Selecteer en deel tweets in je eigen aangepaste Twitter-timeline

aangepaste Twitter-timeline

Twitter blijft sleutelen aan de verschillende cliënts en voegt met enige regelmaat neuwe functionaliteiten toe die gebruikers in staat moeten stellen wat meer structuur in de overweldigende stortvloed van tweets aan te brengen. Lijsten om te filteren op (tweets van) specifieke gebruikers of filteren op tweets met specifieke termen/hashtags. Kolommen in Twitter cliënts als Hootsuite, Janetter en Tweetdeck. Die irritante lijntjes in de webversie van Twitter die conversaties inzichtelijker moeten maken. En je eigen favorieten natuurlijk om individuele tweets later terug te kunnen vinden.

Of de beursgang van Twitter vorige week het bedrijf gestimuleerd heeft meer van dit soort functionaliteiten toe te voegen is lastig te zeggen maar afgelopen maandag introduceerde Twitter ineens de aangepaste Twitter-timeline. Deze nieuwe functionaliteit, die voorlopig alleen in Tweetdeck beschikbaar is, maakt het mogelijk om losse Twitterberichten in een zelf samengestelde timeline te plaatsen. Deze timeline kan vervolgens met andere gebruikers – of publiekelijk – worden gedeeld. Het lijkt hiermee een beetje op de mogelijkheid die Storify al jaren biedt om een verhaal via (o.a.) tweets samen te stellen en te publiceren maar dan wel in een sterk afgeslankte variant.

Hoewel de functionaliteit van de aangepaste Twitter-timeline ingebakken gaat worden in de Twitter API – zodat alle Twitter cliënts er gebruik van kunnen maken – is de ondersteuning nu nog beperkt tot Tweetdeck. Inmiddels zouden alle Tweetdeck gebruikers er over moeten beschikken en kun je zelf eigen timelines gaan samenstellen aan de hand van door jou geselecteerde tweets.

Waarom zou je?
Je eigen aangepaste Twitter-timeline maken kan handig zijn als je tweets van een specifieke gebeurtenis, evenement, conversatie of wat dan ook bij elkaar wilt bundelen en delen met anderen. Helemaal als je die tweets niet kunt selecteren doordat ze niet allemaal van dezelfde twitteraar zijn of ze niet dezelfde hashtag gebruiken (want dan zou je lijsten gebruiken). Je kunt die tweets natuurlijk allemaal favoriet maken maar ook al kunnen andere gebruikers zien welke tweets jij als favoriet bestempeld hebt, het is niet praktisch om ze op die manier te delen.

Hoe werkt het?

aangepaste Twitter-timeline

In Tweetdeck klik je op het plusteken links in je scherm om een nieuwe kolom aan te maken. Daar is, als je toegang hebt tot die functionaliteit, onderaan een nieuwe optie ‘Custom timeline‘ bijgekomen. Als je die aanklikt kun je een nieuwe aanmaken en verschijnt er een lege kolom rechts in Tweetdeck.

aangepaste Twitter-timeline

Deze New Custom Timeline moet je een nieuwe naam geven met optioneel een beschrijving erbij. Je ziet in de kolom een tekst staan dat je tweets kunt slepen richting die timeline om hem te vullen.

aangepaste Twitter-timeline

Dat slepen gaat met een nieuw icoontje dat bij elke publieke tweet zichtbaar wordt als je met de muis er overheen gaat. Pak hem op en sleep de tweet naar de nieuwe timeline toe.

Kanttekening hierbij is dat je wel goed moet opletten in welke volgorde je de tweets gaat slepen. Eenmaal in de timeline kun je tweets niet meer herordenen. De eerste die je toevoegt komt onderaan terecht en de laatste die je toevoegt bovenaan. Wil je toch nog wat tweets in een andere volgorde zetten dan zit er (voorlopig) niks anders op dan opnieuw te beginnen met een lege timeline en alle tweets opnieuw – in de goede volgorde – te gaan slepen.

Delen
aangepaste Twitter-timelineHeb je eenmaal alle tweets in de timeline staan dan kun je op het icoontje naast je profielfoto klikken om de opties voor die kolom te openen.

Dat is de plek om de timeline te verwijderen maar ook om deze te delen met anderen. Je kunt de timeline embedden op bijvoorbeeld je site of blog waarbij je via de Twitter website bij de widgetinstellingen uitkomt om de Javascript code te genereren. Je kunt de timeline ook op Twitter.com bekijken of meteen de link twitteren naar je volgers toe.

Hoewel ik deze mogelijkheid zeker zal gaan gebruiken als alternatief voor het favoriet maken van al die tweets die ik later nog even wil bekijken, ontbreekt er nog wel het een en ander aan wil het een echt nuttige tool voor verslaglegging worden zoals Storify dat is. Dat je tweets niet vrijelijk kunt ordenen in een aangepaste timeline is ronduit irritant. Ook zou je kopjes of korte beschrijvingen moeten kunnen toevoegen voor specifieke onderdelen binnen zo’n timeline. En in plaats van losse tweets één voor één toe te voegen zou het me in sommige gevallen ook handig lijken als je alle tweets met bijv. een specifieke hashtag in 1 keer kunt toevoegen. Waarna je eventuele niet relevante tweets kunt verwijderen.

Ik ben benieuwd of deze functionaliteit veel gebruikt gaat worden. Zeker als het later voor alle Twitter gebruikers makkelijk beschikbaar is kan het wel een mooie manier zijn om lijstjes met relevante tweets over een bepaald onderwerp, gebeurtenis, congres enz. te maken en te delen. Een tool voor de informatiecurator misschien?

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (6) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top