Hoger of lager: over het btw-tarief voor ebooks en waarom ze soms goedkoop maar nog vaker duur zijn

btw-tarief voor ebooks

Het blijft voor uitgevers en ebookwinkels lastig uit te leggen waarom ebooks niet veel goedkoper zijn dan hun papieren tegenhangers. Het is daarentegen helemaal niet lastig om te verklaren waarom de gemiddelde consument huiverig is om over te stappen naar het kopen van ebooks als ze kunnen kiezen tussen beide versies van een boek. In Nederland verschilt het een beetje per uitgever (en soms per titel) maar gemiddeld betaal je nog steeds tussen de 75% en 85% van de papieren prijs voor een ebook. Bij het vaststellen van die prijs spelen diverse zaken een rol maar een belangrijke factor is het hoge btw-tarief voor ebooks. Ebooks worden gezien als een digitale dienst en hiervoor wordt in Nederland niet het lage btw-tarief van 6% gerekend maar het hoge tarief van 21%. Je betaalt dus vanuit de basis al meer voor een ebook dan voor een papieren boek.

Uitgevers voeren dat ook als hoofdreden aan waarom ebooks niet (spectaculair) goedkoper zijn dan dezelfde titel in folio. Ik vermoed dat een prijsbeleid voor een boek lang niet altijd te maken heeft met gemaakte kosten terugverdienen en een aanvullend btw-tarief er bovenop – zeker niet aangezien de Wet op de vaste boekenprijs niet van toepassing is voor ebooks en er dus gestunt kan worden – maar het verschil in btw-tarief helpt zeker niet om de prijzen lager te krijgen. Naar een niveau dat laag genoeg is om beter overeen te komen met de verwachtingen van een consument.

Wie heeft dat hoge tarief voor ebooks bedacht?
Nu heeft Nederland dat niet zelf bedacht om ebooks in het hoge btw-tarief te plaatsen. Het is een Europese richtlijn die stelt dat in lidstaten digitaal geleverde goederen/diensten niet uitgezonderd zijn van dat hoge tarief (standaard geldt het reguliere hoge tarief tenzij iets daar als uitzondering op benoemd is). Nederland is een relatief braaf kind in de Europese klas en hanteert daarom ook het hoge 21% btw-tarief voor ebooks.

Maar in Europa zijn enkele minder brave landen te vinden op dit punt. Frankrijk en Luxemburg hebben er voor gekozen om hun lage btw-tarief te rekenen voor ebooks. In Frankrijk is dat 5,5% en in Luxemburg slechts 3%, wat de reden is dat Apple, Barnes and Noble, Amazon en Kobo hun respectievelijke Europese hoofdkwartieren in het groothertogdom gevestigd hebben. Het stelt deze partijen in staat slechts 3% btw in rekening te brengen bij de aankoop van ebooks.

Dit leidt vanzelfsprekend tot ongelijke situaties. Als je een Nederlands ebook koopt bij Bol.com betaal je 21% btw terwijl je 3% betaalt als je een Engelstalig ebook bij Apple, Amazon of Kobo koopt. Dat betekent overigens echt niet dat je altijd goedkoper uit bent bij die laatsten – je ziet zelfs onderling flinke verschillen – maar 18% maakt wel een flink verschil.

De kruik gaat zo lang te water tot het 2015 is
Nu gebeurt dat creatief omgaan met de btw regels middels het strategisch verhuizen van bedrijven niet alleen met ebooks maar is het wel één van de meest zichtbare. Om een einde aan de oneerlijke concurrentie te maken voert de EU vanaf 2015 nieuwe btw wetgeving in die door alle lidstaten overgenomen moet worden. Die stelt dat bij de aankoop van digitale goederen (ebooks) dan het btw-tarief geldt van het land waarin de koper zich bevindt en niet meer het land waar de verkoper (juridisch) in gevestigd is. Dan heeft het dus weinig zin voor bedrijven om zich in Luxemburg te gaan vestigen.

Maar het gaat de onderlinge verschillen in Europa alleen maar groter maken natuurlijk omdat de hoge btw-tarieven in de lidstaten niet gelijk zijn en landen als Frankrijk en Luxemburg zonder consequenties kunnen afwijken en het lage tarief blijven rekenen. In Nederland zou je dan zowel voor het Nederlandstalige ebook bij Bol als het Engelstalige ebook bij Kobo 21% btw-tarief betalen maar in Frankrijk zouden precies dezelfde titels slechts voor 5,5% aangeslagen worden. Feitelijk zouden alle ebooks van Apple, Amazon en Kobo duurder worden in alle landen van Europa met uitzondering van Luxemburg. Maar om daarvoor nou zelf te gaan verhuizen als consument?

Volgens de EU zou het daarom ook wenselijk (kunnen) zijn om in de nieuwe btw wetgeving ook de btw-tarieven gelijk te trekken tussen papieren en digitale media. Afgelopen maand werd er dan ook in de Europese Raad gesproken om het btw-tarief voor ebooks gelijk te trekken met papieren boeken. Daar ligt in elk geval een onderzoek (PDF) aan ten grondslag dat gehouden is door het Directoraat-generaal Belastingen en douane-unie (TAXUD). Uit de resultaten van die publieke consultatie blijkt dat:

Respondents almost unanimously called for an equal VAT treatment of printed books and e-books. Where a VAT reduced rate (or even a zero or super-reduced rate) is allowed for printed books it should also be applicable to e-books. The rationale behind this is that a book is a book whatever its format. They both deliver the same content to the end-user. (p.16)

Eind dit jaar zou er een nieuw voorstel voor nieuwe btw wetgeving moeten liggen waar dit onderdeel ook in meegenomen wordt. Dit dient uiterlijk eind 2014 unaniem aangenomen te worden door de Europese Raad om dan ook meteen per 1 januari 2015 in te gaan.

Overigens zou zelfs het gelijktrekken van het btw-tarief voor ebooks met papieren boeken niet de onderlinge verschillen tussen de landen in Europa doen verdwijnen. In de meeste Europese landen (Engeland bijvoorbeeld) is er geen btw op papieren boeken maar in diverse andere landen (waaronder Nederland dus) wordt het lage btw-tarief toegepast. Ook al zou het gelijktrekken van het tarief in Nederland betekenen dat de Nederlandse ebooks goedkoper kunnen worden, de ebooks die je bij Amazon, Kobo of Apple gaat kopen lijken hoe dan ook juist duurder te gaan worden in ons land.

Het is alleen de vraag hoeveel duurder.

@foto: marsmet546 via photopin Creative Commons

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (18) Write a comment

  • Ja, vandaar ook mijn constatering dat er meerdere zaken een rol spelen bij de uiteindelijke prijs. Bij Amazon.co.uk kun je in Nederland niet eens ebooks kopen, bij amazon.com ben je door allerlei (ontbrekende) licenties bijna altijd duurder uit in Nederland voor Kindle books dan in de Engelssprekende landen en dat zal ook een rol spelen bij play.com hoewel ik daar nog nooit ebooks gekocht heb.

   Ik heb eergisteren een Calvin and Hobbes ebook gekocht bij Amazon.com en daar betaal je ook meteen 2 a 3 dollar meer dan de Amerikanen voor. Het wordt echt tijd dat met digitale goederen als ebooks die onderlinge verschillen en zelf onmogelijkheden gaan verdwijnen maar ik houd mijn adem nog niet in met wachten daarop.

   Reply

 1. Het spreekwoord met die eieren is niet Nederlands, maar schijnt uit Rusland te komen

  Reply

 2. Oude post. Maar nu kunnen wij als consument profiteren van btw regels. Koop je eboek in Nederland bij een winkel en geef een 1 of andere adres op van een hotel uit Frankrijk of Luxemburg. Daar is de BTW namelijk lager. Een winkel moet namelijk de BTW rekenen waar de klant vandaan komt. En rekent niet het hoge BTW tarief. In Frankrijk en in Luxemburg betaal je niet het hoge tarief voor eboeken. Dus nu hebben hopelijk de consument een gat in de wet gevonden. En hoe ga je controleren of het adres daadwerkelijk klopt als boeken verkoper? Ik heb het zelf nog niet geprobeerd maatvast het zeker eens proberen.

  Reply

  • Het staat ook op mijn lijstje om te proberen, met behulp van een VPN die er voor zorgt dat ik uit een ander land lijk te komen. Ik moet wel zeggen dat het vooralsnog erg mee lijkt te vallen met de verschillende prijzen en dat de webwinkels dat expres binnen de perken lijken te willen houden.

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top