KNVI Jaarcongres 2013

knvi jaarcongres 2013

Na vorig jaar de honderdste verjaardag van de Nederlandse Vereniging voor Beroepsbeoefenaren in de bibliotheek-, informatie- en kennissector gevierd te hebben werd het tijd voor een naamsverandering. Met het predikaat ‘Koninklijk’ op zak gaat de NVB nu verder als de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Informatieprofessionals (KNVI) en dat betekent dat ook het jaarlijkse congres onder een nieuwe naam verder gaat. Morgen is het dan weer zo ver en vindt – op een nieuwe locatie in Nieuwegein – het eerste KNVI Jaarcongres plaats.

Ging het gisteren tijdens de Onderwijsdagen meer over het onderwijs dan over bibliotheken, morgen zal dat definitief andersom zijn. Zo’n duizend informatieprofessionals uit bedrijven, openbare bibliotheken, medische bibliotheken, onderwijs- of onderzoeksbibliotheken en nog veel meer instellingen, zijn aanwezig voor een inhoudelijk programma dat verdeeld is over acht tracks. Dat je zoveel kunt kiezen is enerzijds erg prettig hoewel het met 8 gelijktijdige programma onderdelen wel vervelend is dat je jezelf moet beperken tot slechts eentje natuurlijk. Ik mag zelf een rolletje spelen als discussieleider in het middagdeel van de track Radicale keuzes en daarmee ben ik ook meteen klaar met kiezen in het programma.

De overige onderdelen in het programma zijn plenair en dat betekent dat er wat minder tijd over is om de beurs te bezoeken en, vooral, met collega’s bij te praten.  Als je keurig het programma volgt dan heb je slechts een kwartier om te lunchen dus ik ben ook nog wel benieuwd hoe duizend mensen dat zo vlot gaan doen. Misschien met een broodje in de hand de diverse prijsuitreikingen gaan bijwonen? Ik ben zelf wel benieuwd welk team de Infobattle gaat winnen, wie de drie Victorine van Schaickprijzen in de wacht slepen en welke apps de informatieprofessionals als essentieel bestempeld hebben.

In de middag is het dan hopelijk de derde keer scheepsrecht om Marietje Schaake te horen spreken. Twee vorige gelegenheden kwam het daar niet van en ik wil nu toch wel een keer horen hoe zij over auteursrecht in Europa, open access en netneutraliteit denkt en vooral hoe ze de rol van informatieprofessionals daarbij ziet. De afsluiting wordt tot mijn vreugde wederom gedaan door sneldichteres Dominique Engers die het gehele congres zal samenvatten.

Oftewel, morgen wordt het een dag van veel horen en veel (bij)praten. Ik heb er enorme zin in!

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (14) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top