pulldown menu kun je de reacties nog steeds op chronologische volgorde ordenen overigens maar standaard wordt de nieuwe ranking gebruikt om de reacties weer te geven.

Reacties beheren
Behalve dat het plaatsen en bekijken van reacties nu anders verloopt, is er ook veel veranderd in de beheermogelijkheden. Als bezoeker kun je ongewenste reacties nu rapporteren als spam maar vooral de eigenaar van het kanaal (en dus de videocontent) heeft nu een grote zeggenschap over de reacties op zijn of haar video’s.

Reacties kunnen verwijderd worden door de eigenaar of ze kunnen als misbruik gemeld worden bij YouTube. Gebruikers kunnen genegeerd worden (mute) zodat ze niet meer op een specifieke video kunnen reageren en zelfs gemakkelijk verbannen worden van het YouTube kanaal waardoor ze op geen enkele video meer kunnen reageren. Bij de comment instellingen kunnen eigenaren dan ook goedgekeurde en verbannen gebruikers opgeven, naast een blacklist met woorden waarop de reacties ook nog eens gefilterd worden.

Goede of slechte ontwikkeling?
Dat uploaders van video’s nu eindelijk zelf in staat zijn om reacties te beheren, spamfilters in te stellen, reacties goed te keuren en zelfs gebruikers te weren van hun kanalen lijkt mij een hele goede ontwikkeling. Al die mogelijkheden lijken erg op wat je met elk blogplatform ook kunt doen en hetzelfde principe is volgens mij van toepassing: het is jouw kanaal en jouw videocontent en dan ben je ook zelf de baas over de reacties.

Dat je nu verplicht een Google+ account moet hebben vind ik niet echt geweldig maar ja, het is niet veel anders dan dat je een Google account moet hebben voor alle andere Google diensten en YouTube is nu eenmaal een Google dienst. Het feit dat je verplicht je eigen naam moet gebruiken bij Google+ zal YouTube gebruikers in elk geval wat voorzichtiger maken met reageren en dat is wat mij betreft een voordeel. Het zal hopelijk het niveau van de reacties verbeteren.

Dat Google nu ook voor YouTube een soort relevance ranking introduceert voor de reacties vind ik daarentegen een slechte ontwikkeling. Dat Google dat voor de zoekmachine doet is logisch maar daar zit je met miljoenen zoekresultaten voor bijna elke denkbare zoekterm en dan is de noodzaak duidelijk aanwezig om de zo relevant mogelijke resultaten als eerste weer te geven. Voor reacties op een video is dat mij in elk geval niet duidelijk.

Waarom zouden reacties van mensen uit mijn kringen relevanter of interessanter zijn dan die van voor mij onbekende mensen? En waarom zou een reactie van iemand met duizenden ‘volgers’ op Google+ per definitie beter zichtbaar moeten zijn dan een waardevolle vraag van iemand die net speciaal daarvoor een Google+ account heeft aangemaakt op YouTube? Van alle criteria die ik kan bedenken om reacties op (video)content te willen ordenen is de Google+ status van de persoon die reageert werkelijk de allerlaatste die ik zou willen.

youtube google+Ik ben nu al mezelf aan het aanleren om bij video’s meteen in het pulldown menuutje te kiezen voor Newest first zodat ik reacties gewoon in de ‘ouderwetse’ volgorde zie. Bij video’s met heel veel reacties kan Top comments nog redelijk nuttig zijn om een snel beeld te krijgen van verschillende discussies en dialogen aangezien de reacties dan ook genest worden weergegeven zoals je bijv. uit Gmail kent. Maar zeker als het aantal reacties beperkt is geef ik toch echt de voorkeur om de recentste reactie het eerst te zien. Ik wil graag kunnen oordelen hoe relevant die reacties zijn zonder dat YouTube die selectie voor me maakt.

Zolang ik de optie nog heb tenminste. Ik vermoed dat Google deze binnen enkele jaren wel zal verwijderen onder het mom van dat te weinig mensen er gebruik van maakten. Ik ben benieuwd of mensen dan wel actief Google+ gebruiken overigens. Aan de inspanningen van Google zal het in elk geval niet liggen.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (9) Write a comment

  • Dat klopt. Google doet enorme inspanningen om ervoor te zorgen dat je niet om Google+ heen kunt. Een Google account is nu effectief al een Google+ account als je hun diensten wilt gebruiken en de verregaande integratie met Android en natuurlijk al hun eigen populaire diensten zorgen ervoor dat je bijna niet kunt vermijden om een Google+ account te hebben.

   “Helaas” maken ze het ook nog aantrekkelijk om je content (iig linkjes naar je blogposts) via Google+ te verspreiden. Berichten op Google+ worden ook bijzonder goed geïndexeerd in de zoekmachine. Het is ook de reden dat ik dat netwerk toch gebruik (hiervoor).

   Reply

 1. Dag Raymond, even een vraagje over dit onderwerp. Mijn vriend heeft een video geplaatst op zijn youtube kanaal. Iemand maakt een comment, waar mijn vriend op reageert. Het typen lukt wel gewoon, maar als hij van de pagina afgaat en later weer terugkomt is de reactie op de comment verdwenen. In zijn eigen account staat de reactie wel, maar onder de video (wat iedereen ziet) niet. Heb je misschien enig idee waardoor dit zou kunnen komen? Of wat hij verkeerd doet? Hoop dat je antwoord kan geven, alvast bedankt!

  Reply

  • Ik wou dat ik daar het antwoord op wist want hoewel ik er zelf geen ervaring heb, zijn er al jarenlang honderden soortgelijke klachten te vinden op het YouTube forum. Het beste wat ik kan bedenken is dat door de koppeling met Google+ de comments verdwijnen omdat die ipv onder de video geplaatst worden op de Google+ pagina van de persoon op wie je vriend reageert.

   Dat zou niet moeten gebeuren als je correct ingelogd bent (in Google+) dus dat zou je nog eens kunnen proberen: uitloggen op plus.google.com en daarna weer inloggen … en daarna een comment achterlaten op je eigen kanaal. Ik zou het ook nog eens proberen in een andere browser en kijken wat er gebeurt.

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top