Dé (Hoger) Onderwijsdagen 2013 #owd13

onderwijsdagen 2013
De komende twee dagen verdiep ik me wat minder in de bibliotheekkant en juist wat meer in de onderwijsgerelateerde onderwerpen want het is dinsdag en woensdag weer tijd voor de jaarlijkse Onderwijsdagen. Dé Onderwijsdagen 2013 is een congres voor beleidsmakers, managers, bestuurders en andere professionals binnen onderwijsinstellingen die de verbinding leggen tussen onderwijs en ICT, en daar horen informatieprofesionals ook absoluut bij.

Dit jaar is er wederom een wijziging in de opzet want duurden de Onderwijsdagen vorig jaar nog 3 dagen, dit jaar keert het terug naar de oude opzet van 2 dagen. Dinsdag 12 november heeft een programma gericht op het hoger onderwijs terwijl woensdag 13 november het programma zich focust op thema’s voor het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs.

In tegenstelling tot vorig jaar blog ik niet als edublogger voor de organisatie maar haal ik alleen die presentaties en onderwerpen uit het programma van 12 november die ik zelf de moeite waard vind om over te bloggen. Woensdag ben ik er zelf niet bij en ben ik dus ook aangewezen op de verslagen die mijn collega edubloggers zullen plaatsen op het weblog van de Onderwijsdagen 2013. Helaas worden de presentaties dit jaar niet meer live uitgezonden en achteraf allemaal beschikbaar gesteld.

Ergens is dat laatste wel ironisch want zeker op 12 november staat het programma toch echt in het teken van open en online onderwijs. Weblectures en MOOCs staan centraal bij diverse presentaties en sowieso bij de sessies die ik van plan ben te gaan bezoeken:

  • Opening up education: tegen welke juridische vraagstukken loopt u aan? door Esther Hoorn (Rijksuniversiteit Groningen) en Robert Schuwer (Open Universiteit). Wat me hopelijk wat extra inzichten geeft naast de auteursrechtelijke kwesties.;
  • Ik twijfel nog even of ik naar Wat is de meerwaarde van educatieve e-books? Good practice van Plymouth University ga aangezien Phil Gee ook al tijdens het Educatieve Ebookscongres zijn verhaal (goed) verteld heeft. Anders wordt het OER en studiesucces: hoe kunt u open online onderwijs inzetten ter bevordering van studiesucces? door Martijn Ouwehand (TU Delft). Over Open Educational Resources valt nog genoeg te zeggen en te bloggen;
  • De derde sessieronde ga ik naar MOOC’s: ervaringen en leerpunten waar Marja Verstelle (Universiteit Leiden), Frank Benneker (Universiteit van Amsterdam), Fred de Vries (Open Universiteit), Willem van Valkenburg (TU Delft) en wederom Robert Schuwer (Open Universiteit) namens hun instellingen hun ervaringen delen mbt het realiseren en ‘draaien’ van een MOOC. Daar ben ik ook erg benieuwd naar aangezien ik denk dat het hoger onderwijs flink kan veranderen dankzij ontwikkelingen als MOOCs;
  • Er is wat verschoven in het programma waardoor er ook in de laatste ronde met sessies meerdere  presentaties zijn waar ik wel naar toe zou willen. Ik neig naar Open en online onderwijs en de toekomst van het Nederlandse hoger onderwijs door Timo Kos van de TU Delft aangezien dat een mooie stand van zaken en overzicht belooft te geven. Maar ook Dragen webcolleges bij aan beter studierendement? door Nynke Bos en Caspar Groeneveld van de Universiteit van Amsterdam klinkt interessant. En dan hoop ik dat de resultaten van het onderzoek over Kwaliteit van open leermaterialen die door Robert Schuwer (weer) gemeld worden later ook nog elders te vinden zullen zijn.

Hoe dan ook, er valt weer genoeg aan te horen en te leren tijdens de Onderwijsdagen. En ook al zal de rol van de onderwijsbibliotheek nauwelijks of niet aan bod komen bij al die sessies, daar heb ik zelf wel ideeën bij. Eens kijken of ik daar dan woensdag over ga bloggen.

Update 11-11-2013: @OWD13 meldt dat er dit jaar inderdaad geen livestream meer is maar dat een aantal sessies opgenomen worden en achteraf beschikbaar zullen zijn op de site van de Onderwijsdagen. Het gaat om de sessies die in de Rotterdam Hall en Diamond II plaatsvinden.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (7) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top