Ebooks verwijderen en weer toevoegen aan je bibliotheek in Google Play Books

Ondanks dat ik liever op mijn ereader lees maak ik steeds meer gebruik van de Google Play Books app. Het is slechts één van de vele ereading apps die je gratis kunt gebruiken maar ook al is de app specifiek gekoppeld aan de Google Play Store, ik vind het bijzonder handig om niet alleen automatisch mijn gekochte ebooks overal bij de hand te hebben maar ook nog te beschikken over (max 1000) eigen geuploade ebooks. Het komt het dichtste in de buurt van mijn ideaal om al mijn ebooks op 1 centrale plek in de cloud te hebben. Ik zet er nu vooral een selectie van ebooks neer die ik wel handig vind om (tussendoor) te lezen op mijn smartphone of tablet. Met name bundels met korte verhalen want dat leent zich prima voor even snel lezen in de trein bijvoorbeeld.

Mijn bibliotheek bij Google Play Books is echter niet de ideale plek om alle ebooks te verzamelen of te bewaren. Hoe handig het ook is dat alle ebooks in de bibliotheek gesynchroniseerd worden tussen de Android en iOS apps (inclusief waar je bent gebleven), je raakt al bijzonder snel het overzicht kwijt. Je kunt je ebooks niet organiseren in de bibliotheek en het is feitelijk 1 grote bak waar alle ebooks in chronologische volgorde (nieuwste eerst) getoond worden met hun voorkant. Je kunt geen mappen of boekenplanken aanmaken en dus wordt het al snel onoverzichtelijk om een specifieke titel terug te vinden zodra je meer dan 15 a 20 ebooks in je bibliotheek hebt staan. Laat staan als je daadwerkelijk 1000 ebooks zou gaan uploaden.

Eigenlijk is bibliotheek dan ook helemaal niet de goede term. In het menu heet de optie ook Mijn boeken (My books) en je zou beter kunnen stellen dat je daar de ebooks moet (willen) bewaren die je binnenkort nog wilt gaan lezen. Of nu aan het lezen bent. Dan is het ook logischer dat die ebooks – met voortgang – worden gesynchroniseerd tussen website en de app(s). Ik besloot dan ook dat ik mijn bibliotheek bij Google Play Books wilde opschonen aangezien ik daar tijdens een actie flink wat ebooks van Jack Vance had gekocht die ik helemaal niet in in de apps zichtbaar wilde hebben (ik heb ze indertijd direct na aankoop gedownload en ontdaan van de DRM).

Ebooks verwijderen
google play books ebooks verwijderenElk ebook in je bibliotheek (Mijn boeken) wordt getoond middels een afbeelding van de voorkant van het ebook. Op het moment dat je met de muis over de voorkant gaat wordt rechtsbovenaan een menuknop zichtbaar dat bestaat uit drie verticale vierkantjes. Bij ebooks die je zelf toegevoegd hebt aan de bibliotheek krijg je daar slechts één menu optie te zien (verwijderen) maar bij Google Play Books gekochte ebooks zijn dat er drie. Behalve dat je daar naar de productpagina van het ebook kunt en de -met Adobe DRM beveiligde- EPUB kunt downloaden, kun je met de eerste optie het ebook verwijderen uit je bibliotheek. Je krijgt dan een melding dat het ebook ook op alle apparaten wordt verwijderd waar je de Google Play Books app op geïnstalleerd hebt.

Dat ging zo lekker vlot met verwijderen bij mij dat ik per ongeluk ook een gekocht ebook verwijderde die ik nog wilde gaan lezen in de app. En toen was het even flink zoeken hoe ik dat ebook weer terugkreeg in de bibliotheek :)

Gekochte ebooks weer toevoegen
google play books mijn bestellingenOok al verwijder je ebooks uit je bibliotheek, er is één plek waar alle gekochte apps, muziek en ebooks altijd bewaard worden en dat is in je overzicht van bestellingen. Die vind je terug in het menu dat met het tandwiel icoon wordt aangegeven in het hoofdscherm van de Google Play Store. In het submenu van Google Play Books – bij de bibliotheek zelf – vind je weliswaar ook het tandwiel icoon maar daar zit die optie niet bij. Je moet dus terug naar de startpagina van Google Play.

Daar vind je vervolgens dus Mijn bestellingen met de lijst van alle transacties, ongeacht of het apps, muziek of ebooks waren en ongeacht of je er voor betaald hebt of dat ze gratis waren.

google play books my orders
Ook hier krijg je bij een mouse-over een menuknop te zien. Bij ebooks kun je er o.a. voor kiezen om ze definitief te verwijderen (ook al ontgaat me waarom je dat zou willen) maar ook om ze – opnieuw – toe te voegen aan je bibliotheek. Op die manier komen ze weer in je bibliotheek te staan en worden ze dus ook weer gesynchroniseerd naar de app(s) toe.

Dit is overigens ook de enige manier om je gekochte ebooks alsnog te downloaden voor gebruik op je ereader mocht je dat niet gedaan hebben voordat je ze uit je bibliotheek verwijderd hebt. Je mag zelf weten of je dan ook nog de DRM wilt verwijderen om een backup van je ebooks te maken voor het geval Google ooit besluit te stoppen met Google Play Books.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top